Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 29. maj 2015 Knjižnica TeMeNa bo v petek, 5.6.2015 zaprta

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo ta v petek, 5.6.2015 zaprta.
Prosimo, da za podaljšanje izposoje gradiva pišete na e-naslov temena@upr.si.

Zahvaljujemo se za razumevanje.


petek, 29. maj 2015 Tradicionalni Famnitov zaključni piknik in Paintball turnir

Spoštovani,

študentski svet UP FAMNIT ob zaključku študijskega leta organizira že tradicionalno zaključno druženje vseh študentov in zaposlenih UP FAMNIT, ki bo potekalo

v sredo, 3. junija 2015, ob 16. uri
v Hrvatinih na paintball poligonu.

Organiziran bo tudi prevoz ob 15:30 iz potniškega terminala v Kopru.

Prijavite se lahko najkasneje do ponedeljka, 1. junija 2015 do 12. ure, preko naslednje povezave.

Pomembno: po izpolnitvi obrazca je potrebno prijavo potrditi tudi preko elektronske pošte, ki bo poslana takoj po izpolnitvi obrazca. V nasprotnem primeru prijava ne bo zavedena.

Tako kot vsako leto bo poskrbljeno tudi za hrano in pijačo. Priporočljiva športna oprema in sredstvo proti komarjem. S seboj lahko prinesete tudi žoge in razne družabne igre.

Upamo, da se vidimo v čim večjem številu.

 

ŠS UP FAMNIT


petek, 29. maj 2015 Famnitov zaključni izlet v Mirabilandio

Spoštovani,

ob zaključku  študijskega leta, študentski svet UP FAMNIT vabi vse študente in zaposlene UP FAMNIT na zaključni izlet v Mirabilandio, ki bo v soboto, 6. junija 2015.

Prijavite se lahko najkasneje do srede, 3. junija 2015 do 12. ure, preko naslednje povezave.

Pomembno: po izpolnitvi obrazca je potrebno prijavo potrditi tudi preko elektronske pošte, ki bo poslana takoj po izpolnitvi obrazca. V nasprotnem primeru prijava ne bo zavedena.

Doplačilo: 25 EUR.

Več informacij o zabaviščnem parku Mirabilandia najdete na tej povezavi.

Podrobnosti o odhodu bodo posredovane naknadno.

Pohitite s prijavami, saj so mesta omejena.

 

ŠS UP FAMNIT


petek, 29. maj 2015 Uspešen zaključek konference 2015 International Conference on Graph Theory

Včeraj se je uspešno zaključila mednarodna konferenca 2015 International Conference on Graph Theory

Sodelovalo je 41 slušateljev in 20 predavateljev. Organizacijski odbor se zahvaljuje vsem, ki so pomagali pri uspešni izvedbi. 

Več o konferenci lahko preberete na spletni strani konference, kjer so dosegljivi tudi povzetki predavanj in predstavitve nekaterih predavateljev. 

Hkrati pa vas vabimo na konference, ki jih bomo še organizirali v letošnjem letu. Seznam s povezavami na konferenčne spletne strani je dosegljiv tu

Gostovanje nekaterih predavateljev je bilo delo financirano s strani Evropske Unije v okviru Evropskega socialnega sklada in s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport skozi projekt UP in SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem


četrtek, 28. maj 2015 Rezultati volitev v Upravni odbor UP

Včeraj, v sredo, 27. maja 2015, so na Univerzi na Primorskem potekale redne volitve v Upravni odbor UP, in sicer volitve članov Upravnega odbora UP iz vrst zaposlenih na UP.

Na podlagi rezultatov predčasnih volitev z dne 22. maja in rednih volitev z dne 27. maja, je volilna komisija objavila rezultate volitev. Izbrani so bili naslednji kandidati:

(1) iz vrst delavcev, ki opravljajo visokošolsko ali znanstveno raziskovalno dejavnost:

  • doc. dr. Marko Orel (kandidat, ki sta ga predlagali članici UP FAMNIT in UP IAM),
  • doc. dr. Tina Štemberger in
  • doc. dr. Igor Stubelj;

(2) iz vrst predstavnikov upravno administrativnih ali strokovno tehničnih delavcev:

  • Martina Kovačič Kuzmić.

Volilno pravico je imelo 491 volivcev iz vrst delavcev, ki opravljajo visokošolsko ali znanstveno raziskovalno dejavnost,od teh je 232 volivcev glasovalo; od 226 volivcev iz vrst predstavnikov upravno administrativnih ali strokovno tehničnih delavcev pa je glasovalo 153 volivcev.

