Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

četrtek, 17. oktober 2019 8ECM: napovedujemo javno predavanje Kathryn Hess

   

 

Z veseljem sporočamo, da bo Kathryn Hess na 8. Evropskem kongresu matematike izvedla javno predavanje, ki ga bo podprlo EWM – Evropsko združenje žensk v matematiki.

 

Kathryn Hess je profesorica matematike na raziskovalnem inštitutu in univerzi Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) v Švici. Njene raziskave temeljijo na algebraični topologiji, s področja katere je objavila precejšnje število del. Je tudi soavtorica monografije String Topology and Cyclic Homology (Birkhäuser Basel, 2006).

Leta 2016 je bila prof. Hess zaradi doprinosa na svojem področju raziskovanja imenovana za članico ameriškega matematičnega društva (AMS) ter izvoljena v Švicarsko akademijo znanosti. Med številnimi prejetimi nagradami velja izpostaviti “Polysphère d’Or” in nagrado za najboljšo učiteljico na Faculty of Life Sciences na EPFL.

Je članica stalnega odbora European Women in Mathematics ter Mednarodnega svetovalnega odbora Mednarodnega kongresa matematikov (International Congress of Mathematicians – ICM 2022).

Trenutno sodeluje pri projektu Blue Brain Project, pri katerem z uporabo algebraične topologije odkrivajo, kako možganske strukture vplivajo na oblikovanje možganskih funkcij - enega glavnih misterijev nevroznanosti.

Prof. Hess je kot soustanoviteljica mreže “Women in Topology” leta 2011 in z vzpostavitvijo pospešenega programa za otroke z izjemnim matematičnim potencialom (Euler course at EPFL) občutno pripomogla k razvoju znotraj matematične skupnosti.

 

Veselimo se, da bomo prof. Kathryn Hess pozdravili na 8. Evropskem kongresu matematike v Portorožu.

Vabljeni k spremljanju spletne strani https://www.8ecm.si/, kjer bomo objavljali tekoče novice s priprav na 8ECM!

 

 

Viri:

https://en.wikipedia.org/wiki/Kathryn_Hess

https://www.epfl.ch/labs/hessbellwald-lab/wp-content/uploads/2019/09/CV_0919.pdf

https://www.epfl.ch/labs/hessbellwald-lab/wp-content/uploads/2018/10/Interview-in-Notices-of-the-AMS-March-2018

 


sreda, 16. oktober 2019 Urnik knjižnice TeMeNa v petek, 18. 10. 2019

Obveščamo vas, da bo knjižnica TeMeNa v petek, 18. 10. 2019, odprta od 10. do 13. ure.

Hvala za razumevanje.


sreda, 16. oktober 2019 Prvi koraki večkulturnega in večjezičnega projekta LanGuide

8. in 9. oktobra smo na UP FAMNIT gostili uvodni sestanek projekta Erasmus+ LanGuide, na katerem so se zbrali partnerji iz Slovenije, Romunije, Španije, s Hrvaške in Švedske. Razpravljali so o prvih korakih tega večkulturnega in večjezičnega projekta, ki bo potekal do leta 2022.

Na dvodnevnem srečanju so partnerji vzpostavili novo sodelovanje, zasnovali časovni potek del, razvijali skupno metodologijo in načrtovali naslednji srečanji, ki bosta aprila v romunskem Brašovu in septembra v Zadru. Obiskali so tudi našo univerzo in nekatere fakultete, v okviru kulturnih in družabnih aktivnosti pa so spoznali še Koper in Piran.

