Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 30. januar 2015 Na UP FAMNIT je v januarju gostoval prof. dr. Stephen Wilson z Northern Arizona University

V januarju je na UP FAMNIT gostoval prof. dr. Stephen Wilson z Northern Arizona University v ZDA. Profesor Stephen Wilson velja za svetovno znanega strokovnjaka na področju algebraične teorije grafov  ter na področju klasifikacij nizkovalentnih grafov z visoko stopnjo simetrije. V času gostovanja je predaval na seminarjih v sklopu doktorskega študijskega programa Matematične znanosti. Njegovo gostovanje je bilo financirano v okviru projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


sreda, 28. januar 2015 Pridi z BUS-om na INFO dan!

Drage dijakinje in dijaki,

Univerza na Primorskem bo v času informativnih dni organizirala brezplačni avtobusni prevoz na informativne dneve članic UP, in sicer v petek, 13. februarja 2015 na relaciji Murska Sobota - Maribor - Celje - Ljubljana - Postojna - Koper - Izola - Portorož (in povratek). Odhod iz Murske Sobote je predviden ob 4. uri, prihod v Portorož pa okrog 10. ure. Povratek na isti relaciji je predviden z odhodom ob 17. uri iz Portoroža. Obiski fakultet so razdeljeni na dva termina: ob 10. uri in ob 15.uri.

Da si pravočasno zagotovite mesto v avtobusu, izpolnite e-predprijavo in posredujte podatke, ki jih organizator potrebuje za organizacijo potrebnega števila prostih mest. Predprijave zbirajo do vključno ponedeljka, 9. februarja 2015.

E-predprijava je dostopna preko naslednje povezave: E-PREDPRIJAVA.

Informativni dnevi bodo potekali v petek, 13. februarja 2015 v dveh terminih, in sicer ob 10. uri in ob 15. uri ter v soboto, 14. februarja 2015 ob 10. uri.

 


torek, 27. januar 2015 UP FAMNIT se je predstavil na Informativi 2015

UP FAMNIT se je 23. in 24. januarja 2015, skupaj z drugimi članicami Univerze na Primorskem, uspešno predstavil na Informativi 2015, ki je potekala na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Informativa je največji dvodnevni sejem izobraževanja in poklicev v Sloveniji, kjer se enkrat letno predstavijo različni slovenski in tuji izobraževanlni programi. Letošnje Informative se je udeležilo 20.000 obiskovalcev, med katerimi je bilo precej zanimanja tudi za študijske programe UP FAMNIT.

Bodočim študentom so študijske programe fakultete predstavili študenti Urša Bernardič, Irena Čavdek, Andreja Grobiša, Olga Kaliada, Tine Matoš, Maruša Modrijan, Damijana Rašl, Tomaž Tomažinčič in Aleksandar Tošić.

Prilagamo nekaj fotoutrinkov z dogodka.


sobota, 24. januar 2015 Napoved 6. mednarodne konference Triple i

Slovenski center za raziskovanje samomora Inštituta Andrej Marušič in UP FAMNIT vabita na 6. mednarodno konferenco Triple i: Intuition, Imagination and Innovation in Suicidology. Konferenca bo potekala 1. in 2. junija 2015 v Piranu.

Podrobnosti o programu in načinu prijave so na voljo na konferenčni spletni strani, na tej povezavi pa si lahko preberete vabilo glavnih organizatorjev - dr. Vite Poštuvan in prof. dr. Diega de Lea.

 


petek, 23. januar 2015 Podeljene štipendije Štipendijskega sklada UP za študijsko leto 2014/15

V četrtek, 22. januarja 2015 je Univerza na Primorskem (UP) že sedmo leto zapored podelila štipendije Štipendijskega sklada Univerze na Primorskem.

Sklad je bil ustanovljen v študijskem letu 2008/2009 in temelji na partnerstvu med UP, lokalnimi skupnostmi in gospodarstvom. Namenjen je nagrajevanju in spodbujanju najboljših študentov univerze, povezovanju študentov z delodajalci že v času študija ter zagotavljanju večjih možnosti za zaposlitev diplomantov.

Štipendije za študijsko leto 2014/15 je prejelo skupaj 41 najboljših študentk in študentov Univerze na Primorskem, med katerimi je kar 25 študentov UP FAMNIT.

Več informacij o štipenditorjih in fotoutrinke z dogodka si lahko ogledate tukaj.