Izbrani kandidati bodo zaposlene v UO UP zastopali za mandatno obdobje štirih let.

Več si lahko preberete v Poročilu o izidu volitev članov UO UP


četrtek, 28. maj 2015 Seminar MARA

V ponedeljek, 1. junija 2015, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

Title: Robot localization

Lecturer: David Obdržalek

Abstract:
To make good localization is one of the crucial tasks while building well working
and successful autonomous robots. The lecture will give an overview of robot
localization methods and will briefly introduce probabilistic and Monte Carlo
localization methods which help to deal with the pervasive uncertainty of real-life
environment.

Vabljeni!


četrtek, 28. maj 2015 Vabilo na zagovor doktorske disertacije študentke Katje Koren

Katja Koren, študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Aplikativna kineziologija na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) in mlada raziskovalka na UP Znanstveno raziskovalno središče (UP ZRS), bo zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom Biomehanske in geometrijske prilagoditve skeletne mišice in njenih vlaken na 14-dnevno horizontalno ležanje in aktivno rehabilitacijo pri starejših preiskovancih, pod mentorstvom izr. prof. dr. Boštjana Šimuniča.

Zagovor bo potekal petek, 5. 6. 2015, ob 16:00 v predavalnici AMF1 na Srednji tehniški šoli Koper (Šmarska cesta 4, Koper).

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v Referatu za študente Aplikativne kineziologije (Srednja tehniška šola Koper, Šmarska cesta 4, Koper).


sreda, 27. maj 2015 Gostimo mednarodno konferenco 2015 International Conference on Graph Theory

Včeraj se je začela mednarodna konferenca 2015 International Conference on Graph Theory v organizaciji UP FAMNIT in UP IAM. Preko 40 gostov in  predavateljev iz Slovenije, Poljske, Nemčije, Slovaške in Združenih držav Amerike odkriva zadnje napredke na področju teorije grafov. 

Več o konferenci si lahko preberete na spletni strani konference, nekaj vtisov pa tudi med spodnjimi fotografijami: 

 

Gostovanje vabljenih predavateljev na delavnici delno omogoča tudi projekt UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


torek, 26. maj 2015 Preizkusno predavanje dr. Matjaža Kljuna

Dr. Matjaž Kljun bo imel v ponedeljek, 1. junija 2015 ob 11. uri preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Računalništvo in informatika".

Predavanje z naslovom Interakcija človek-računalnik bo potekalo v predavalnici FAMNIT-MP1, Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


ponedeljek, 25. maj 2015 V tem tednu gostovanje začenjata dva tuja profesorja

Ta teden nas bosta obiskala še dva tuja profesorja: 

Oddelek za biodiverziteto gosti Natalio Martinkovo, raziskovalko iz Inštituta za biologijo vretenčarjev iz Češke. Natalia Martinkova se osredotoča predvem na filogenijo in filogeografijo, med svojim gostovanjem pa bo predavala študentom programa Varstvo narave. 

Dennis Jones prihaja iz Švedskega SP tehničnega raziskovalnega inštituta in bo predaval študentom programa Računalništvo in Informatika. 

Gostovanje omenjenih profesorjev je financirano v sklopu projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


ponedeljek, 25. maj 2015 Zaključila se je konferenca Encompassing Computer Science workshop 2015

Prejšnji teden smo organizirali 3-dnevno mednarodne delavnico (Vseobsegajoče delavnica računalniških znanosti),  ki sta jo organizirala oddelka DIST na UP FAMNIT in UP IAM. Delavnica je bila financirana s strani Evropske Unije skozi Evropski socialni sklad in s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Delavnico je obiskalo sedemdeset slušateljev, ki so poslušali predavanja 6ih vabljenih predavateljev in 24 drugih raziskovalcev. Program je obsegal 18 ur. Odbora delavnice se zahvaljujeta vsem, ki so pomagali pri njeni uspešni izvedbi.

Knjigo poveztkov lahko dobite na tem naslovu.

Slike so dosegljive na strani UP FAMNIT galerij.

Delavnica je bila delno financirana s strani Evropske Unije v okviru Evropskega socialnega sklada in s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport skozi projekt UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


petek, 22. maj 2015 Štipendije za 4-5 mesečni študij na Univerzi v Pecsu

Mesto Pecs in Univerza v Pecsu razpisujeta 2 štipendiji za 4-5 mesečni obisk univerze v zimskem semestru 2015/2016. 