Več o projektu "Language guidance tool for improving language knowledge – LanGuide"

Pri triletnem projektu »Language guidance tool for improving language knowledge – LanGuide«, katerega vodja je izr. prof. dr. Mojca Kompara Lukančič, bodo sodelovale univerze iz različnih jezikovnih in geografskih delov Evrope, ki so specializirane za pridobivanje jezikovnega znanja in razvoj programske opreme. 
Razvita metodologija bo uporabljena pri pripravi jezikovnih virov za izbrana polja LSP za angleščino. Razviti viri, ki bodo zajemali tri stopnje zahtevnosti, bodo nato vključeni v programsko opremo za jezikovno vodenje in mobilno aplikacijo. V zadnjem delu projekta bodo dodana tudi izbrana polja LSP za jezike projektnih partnerjev.

Z namenom promoviranja mobilnosti in medkulturnega razumevanja predstavlja pridobivanje jezikovnega znanja in večjezičnosti pomemben element jezikovne politike EU. Projekt LanGuide je tako v okviru te politike osredotočen na mednarodno izobraževanje, izboljšanje digitalnega učenja ter oblikovanje prilagodljivih učnih poti glede na potrebe in cilje uporabnika.


torek, 15. oktober 2019 8ECM: Prof. Robin Wilson bo predavatelj in tudi kurator razstave znamk

   

Z veseljem naznanjamo, da bo matematik in filatelist, prof. dr. Robin Wilson poleg posebnega javnega predavanja predstavil tudi zbirko poštnih znamk z matematično tematiko.

Robin Wilson je zaslužni profesor čiste matematike na Open University in zaslužni profesor geometrije na Gresham College v Londonu. Trenutno je tudi gostujoči profesor na London School of Economics. Kot nekdanji predsednik British Society for the History of Mathematics je napisal in uredil več kot 40 knjig z različno temo, med njimi so: Lewis Carroll in Numberland, Stamping Through Mathematics on the history of mathematics, Introduction to Graph Theory and Four Colours Suffice on graph theory, in How to Solve Sudoku. Svoje prispevke redno objavlja tudi v matematični reviji Mathematical Intelligencer.

Na podlagi dolgoletnega delovanja na področju popularizacije matematike in njene zgodovine je Robin Wilson prejel nagrado matematičnega združenja Amerike Lester R. Ford za izjemno pisanje, Institute of Combinatorics and its Applications pa mu je podelil medaljo Stanton za izjemne dosežke na področju kombinatorike.

Profesor Wilson bo na 8. Evropskem kongresu matematike izvedel javno predavanje na temo razvoja matematike, ki bo še posebej zanimivo, saj ga bo prikazal s pomočjo znamk. Na spremljajoči razstavi, ki bo odprta za širšo javnost, pa bo predstavil svojo osebno zbirko več kot 200 znamk z vsega sveta.

Ob posebni priložnosti bo tako tudi Pošta Slovenija izdala posebno poštno znamko.

Več podrobnosti bo na voljo na spletni strani 8ECM. Vabljeni k spremljanju https://www.8ecm.si/


ponedeljek, 14. oktober 2019 Teoretično računalništvo za reševanje praktičnih problemov

Na UP FAMNIT gostili mednarodni konferenci MATCOS-19 in StuCoSReC 2019

Pretekli teden sta na UP FAMNIT istočasno potekali kar dve konferenci: četrtkovo jutro smo začeli s StuCoSReC 2019 (Raziskovalna študentska konferenca računalništva) in nadaljevali z MATCOS-19 (Srednjeevropska konferenca za uporabno teoretično računalništvo).

Dvodnevno konferenco MATCOS, ki se zvrsti vsaka tri leta, so organizirali UP IAM, UP FAMNIT in InnoRenew CoE, cilja tokratne izvedbe pa sta bila dva. Prvič, predstaviti ideje in rešitve s področja teoretičnega računalništva, ki so bile neposredno uporabljene v aplikacijah v resničnem svetu. In drugič, zbrati teoretične rezultate, ki temeljijo na takšnih idejah, da bi jih bilo mogoče uporabiti pri reševanju praktičnih problemov. Na ta način so se dotaknili različnih tem: od algoritmov, zgradbe podatkov, računalniške kompleksnosti, optimizacije, umetne inteligence, strojnega učenja do teorije grafov in računalniške geometrije.