Študentom iskreno čestitamo in jim želimo uspešen študij!

  
 


četrtek, 22. januar 2015 Dnevi slovenske informatike: 13. - 15. april 2015

Kaj Dnevi slovenske informatike
Rdeča nit Informatika razvijamo danes za jutri
Kje Kongresni center Bernardin, Portorož
Kdaj 13. do 15. april 2015

Najboljši študentski IKT projekt

Ste študent ali skupina študentov, ki izvajate zanimiv projekt in bi ga želeli predstaviti slovenski strokovni in znanstveni publiki na IKT področju?

1. Prijavi

Najkasneje do 28. februarja 2015 oddate prijavo na slavko.zitnik@fri.uni-lj.si

2. Predstavi

Projekt boste predstavili v okviru konference Dnevi slovenske informatike, v Portorožu, 14. in 15. aprila. Kotizacija na konferenci na dan vaše predstavitve je brezplačna! Prijavljene video-predstavitve projektov bodo prikazane vsem obiskovalcem konference.

3. Zmagaj

Zmagovalne ekipe povečajte svojo razpoznavnost, pridobite listino o uspešni izvedbi projekta in se potegujte za nagrado sponzorja Celtra, Inc.

Več informacij dobite na http://dsi2015.si/ ter v vabilu.


sreda, 21. januar 2015 Preizkusno predavanje dr. Jureta Pražnikarja

Dr. Jure Pražnikar bo imel v četrtek, 29. 1. 2015 ob 9:00 uri preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Biofizika".

Predavanje z naslovom Določevanje tridimenzionalnih struktur proteinov bo potekalo v predavalnici FAMNIT-Muzejski 2, Muzejski trg 7, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


sobota, 17. januar 2015 Seminar MARA

V ponedeljek, 19. januarja 2015, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.


Naslov: Pomenska mreža (graf) 40,000 slovenskih besed

Predavatelj: Jure Zupan, Andrej Lajovic,  Kemijski inštitut, Ljubljana

Povzetek:

Predstavljena je mreža 23,000 glagolskih  in 35,000 samostalniških pomenov zbranih v enoten usmerjen graf z enim samim  vrhom in  58,000 končnimi listi (besedami). Računalniška aplikacija, ki bo med predavanjem prikazana, omogoča ogled celotne mreže in zasledovanja povezav besednih pomenov v vseh smereh. Bodisi od najširših pomenov (kot je n.pr.  izdelek/(stvaritev) do besede s povsem specificiranim pomenom (kot je n.pr.: predpražnik) ali pa pokaže vse pomenske povezave besede z več pomeni (kot je n.pr.: beseda 'konj') preko povezav (žival, človek, telovadno orodje, šahovska figura in uspeh) do vrha mreža.  Diskutirane bodo raziskovalne možnosti, ki jih taka mreža omogoča pri problemih matematične narave (lastnosti teorije grafov),  informatike (iskanje besedil z določenimi pomeni), uporabne lingvistike (pomoč pri prevajanju) in tudi programiranja v internetnem okolju. Uporabniki si mrežo lahko že pred predavanjem ogledajo (med predavanjem pa spremljajo) na svojih i-padih ali notesnikih)  na spletnem naslovu:
http://mreza.andrej.ad-vega.si diskusija med predavanjem bo zaželena.

Vabljeni!


petek, 16. januar 2015 dr. Vita Poštuvan prejemnica nagrade Prometej znanosti

Naša sodelavka dr. Vita Poštuvan je včeraj v Prešernovi dvorani SAZU prejela nagrado Ustanove Slovenske znanstvene fundacije 'Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju' za poslovno leto 2014. 

Sodelavki iskreno čestitamo!

 


četrtek, 15. januar 2015 Karierni dan na UP FAMNIT - sreda, 21. januar 2015

Univerza na Primorskem organizira v sodelovanju z UIP Univerzitetnim razvojnim centrom in inkubatorjem Primorske, v okviru projekta UP Univerzitetni karierni center, Karierni dan za študente in diplomante UP.

Kdaj? V sredo, 21. januarja 2015 s pričetkom ob 12:00

Kje? UP FAMNIT, predavalnice FAMNIT-Muzejski2, FAMNIT-Muzejski3, FAMNIT-Muzejski4

Na kariernem dnevu bo omogočena izmenjava informacij o možnostih zaposlitve in drugih oblik sodelovanja, sledilo bo mreženje in povezovanje študentov s potencialnimi delodajalci s področja matematike, naravoslovja in informacijskih tehnologij. Več informacij o programu dogodka najdete tukaj.

