Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

torek, 30. junij 2015 Ko fakulteta diha mednarodno

Leto in pol. 198 tujih predavateljev. 37 držav. 5 celin. Preko 800 udeležencev na 13 mednarodnih delavnicah. 4 zaposleni iz tujine. To je Famnitov del projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem, ki se zaključuje danes s še zadnjimi aktivnostmi. 

V zadnjem letu in pol smo v okviru projekta UP in SVET - mednardona vpetost Univerze na Primorskem skupno gostili 198 gostov iz tujine. Prišli so iz 37 držav. 

Izmed teh je 41 tujih predavateljev sodelovalo v študijskem procesu in študentom predstavilo zadnja znanstvena dognanja iz sveta. 31 tujih predavateljev je sodelovalo v študijskem procesu v poletnem semestru 2014/2015, s čimer smo pravkar zaključili mednarodno zagotovo zelo intenziven semester. 

Ostali so predavali na eni izmed 13 mednarodnih konferenc, ki smo jih organizirali. Skupaj smo na konferencah zabeležili preko 800 gostov. 8 konferenc je bilo izvedenih v prvi polovici leta 2015, zadnja poletna šola pa še poteka. Z vsemi temi aktivnostmi spodbujamo in zagotavljamo "internacionalizacijo visokega šolstva doma."

Pri izvedbi projekta je polno sodelovala vsa fakulteta - vodstvo, oddelki, strokovno osebje, študenti in gosti. Vsem se zahvaljujemo za njihov vsebinski prispevek in za njihovo potrpljenje in razumevanje pri sledenju vsem zahtevanim postopkom. 

Z mednarodnimi aktivnostmi nadaljujemo tudi v prihodnje. Že sedaj smo poleg projekta UP IN SVET spodbujali aktivnosti na različnih področjih in jih financirali iz različnih virov (Bilateralni projekti, Erasmus+, NFM in EGP finančni prispevek, in drugi). K temu bomo zavezani tudi v prihodnje, saj se zavedamo pomena vključenosti fakultete v mednarodni prostor in verjamemo, da le tako lahko ponudimo kvalitetne in sodobne programe za naše študente in raziskovalce. 

Projekt UP in SVET je bil sofinanciran s sredstvi Evropskega Socialnega Sklada in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. 


ponedeljek, 29. junij 2015 Preizkusno predavanje dr. Boštjana Kuzmana

Dr. Boštjan Kuzman bo imel v četrtek, 2. julija 2015 ob 14.00 uri preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Matematika".

Predavanje z naslovom Iskanje in konstruiranje simetrij v grafih bo potekalo v predavalnici Hotela Planja na Rogli.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


ponedeljek, 29. junij 2015 Uradne ure knjižnice TeMeNa v juliju in avgustu 2015

Uporabnike obveščamo, da bo knjižnica TeMeNa v času od 1. julija do 31. avgusta 2015 odprta ob ponedeljkih, sredah in petkih od 13:00 do 15:00.

Izposoja in vračilo gradiva bosta v tem času omogočena tudi izven navedenih uradnih ur, in sicer:

 • izposoja gradiva: po predhodnem dogovoru vsak delavnik med 8:00 in 15:00. Datum in uro obiska vsaj dan prej napovejte na e-naslov temena@upr.si;
 • vračilo gradiva: v Referatu za študente UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper), v času uradnih ur Referata, in sicer:
  - ponedeljek - petek: 8:00 – 11:00,
  - torek, četrtek: 8:00 – 11:00 in 13:30 – 15:30.

 


sreda, 24. junij 2015 Ars Mathematica Contemporanea v drugem kvartilu SCI revij na področju matematike

Revija Ars Mathematica Contemporanea, ki jo Univerza na Primorskem izdaja v sodelovanju z Društvom matematikov, fizikov in astronomov Slovenije in Inštitutom za matematiko, fiziko in mehaniko Ljubljana, se je po faktorju vpliva za leto 2014 uvrstila na 102. mesto med SCI revijami na področju matematike in se s tem ponovno uvrstila v drugi kvartil.

Uredniški ekipi ob tem dosežku iskreno čestitamo in ji želimo uspešno delo tudi vnaprej!


sreda, 24. junij 2015 Napovedujemo začetek mednarodne Doktorske poletne šole iz diskretne matematike (Rogla, 27.6. – 3.7.2015)

V soboto, 27.6.2015 se na Rogli začenja mednarodna Doktorska poletna šola iz diskretne matematike (PhD Summer School in Discrete Mathematics). Med predavatelji na doktorski poletni šoli bodo tudi nekateri tuji profesorji, katerih gostovanje je sofinancirano v sklopu projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.