Poleg običajnih rednih so letos uvedli tudi kratke predstavitve. »To se je izkazalo za odlično idejo, saj smo na ta način omogočili večje število udeležencev na konferenci in izmenjavo idej med njimi,« je povedal predsednik organizacijskega odbora, doc. dr. Rok Požar. Na programu se je tako zvrstilo 21 rednih in 16 kratkih prispevkov, kar kaže na bistveno povečanje glede na prejšnje izvedbe. Poleg tega so predstavitve potekale v dveh vzporednih sekcijah. »To je omogočalo več časa za razpravo med udeleženci, ki jih je bilo letos več kot 50, prišli pa so iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Romunije in z Madžarske,« je še dodal doc. dr. Rok Požar.

Še pred konferenco MATCOS-19 pa je prostore UP FAMNIT napolnilo preko 40 študentov in njihovih mentorjev z več kot 10 domačih in tujih institucij. Zbrali so se na študentski konferenci StuCoSReC 2019, kjer so predstavili 19 raziskovalnih projektov in dva posterja. Konferenco vsako leto v okviru multikonference Informacijska družba organizirajo Univerza na Primorskem, Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru in Inštitut Jožef Štefan ob podpori Društva ACM Slovenija (slovenska podružnica AMC – Association for Computing Machinery).

Namen raziskovalne študentske konference računalništva je vzpodbuditi tako doktorske kot tudi že magistrske študente računalništva k aktivnemu raziskovalnemu delu. Doc. dr. Matjaž Krnc je v imenu organizatorjev dejal: »K tej viziji odločno stremimo ustrezne fakultete vseh treh javnih univerz, zato že šesto leto zapored izmenjaje organiziramo omenjeno študentsko raziskovalno konferenco. S pomočjo dogodka želimo študentom ponuditi priložnost, da njihove raziskave strokovno ovrednotijo mednarodni recenzenti. Tako pridobijo nepogrešljiv odziv na svoje projekte, ki jih potem vključujejo v zaključne naloge.« Glavni cilj konference je namreč ustvariti prostor, kjer lahko študenti predstavijo svoje raziskovalno delo, in jih tako spodbuditi za nadaljnje zgodnje raziskovanje.

V objavo konferenčnega zbornika je bilo sprejetih 22 prispevkov, od tega 4 slovenski. Imeli so kar šest sekcij predstavitev. Tudi te številke presegajo prejšnje izvedbe, čemur je najverjetneje botrovala močno izražena mednarodna komponenta. Konferenca je namreč odprta tudi za tuje študente in letos je bila približno polovica udeležencev in posledično tudi objav iz tujine. Teme prispevkov so bile zelo različne: od klasičnih tem iz teoretičnega računalništva (optimizacijski problemi, avtomati, pokritja) in umetne inteligence do drugih inovativnih in tudi aplikativnih projektov (igralne strategije, besednovrstno označevanje, orodja za trgovanje na borzi, analiza obnašanja netopirjev, napovedovanje nogometnega zmagovalca ipd.).

Poleg naštetega je namen konference tudi vzpostaviti okolje, v katerem se študenti z različnih institucij srečujejo, spoznavajo, si izmenjujejo ideje in sklepajo nova raziskovalna sodelovanja. Nenazadnje pa je za mlade izjemno koristno tudi druženje z bolj izkušenimi raziskovalci, od katerih se lahko veliko naučijo in dobijo dragocene nasvete. Glede na izredno dobre odzive vseh sodelujočih je bil namen na letošnjem srečanju dosežen, drugo leto pa konferenco gosti Maribor. 