Prijavijo se lahko študenti, ki študirajo na univerzah, ki so polnopravne članice rektorske konference Alpe-Adria. UP je polnopravna članica in ste študenti vabljeni k oddaji prijave. Obvestilo si lahko ogledate v priloženi datoteki.

Prijavnica je dosegljiva tu


petek, 22. maj 2015 Podjetna Primorska 2015: najboljši študentski projekt pripravili Famnitovi biopsihologi

Sedem Famnitovih študentov dodiplomskega študijskega programa Biopsihologija (6) in Bioinformatike (1) je strokovno komisijo navdušilo s projektom Zaspanček.si in si tako pridobilo zmago v kategoriji Najboljši študentski projekt na natečaju Podjetna Primorska 2015, ki ga organizira Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (UIP).

V četrtek, 21. maja 2015, se je s slavnostno podelitvijo nagrad v koprskem gledališču zaključil natečaj za najboljšo poslovno idejo primorske regije Podjetna Primorska 2015. Natečaj je namenjen spodbujanju podjetniške miselnosti in ustanavljanju novih, tržno naravnanih podjetij ter spodbujanju pretoka znanja z univerze v gospodarstvo. Natečaj pripravlja Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (UIP) v sodelovanju s partnerji (sporočilo za javnost UIP). Na letošnjem, že devetem natečaju, je strokovna komisija pregledala 23 poslovnih idej in v finale uvrstila 12 najbolj perspektivnih.

Projekti so tekmovali v treh kategorijah – Navigator, ki je namenjen izkušenim podjetnikom, Optimist, ki je namenjen tistim posameznikom oziroma ekipam, ki šele vstopajo v svet podjetništva, ter Najboljši študentski projekt.

Sedem Famnitovih študentov (6 študentov dodiplomskega študijskega programa Biopsihologija in 1 študent dodiplomskega študijskega programa Bioinformatika) je strokovno komisijo navdušilo s projektom Zaspanček.si in si tako pridobilo zmago v kategoriji Najboljši študentski projekt. Študenti so razvili mobilno aplikacijo, namenjeno preprečevanju in zdravljenju motenj nespečnosti ter izboljševanju spanja in življenjskega sloga. Študentsko ekipo poleg vodje ekipe Urše Bernardič sestavljajo še Neli Kovšca, Viktorija Majger, Brigita Obreza, Matic Prinčič, Natalija Žlavs in Katja Praček.

Študentom iskreno čestitamo za uspeh in jim želimo še veliko kreativnih idej in uspešnih projektov tudi v prihodnje!

V nadaljevanju objavljamo še nekaj fotoutrinkov s podelitve.

   

 


četrtek, 21. maj 2015 Seminar MARA

V ponedeljek, 25. maja 2015, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

Naslov: Inovacije v proizvodnji mineralne volne

Predavatelj: Dr. Benjamin Bizjan,  Abelium d.o.o

Povzetek:
Mineralna volna je danes eden najbolj razširjenih izolacijskih materialov, ki prispeva k energetski učinkovitosti, požarni varnosti in kakovosti bivanja v zgradbah.
Dodana vrednost industrijskega proizvodnega procesa mineralne volne je relativno nizka, vendar jo je zaradi velikih proizvodnih količin mogoče občutno povečati z optimizacijo procesa. Možnost za napredek se kaže predvsem v razvoju novih algoritmov za monitoring procesa v realnem času, ki bodo pripeljali do izboljšanja kvalitete končnih izdelkov, zmanjšanja porabe vhodnih surovin in podaljšanja življenjske dobe proizvodnih naprav.

Predavanja in seminarji v sklopu ADRIATinn CoWorking prostora.

Vljudno vabljeni!


četrtek, 21. maj 2015 Vabilo na delavnico »COMPETE course on academic research skills«

UP Fakulteta za management vabi na delavnico »COMPETE course on academic research skills«, ki bo potekala v okviru projekta »COMPETE - International comparisons of product supply chains in the agro-food sectors: determinants of their competitivness and performance on EU and international markets«.

Delavnica bo potekala
v sredo, 27. maja 2015,
od 9. do 17. ure,
na UP Fakulteti za management Koper (Trg Brolo 12, drugo nadstropje).

Delavnica je namenjena mladim raziskovalcem (MR), mlajšim raziskovalcem, doktorskim študentom in drugim zainteresiranim. Potekala bo v angleškem jeziku, kotizacije ni.

Delavnica je brezplačna, potrebna pa je predhodna prijava preko spletnega obrazca najkasneje do 24. maja 2015.

Vljudno vabljeni.


četrtek, 21. maj 2015 Poteka "Encompassing Computer Science Workshop"

V polnem teku je mednarodna delavnica Encompassing Computer Science Workshop na kateri sodeluje 42 predavateljev in udeležencev iz Slovenije, Poljske, Združenih držav Amerike, Madžarske, Velike Britanije, Španije in Madžarske. Dogodek se odvija že drugi dan in se bo zaključil jutri.

Več podatkov o konferenci je dostopnih na spletni strani konference

Gostovanje vabljenih predavateljev na delavnici delno omogoča tudi projekt UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


ponedeljek, 18. maj 2015 Štirje tuji profesorji začenjajo z gostovanjem na UP FAMNIT

K nam prihaja Alexander Albert  Pott, redni profesor na Otto von Guericke University Magdeburg v Nemčiji. Njegova raziskovalna dejavnost obsega končne geometrije, zaporedja in njihove lastnosti korelacije, Boolove funkcije in končna polja ter kriptografijo. Prof. dr. Alexander Albert  Pott bo predaval pri predmetu Izbrana poglavja iz kriptografije  na podiplomskem študijskem programu Matematične znanosti ter na podiplomskem študijskem programu Računalništvo in informatika.

Izr. prof. dr. Ivana Maguire prihaja z Faculty of Science, University of Zagreb, Hrvaška. Raziskovalno se ukvarja s področjem aplikativne ekologije, demografije, filogenije, filogeografije in varstva sladkovodnih rakov. V času svojega gostovanja bo predavala študentom podiplomskega študijskega programa Varstvo narave v okviru predmeta  Seminar PBI.  

                          

Iz ZDA prihaja Laura Jean Sheppardson, izredna profesorica na University of Mississippi. Izr. prof. dr. Laura Jean Sheppardson se raziskovalno ukvarja s teorijo grafov.  Predavala bo na dodiplomskem študijskem programu Matematika v sklopu predmeta Matematični praktikum.

              

Na UP FAMNIT prihaja tudi prof. dr. Jarosław Andrzej Grytczuk, predavatelj in raziskovalec na Jagiellonian University, Poljska.  Prof. dr. Jarosław Andrzej Grytzcuk raziskovalno preučuje kombinatorične igre, diskretne geometrije in verjetnostne metode v kombinatoriki. Tudi on bo predaval pri predmetu Matematični praktikum na dodiplomskem študijskem programu Matematika.

Gostovanje omenjenih profesorjev je financirano v sklopu projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


ponedeljek, 18. maj 2015 Uspešno sodelovanje študenta Biodiverzitete Martina Seniča na e-CLIC mednarodni konferenci v Estoniji

76 udeležencev, 8 držav, 1 zmaga, spoznavanje estonskih krajin, njihovega upravljanja in mnogo novih poznanstev. To na kratko opiše izkušnje zmagovalcev nacionalnega e-CLIC natečaja, med katerimi je bil tudi naš študent Biodiverzitete Martin Senič. Martin si je z lansko zmago na nacionalnem tekmovanju e-CLIC v Naklem prislužil sodelovanje na mednarodnem e-CLIC tekmovanju in konferenci Landscape of possibilities v Tartu, Estoniji (6.- 9.5.2015) ter se s svojim projektom Re-Vive uvrstil na odlično tretje mesto v svoji kategoriji.

Namen projekta Re-Vive je informiranje o izjemnih slovenskih krajinah in približanje Evropske konvencije o krajini (nadalje EKK) večjemu številu posameznikov oz. širši javnosti. Izredno pomembno je kako EKK interpretirati ciljni publiki, da bo le-ta zanjo privlačna, s še zmeraj jasnim sporočilom. Martin je predlagal primer sinteze produkta značilnega za določeno izjemno krajino ter koncepta inovativnega oblikovanja embalaže oziroma etikete s pomočjo IKT orodij, katere prispevek je informiranje o slovenskih krajinah in EKK prek potrošništva. Predlagal je ustanovitev skupne znamke z imenom »KRAJINA«, ki bi nudila podporo lokalnim produktom in skrbela za njihovo večjo prepoznavnost. Oblika podane embalaže bo dajala prostor čim več zanimivim informacijam o sami krajini, produktu ali drugih zanimivostih. Podal je tudi predlog izdelave spletne strani in multimedijskih posnetkov posameznih krajin, ter dostop do nalaganja opisov, slik in posnetkov krajin naključnim uporabnikom.

Martin Senič je pokazal izjemno razumevanje EKK ter implementacijo slednje prek treh glavnih načel: zaščita, upravljanje in načrtovanje krajine.

Martinu za njegov dosežek iskreno čestitamo! Prav tako pa čestitamo tudi mentorici izr. prof. dr. Eleni Bužan in somentorici asist. Sari Zupan.

Povezava na spletno predstavitev je dostopna TUKAJ.

 


četrtek, 14. maj 2015 Seminar MARA

V ponedeljek, 18. maja 2015, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

Naslov: Podjetno v svet podjetništva

Predavatelj: mag. Tina Jančar Matekovič, Regionalni razvojni center Koper

Povzetek:
Program Podjetno v svet podjetništva ponuja mladim priložnost razvijanja svoje poslovne ideje v spodbudnem okolju ob pomoči mentorjev. V času štirimesečnega usposabljanja udeleženci pripravijo poslovni načrt in izvedejo vse aktivnosti za odprtje lastnega podjetja. Do sedaj je to priložnost izkoristilo več kot 600 mladih, izobraženih, brezposelnih, ki so se odločili, da se bodo preizkusili v podjetništvu. Program se izvaja v vseh slovenskih regijah, v Obalno kraški regiji program vodi Regionalni razvojni center.

Predavanje je v sklopu projekta ADRIATinn.
Projekt sofinancirata Evropski socialni sklad ter ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.


Vljudno vabljeni!


četrtek, 14. maj 2015 Famnitovi študenti odlični na mednarodni študentski konferenci ISSC-2015

Med 11. in 17. aprilom 2015 je v Novosibirsku v Rusiji potekala študentska znanstvena konferenca The 53rd International Scientific Student Conference ISSC-2015.

Na konferenci je raziskave predstavilo tudi osem Famnitovih študentov matematike (z leve): Marko Palangetić (2. letnik), Vladan Jovičić (2. letnik), Marko Rajković (2. letnik),  Ratko Darda (3. letnik), Luka Pavlović (2. letnik), Roman Solodukhin (2. letnik), Marija Tepegjozova (1. letnik) in Anes Valentić (1. letnik).

Odlično sta se odrezala Marko Rajković in Ratko Darda. Marko Rajković je za svojo predstavitev Polynomial time primality testing prejel 1. nagrado,  Ratko Darda pa za predstavitev Bounds on the product irregularity strength of graphs 2. nagrado.

Študentom, še posebej nagrajenima, iskreno čestitamo in jim želimo veliko uspehov tudi na prihodnjih tekmovanjih!

 


torek, 12. maj 2015 Drugo srečanje partnerjev raziskovalnih in razvojnih projektov s področja lesarstva

Sodelovanje med raziskovalnimi inštitucijami in industrijo v mednarodnih projektih prinaša dodano vrednost projektom ter izmenjavo znanja s primeri dobrih praks v tujini.

V Kopru je 8. maja 2015 potekalo drugo srečanje partnerjev projektov iz programa Wood Wisdom-net, predstavljen pa je bil tudi Center odličnosti, ki na Univerzi na Primorskem nastaja s financiranjem iz programa Obzorje 2020 (Horizon 2020). Konferenco »Gozdno-lesna veriga v evropskem raziskovalnem prostoru« je poleg partnerjev obiskalo večje število predstavnikov podjetij ter predstavnika ministrstev.

Partnerji projektov CaReWood, Bioshapes, ReWoBioRef, W3B – Wood Believe, HCLTP, Aerowood in EU Hardwoods so predstavili napredke na projektih, ki po svojih tematikah zajemajo širok spekter področja gozdno-lesne verige, od mikroravni proučevanja biokemičnih lastnosti lesa do makroravni raziskovanja možnosti uporabe odpadnega lesa v različne namene. Predstavili so raziskave gradnje z lesom z uporabo modernih tehnologij, načinov predelave odpadnega lesa, pridobljenega iz lesenih konstrukcij, ter uporabe sestavin lesa za visokotehnološke materiale v medicini in industriji embalaže. Te raziskave lepo zaokroža projekt W3B, kjer izvajajo raziskavo dojemanja lesa in z lesom povezanih tematik v širši družbi.

Dr. Andreja Kutnar, vodja projekta InnoRenew, katerega cilj je vzpostavitev Centra odličnosti za področje lesarstva pod mentorstvom »Fraunhofer Institute« za lesarstvo (Wilhelm-Klauditz-Institut - WKI), je povedala: »V Sloveniji je lesno bogastvo tako veliko, da se morda niti ne zavedamo pomena reciklaže in uporabe rabljenega lesa. Kljub temu pa moramo začeti o tem razmišljati, saj je za trajnostni odnos celotne gozdno-lesne verige potrebno razmisliti tudi o ohranjanju gozdov ter recikliranju. K temu bo zagotovo pripomogel Center odličnosti, ki bo, kot navedeno, nastal pod slovenskim vodstvom Univerze na Primorskem, ki se s tem umešča med ugledne akterje na področju raziskovanja lesarstva ter povezovanja znanja.

Udeleženci iz različnih gospodarskih družb so sodelovanje na tovrstnih projektih ocenili kot pozitivno, saj zanje pomeni vključevanje na tuje trge z novimi, inovativnimi produkti ter potmi, ki jim omogoča drugačen nastop na zelo konkurenčnem trgu. Tak produkt so zagotovo okna iz rabljenega recikliranega lesa, ki so jih kot prototipe naredili v podjetju MSora, partnerju projekta CaReWood.

Miha Marenče, državni sekretar Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je poudaril pomen, ki ga ima izkoriščanje lesa v celotni vrednostni verigi. Zato skupaj z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravljajo vrsto ukrepov za revitalizacijo sektorja. Poudaril pa je, da brez raziskav ni mogoče pričakovati tehnologij in izdelkov, ki bi slovenskim podjetjem omogočila preboj na svetovnem tržišču. Predstavnica Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Kim Turk, skrbnica področja programa Wood Wisdom, je izpostavila, da se v navedenih projektih prepoznava uporaba različnih vidikov ter širokega spektra tem lesarstva. Kot ključno prednost je izpostavila veliko povezanost partnerjev na vseh projektih in visoko stopnjo izmenjave znanj med projekti, kar sta lahko pomembna temelja pri pripravi konzorcijev za projekte tudi iz drugih evropskih virov financiranja (Obzorje 2020, ERA-Net Cofund, idr.).

 


ponedeljek, 11. maj 2015 Gostovanje treh tujih profesorjev na UP FAMNIT

Z novim tednom se pričenjajo nova gostovanja tujih profesorjev na UP FAMNIT.

Na UP FAMNIT se vrača izr. prof. dr. Mladen Kučinić, ki je pri nas gostoval že v preteklem študijskem letu. Izr. prof. dr. Mladen Kučinić prihaja z Naravoslovno-matematične fakultete Univerze v Zagrebu. V času svojega gostovanja bo predaval pri predmetu Izbrana poglavja iz zoologije kopenskih živali na podiplomskem študijskem programu Varstvo narave.

Iz ZDA prihaja Vladimir Gurvich, redni profesor na Rutgers University. Na UP FAMNIT bo predaval  študentom dodiplomskega študijskega programa pri predmetu Matematične vsebine v angleškem jeziku.

         

Na UP FAMNIT prihaja tudi dr. Mark Lochrie z University of Central Lancashire: Media Innovation Studio, Velika Britanija. V času svojega obiska bo predaval pri predmetu Računalniški praktikum II na dodiplomskem študijskem programu Računalništvo in informatika.

Gostovanje omenjenih profesorjev omogoča projekt UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


ponedeljek, 11. maj 2015 Uspešno izveden 4. Famnitov matematični dan za osmošolce in devetošolce

V petek, 8. maja 2015, je na Famnitu potekal 4. matematični dan za osnovnošolce, in sicer za učence 8. in 9. razreda osnovne šole. Obiskalo nas je 25 učencev in 2 učiteljici iz OŠ Šenčur.