Pogoj za udeležbo na Kariernem dnevu je predhodna priprava CV v formatu Europass: http://www.europass.si/europass_zivljenjepis.aspx ter izpolnitev prijavnice.

Izpolnjeno prijavnico in izpolnjen CV je potrebno oddati do ponedeljka, 19. januarja 2015 na e-naslov: andrej@uip.si.

Vljudno vabljeni k udeležbi!


četrtek, 15. januar 2015 Mednarodna poletna šola v soorganizaciji UP in OSU

Univerza na Primorskem v sodelovanju z Oregon State University (OSU) med 15. in 30. junijem 2015 organizira mednarodno poletno šolo Production of Housing in Europe: Innovation, Conservation and Design with Natural Resources. Poletna šola, ki bo udeležencem prinesla 6 KT, bo potekala v Švici, severni Italiji, Sloveniji in Avstriji, udeležili pa se je bodo tudi študentje OSU.

Več o vsebini, programu in postopku prijave si lahko preberete na tej povezavi. Rok za prijavo je 1. marec 2015. 

Vabljeni k udeležbi vsi, ki vas zanima raba obnovljivih virov pri ustvarjanju kvalitetnega in zdravega bivalnega okolja!


četrtek, 15. januar 2015 Izvoljen je nov Študentski svet UP FAMNIT

Obveščamo vas, da je bil na današnjih volitvah v Študentski svet UP FAMNIT v študijskem letu 2014/15 izvoljeni naslednji študenti:

  • Urša Bernardič (Biopsihologija, dodiplomski, 3. letnik),
  • Klara Bohorč (Biodiverziteta, dodiplomski, 3. letnik),
  • Lucija Česnik (Varstvo narave, magistrski, 1. letnik),
  • Angelina Ćirković (Matematične znanosti, magistrski, 1. letnik),
  • Andreja Grobiša (Sredozemsko kmetijstvo, dodiplomski, 2. letnik),
  • Sandra Hasić (Varstvo narave, magistrski, 1. letnik),
  • Gaja Jenko (Biodiverziteta, dodiplomski, 2. letnik),
  • Luka Pavlović (Matematika, dodiplomski, 2. letnik),
  • Marko Rajković (Matematika, dodiplomski, 2. letnik),
  • Martin Senič (Biodiverziteta, dodiplomski, absolvent),
  • Nika Šumer (Biodiverziteta, dodiplomski, 1. letnik),
  • Tomaž Tomažinčič (Računalništvo in informatika, dodiplomski, absolvent),
  • Tjaša Zagoršek (Varstvo narave, magistrski, 2. letnik),
  • Barbara Žebavec (Biopsihologija, dodiplomski, 2. letnik).

Konstitutivna seja novega Študentskega sveta UP FAMNIT (ŠS) bo v naslednjem tednu. Na seji bodo člani ŠS izvolili predsednika in namestnika predsednika ŠS.

Dekanat UP FAMNIT


ponedeljek, 12. januar 2015 Vabljeni na tretje predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2014/15

3. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2014/15

Na tretjem predavanju z naslovom Matematika delovanja spletnih iskalnikov, ki bo potekalo

v sredo 14. januarja 2015 ob 18h,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

bo dr. Rok Požar (UP FAMNIT) predstavil delovanje spletnih iskalnikov. Živimo v internetni dobi, kjer je dostop do informacij oddaljen le en klik. Preprosto odpremo spletni iskalnik, vtipkamo ključne besede in iskalnik nam vrne koristne rezultate. Toda kako spletni iskalniki zares delujejo? Na predavanju bomo na konkretnih primerih predstavili matematično ozadje njihovega delovanja in razvrščanja spletnih strani.

O predavatelju: Rok Požar je leta 2009 diplomiral na Fakulteti za matematiko in fiziko (Univerza v Ljubljani), leta 2013 pa doktoriral na Fakulteti za računalništvo in informatiko (Univerza v Ljubljani). Raziskovalno se ukvarja z algebraično teorijo grafov in računsko teorijo grup. Zaposlen je na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (Univerza na Primorskem).

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni.