Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

nedelja, 31. marec 2019 Naši matematiki tudi letos tekmovali na Češkem

V petek 29. marca 2019, je v Ostravi na Češkem potekalo 29. tekmovanje Vojtěch Jarník International Mathematical Competition– najstarejše tekmovanje matematike za študente v Evropski uniji, katerega se študenti UP FAMNIT tradicionalno udeležujejo že vrsto let.

Na letošnji izvedbi je tekmovalo 145 študentov s 35 evropskih univerz. V prvi kategoriji (za študente 1. in 2. letnika oziroma mlajše od 22 let) so Famnitove barve zastopali Đorđe Mitrović (2. letnik Matematike), Eva Siladji in Besfort Shala (oba 1. letnik Matematike), v drugi kategoriji je tekmoval Roman Solodukhin (2. letnik Matematičnih znanosti).

Shala, Mitrović in Solodukhin so pridobili certifikat uspešnega udeleženca.

Čestitamo našim študentom in jim želimo še veliko uspešnih nastopov!


sobota, 30. marec 2019 Razpis rednih volitev rektorja Univerze na Primorskem

Senat Univerze na Primorskem je na 39. redni seji sprejel Sklep o razpisu rednih volitev rektorja Univerze na Primorskem za mandatno obdobje štirih let, od 23. novembra 2019 do 22. novembra 2023.

Hkrati s sklepom je senat sprejel tudi rokovnik volilnih opravil. Redne volitve bodo potekale v četrtek, 23. maja. Postopek rednih volitev bo vodila in izvedla volilna komisija in volilni odbori. Skladno s sklepom lahko za rektorja kandidirajo redni profesorji, zaposleni na Univerzi na Primorskem za poln delovni čas in izpolnjuje druge pogoje skladno s Statutom Univerze na Primorskem. 

Rok za vlaganje kandidatur poteka od 27. marca do 26. aprila 2019 do 12. ure.

Do 15. maja bodo kandidati javno predstavljeni. Predčasne volitve bodo potekale 20. maja, redne pa tri dni kasneje. Rezultati  in morebitni razpis ponovnih volitev (2. krog) bodo objavljeni 24. maja. V primeru drugega kroga bodo predčasne volitve 3. junija, izvedba ponovnih volitev 6. junija, trinajst dni kasneje, t.j. 19. junija, pa objava rezultatov.  

Informacije o volitvah rektorja Univerze na Primorskem so objavljene TUKAJ.


petek, 29. marec 2019 Prof. dr. Klavdija Kutnar imenovana za predsednico Sveta RS za visoko šolstvo

Z velikim veseljem sporočamo, da je bila dekanja UP FAMNIT, prof. dr. Klavdija Kutnar, na včerajšnji redni seji Vlade RS imenovana za novo predsednico Sveta Republike Slovenije za visoko šolstvo.

Med novimi člani sveta so tudi prof. dr. Štefko Miklavič (UP FAMNIT in UP IAM), rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič (član po položaju rektorja), prof. dr. Igor Žagar Žnidaršič (UP PEF) in izr. prof. dr. Gregor Pobežin (UP FHŠ).

Člane sveta imenuje Vlada Republike Slovenije za obdobje štirih let, pristojnosti organa pa so: svetovanje pri strokovnih izhodiščih in oblikovanju nacionalnega programa visokega šolstva, pri pripravi in spreminjanju visokošolske zakonodaje, pri načrtovanju razvoja visokega šolstva; podaja mnenja k nacionalnemu ogrodju kvalifikacij; opravljanje drugih nalog v skladu z zakonom. Svet za visoko šolstvo pri svojem delu sodeluje s strokovnimi sveti za posamezna področja vzgoje in izobraževanja ter znanosti in tehnologije in Nacionalno agencijo Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu.

Več na tej povezavi.

Novim članom sveta iskreno čestitamo!


četrtek, 28. marec 2019 Objavljen Razpis za vpis v podiplomske študijske programe 2019/20

UP FAMNIT v študijskem letu 2019/20 razpisuje:

  • doktorska študijska programa: Matematične znanosti (v slovenskem in angleškem jeziku), Računalništvo in informatika (v slovenskem in angleškem jeziku);
  • magistrske študijske programe: Matematične znanosti (v slovenskem in angleškem jeziku), Matematika s finančnim inženiringom, Računalništvo in informatika, Varstvo narave, Biopsihologija, Uporabna psihologija, Trajnostno grajeno okolje (v slovenskem in angleškem jeziku), Podatkovna znanost (v slovenskem in angleškem jeziku).