Dogajanje je z uvodnim nagovorom in kratko predstavitvijo Famnita otvorila dekanja izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, osrednji del pa so predstavljale delavnice in predavanja. Na prvem predavanju so mladi matematični navdušenci  spoznali origami in matematični izrek, ki natančno opisuje, kakšne oblike je mogoče sestaviti in kako je origami uporabljen v praktičnih aplikacijah in industriji (prof. dr. Bojan Kuzma). Na predavanju »Čarovnija ali preprosto ... matematika?« so učenci spoznali trike z igralnimi kartami (asist. Nina Chiarelli). Na koncu 4. matematičnega dne pa so spoznali tudi zgodovino kriptografije skozi predstavitve tradicionalnih šifer in trenutno najbolj razširjeno kriptografsko shemo – RSA (izr. prof. dr. Štefko Miklavič).

Prvi matematični dan je fakulteta organizirala leta 2013, cilj je popularizacija naravoslovja in zlasti matematike med mladimi. Matematični dnevi bodo ponovno organizirani naslednje šolsko leto

 

 

 

 


ponedeljek, 11. maj 2015 Vabljeni na šesto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2014/15

6. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2014/15

Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite na zadnjem, 6. predavanju letošnjega cikla, ko bo 

DR. BOJAN KUZMA predstavil 

»ORIGAMI!«

v sredo, 13. maja 2015 ob 18h

(Velika predavalnica UP Famnit, Glagoljaška 8, Koper).

Origami je starodavna umetnost gubanja papirja. Kakšne vzorce lahko pri tem dobimo? Ali lahko delamo Origami samo iz papirja? Ali ima Origami kakšno uporabno vrednost?

O tem in še o čem na predavanju, kjer boste zvedeli, kaj dobimo, če starodavno umetnost spojimo s sodobno matematiko.

Bojan Kuzma je doktoriral na Univerzi v Ljubljani. Od 2003 dalje poučuje matematične predmete na Univerzi na Primorskem. Raziskuje na podrocju linearne algebre in funkcionalne analize, zlasti v teoriji ohranjevalcev.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

 

Veselimo se zadnjega letošnjega potovanja v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni.


petek, 8. maj 2015 3. mednarodni teden Univerze na Primorskem

V ponedeljek, 11.5.2015 se začenja 3. mednarodni teden Univerze na Primorskem, katerega namen je gostujočim pedagoškim in strokovnim delavcem s partnerskih univerz predstaviti  Univerzo na Primorskem ter okolje, v katerem deluje.

Mednarodnega tedna  UP se bo udeležilo približno 40 udeležencev, od tega je kar nekaj tujih gostujočih predavateljev UP FAMNIT. Program 3. mednarodnega tedna UP dobite tukaj.


četrtek, 7. maj 2015 Drugo kolo Univerzitetnega programerskega maratona 2015

Po uspešno prestanem prvem kolu Univerzitetnega programerskega maratona 2015, je tukaj že drugo kolo, ki bo danes, 7. maja 2015, potekalo v predavalnici FAMNIT-P-RU2 na UP FAMNIT.

Univerzitetni programerski maraton je slovensko tekmovanje za študente v programiranju, s poudarkom na poznavanju podatkovnih struktur in algoritmov. Kot programski jezik lahko tekmovalci uporabljajo C, C++, Javo, PascalPython 2, Python 3 ali C# (Mono). Na tekmovanju sodelujejo ekipe, sestavljene iz največ treh članov, ki na enem računalniku rešujejo naloge. Cilj ekipe je, da v omejenem času (posamezno kolo običajno traja 4 ure) reši čimveč zastavljenih nalog. 

Več informacij je dostopnih na tej spletni strani.


četrtek, 7. maj 2015 Seminar MARA

V ponedeljek, 11. maja 2015, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

Speaker: Zoltan Horvath

Title: Problematic of Indoor Navigation and Positioning

Abstract:
With the constant platform fragmentation in the global smartphone and tablet market, providing a multi-platform indoor positioning technology is an ever more complex task. RSSI-based hybrid indoor positioning technologies provide hope for a unified indoor positioning solution without the need for calibrating each and every device manually before use. But differing antenna construction, sensor designs and differences in software provide measurement readings that are challenging to compare and thus make the development of multi-platform indoor positioning solutions challenging. The different hardware and software platforms on a wide array of hardware provide massively differing measurement readings on a number of sensors essential for indoor positioning. Magnetometer, accelerometer and gyroscope readings from a multitude of devices are presented all measured from a custom-build software infrastructure designed to provide comparable readings on different platforms.

Vabljeni!


sreda, 6. maj 2015 UNESCO razpis za zaposlovanje mladih strokovnjakov

Obveščamo vas, da je izšel razpis za UNESCO program za mlade strokovnjake - UNESCO Young Professionals Programme 2015.

