Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 26. november 2015 Vabljeni na drugo predavanje Famnitovih bioloških večerov 2015/16

2. PREDAVANJE FAMNITOVIH BIOLOŠKIH VEČEROV

Na drugem predavanju z naslovom Rastlinski svet Sečoveljskih solin, ki bo potekalo

 v torek, 22.12.2015, ob 19:30 uri,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8,  Koper),

bo Peter Glasnović predaval o Krajinskem parku Sečoveljske Soline, ki je največje zavarovano območje v Slovenski Istri, poznano po značilni naravni in kulturni dediščini. Popeljal nas bo v značilni rastlinski svet, ki ga srečamo v Sečoveljskih solinah in nam predstavil halofite in druge manj znane prebivalke tega edinstvenega okolja. Spoznali boste njihovo pestrost, življenjska okolja v katerih uspevajo ter nevarnosti, ki jim grozijo.

O predavatelju: Peter Glasnović  je študiral biologijo in kemijo na Univerzi v Ljubljani in je vpisan na podiplomski študij na Univerzi na Primorskem. Njegovo področje zanimanja za naravo je zelo široko - od botanike do biogeografije in evolucije. Na Univerzi na Primorskem je na Znanstveno-raziskovalnem središču zaposlen kot asistent v okviru Inštituta za biodiverzitetne študije in na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije.

Več informacij o bioloških večerih najdete TUKAJ.

Vljudno vabljeni!


sreda, 25. november 2015 Sprememba uradnih ur knjižnice v ponedeljek, 30.11.2015

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo v ponedeljek, 30.11.2015 odprta le med 10. in 12. uro.
Knjige bo mogoče vrniti tudi v referatu za študente UP FAMNIT, med 8. in 10. uro. Za podaljšanje izposoje gradiva lahko pišete na e-naslov temena@upr.si.

Zahvaljujemo se za razumevanje.


nedelja, 22. november 2015 Prof. dr. Tomaž Pisanski je Zoisov nagrajenec za vrhunske dosežke pri znanstvenoraziskovalnem delu na področju diskretne matematike in njenih uporab

(foto: MIZŠ)

Z iskrenim veseljem in s ponosom vam sporočamo, da je naš profesor in raziskovalec prof. dr. Tomaž Pisanski prejel prestižno Zoisovo nagrado, in sicer za vrhunske dosežke pri znanstvenoraziskovalnem delu na področju diskretne matematike in njenih uporab. Gre za najprestižnejšo nagrado za dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki jo podeljuje Republika Slovenija raziskovalcem v Republiki Sloveniji, ki so s svojimi dosežki trajno prispevali k razvoju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti v Republiki Sloveniji.

V nadaljevanju navajamo kratko utemeljitev priznanja.

Dr. Tomaž Pisanski je vrhunski raziskovalec, ki deluje na področju diskretne in računalniške matematike, z aplikacijami v naravoslovju, tehniki in družboslovju. O širini njegovega delovanja priča obsežna bibliografija, ki zajema 146 izvirnih znanstvenih člankov, eno znanstveno monografijo, ki je leta 2013 izšla pri ugledni založbi Birkhäuser, in štiri poglavja v mednarodnih monografskih publikacijah. Izjemno odmevnost njegova dela potrjuje več kot 1000 normiranih čistih citatov v zadnjih desetih letih in normirani H-indeks 19.

Dr. Pisanski je eden od pionirjev topološke teorije grafov na svetu in začetnik svetovno znane slovenske šole teorije grafov. Leta 2008 je soustanovil prvo mednarodno matematično revijo v Sloveniji, Ars Mathematica Contemporanea, ki se je leta 2014 uvrstila v prvo polovico SCI-revij na matematičnem področju.