Prijavni roki za SLOVENSKE DRŽAVLJANE IN DRŽAVLJANE EU:

  • prvi prijavni rok: 8. 4. do 29. 8. 2019,
  • drugi prijavni rok: 13. 9. do 18. 9. 2019,
  • tretji prijavni rok: 25. 9. do 26. 9 . 2019 do 12. ure.

Prijavni roki za SLOVENCE BREZ SLOVENSKEGA DRŽAVLJANSTVA IN DRŽAVLJANE IZVEN EU:

  • prvi prijavni rok: 8. 4. do 1. 7. 2019,
  • drugi prijavni rok: 17. 7. do 29. 8. 2019,
  • tretji prijavni rok: 13. 9. do 18. 9. 2019,
  • četrti prijavni rok: 25. 9. do 26. 9. 2019 do 12. ure.

Razpis za vpis in več informacij o oddaji prijave lahko najdete v rubriki Bodoči študenti/ Prijava za vpis.

Vabljeni na informativni dan, ki bo potekal v petek, 10. maja 2019 od 16. ure. Podrobne informacije bodo objavljene naknadno na spletni strani fakultete v rubriki Bodoči študenti/ Informativni dnevi.

Dodatne informacije in pojasnila lahko kandidati dobijo tudi v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


sreda, 27. marec 2019 Univerzitetni programerski maraton 2019

V mesecu aprilu se bo pričel Univerzitetni programerski maraton 2019 - UPM.

UPM je tekmovanje za študente v programiranju. Poudarek je na algoritmih in ne toliko na samih tehnikah programiranja. UPM sestoji iz poskusnega kola (5. april 2019), treh predkol (18. april 2019, 12. maj 2019 in 3. oktober 2019) in finala (12. oktober 2019), ki bo letos v Ljubljani.

Na tekmovanju sodelujejo tričlanske ekipe. Vsaka ekipa za reševanje nalog uporablja en računalnik. Letos bodo na voljo programski jeziki C, C++, Java, Pascal, Python 2, Python 3 in C# (Mono).
Arhiv nalog iz preteklih let je na voljo na tej povezavi.

Svojo ekipo lahko prijavite tukaj.


torek, 26. marec 2019 8ECM: uspešno srečanje predsednikov članic Evropskega matematičnega društva

    

 

23. in 24. marca 2019 je na univerzi TU v Berlinu potekalo letno srečanje predsednikov članic Evropskega matematičnega društva. Gre za tradicionalno srečanje predsednikov več kot 100 nacionalnih organizacij in matematičnih raziskovalnih institucij, katerega namen je izboljšanje mreženja in raziskovalnih dejavnosti na področju matematike.

Na dnevnem redu sestanka je bila tudi predstavitev priprav na 8ECM, ki bo potekal v Portorožu julija 2020 in za katero sta poskrbela predsednik organizacijskega odbora 8ECM prof. dr. Tomaž Pisanski in dekanja UP FAMNIT ter podpredsednica organizacijskega odbora prof. dr. Klavdija Kutnar. Obisk v Berlinu je bil priložnost za srečanje s prof. dr. Volkerjem Mehrmannom, predsednikom Evropskega matematičnega društva, s katerim je pogovor tekel v zvezi aktivnostmi, ki se bodo zvrstile do do kongresa.

Prof. dr. Mehrmann je od leta 2000 zaposlen na Inštitutu za matematiko berlinske Technische Universität. Raziskuje na področju numerične matematike, natančneje numerična linearna algebra in kontrolne teorije. Predsedovanje EMS je prevzel januarja letos za obdobje štirih let.

