Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 21. oktober 2019 8ECM: Hirzebruchovo predavanje bo izvedel Fieldsov nagrajenec Martin Hairer

   

 

V veliko čast nam je, da na 8. Evropskem kongresu matematike naznanimo predavanje še enega Fieldosvega nagrajenca: Sir Martin Hairer bo gostujoči predavatelj posebnega predavanja, poimenovanega v čast izjemnega nemškega matematika Friedricha Hirzebrucha. Teme teh predavanj, ki se izvajajo od leta 2007, se nanašajo na odnose med matematiko in umetnostjo, družbo in drugimi področji življenja.

Hairer je profesor teoretične matematike in predstojnik katedre za verjetnostne in stohastične analize na Oddelku za matematiko, Imperial College, London. Njegovo glavno raziskovalno področje je proučevanje stohastičnih parcialnih diferencialnih enačb (SPDE); drugi raziskovalni interesi vključujejo neravnovesno statistično mehaniko, stohastične diferencialne enačbe, stohastične procese s spominom in splošno teorijo Markovih procesov.

Delo, ki je pripeljalo do Fieldsove nagrade, se nanaša na matematično razumevanje nelinearnih parcialnih diferencialnih enačb (PDE), zlasti na njegov prebojni pristop k reševanju nelinearne KPZ enačbe, ki so jo leta 1986 predlagali fiziki Kardar, Parisi in Zhang. To in nadaljnje delo prof. Hairerja razvija splošno teorijo regularnosti, ki je uporabna za širok razred nelinearnih stohastičnih parcialnih diferencialnih enačb, ter postavlja pomemben mejnik pri razumevanju teh teorij. Ti razredi enačb vsebujejo namreč kar nekaj tem, ki so osrednjega pomena za matematiko in naravoslovje, s tem pa odpirajo pot razumevanju fenomena univerzalnosti.

Hairer je prejel Fieldosovo nagrado leta 2014, in sicer za: »Izjemne prispevke k teoriji stohastičnih parcialnih diferencialnih enačb in zlasti ... za razvoj teorije regularnosti za take enačbe.«

Za svoje raziskovalno delo na področju stohastičnih parcialnih diferencialnih enačb je prof. Hairer prejel nagrado Fermat (2013), ki jo podeljuje Institut de Mathématiques de Toulouse in leta 2014 še  nagrado Fröhlich, ki jo podeljuje London Mathematical Society – LMS. To je prejel za svoje raziskave na stičišču med verjetnostjo in parcialnimi diferencialnimi enačbami; gre za delo, ki je v splošnem priznano kot revolucionarno na celotnem področju raziskovanj.

Sir Martin Hairer je velik oboževalec glasbe, ki se zanima tudi za računalniško programiranje. Združitev teh dveh področij z matematičnim raziskovanjem je privedlo do iznajdbe programske opreme Amadeus, nagrajenega programa za urejanje zvoka za računalnike Mac, in priljubljenega orodja med DJ-ji, glasbenimi producenti in podjetji s področja igralniške industrije.

Profesor Hairer je v svoji karieri prejel številne druge nagrade in priznanja, vključno z nagrado Whitehead in nagrado Philip Leverhulme (2008). Leta 2014 je bil izvoljen za člana Kraljeve družbe, leta 2015 pa za člana Ameriškega matematičnega združenja. Leta 2016 je bil imenovan za viteza poveljnika reda britanskega imperija (KBE).

Veselimo se, da bomo prof. Martina Hairerja pozdravili na 8. Evropskem kongresu matematike v Portorožu.

Vabljeni k spremljanju spletne strani https://www.8ecm.si/, kjer bomo objavljali tekoče novice s priprav na 8ECM!