V zadnjih sedmih letih je prof. dr. Pisanski sam ali v soavtorstvu objavil 47 izvirnih znanstvenih člankov v uglednih mednarodnih revijah. Iz Evropske znanstvene fundacije je leta 2011 pridobil projekt GReGAS in postal sploh prvi slovenski koordinator kakega projekta po programu EUROCORES. Njegov najpomembnejši doprinos v svetovno zakladnico znanja temelji na uporabi metod diskretne matematike v naravoslovju in tehniki. Izjemen je njegov prispevek k razvoju teorije upodobitev grafov, ki se uporablja v sami matematiki, pa tudi v kemiji, biologiji in drugih znanostih.

(foto: MIZŠ)

Vir: http://www.mizs.gov.si/nc/si/medijsko_sredisce/novica/article/55/9365/

Letošnja slavnostna podelitev Zoisovih nagrad in priznanj, priznanja Ambasador znanosti in Puhovega priznanja je potekala v petek, 20. novembra, ob 20. uri v Avditoriju Portorož. Več informacij o podelitvi je dostopnih tukaj.

Oglejte si video posnetek RTV TV SLO s klikom na povezavo: http://4d.rtvslo.si/arhiv/proslave-in-slavnostne-seje/174372560

Intervju s prof. dr. Tomažem Pisanskim na Valu 202: https://soundcloud.com/val202/pogovor-dr-tomaz-pisanski

Profesorja Pisanskega so s čestitkami presenetili tudi kolegi UP FAMNIT in UP IAM. Nekaj foto utrinkov si lahko ogledate v galeriji na povezavi tu

Našemu profesorju in raziskovalcu prof. dr. Tomažu Pisanskemu iskreno čestitamo in mu želimo še veliko uspehov in izzivov na njegovi raziskovalni in pedagoški poti!

 


petek, 20. november 2015 Famnitov nagradni kviz za srednješolce "Matematični adventni koledar"

Oddelek za matematiko UP FAMNIT letos prvič organizira nagradni kviz Matematični adventni koledar za dijake srednjih šol, ki bo potekal od torka, 1. decembra, do petka, 18. decembra.

V času kviza bodo lahko dijaki preizkusili svoje matematično znanje z reševanjem zabavnih matematičnih nalog. Med sodelujočimi, ki bodo dosegli največje število točk, bo izžreban zmagovalec glavne nagrade, to je brezplačna udeležba na 6. poletnem matematičnem taboru za srednješolce Matematika je kul, ki bo, v organizaciji UP FAMNIT, potekal v Kopru v drugi polovici avgusta 2016.

K sodelovanju je fakulteta povabila slovenske srednje šole.


četrtek, 19. november 2015 Študenti Famnita med uspešnimi študenti na sprejemu pri ministrici dr. Maji Makovec Brenčič

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič je v torek, 17. novembra, na mednarodni dan študentov, v prostorih MIZŠ sprejela okoli 150 dijakov in študentov ter njihove mentorje, ki so v minulem študijskem/šolskem letu dosegli vidne rezultate na mednarodnih tekmovanjih. Z Univerze na Primorskem se je sprejema udeležilo 22 študentov, ki so dosegli odlične uvrstitve na mednarodnih tekmovanjih s področja naravoslovja in informatike ter na področju oblikovanja in dizajna. Med njimi je kar 9 študentov Famnita. To so: Ivan Bartulović, Ratko Darda, Vladan Jovičić, Marko Palangetić, Marko Rajković, Anja Rudež, Martin Senič, Roman Solodukhin in Tanja Štular.

Študentom iskreno čestitamo in jim želimo veliko uspehov tudi v prihodnje!


sreda, 18. november 2015 Vabljeni na drugo predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2015/16

2. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2015/16

Na drugem predavanju z naslovom Simetrija, matematika in glasba, ki bo potekalo

danes, 18. novembra 2015 ob 18h,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

bo dr. Boštjan Kuzman predstavil povezavo med matematiko in glasbo, ki sta bili vsaj od antične Grčije tesno povezani sopotnici znanstvenikov in filozofov, kot so bili Pitagora, Platon, Boetius in kasneje Kepler, Descartes ali Euler. Analogije med matematičnimi in glasbenimi idejami pa lahko tu in tam nepričakovano odkrijemo tudi v sodobni matematiki. Predavatelj bo orisal, kako v matematiki merimo simetrijo, kako lahko ustvarimo nenavadne simetrične objekte in kaj ima vse to opraviti z baročno glasbo.