 

(Na fotografiji: prof. dr. Volker Mehrmann, predsednik EMS, prof. dr. Klavdija Kutnar, dekanja UP FAMNIT in podpredsednica organizacijskega odbora 8ECM ter prof. dr. Tomaž Pisanski, predsednik organizacijskega odbora 8ECM)


ponedeljek, 25. marec 2019 Uspešno srečanje Znanstvenega odbora 8ECM v Portorožu

    

V začetku februarja je v portoroškem Hotelu St. Bernardin potekalo srečanje Znanstvenega odbora 8. Evropskega kongresa matematike, ki se vneto pripravlja na ta pomembni znanstveni dogodek, ki ga bo naša Univerza gostila julija 2020. Srečanju je predsedovala Maria J. Esteban (CNRS and Université Paris-Dauphine), Evropsko matematično društvo EMS (European Mathematical Society) pa je imenovalo člane odbora z namenom, da ti določijo predavatelje, ki bodo nastopili na kongresu.

6. februarja 2019 sta udeležence sprejela rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič in predsednik organizacijskega odbora 8ECM prof. dr. Tomaž Pisanski. Sledilo je določanje predavateljev plenarnega dela kongresa kot tudi vabljenih predavateljev, hkrati pa so si člani odbora lahko ogledali tako prostore kongresnega centra Bernardin kot tudi prostore UP FTŠ – Turistice, kje bo potekal del programa.

 

(Foto: prof. dr. Maria J. Esteban, predsednica znanstvenega odbora, prof. dr. Tomaž Pisanski, predsednik organizacijskega odbora in prof. dr. Dragan Marušič, rektor UP)

     

Predsednica znanstvenega odbora:

Maria J. Esteban - CNRS and Université Paris-Dauphine

Člani znanstvenega odbora:

  • Luigi Ambrosio - Scuola Normale Superiore di Pisa
  • Tadeusz Januszkiewicz - Polish Academy of Science
  • Barbara Kaltenbacher - University of Klagenfurt
  • Alexander Kuznetsov - Steklov Mathematical Institute
  • Halil Mete Soner - ETH Zürich
  • Péter Pál Pálfy - Hungarian Academy of Sciences
  • Tomaž Pisanski - University of Primorska
  • Pavel Pudlák - Institute of Mathematics, Czech Academy of Sciences
  • Tudor Stefan Ratiu - Shanghai Jiao Tong University
  • Oliver Riordan - University of Oxford
  • Zeev Rudnick - Tel-Aviv University
  • Valeria Simoncini - Università di Bologna
  • Stefaan Vaes - K. U. Leuven
  • Aad van der Vaart - Leiden University
  • Joachim Weickert - Saarland University

 

Prvič v zgodovini evropskih kongresov matematike bodo med vabljenimi  predavatelji tudi slovenski matematiki, in to kar trije: akademik prof. dr. Franc Forstnerič kot plenarni predavatelj ter dr. Andrej Bauer in dr. Špela Špenko kot vabljena predavatelja.

Celoten seznam plenarnih predavateljev je objavljen na tej povezavi https://www.8ecm.si/programme/plenary-speakers, imena vabljenih predavateljev pa najdete tukaj: https://www.8ecm.si/programme/invited-speakers.

Zahvaljujemo se članom Znanstvenega odbora 8ECM za opravljeno delo pri izboru predavateljev!

 


petek, 22. marec 2019 Pridobili sponzorska sredstva za 8. kongres matematike 2020!

      

Slovensko zavarovalniško združenje, GIZ bo spoznor 8ECM

Z velikim zadovoljstvom sporočamo, da je bila danes, v petek, 22. 3. 2019, podpisana sponzorska pogodba med Slovenskim zavarovalnim združenjem, GIZ in UP Fakulteto za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Slovensko zavarovalno združenje je tako postal glavi sponzor 8ECM, ki ga bo med 5. in 11. julijem 2020 v Portorožu gostila Univerza na Primorskem s soorganizatorji.

Slovensko zavarovalno združenje se bo na kongresu predstavilo na kariernem dnevu, kjer bodo imeli priložnost dostopati do najboljših mednarodnih kadrov s področja aktuarstva in finančne matematike. Teh nikakor ne bo primanjkovalo, saj naslednje leto v Portorožu pričakujemo do 2.000 znanstvenikov, raziskovalcev in študentov s področja matematike.

 
(Foto: Mag. Maja Krumberger, direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja in prof. dr. Klavdija Kutnar, dekanja UP FAMINIT)

Na kongresu bomo gostili velika imena v matematiki, med drugim sta prisotnost potrdila Fieldsov nagrajenec Sir Vaughan Jones ter Jean-Pierre Bourguignon, predsednik ERC – European Research Councila.

