Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 7. oktober 2019 Predsednik Republike Slovenije sprejel ugledne matematike

   

Danes je predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor, v predsedniški palači sprejel ugledne znanstvenike s področja matematike. Med njimi so bili tudi visoki gostje iz tujine, ki so v Slovenijo prišli na povabilo organizatorjev 8. Evropskega kongresa matematike, ki bo julija v Portorožu.

Intenzivne priprave na kongres že nekaj časa privabljajo v Slovenijo ugledne goste, znanstvenike z vseh koncev sveta in predstavnike najpomembnejših mednarodnih znanstvenih organizacij. Letošnjo jesen se bo tako zvrstilo kar nekaj pomembnih dogodkov, že v tem tednu pa Univerza na Primorskem in Univerza v Ljubljani gostita obisk treh pomembnih in mednarodno priznanih imen s področja matematike.

V Ljubljano so minuli konec tedna prispeli predsednik Evropskega matematičnega društva Volker Mehrmann (TU Berlin), predsednica znanstvenega odbora 8ECM Maria J. Esteban (CNRS in univerza Paris Dauphine) in predsednik Odbora za nagrade 8ECM Martin R. Bridson, FRS (Univerza v Oxfordu).

Znanstvenike je danes, 7. oktobra, v Predsedniški palači sprejel predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor, in jim kot pokrovitelj 8ECM izrekel dobrodošlico. Kongres bo namreč potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS, hkrati pa srečanje pomeni pomembno politično podporo razvoju znanosti v naši državi.

 

Jutri, v torek, 8. oktobra, pa ugledne goste pričakujemo v Kopru, kjer jih bo sprejel rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič. V čast nam je, da jih bomo gostili tudi na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, kjer bodo izvedli predavanja po sledečem programu:

  • 11.15–12.00 Martin R Bridson FRS: Hyperbolic geometry: where battered gems retain their full beauty
  • 12.00–12.45 Maria J. Esteban: Best constants for functional inequalities and spectral estimates for Schrödinger operators
  • 13.30–14.15 Volker Mehrmann: The distance to stability and the distance to instability of dynamical systems

Do četrtka bodo v Bernardinu z gosti potekala nadaljnja usklajevanja in priprave na 8. Evropski kongres matematike. V tem času jih bo sprejel tudi župan občine Pirangospod Đenio Zadković.