O predavatelju: Dr. Boštjan Kuzman je doktoriral iz matematike na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani. Raziskovalno se ukvarja z algebrsko teorijo grafov, dejaven pa je tudi na področju dela z mladimi. Je aktiven član DMFA Slovenije, ustanovitelj tabora MARS in koordinator številnih aktivnosti s področja promocije matematike, za kar je leta 2012 je prejel nagrado "Prometej znanosti", ki jo podeljuje Slovenska znanstvena fundacija.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni.


torek, 17. november 2015 Tilen Genov z Oddelka za biodiverziteto o ogroženosti delfinov

Asistent na Oddelku za biodiverziteto UP FAMNIT mag. Tilen Genov v sobotnih Primorskih novicah (14.11.2015) predstavlja aktualno temo ogroženosti delfinov.

Morski sesalci so bili tudi tema prvega predavanja iz cikla Famnitovi biološki večeri 2015/16, ki je potekalo 10. novembra 2015. Več informacij  > > > 

Vabljeni k branju!


torek, 17. november 2015 Predavanje prof. dr. Diega De Lea z naslovom Sadness, Depression and Loneliness in Older Adults' Suicide

Študenti so vljudno vabljeni na predavanje predstojnika Oddelka za psihologijo UP FAMNIT prof. dr. Diega De Lea, ki bo potekalo v sredo, 25.11.2015 od 15:00 do 16:00 v predavalnici FHŠ-TRAMONTANA.

Predavanje z naslovom Sadness, Depression and Loneliness in Older Adults' Suicide bo potekalo v angleškem jeziku in je del projekta MOČ.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 16. november 2015 Študenti Famnita tekmovali na srednjeevropskem računalniškem tekmovanju iz programiranja v Zagrebu

Od 13. do 15. novembra 2015 so se člani Famnitove tekmovalne ekipe v sestavi (na sliki z leve) Marko Palangetić, Vladan Jovičić in Daniel Siladji, v spremstvu mentorjev Jerneja Vičiča in Tineta Mezgeca, udeležili Srednjeevropskega tekmovanja iz programiranja (Central Europe Regional Contest 2015 - CERC'15) v Zagrebu (Hrvaška).

Srednjeevropskega tekmovanja se je skupina UP FAMNIT (v različni sestavi) udeležila že sedmič. Letos se je tekmovalna ekipa, z dvema rešenima nalogama, med vsemi sodelujočimi srednjeevropskimi skupinami, uvrstila na 45. mesto med 61 ekipami.

Iskrene čestitke!


četrtek, 12. november 2015 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 16. novembra 2015, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

SPEAKER: Iztok Savnik

TITLE: big3store: large-scale distributed triple-store (part 2)

ABSTRACT:

Huge graphs are recently stored and managed in triple-store database systems, where each arc is represented by triple: (subject,predicate,object). The scalability of storage system and query processing for managing from Tera towards Peta triples is currently possible by using large-scale distribution of data into shared-nothing clusters.

Query execution system in such environment must be able to employ various types of parallelism to allow simultaneous execution of queries and, therefore, provide reasonable response time. Distributed triple-store big3store is based on dataflow architecture of query processing. Each query is a tree of algebra operations that is dynamically mapped to the tree composed of processes interconnected by streams of graphs. The scheduler that maps query trees to the set of processes balances the computation load among the servers of cluster.