Več informacij o doktorski poletni šoli dobite na naslednji povezavi.

                                              


sreda, 24. junij 2015 Vabilo na zagovor doktorske disertacije študenta Saša Moškona

Sašo Moškon, študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Računalništvo in informatika na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Akustična klasifikacija morskega dna, pod mentorstvom izr. prof. dr. Janeza Žiberta in somentorstvom doc. dr. Branka Kavška.

Zagovor bo potekal v petek, 3.7.2015 ob 10:00 v predavalnici Muzejski 1 (Muzejski trg 7, Koper).

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 22. junij 2015 Knjižnica TeMeNa bo v petek, 26.6.2015 zaprta

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo ta v petek, 26.6.2015, zaradi kolektivnega dopusta zaprta.
Prosimo, da za podaljšanje izposojenega gradiva pišete na e-naslov temena@upr.si.

Zahvaljujemo se za razumevanje.


petek, 19. junij 2015 2 konferenci za nami, naslednja že v nedeljo

S polno paro nadaljujemo z izvedbo mednarodnih konferenc v letošnjem juniju. 

Danes sta se zaključili dve konferenci: Algorithmic Graph Theory on Adriatic Coast (AGTAC) in 2nd International Workshop on Conservation Biology

Obe sta bili uspešni, skupaj pa smo gostili skoraj 200 profesorjev in raziskovalcev iz 22 različnih držav. 

Nekaj utrinkov s konferenc si lahko ogledate v fotogaleriji:

FOTOGALERIJA - ALGORITHMIC GRAPH THEORY ON ADRIATIC COAST (AGTAC)

FOTOGALERIJA - 2ND INTERNATIONAL WORKSHOP ON CONSERVATION BIOLOGY

Organizatorji obeh konferenc se zahvaljujejo vsem za udeležbo, njihove prispevke in vsem, ki so pomagali pri izvedbi. 

Hkrati pa UP Famnit že gleda naprej. Naslednja konferenca nas čaka že v nedeljo - 8th Slovenian Conference on Graph Theory. Povezava do spletne strani konference: https://kg15.matheo.si/ 

Gostovanje nekaterih tujih predavateljev na konferencah je delno sofinancirao v okviru projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


četrtek, 18. junij 2015 Študenti Famnita z odličnimi uvrstitvami na internetni olimpijadi

Tudi letos so se Famnitovi študenti matematike udeležili mednarodnega internetnega tekmovanja Open International Internet-Olympiads for Higher Education Students (vabilo).

Tekmovanje je potekalo v treh krogih - prvi krog 20. marca, drugi krog 22. aprila in tretji krog 27. maja. Prvega kroga se je udeležilo več naših študentov, v drugi krog pa so bili izbrani Marko Palangetić, Marko Rajković in Roman Solodukhin (vsi 2. letnik dodiplomskega študijskega programa Matematika). Vsi trije so se izkazali tudi v drugem krogu in se uvrstili v tretji krog, kjer so dosegli izvrstne rezultate. Marko Palangetić in Roman Solodukhin sta prejela srebrno medaljo, Marko Rajković pa bronasto. 

Mednarodne internetne olimpijade 2015 se je udeležilo skupaj 5.948 študentov iz 196 univerz, od tega je bilo študentov matematičnih smeri 763. V zadnji, tretji krog, je bilo uvrščenih le 85 študentov iz 52 univerz, od tega 27 iz matematičnih smeri.

Omenjene številke povedo še več o uspehih naših študentov, saj so ti dosegli odlične uvrstitve: Marko Palangetić (7. mesto skupno, 7. mesto med študenti matematičnih smeri), Roman Solodukhin (11. mesto skupno, 10. mesto med študenti matematičnih smeri), Marko Rajković (21. mesto skupno, 15. mesto med med študenti matematičnih smeri).

Vsem trem iskreno čestitamo!


sreda, 17. junij 2015 V teku je mednarodna poletna šola »Production of Housing in Europe: Innovation, Conservation and Design with Natural Resources«

Univerza na Primorskem v sodelovanju z Oregon State University (OSU) med 15. in 30. junijem 2015 organizira mednarodno poletno šolo Production of Housing in Europe: Innovation, Conservation and Design with Natural Resources. Poletna šola se je pričela z obiskom univerze  ETH v Zürich-u.

