Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 30. julij 2015 Andrej Panjan nov doktor znanosti

V sredo, 29. 7. 2015, je Andrej Panjan uspešno zaključil doktorski študij Računalništva in informatike. Pod mentorstvom izr. prof. dr. Nejca Šarabona in somentorstvom doc. dr. Branka Kavška je pripravil in uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo Metode za avtomatsko obdelavo elektromiografskih signalov mišic človeškega trupa.

Novopečenemu doktorju znanosti iskreno čestitamo in mu želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!


torek, 28. julij 2015 Delavnice »Izzivi mladim«

Si morda brezposeln/a ali si dijak/inja ali si študent/enka ali si samozaposlen/a, ali zaposlen/a, star/a med 15 in 30 let. V septembru in oktobru UIP in Javna agencija Spirit Slovenija zate pripravljata brezplačne podjetniške delavnice »IZZIVI MLADIM«.

Poglej izzive, ki so jih organizatorji pripravili skupaj s slovenskimi podjetji in organizacijami. S sodelovanjem na delavnici, se boš spoznal z vitkim inoviranjem, ki ga pri reševanju izzivov uporabljajo tudi start upi in inovativna podjetja. Prav tako se boš lahko osebno predstavil odločevalcem v sodelujočih podjetjih. S klikom izberi izziv, ki ga boste v timu, ob mentorski podpori, reševali in ob zaključku vaše rešitve predstavili podjetju. Nekatera podjetja so že v izzivih izrazila interes za sodelovanje z mladimi tudi po delavnici.

Poglej kdaj bo delavnica v tvojem domačem kraju. Sodeluješ lahko na katerikoli od navedenih delavnic.  Na spletni povezavi www.mladimsedogaja.si  so objavljeni izzivi, sodelujoča podjetja in prijavnice na posamezne delavnice, za nekatere delavnice pa so navedeni predvideni termini kdaj bodo izzivi še objavljeni. V avgustu in septembru pa bodo objavljeni še dodatni termini delavnic.

V Kopru bodo delavnice potekale med 7. in 17. septembrom 2015, v Postojni pa med 8. in 16. septembrom 2015. Ostali termini delavnic so objavljeni na tej spletni strani.

Več o programu delavnic si lahko prebereš tukaj.

Dodatne informacije: izzivimladim@spiritslovenia.si


sreda, 22. julij 2015 Vabilo na zagovor doktorske disertacije študenta Andreja Panjana

Andrej Panjan, študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Računalništvo in informatika na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Metode za avtomatsko obdelavo elektromiografskih signalov mišic človekega trupa, pod mentorstvom izr. prof. dr. Nejca Šarabona in somentorstvom doc. dr. Branka Kavška.

Zagovor bo potekal v sredo, 29.7.2015 ob 14:00 v predavalnici FAMNIT-VP (Glagoljaška 8, Koper).

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 20. julij 2015 Tilen Genov z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT med inštruktorji tečaja statističnega modeliranja na Univerzi Witwatersrand

Pretekli teden je na Univerzi Witwatersrand (Johannesburg, Republika Južna Afrika) potekal dobrodelni 4-dnevni tečaj statističnega modeliranja, ki ga je vodila Univerza St Andrews (Centre for Research into Ecological and Environmental Modelling) iz Velike Britanije.

Tečaj, ki se ga je udeležilo okoli 150 udeležencev, je bil namenjen študentom in raziskovalcem iz različnih delov Afrike in je bil za udeležence brezplačen. Vključeval je tako osnove statistike kot tudi napredne metode statističnega modeliranja.

Pri organizaciji tečaja je kot eden izmed sedmih inštruktorjev sodeloval tudi Tilen Genov z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT.

V nadaljevanju fotoutrinka s tečaja.

 

 


petek, 17. julij 2015 Uspešno izveden 4. poletni tabor (biokamp) v Rakitovcu

Društvo varstvenih biologov - BIODIVA, je v času od 3.7. - 7.7.2015 uspešno izvedlo že 4. biocamp v Rakitovcu. Tokrat so se lahko Famnitovi študenti Varstva narave, ki sta se jima pridružila še študenta Bioinformatike in Sredozemskega kmetijstva ter nekaj študentov Biotehnične fakultete Univerze v Ljubljani in Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, udejstvovali v šestih različnih tematskih skupinah, povezanih z biodiverziteto Krasa. S pomočjo odličnega vodenja mentorjev, ki prav tako prihajajo iz treh omenjenih fakultet ter organizatorjev znotraj društva je biocamp poskrbel za nadgradnjo znanja in spoznavanje med študenti različnih letnikov in smeri študija.

