Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 17. oktober 2019 8ECM: napovedujemo javno predavanje Kathryn Hess

   

 

Z veseljem sporočamo, da bo Kathryn Hess na 8. Evropskem kongresu matematike izvedla javno predavanje, ki ga bo podprlo EWM – Evropsko združenje žensk v matematiki.

 

Kathryn Hess je profesorica matematike na raziskovalnem inštitutu in univerzi Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) v Švici. Njene raziskave temeljijo na algebraični topologiji, s področja katere je objavila precejšnje število del. Je tudi soavtorica monografije String Topology and Cyclic Homology (Birkhäuser Basel, 2006).

Leta 2016 je bila prof. Hess zaradi doprinosa na svojem področju raziskovanja imenovana za članico ameriškega matematičnega društva (AMS) ter izvoljena v Švicarsko akademijo znanosti. Med številnimi prejetimi nagradami velja izpostaviti “Polysphère d’Or” in nagrado za najboljšo učiteljico na Faculty of Life Sciences na EPFL.

Je članica stalnega odbora European Women in Mathematics ter Mednarodnega svetovalnega odbora Mednarodnega kongresa matematikov (International Congress of Mathematicians – ICM 2022).

Trenutno sodeluje pri projektu Blue Brain Project, pri katerem z uporabo algebraične topologije odkrivajo, kako možganske strukture vplivajo na oblikovanje možganskih funkcij - enega glavnih misterijev nevroznanosti.

Prof. Hess je kot soustanoviteljica mreže “Women in Topology” leta 2011 in z vzpostavitvijo pospešenega programa za otroke z izjemnim matematičnim potencialom (Euler course at EPFL) občutno pripomogla k razvoju znotraj matematične skupnosti.

 

Veselimo se, da bomo prof. Kathryn Hess pozdravili na 8. Evropskem kongresu matematike v Portorožu.

Vabljeni k spremljanju spletne strani https://www.8ecm.si/, kjer bomo objavljali tekoče novice s priprav na 8ECM!

 

 

Viri:

https://en.wikipedia.org/wiki/Kathryn_Hess

https://www.epfl.ch/labs/hessbellwald-lab/wp-content/uploads/2019/09/CV_0919.pdf

https://www.epfl.ch/labs/hessbellwald-lab/wp-content/uploads/2018/10/Interview-in-Notices-of-the-AMS-March-2018