Evropski kongresi matematike potekajo vsake štiri leta in do sedaj so jih gostile Evropske prestolnice, kot so Pariz, Budimpešta, Barcelona, Stockholm, Amsterdam, Krakov in Berlin. Zato je to nedvomno velika čast in priložnost, tako za slovensko matematiko, kot Univerzo na Primorskem ter vse sodelujoče institucije, da bo naslednji kongres potekal v Sloveniji.

Pomembnost tega dogodka je s svojim častnim pokroviteljstvom prepoznal tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Veselimo se sodelovanja s Slovenskim zavarovalnim združenjem in se jim hkrati zahvaljujemo za sponzorsko podporo pri 8. Evropskem kongresu matematike!


(Foto: prof. dr. Dragan Marušič, rektor UP, mag. Maja Krumberger, direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja, prof. dr. Klavdija Kutnar, dekanja UP FAMNIT, prof. dr. Tomaž Pisanski, predsednik organizacijskega odbora 8ECM)


petek, 22. marec 2019 Med prejemniki nagrad Univerze na Primorskem tudi naša sodelavca in študentka

V četrtek, 21. marca 2019, je s 16. slovesno akademijo dosegel višek letošnji Teden Univerze na Primorskem, ki ga je kot vsako leto oblikovala tudi naša fakulteta. V protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru je rektor prof. dr. Dragan Marušič podelil 16 priznanj in nagrad profesorjem, študentom in zaposlenim Univerze na Primorskem. Najvišji naziv je letos pripadel novemu častnemu doktorju, filozofu, esejistu in likovnemu kritiku Andreju Medvedu.

Med prejemniki priznanj in nagrad so letos tudi:

  • doc. dr. Ademir Hujdurović, profesor in raziskovalec na UP FAMNIT in UP IAM, ki je prejel nagrado za znanstveno odličnost za leto 2018 za področje naravoslovja in tehnike,
  • doc. dr. Michael David Burnard, profesor in raziskovalec na UP FAMNIT in UP IAM, ki je prejel Svečano listino Univerze na Primorskem,
  • Maja Jerman, diplomantka magistrskega študijskega programa Uporabna psihologija, je prejela nagrado »Srečko Kosovel za študente Univerze na Primorskem«. Nagrado je prejela za izredne dosežke pri pripravi zaključne naloge z naslovom »Samozavedanje spolne identitete pri transspolnih osebah« (mentor: izr. prof. dr. Gregor Žvelc, somentorica: doc. dr. Maja Smrdu).

Vsem prejemnikom priznanj in nagrad iskreno čestitamo in se jim zahvaljujemo za dragoceno delo, ki ga opravljajo za našo fakulteto in univerzo, obenem pa jim želimo veliko uspehov na njihovi nadaljnji poti!

Več o slovestnosti in o prejemnikih nagrad ter priznanj si lahko preberete na tej povezavi.


(Na fotografiji: prejemniki priznanj in nagrad Univerze na Primorskem za leto 2018)


torek, 19. marec 2019 Preizkusno predavanje dr. Slobodan Filipovski

Dr. Slobodan Filipovski bo imel v četrtek, 21. 3. 2019 ob 10:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Matematika".

Predavanje z naslovom "A connection between a question of Bermond and Bollobas and
Ramanujan graphs
" bo potekalo v predavalnici FAMNIT-MP4, Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 18. marec 2019 Prireditev ob 40-letnici smrti matematika Iva Laha

Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica vabi na prireditev ob 40-letnici smrti matematika Iva Laha, ki bo potekala v sredo, 20. marca 2019, ob 18.uri v Knjižnici Jožeta Udoviča Cerknica.

Ob otvoritvi priložnostne razstave bo o delu slovenskega matematika spregovoril prof. dr. Tomaž Pisanski (UP FAMNIT). Razstavo si bo mogoče ogledati do 6. aprila.

