Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 15. oktober 2019 8ECM: Prof. Robin Wilson bo predavatelj in tudi kurator razstave znamk

   

Z veseljem naznanjamo, da bo matematik in filatelist, prof. dr. Robin Wilson poleg posebnega javnega predavanja predstavil tudi zbirko poštnih znamk z matematično tematiko.

Robin Wilson je zaslužni profesor čiste matematike na Open University in zaslužni profesor geometrije na Gresham College v Londonu. Trenutno je tudi gostujoči profesor na London School of Economics. Kot nekdanji predsednik British Society for the History of Mathematics je napisal in uredil več kot 40 knjig z različno temo, med njimi so: Lewis Carroll in Numberland, Stamping Through Mathematics on the history of mathematics, Introduction to Graph Theory and Four Colours Suffice on graph theory, in How to Solve Sudoku. Svoje prispevke redno objavlja tudi v matematični reviji Mathematical Intelligencer.

Na podlagi dolgoletnega delovanja na področju popularizacije matematike in njene zgodovine je Robin Wilson prejel nagrado matematičnega združenja Amerike Lester R. Ford za izjemno pisanje, Institute of Combinatorics and its Applications pa mu je podelil medaljo Stanton za izjemne dosežke na področju kombinatorike.

Profesor Wilson bo na 8. Evropskem kongresu matematike izvedel javno predavanje na temo razvoja matematike, ki bo še posebej zanimivo, saj ga bo prikazal s pomočjo znamk. Na spremljajoči razstavi, ki bo odprta za širšo javnost, pa bo predstavil svojo osebno zbirko več kot 200 znamk z vsega sveta.

Ob posebni priložnosti bo tako tudi Pošta Slovenija izdala posebno poštno znamko.

Več podrobnosti bo na voljo na spletni strani 8ECM. Vabljeni k spremljanju https://www.8ecm.si/