Program je namenjen mladim diplomantom z različnih področij, ki morajo imeti univerzitetno izobrazbo ter odlično obvladati angleški ali francoski jezik. Znanje obeh delovnih jezikov Unesca je prednost. Ostale pogoje si lahko preberete tu. Kandidati morajo svojo prijavo skupaj z življenjepisom, motivacijskim pismom (oboje v angleškem jeziku) ter kopijo dokazil o doseženi izobrazbi poslati na elektronski naslov: drago.balent@gov.si.

Rok za oddajo prijav je 25. junij 2015.

Kandidate bo obravnavala posebna ocenjevalna komisija, ki jo bo imenoval Izvršilni odbor Slovenske nacionalne komisije za UNESCO. Ocenjevalna komisija bo na podlagi pregleda vseh prispelih kandidatur Izvršilnemu odboru Slovenske nacionalne komisije za UNESCO predlagala največ 15 kandidatov, kar predstavlja največje število kandidatur, ki jih lahko posredujejo za nadaljnji izbor na sedež Unesca.

Več informacij je na voljo tu. Za dodatne informacije je na voljo Drago Balent, Urad Slovenske nacionalne komisije za UNESCO na telefonski številki 01 478 4601 in na elektronskem naslovu drago.balent@gov.si.


torek, 5. maj 2015 Dodaten razpis za štipendije za praktično usposabljanje (Norveška, Islandija, Liechtenstein)

Objavljen je dodaten razpis za praktično usposabljanje na Norveškem, Islandiji in Liechtensteinu.

Dosegljiv je na povezavi tu.

Štipendije so namenjene opravljanju praktičnega usposabljanja, ki traja vsaj 6 tednov, mobilnosti pa morajo biti zaključene do 31. julija 2015.

Za bivanje lahko pridobite 1.200 € na mesec, poleg tega pa ste upravičeni še do povračili potnih stroškov do višine 950 €.

Svoje prijave lahko oddate do 18.5.2015.

Za dodatna pojasnila vam je na voljo Aleš Oven (ales.oven@famnit.upr.si) iz mednarodne pisarne. 


torek, 5. maj 2015 Nova gostovanja tujih profesorjev na UP FAMNIT

V tem tednu na UP FAMNIT začenja z gostovanjem sedem profesorjev, ki prihajajo iz Velike Britanije, ZDA, Hrvaške, Nemčije in Španije.

Iz Velike Britanije prihaja doc. dr. Alex Dumbrell, raziskovalec in predavatelj na University of Essex. Gre za priznanega strokovnjaka na področju molekularne in teoretične ekologije, bioinformatike in ekoinformatike. Na UP FAMNIT bo predaval študentom podiplomskega študijskega programa Varstvo narave v sklopu predmeta Okoljska mikrobiologija.

Že drugo leto zapored k nam prihaja doc. dr. Russell Stephen Woodroofe. Doc. dr. Russell Stephen Woodroofe je zaposlen na Mississippi State University v ZDA, kjer se raziskovalno ukvarja z geometrično kombinatoriko v povezavi z teorijo grup in komutativno algebro. Na UP FAMNIT bo predaval v sklopu predmeta Izbrana poglavja iz algebre na podiplomskem študijskem programu Matematične znanosti.

                 

Iz Hrvaške prihajata dva profesorja, doc. dr. Petar Kružić z Faculty of Science, University of Zagreb ter doc. dr. Dijana Pavičić Hamer z Center for Marine Research, Ruđer Bošković Institute. V času svojega obiska bosta predavala pri predmetu Izbrana poglavja iz zoologije morskih živali na podiplomskem študijskem programu Varstvo narave.

                      

Na UP FAMNIT prihaja tudi doc. dr. Oliver Schaudt, zaposlen na Institute of Computer Science, University of Cologne v Nemčiji. Raziskovalno se ukvarja z diskretno matematiko ter teoretičnim računalništvom. V času svojega gostovanja bo predaval na dodiplomskem študijskem programu Matematika pri predmetu Optimizacijske metode.

                            

Iz Španije prihaja Luis Martínez Fernández, redni profesor na University of the Basque Country. Predaval bo študentom dodiplomskega študijskega programa Matematika v okviru predmeta Matematični praktikum.

Gostovanje omenjenih profesorjev je financirano v sklopu projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.