Več o poletni šoli in programu si lahko preberete tukaj.

 


sreda, 17. junij 2015 Vabilo k sodelovanju v fokusni skupini

Na Oddelku za tehnologijo UP IAM z inštitutom »Fraunhofer Institute for Wood Research – Wilhelm-Klauditz-Institut« ter še sedmimi slovenskimi partnerji izvajajo projekt »Center odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja (InnoRenew CoE)« v okviru programa OBZORJE 2020 na področju obnovljivih materialov ter raziskav zdravega bivanjskega okolja.

Namen projekta je vzpostaviti center odličnosti za raziskave, razvoj in inovacije na področju obnovljivih materialov ter raziskav zdravega bivanjskega okolja ter z njegovim delovanjem omogočiti preboj Slovenije na vodilno mesto v Evropi na področju trajnostnega gradbeništva. Izkoriščujoč raznoliko znanje in veščine partnerjev konzorcija ter partnerstvo z mentorskim inštitutom Fraunhofer WKI bo InnoRenew CoE razvijal nova, pametna, trajnostna in moderna bivalna okolja, primerna za vse generacije.

Za namene raziskave iščejo kandidate za fokusno skupino. Imate morda 1,5 ure časa v torek, 23. junija 2015, okoli 17h in ste v Kopru? Pridružite se nam na klepetu na temo obnovljivih materialov in raziskav zdravega bivanjskega okolja. Ne iščemo strokovnjakov s področja, samo vse, ki vas tematika ekologije, trajnostne rabe naravnih virov, trajnostne gradnje in podobnih tematik zanima. Vaše mnenje nam lahko odločilno pomaga pri oblikovanju centra odličnosti!

Dodatne informacije in prijave: info@iam.upr.si.


torek, 16. junij 2015 Kar dve mednarodni konferenci istočasno na UP FAMNIT

Ta teden UP FAMNIT gosti dve mednarodni konferenci, na katerih pričakujemo blizu 200 gostov iz kar 22 različnih držav.

Oddelek za matematiko v sodelovanju z Inštitutom Andrej Marušič organizira konferenco AGTAC - Algorithmic Graph Theory on the Adriatic Coast, ki se je pričela danes zjutraj. Več o konferenci si lahko preberete tu

Oddelek za biodiverzito pa jutri začenja s konferenco 2nd International Workshop on Conservation Biology. Več o konferenci je dosegljivo na povezavi

Gostovanje vabljenih predavateljev delno sofinancira projekt UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


ponedeljek, 15. junij 2015 5. slavnostna podelitev diplom UP FAMNIT (Koper, 12. junij 2015)


(Fotografije: Pavel Fičur)                                                                                                             (>>> fotogalerija)

V petek, 12. junija 2015, smo na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (UP FAMNIT) že petič zapovrstjo podelili diplome diplomantom dodiplomskega in magistrskega študija.

Diplome je prejelo 106 diplomantov, kar je največ doslej. Novi diplomanti bodo obogatili lokalno in širše okolje z novimi kakovostnimi kadri – diplomiranimi finančnimi matematiki, diplomiranimi matematiki, diplomiranimi inženirji računalništva in informatike, diplomiranimi varstvenimi biologi, diplomiranimi bioinformatiki, diplominarnimi biopsihologi, diplomiranimi kineziologi ter magistri matematike, magistri inženirji računalništva in informatike, magistri varstva narave in magistri kineziologije.

Poleg diplomantov so bili v sklopu podelitve posebne pozornosti deležni tudi novi doktorji znanosti, ki so zaključili študij na UP FAMNIT, ter študenti UP FAMNIT, ki so bili posebej uspešni pri študiju ali raziskovanju oziroma so se posebej izkazali na področju razvoja obštudijskih dejavnosti; na predlog posameznih oddelkov in Študentskega sveta UP FAMNIT so prejeli fakultetne pohvale.

Prisotne so nagovorili rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič, dekanja UP FAMNIT izr. prof. dr. Klavdija Kutnar in predstavnica podjetja KZ AGRARIA Koper ga. Patricija Pirnat.

   

Svoja razmišljanja o študiju na fakulteti in drugih študijskih izkušnjah sta z navzočimi delila tudi dva študenta: Marko Posavčević, diplomant dodiplomskega študija Biopsihologije in Luca Basiaco, diplomant magistrskega študijskega programa Matematične znanosti.

   

Z glasbenim programom so prisotne navdušili pevke in pevci Akademskega zbora Univerze na Primorskem.
 

V nadaljevanju objavljamo seznam diplomantov, doktorandov in prejemnikov pohval:

Diplomanti dodiplomskega in magistrskega študija - SEZNAM

 

Doktorji znanosti

 • dr. Samed Bajrić, doktorski študijski program Matematične znanosti (promoviran v doktorja znanosti dne 16.10.2014)
 • dr. Sergio Hiroki Koike Quintanar, doktorski študijski program Matematične znanosti (promoviran v doktorja znanosti dne 16.3.2015)
 • dr. Alexander Vasilyev, doktorski študijski program Matematične znanosti (promoviran v doktorja znanosti dne 16.3.2015)
 • dr. Uroš Marušič, doktorski študijski program Aplikativna kineziologija (zagovor doktorske disertacije 23.4.2015, promocija bo v letu 2015)

Prejemniki pohval

 • Urša Bernardič, dodiplomski študijski program Biopsihologija, pohvala za odlične študijske dosežke ter aktivno vključevanje v razvojno in raziskovalno delo oddelka (predlagatelj: Oddelek za psihologijo UP FAMNIT) in pohvala za aktivno delovanje na področju razvoja obštudijskih dejavnosti študentov (predlagatelj: Študentski svet UP FAMNIT)
 • Domen Čefarin, magistrski študijski program Biopsihologija, pohvala za odlične dosežke na področju raziskovanja; predlagatelj: Oddelek za psihologijo UP FAMNIT
 • Sandra Hasić, magistrski študijski program Varstvo narave, pohvala za aktivno vključevanje v razvojno in projektno delo oddelka; predlagatelj: Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT
 • Andrej Koprivec, dodiplomski študijski program Računalništvo in informatika, pohvala za odlične študijske dosežke; predlagatelj: Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT
 • Marko Posavčević, magistrski študijski program Biopsihologija, pohvala za odlične študijske dosežke ter aktivno vključevanje v raziskovalno delo oddelka; predlagatelj: Oddelek za psihologijo UP FAMNIT
 • Marko Rajković, dodiplomski študijski program Matematika, pohvala za odlične študijske dosežke in odlične uvrstitve na mednarodnih tekmovanjih iz matematike; predlagatelj: Oddelek za matematiko UP FAMNIT
 • Anja Rudež, magistrski študijski program Biopsihologija, pohvala članici ekipe Univerze na Primorskem za projekt SayGoodby, s katerim je ekipa zmagala na nacionalnem tekmovanju Imagine Cup 2015 in s tem pomembno prispevala k pozitivni promociji univerze in fakultete; predlagatelj: Senat UP FAMNIT
 • Tomaž Sabadin, dodiplomski študijski program Računalništvo in informatika, pohvala za odlične študijske dosežke; predlagatelj: Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT
 • Martin Senič, dodiplomski študijski program Biodiverziteta, pohvala za aktivno vključevanje v razvojno in projektno delo oddelka; predlagatelj: Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT
 • Tanja Štular, dodiplomski študijski program Bioinformatika, pohvala za odlične študijske dosežke ter aktivno vključevanje v raziskovalno delo oddelka (predlagatelj: Oddelek za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT) in pohvala članici ekipe Univerze na Primorskem za projekt SayGoodby, s katerim je ekipa zmagala na nacionalnem tekmovanju Imagine Cup 2015in s tem pomembno prispevala k pozitivni promociji univerze in fakultete (predlagatelj: Senat UP FAMNIT)
 • Aleksandar Tošić, magistrski študijski programi Računalništvo in informatika, pohvala za aktivno delovanje na področju razvoja obštudijskih dejavnosti študentov; predlagatelj: Študentski svet UP FAMNIT

Diplomantom, doktorandom in prejemnikom pohval iskreno čestitamo in jim želimo veliko uspehov na njihovi nadaljnji študijski, raziskovalni in karierni poti.

Več fotografij s slavnostne podelitve diplom 2015 je dostopih TUKAJ.


četrtek, 11. junij 2015 Vabilo na poletno šolo »Kvaliteta življenja in potrebe v kontekstu dolgotrajne forenzične psihiatrične oskrbe«

Spoštovani,

vljudno vas vabimo, da se pridružite poletni šoli, ki jo v okviru Slovenskega centra za raziskovanje samomora (UP IAM) s podporo COST Akcije IS 1302 pripravljamo v Kopru, od 14.7. do 17.7, z naslovom  Kvaliteta življenja in potrebe v kontekstu dolgotrajne forenzične psihiatrične oskrbe (ang. Quality of life and needs in a long-term forensic psychiatric context).

Cilj obravnave forenzičnih psihiatričnih pacientov je izboljšanje duševnega in telesnega blagostanja, zmanjšanje tveganja za ponovitev z namenom vrnitve na prostost. Pri dolgotrajni forenzični psihiatrični oskrbi pacienti ostajajo zaprti daljše obdobje in datum izpusta ni znan. Zato je oskrba usmerjena predvsem v psihiatrično in zdravstveno nego ter optimizacijo kvalitete življenja pacientov. Ob tem se odpirajo vprašanja o tem, kakšne so potrebe pacientov, zadovoljitev katerih bi omogočila ustrezno psihiatrično in zdravstveno nego ter optimizacijo kvalitete življenja. Vprašanja o na primer avtonomiji, omejeni svobodi gibanja, omejitvah na področju partnerstva in spolnih odnosov so le delček tega, kar je potrebno nasloviti, če želimo doseči zgoraj navedene cilje.

V okviru poletne šole se bomo pod vodenjem Ellen Vorstenbosch in Dr. Judi Pettigrew v manjši skupini (do 18 udeležencev) dotaknili teh in številnih drugih vprašanj. Program je zastavljen interaktivno, z namenom, da bi 4-dnevno sodelovanje mednarodnih kolegov iz različnih področij dela lahko doprineslo k pozitivnim spremembam za uporabnike dolgotrajne forenzične oskrbe.

Dogodek poteka v okviru COST Akcije IS 1302, tako bo 8 udeležencem na podlagi njihovih motivacijskih pisem omogočena brezplačna udeležba s povračilom stroškov poti, nastanitve in dnevnih obrokov.

Več o dogodku, predavateljih, kotizaciji, programu si lahko preberete na naši spletni strani.

Vsi zainteresirani se najkasneje do 22. 6. prijavite preko spletnega obrazca.

Lep pozdrav,
Ekipa UP IAM SCSR in COST IS 1302


Za dodatne informacije smo vam na voljo na:
e-pošta: janina.ziberna@upr.si
tel: 040 490 580


četrtek, 4. junij 2015 Knjižnica TeMeNa bo v petek, 12.6.2015 zaprta

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo ta v petek, 12.6.2015 zaprta.
Prosimo, da za podaljšanje izposoje gradiva pišete na e-naslov temena@upr.si.

Zahvaljujemo se za razumevanje.


četrtek, 4. junij 2015 Sprememba uradnih ur knjižnice v sredo, 10.6.2015

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo ta v sredo, 10.6.2015 odprta le med 10. in 12. uro.
V popoldanskem času bo knjižnica zaprta, knjige pa bo mogoče vrniti v referatu za študente UP FAMNIT med 13. in 15. uro.

Zahvaljujemo se za razumevanje.


sreda, 3. junij 2015 Objavljena razpisa za mobilnosti na Norveškem, na Islandiji in v Liechtensteinu

Objavljena sta razpisa za mobilnosti na Norveškem, Islandiji in Liechtensteinu, ki omogočata pridobitev štipendije in sredstev za povračilo potnih stroškov. 

Razpis za študente, ki želijo del študija ali praktično usposabljanje opraviti na Norveškem je dosegljiv tu. 

Razpis za zaposlene, ki se v omenjene države odpravljajo z namenom usposabljanja ali poučevanja je objavljen tu. 

Rok za prijavo na razpisa je 17.6.2015. 

Za dodatna pojasnila vam je na voljo Aleš Oven (ales.oven@famnit.upr.si) iz mednarodne pisarne. 


torek, 2. junij 2015 Obiskal nas je še zadnji gostujoči predavatelj v tem semestru

Semester se počasi približuje h koncu, a tudi v zadnjem tednu, ko še potekajo predavanja, nas je obiskal gost iz tujine. Doc. dr. David Obdržálek je obiskal Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije in bo v tem tednu predaval študentom dodiplomskega študijskega programa Računalništvo in informatika

Doc. dr. David Obdržálek sicer prihaja iz češke Charles University in se pri svojem delu osredotoča predvsem na robotiko in umetno inteligenco. 

Gostovanje profesorja je delno financirano v sklopu projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.