četrtek, 10. oktober 2019 Uspeh našega matematičnega podmladka: pridobili so devet projektov ARRS za sodelovanje z ZDA

Oddelka za matematiko UP IAM in UP FAMNIT sta bila ponovno uspešna na javnem razpisu za sofinanciranje znanstvenoraziskovalnega sodelovanja med Republiko Slovenijo in ZDA, tokrat za obdobje od leta 2019 do 2021. Od 99 odobrenih projektov slovenskim raziskovalnim ustanovam so se naši raziskovalci podpisali pod kar devet.

Do konca septembra 2021 bodo tako z gostovanji okrepili sicer že uspešna sodelovanja z naslednjimi raziskovalnimi ustanovami: University of Alaska Fairbanks, Mississippi State University, College of William & Mary, University of Delaware, Troy University, The Massachusetts College of Liberal Arts (MCLA), Rutgers University in National Institutes of Health.

Vodje devetih odobrenih projektov so: dr. Nina Chiarelli, dr. Nino Bašič, dr. Slobodan Filipovski, dr. Matjaž Krnc, dr. Safet Penjić, dr. Graham Luke Morgan, dr. Dušanka Janežič, dr. István Kovács in dr. Karla Ferjančič.

V preteklosti so matematiki pridobili že številne bilateralne projekte za sodelovanje z ZDA, tokratna novost pa je, da vodje projektov predstavljajo večinoma podmladek obeh matematičnih oddelkov. Tako mlajši kot starejši raziskovalci se torej uspešno povezujejo s celim svetom (spomnimo na pridobljene bilateralne projekte z Rusko federacijo).

Na istem razpisu so bili uspešni tudi drugi raziskovalci naše univerze, in sicer dr. Martina Blečić Kavur (UP FHŠ) ter dr. Matjaž Nahtigal (UP FM) ter David Brian DeVallance in Iztok Šušteršič (UP in InnoRenew CoE).

Vsem želimo uspešno raziskovanje in še nadaljnjo krepitev sodelovanja s tujimi institucijami!

Rezultate razpisa lahko preberete na tej povezavi.

Čestitke vsem!


(Na fotografiji od leve: dr. Graham Luke Morgan, dr. Dušanka Janežič, dr. Nino Bašič, dr. Safet Penjić, dr. Nina Chiarelli, dr. Matjaž Krnc in dr. Karla Ferjančič)

Več o odobrenih projektih:

 • István Kovács
  Grafi, politopi in konfiguracije/Graphs, polytopes and configurations, UP IAM & University of Alaska Fairbanks.
 • Slobodan Filipovski
  Problem kletk/The cage problem, UP IAM & Mississippi State University.
 • Graham Luke Morgan
  Razlikovalno število grafov/Distinguishing number of graphs, UP IAM & College of William & Mary.
 • Safet Penjić
  Algebraične karakterizacije in kombinatorične lastnosti (ne)regularnih grafov s tankim modulom s krajiščem nič/Algebraic characterizations and combinatorial properties of (non)regular graphs with thin module of endpoint zero, UP IAM & University of Delaware.
 • Karla Ferjančič
  Gibanja z racionalnimi zlepki nizkih stopenj/Rational spline motions of a low degree, UP IAM & Mississippi State University.
 • Nina Chiarelli
  F-WORM barvanja v hereditarnih grafovskih razredih/F-WORM colorings in hereditary graph classes, UP IAM & Troy University.
 • Nino Bašić
  Kemijski grafi na steroidih/Chemical graphs on steroids, UP IAM & The Massachusetts College of Liberal Arts (MCLA).
 • Matjaž Krnc
  Nekateri problemi na hipergrafih, grafih ter igrah/Certain problems in hypergraphs, graphs, and games, UP FAMNIT & Rutgers University.
 • Dušanka Janežič
  Razvoj računalniških algoritmov za simulacije molekulske dinamike makromolekul/Computer Algorithm Development for Molecular Dynamics Simulation of Macromolecules, UP FAMNIT & National Institutes of Health.

sreda, 9. oktober 2019 Obiskali so nas ugledni matematiki

   

V torek, 8. oktobra, smo na UP FAMNIT gostili tri izjemne matematike, ki so v Slovenijo prišli v okviru priprav na 8. Evropski kongres matematike.

Po ponedeljkovem sprejemu pri predsedniku države, g. Borutu Pahorju, ki je tudi častni pokrovitelj kongresa, so obiskali UL FMF, naslednji dan pa so preživeli na naši fakulteti.
V sklopu obiska so izvedli tri vrhunska predavanja, katerih so se udeležili naši raziskovalci in tudi študenti vseh stopenj.

 

 

Po predavanjih je naše goste v Portorožu sprejel župan Občine Piran Đenio Zadković, nato so v sredo sledila nadaljnja usklajevanja in priprave na 8. Evropski kongres matematike.

 


ponedeljek, 7. oktober 2019 Predsednik Republike Slovenije sprejel ugledne matematike

   

Danes je predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor, v predsedniški palači sprejel ugledne znanstvenike s področja matematike. Med njimi so bili tudi visoki gostje iz tujine, ki so v Slovenijo prišli na povabilo organizatorjev 8. Evropskega kongresa matematike, ki bo julija v Portorožu.

Intenzivne priprave na kongres že nekaj časa privabljajo v Slovenijo ugledne goste, znanstvenike z vseh koncev sveta in predstavnike najpomembnejših mednarodnih znanstvenih organizacij. Letošnjo jesen se bo tako zvrstilo kar nekaj pomembnih dogodkov, že v tem tednu pa Univerza na Primorskem in Univerza v Ljubljani gostita obisk treh pomembnih in mednarodno priznanih imen s področja matematike.

V Ljubljano so minuli konec tedna prispeli predsednik Evropskega matematičnega društva Volker Mehrmann (TU Berlin), predsednica znanstvenega odbora 8ECM Maria J. Esteban (CNRS in univerza Paris Dauphine) in predsednik Odbora za nagrade 8ECM Martin R. Bridson, FRS (Univerza v Oxfordu).

Znanstvenike je danes, 7. oktobra, v Predsedniški palači sprejel predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor, in jim kot pokrovitelj 8ECM izrekel dobrodošlico. Kongres bo namreč potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS, hkrati pa srečanje pomeni pomembno politično podporo razvoju znanosti v naši državi.

 

Jutri, v torek, 8. oktobra, pa ugledne goste pričakujemo v Kopru, kjer jih bo sprejel rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič. V čast nam je, da jih bomo gostili tudi na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, kjer bodo izvedli predavanja po sledečem programu:

 • 11.15–12.00 Martin R Bridson FRS: Hyperbolic geometry: where battered gems retain their full beauty
 • 12.00–12.45 Maria J. Esteban: Best constants for functional inequalities and spectral estimates for Schrödinger operators
 • 13.30–14.15 Volker Mehrmann: The distance to stability and the distance to instability of dynamical systems

Do četrtka bodo v Bernardinu z gosti potekala nadaljnja usklajevanja in priprave na 8. Evropski kongres matematike. V tem času jih bo sprejel tudi župan občine Pirangospod Đenio Zadković.


petek, 4. oktober 2019 8ECM in ESOF 2020 bosta povezala Piran in Trst

   

Do 8. Evropskega kongresa matematike, ki bo julija 2020 v Portorožu, nas ločuje še dobrih devet mesecev, odštevanje dni do najpomembnejšega znanstvenega dogodka v Sloveniji pa že poteka.

Intenzivne priprave na kongres že nekaj časa privabljajo v Slovenijo ugledne goste, znanstvenike z vseh vetrov in predstavnike najpomembnejših mednarodnih znanstvenih organizacij, ki posredno krepijo tudi sodelovanje s slovenskimi univerzami in z raziskovalnimi institucijami, predvsem pa z Univerzo na Primorskem.