While in teh 1st part of this seminar: 1) recent appearance of graph databases (knowledge graphs and linked data) on the Web, and 2) short overview of graph database management systems, were presented, this 2nd part will focus on the 3) the architecture of big3store and research problems involved in its design and implementation. The development of big3store system is a joint project between Yahoo Japan Research
and FAMNIT, UP.

Vabljeni!


petek, 6. november 2015 Začenjamo s Famnitovimi biološkimi večeri 2015/16 - 10.11.2015 predavanje o morskih sesalcih

V sklopu cikla Famnitovih bioloških večerov 2015/16 bo v torek, 10. novembra 2015, ob 19:15 uri v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, 1. nadstropje) mag. Tilen Genov predaval na temo Morski sesalci v 21. stoletju.

 

Opis predavanja:

Morski sesalci so posebna skupina živali. Ti potomci kopenskih sesalcev so se na vodno okolje prilagodili na izjemne načine, njihove prilagoditve pa so verjetno ene izmed najbolj ekstremnih med sesalci. Poleg tega, da imajo pomembno vlogo v morskih ekosistemih, so morski sesalci kot karizmatične živali tudi pomembni "ambasadorji" morja. Toda večina morskih sesalcev je trenutno v resnih težavah. Grožnje kot so zapletanje v ribiške mreže, povečan hrup v morju, naleti plovil, kemično onesnaženje, odpadki v morju, klimatske spremembe in načrtno ubijanje predstavljajo resno tveganje za izumrtje nekaterih populacij in vrst. Velika pliskavka, edina vrsta morskih sesalcev v severnem Jadranu in ob slovenski obali, se sooča z mnogimi tovrstnimi grožnjami. Tokratno predavanje bo predstavilo morske sesalce kot skupino in izpostavilo nekatere aktualne teme v raziskovanju in varstvu morskih sesalcev, s poudarkom na veliki pliskavki v Tržaškem zalivu.

Več informacij o bioloških večerih najdete TUKAJ.

Vljudno vabljeni!


četrtek, 5. november 2015 REZULTATI REKTORSKIH VOLITEV: Dragan Marušič bo vodil UP tudi v mandatu 2015 - 2019!

Z veseljem sporočamo odlično novico - naš kandidat je na rektorskih volitvah prejel 327 glasov, kar pomeni 61,7% glasov volilnih upravičencev, ki so se udeležili volitev in so oddali veljavno glasovnico.

Skupno število volilnih upravičencev na rektorskih volitvah je bilo 611, volitev se je udeležilo 535 volilcev, med katerimi je bilo 5 volilcev, ki so oddali neveljavno glasovnico. 

Prof. dr. Dragan Marušič bo torej vodil Univerzo na Primorskem tudi naslednja 4 leta. ČESTITKE!

Univerza na Primorskem gre torej neUgnano naPrej, novim univerzitetnim izzivim naproti!


sreda, 4. november 2015 Primorski vrtiček v sodelovanju s študenti Famnita

Univerza na Primorskem, Kmetijska zadruga Agraria Koper in Primorske novice so februarja letos začeli z akcijo Primorski vrtiček, ki je bila uvedena na pobudo bralcev časopisa Primorske novice.

Strokovnjaki kmetijske zadruge so, v sodelovanju z našimi študenti in profesorji študijske smeri Sredozemsko kmetijstvo, posredovali nasvete za vrtnarjenje na domačem vrtičku, obenem pa so obdelovali Primorski vrtiček na Purissimi pri Ankaranu.

V akciji, ki je doživela izjemen odziv, je bilo objavljenih kar 36 celostranskih prispevkov, ki bodo od srede, 4. novembra 2015, na ogled v avli palače Armerija Univerze na Primorskem, Titov trg 4 v Kopru.

Sodelavci Famnita sodelujočim študentom iskreno čestitamo za opravljeno delo in jim želimo veliko uspehov tudi v prihodnjih akcijah v sodelovanju z lokalnim okoljem.