Eden od ponujenih vrhuncev je bilo predavanje Paul Touta iz Londona, sicer stanujočega v Trstu, ki je udeležencem predstavil poučno tematiko o naravoslovnem turizmu v Severnem Jadranu in tako poskrbel za kontroverzen razmislek o možnostih zaposlitve znotraj te, pri nas dokaj nezapolnjene poklicne niše, ki pa predstavlja velik potencial z vidika možnosti za odpiranje novih delovnih mest. Poleg Paula Touta sta za mednarodno razsežnost biokampa skrbeli bodoči varstveni biologinji; ena od njiju prihaja iz Italije in je Famnit obiskala v sklopu študijske izmenjave, drugo, doma iz Švice, pa je v Ljubljano pripeljalo pripravništvo.

Nekaj fotoutrinkov s 4. biokampa:

 

 

 


sreda, 15. julij 2015 Prva diplomantka magistrskega študijskega programa 2. stopnje Biopsihologija na UP FAMNIT

V torek, 14. julija 2015 je Nikolina Jeretič zaključila magistrski študij Biopsihologije z magistrsko nalogo z naslovom "Biopsihosocialni model doživljanja stresa na delovnem mestu", pod mentorstvom doc. dr. Katarine Babnik.

Namen magistrskega dela je s pomočjo domače in tuje strokovne literature ter empiričnega raziskovanja v realnem delovnem okolju preučiti doživljanje stresa pri zaposlenih ter hkrati opozoriti na pomen koncepta kognitivne ocene kot izhodišča za razlikovalno dojemanje stresa na biološki, psihološki in socialni ravni posameznika.

Gre za prvo diplomantko magistrskega študijskega programa 2. stopnje Biopsihologija, ki se je na UP FAMNIT pričel izvajati v študijskem letu 2013/14.


sreda, 8. julij 2015 Knjižnica TEMENA zaradi tehničnih težav zaprta

Obveščamo vas, da je danes knjižnica TEMENA zaradi tehničnih težav zaprta. V petek bo odprta skladno s poletnim urnikom. 


sreda, 8. julij 2015 Nova raziskava na ogroženih morski psih trnežih v Jadranu pod vodstvom doc. dr. Bojana Lazarja

Mednarodna skupina raziskovalcev s Hrvaške, iz Združenih držav Amerike in Slovenije, je pod vodstvom doc. dr. Bojana Lazarja z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT, v mednarodni reviji Marine and Freshwater Research objavila članek o starosti in dinamiki rasti ogrožene sredozemske subpopulacije morskega psa trneža (Squalus acanthias). 

Trnež je demerzalni mezopredatorski morski pes, razširjen v plitvih zmernih morjih in oceanih severne in južne poloble, vključno s Sredozemskim in Jadranskim morjem. Čeprav velikost redko presega 120 cm, so njegove biološke značilnosti podobne velikim pelaškim morskim psom, kot so počasna rast, pozna spolna zrelost, dolga življenjska doba, nizka reprodukcija ter najdaljši gestacijski čas med vsemi morskimi psi, saj samice mladiče nosijo do 24 mesecev. Zaradi takšne življenjske strategije je trnež posebej občutljiv na vpliv ribištva, a je ravno ta vrsta morskega psa najbolj intenzivno in nekontrolirano lovljena v vseh svetovnih morjih. Netrajnostno ribištvo je pripeljalo do 95% vpada številčnosti populacij  v severovzhodnem Atlantskem oceanu in do 60% v Črnem morju,  medtem ko je sredozemska subpopulacija trneža obravnavana kot ogrožena. Podatki o starosti, hitrosti rasti in starosti pri spolnem dozorevanju so ključni demografski podatki, nujni za upravljanje s populacijami. Takšni podatki za ogroženo sredozemsko subpopulacijo do danes niso obstajali, čeprav se trnež v Sredozemskem morju in Jadranu že dolgo komercialno lovi.

Rezultati raziskave skupine doc. dr. Bojana Lazarja so pokazali, da samice spolno dozorijo pri starosti okoli 20.1 let ter lahko živijo do 36 let, medtem ko samci dozorijo pri 10.5 letih in živijo do 23 let. Tako dolga življenjska doba in pozno spolno dozorevanje, skupaj s počasno rastjo, kažejo na potrebo razvoja vrstno-specifičnega načrta upravljanja s trnežom v Jadranu in Sredozemskem morju.

Sodelavcu doc. dr. Bojanu Lazarju iskreno čestitamo k objavi članka in mu želimo uspešno raziskovalno delo tudi v prihodnje!

V nadaljevanju še nekaj fotoutrinkov.

 


torek, 7. julij 2015 Dr. Diego de Leo prejemnik nagrade Griffith Univerze

Univerza Griffith v Avstraliji vsako leto podeljuje nagrade za raziskovanje in s tem prepoznava dosežke izjemnih posameznikov in skupin, ki s svojim raziskovanjem presegajo meje svojih področij.

The Vice Chancellor's 2014 Research Excellence Award je za leto 2014 v kategoriji »Individual Mid-career or Senior Researcher who has demonstrated an outstanding record of achievement in research« prejel prof. dr. Diego de Leo, ki vodi  Australian Institute for Suicide Research and Prevention (delujoč v okviru omenjene univerze), pa tudi predstojniku našega Slovenskega centra za raziskovanje samomora.

Dr. Diegu de Leu iskreno čestitamo in mu želimo še veliko raziskovalnih uspehov tako v Avstraliji kot Sloveniji!

 


ponedeljek, 6. julij 2015 Nov doktor znanosti

Sašo Moškon je v petek, 3.7.2015 uspešno zaključil svoj doktorski študij Računalništva in informatike. Pod mentorstvom izr. prof. dr. Janeza Žiberta in somentorstvom doc. dr. Branka Kavška je pripravil in uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo Akustična klasifikacija morskega dna.

Novopečenemu doktorju znanosti iskreno čestitamo in mu želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!

 


ponedeljek, 6. julij 2015 Peti FAMNITov poletni tabor »«Matematika je kul«

Med 16. in 22. avgustom 2015 bo na UP FAMNIT potekal že peti FAMNITov poletni tabor »Matematika je kul«, ki bo tudi letos ponujal obilo zanimivih tem ter številne družabne aktivnosti.

FAMNITov poletni tabor »«Matematika je kul« je namenjen učencem 8. in 9. razreda osnovnih šol in dijakom srednjih šol, ki jih zanima matematika. Poteka v prostorih fakultete UP FAMNIT, Glagoljaška 8, Koper. Predavanja in delavnice izvajajo naši izkušeni predavatelji, pridružili pa se jim bodo tudi predavatelji z drugih slovenskih univerz.

Letos bo ponovno potekala ločena izvedba za osnovnošolce in za srednješolce. Več informacij o taboru za osnovnošolce je na voljo na tej povezavi, več informacij o taboru za srednješolce pa na tej povezavi.

Vse informacije o vsebinah predavanj in delavnic, prijavi na tabor in nastanitvi so dostopne na tem spletnem naslovu.

Slike iz preteklih let si lahko ogledate tukaj.

 

Pridružite se nam na letošnjem poletnem taboru in spoznali boste, da je lahko matematika tudi zabavna!


petek, 3. julij 2015 Poletna šola v okviru COST Akcije IS 1302: »Kvaliteta življenja in potrebe v kontekstu dolgotrajne forenzične psihiatrične oskrbe«

V okviru Slovenskega centra za raziskovanje samomora (UP IAM) s podporo COST Akcije IS 1302 se bo v Kopru od 14.7. do 17.7 odvijala poletna šola z naslovom  »Kvaliteta življenja in potrebe v kontekstu dolgotrajne forenzične psihiatrične oskrbe« (ang. Quality of life and needs in a long-term forensic psychiatric context).

Cilj obravnave forenzičnih psihiatričnih pacientov je izboljšanje duševnega in telesnega blagostanja, zmanjšanje tveganja za ponovitev z namenom vrnitve na prostost. Pri dolgotrajni forenzični psihiatrični oskrbi pacienti ostajajo zaprti daljše obdobje in datum izpusta ni znan. Zato je oskrba usmerjena predvsem v psihiatrično in zdravstveno nego ter optimizacijo kvalitete življenja pacientov. Ob tem se odpirajo vprašanja o tem, kakšne so potrebe pacientov, zadovoljitev katerih bi omogočila ustrezno psihiatrično in zdravstveno nego ter optimizacijo kvalitete življenja. Vprašanja o na primer avtonomiji, omejeni svobodi gibanja, omejitvah na področju partnerstva in spolnih odnosov so le delček tega, kar je potrebno nasloviti, če želimo doseči zgoraj navedene cilje.

V okviru poletne šole se bomo pod vodenjem Ellen Vorstenbosch in Dr. Judi Pettigrew dotaknili teh in številnih drugih vprašanj. Program je zastavljen interaktivno, z namenom, da bi 4-dnevno sodelovanje mednarodnih kolegov iz različnih področij dela lahko doprineslo k pozitivnim spremembam za uporabnike dolgotrajne forenzične oskrbe.

Dogodek poteka v okviru COST Akcije IS 1302, tako bo 8 udeležencem na podlagi njihovih motivacijskih pisem omogočena brezplačna udeležba s povračilom stroškov poti, nastanitve in dnevnih obrokov.

Več o dogodku, predavateljih, kotizaciji in programu si lahko preberete na tej spletni strani.