Včeraj, 3. oktobra 2019, se je zgodil pomemben korak na poti oblikovanja skupnega čezmejnega znanstvenega prostora. V Piranu je bil namreč podpisan sporazum o sodelovanju med organizatorji 8. Evropskega kongresa matematike in Odprtega foruma evropske znanosti ESOF2020 ter občinama gostiteljicama obeh dogodkov, Občino Piran in Občino Trst. Podpisniki dogovora se zavedajo pomena čezmejne znanstvene naveze, ki lahko obogati in okrepi raziskovalno dejavnost tako udeležencev omenjenih dogodkov kot tudi mednarodno priznanih znanstvenih ustanov, ki delujejo v občinah na obeh straneh meje. Podpisa sporazuma sta se udeležila tudi tržaški župan Roberto Dipiazza in piranski župan Đenio Zadković.

Podpisniki dogovora (z leve proti desni): prof. dr. Tomaž Pisanski (za 8ECM), prof. dr. Stefano Fantoni (za ESOF2020), piranski župan Đenio Zadković in tržaški župan Roberto Dipiazza (foto: Občina Piran)

Z leve proti desni: piranski župan Đenio Zadković, dekanja UP FAMNIT, prof. dr. Klavdija Kutnar, tržaški župan Roberto Dipiazza (foto: Občina Piran)

Sicer pa bo letošnja jesen polna odmevnih dogodkov, saj se pripravljamo na sprejem svetovnih imen ne le s področja matematike, ampak znanosti nasploh. Že naslednji teden, natančneje med 5. in 10. oktobrom bodo v Ljubljani in Kopru na obisku predsednik Evropskega matematičnega društva Volker Mehrmann (TU Berlin), predsednica znanstvenega odbora 8ECM Maria J. Esteban (CEREMADE, Pariz) in predsednik Odbora za nagrade 8ECM Martin R. Bridson, FRS (Univerza v Oxfordu).

Znanstvenike bo v ponedeljek, 7. oktobra, sprejel predsednik Republike Slovenije, g. Borut Pahor. Srečanje s predsednikom države predstavlja pomembno politično podporo razvoju znanosti pri nas, hkrati pa gre za dobrodošlico gostitelja 8ECM, saj poteka kongres pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS. Gostje bodo v času obiska izvedli tudi predavanja tako v Ljubljani kot na Univerzi na Primorskem, kjer bodo sodelovali pri pripravah na kongres.

29. novembra pa se veselimo vnovičnega obiska predsednika Evropskega raziskovalnega sveta. Akademik prof. dr. Jean – Pierre Bourguignon bo drugič v svojem mandatu obiskal Univerzo na Primorskem, julija naslednje leto pa bo gost v pogovoru, ki ga organiziramo v sklopu 8. Evropskega kongresa matematike.

Kot rečeno, uglednih gostov, ki v Slovenijo in na Univerzo na Primorskem prihajajo po zaslugi 8ECM, je že nekaj mesecev veliko, še več pa se jih bo zvrstilo do julija. Sestanka organizacijskega odbora 8ECM se je na primer prejšnjo soboto na Bledu udeležila tudi podpredsednica Evropskega matematičnega društva, turška matematičarka Betül Tanbay, ki je prisostvovala konferenci Women of mathematics on the Mediterranean shores.

Vabljeni k spremljanju spletne strani https://www.8ecm.si/, kjer bomo objavljali tekoče novice s priprav na 8ECM!


četrtek, 3. oktober 2019 Javni poziv za pridobitev štipendije iz Štipendijskega sklada UP za študijsko leto 2019/2020

Univerza na Primorskem vabi vse študente UP, da se prijavijo na javni poziv za pridobitev štipendije in tako izrazijo svoj interes za vključitev v sklad.

Štipendijski sklad Univerze na Primorskem je namenjen nagrajevanju in spodbujanju najboljših študentov UP, ponudbi teh študentov delodajalcem še v času študijskega procesa in zagotavljanju možnosti za njihovo zaposlitev takoj, ko zaključijo s študijem.

Prijavite se lahko do 10. oktobra 2019.

Javni poziv je dostopen na spletni strani Kariernega centra UP.


torek, 1. oktober 2019 Najštevilčnejša in mednarodno pisana 13. generacija brucev

Na UP FAMNIT beležimo 20 % porast števila študentov, največ zanimanja je trenutno za Računalništvo in informatiko ter Biopsihologijo.

1. oktobra smo na UP FAMNIT sprejeli že 13. generacijo brucev, ki so se v študijskem letu 2019/20 prvič vpisali v dodiplomske študijske programe. V novo študijsko leto smo vstopili na koprskem Titovem trgu, kjer so se bruci vseh fakultet Univerze na Primorskem zbrali na tradicionalnem pozdravu bruckam in brucem.

Na UP FAMNIT smo zaradi precejšnjega deleža vpisanih tujih študentov tudi letos priredili dva sprejema – v slovenščini in angleščini, na obeh pa sta študente pozdravila dekanja UP FAMNIT, prof. dr. Klavdija Kutnar in prodekan za mednarodno in meduniverzitetno sodelovanje, izr. prof. dr. Ademir Hujdurović.


Največja predavalnica Tramontana je bila danes dvakrat polna brucev.

Kljub temu da je v Sloveniji zaznati manj številčne generacije in fakultete beležijo nižji vpis, število vpisanih študentov na UP FAMNIT že nekaj let raste. V novo študijsko leto se je namreč vpisalo 672 študentov, od tega jih 278 prihaja iz tujine, kar predstavlja 41 %. Brucev je 235, med njimi jih 119 prihaja iz Slovenije, 116 pa iz tujine, kar pomeni približno polovico in kaže na podobnost z lanskim letom. Izjemno pisana paleta naših študentov prihaja iz naslednjih držav: Argentina, Azerbajdžan, Belorusija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Češka, Črna Gora, Filipini, Finska, Gana, Hrvaška, Iran, Italija, Izrael, Kazahstan, Kolumbija, Kosovo, Madžarska, Maldivi, Mehika, Pakistan, Rusija, Severna Makedonija, Sirija, Slovenija, Srbija, Šrilanka, Turčija, Ukrajina, Uzbekistan, Združene države Amerike.
Dodatnih 16 študentov prihaja na našo fakulteto tudi v okviru različnih programov mobilnosti iz Litve, Italije, Španije, Portugalske in Slovaške.

Tuji študenti so se s fakulteto in Koprom spoznali že minuli teden, ko smo zanje organizirali Orientacijske dneve. Pomembno oporo za vse tiste, ki v času študija potrebujejo nasvet in pomoč pri reševanju vsakodnevnih težav, pa vsekakor predstavljajo študenti tutorji. Namenili smo jim posebno pozornost in ob tej priložnosti podelili tudi certifikate za opravljeno delo v minulem študijskem letu.


Tutorji na UP FAMNIT skrbijo za reševanje vsakodnevnih težav študentov.

Izredno nas veseli, da smo v primerjavi z lanskim letom število vpisanih presegli za skoraj 20 %. Kot pretekla leta je največ zanimanja za študijski program Računalništvo in informatika, takoj za njim pa sta velik interes poželi Biopsihologija in Varstvena biologija. V novem študijskem letu 2019/20 imamo tudi dve novosti, to sta študijska programa Podatkovna znanost (na 2. stopnji) in Sredozemsko kmetijstvo (VS), presenetljivo so prav za slednjega mladi pokazali zanimanje nad našimi pričakovanji.

Novim in “starim” študentom želimo mirno, radovedno, zvedavo in tudi zabavno študijsko leto, ki se ga boste vedno spominjali z iskrivim pogledom in s hudomušnim nasmehom.