Ivo Lah, matematik, statistik, demograf in aktuar se je rodil 5. septembra 1896 v Štrukljevi vasi, umrl je 23. marca 1979 v Ljubljani. Najbolj znan je po Lahovih številih (številsko zaporedje v kombinatoriki), ki jih je odkril leta 1955.


ponedeljek, 18. marec 2019 Bogat program Tedna Univerze na Primorskem 2019

Danes se pričenja Teden Univerze na Primorskem, s katerim že tradicionalno praznujemo rojstni dan naše univerze.  Do petka, 22. marca, se bo zvrstilo preko 40 dogodkov, ki jih skupaj sooblikujejo zaposleni in študenti vseh članic, višek praznovanja pa predstavlja 16. slovesna akademija Univerze na Primorskem, ki bo v četrtek, 21. marca, s pričetkom ob 18. uri v protokolarni dvorani Sv. Frančiška. Na proslavi bodo podeljena najvišja priznanja pedagoškim, raziskovalnim in strokovnim zaposlenim ter študentom. Letošnja slavnostna govornica bo slovenska klimatologinja prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj, ki je tudi častna doktorica Univerze na Primorskem.

Tudi UP FAMNIT aktivno sodeluje pri programu in vabljeni ste, da se udeležite katerega od naslednjih dogodkov:

Celoten program Tedna Univerze na Primorskem najdete na tej povezavi.

Prisrčno vabljeni na naše dogodke!

 


ponedeljek, 18. marec 2019 Predavanje diplomantke Biopsihologije Zale Slabe

Oddelek za psihologijo UP FAMNIT in Društvo študentov Biopsihologije
vabita na predavanje Zale Slabe, mag. biopsih.,

ki bo v sredo, 20. marca, ob 18.00
v študijski sobi v Galebu (Kettejeva 1) v Kopru.

 

Zala Slabe je v sklopu doktorskega študija zaposlena na Netherlands Institute for Neuroscience, kjer v raziskovalni skupini svetovno priznanega nevroznanstvenika prof. dr. Dick Swaaba, raziskuje nevropeptid PACAP v človeškem hipotalamusu. S svojim dosedanjim raziskovanjem je Zali Slabe kot prvi uspelo dokazati povezavo med prisotnostjo nevropeptida PACAP v možganih in motnjami razpoloženja, zlasti depresijo in bipolarno motnjo.
Rezultati njene študije na vzorcih človeškega post mortem možganskega tkiva prikazujejo specifične spolne razlike pri izražanju nevropeptida PACAP. Razumevanne PACAP sistema je ključno pri nadaljnjem razvoju terapevtskih strategij za zdravljenje razpoloženjskih motenj kot sta depresija in bipolarna motnja.

Predavateljica nam bo predstavila tako samo raziskovanje na post mortem človeškem možganskem tkivu kot tudi Nizozemsko možgansko banko ter dosedanje ugotovitve njenega raziskovanja.

Predavanju bosta sledila diskusija in čas za ostala vprašanja o študiju in delu na Nizozemskem.

Vabljeni!


(Diplomantka UP FAMNIT Zala Slabe, mag. biopsih.)


sobota, 16. marec 2019 Matematični kenguru za študente / Mathematical Kangaroo Competition

Vsi študenti dodiplomskih študijskih programov 1. stopnje so vabljeni k sodelovanju na tekmovanju Matematični kenguru za študente.
Letošnje tekmovanje bo potekalo v četrtek, 21.3.2019 ob 16:00 v predavalnici FAMNIT-MP1. Najboljše uvrščeni se bodo uvrstili na državno tekmovanje študentov v znanju matematike za Vegova priznanja.
Prijavni obrazec najdete na naslednji povezavi: https://www.dmfa.si/Tekmovanja/MaVS/Prijava.aspx
Vabljeni!
___________________________________________________________________________________________________
Students of all undergraduate study programmes are invited to participate to year's Mathematical Kangaroo Competition, which will take place on 21 March 2019 at 16:00 in the classroom FAMNIT-MP1.
The best students from this competition will be invited to the competition on the state level.
If you want to participate, please register at: https://www.dmfa.si/Tekmovanja/MaVS/Prijava.aspx


sobota, 16. marec 2019 Peto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2018/19

Vabimo vas na peto letošnje predavanje z naslovom

»Vsakdanji problemi - matematične rešitve (zgledi uporabe dominacije v grafih)«,

ki bo potekalo v sredo, 20. marca 2019, ob 18.00,
v Veliki predavalnici 1, UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Predavala bo dr. Nina Chiarelli, UP FAMNIT in UP IAM. 

 

Na predavanju si bomo ogledali, kako nam lahko teorija grafov, natančneje teorija dominacije v grafih, pomaga pri reševanju vprašanj, kot so: načrtovanje postavitev avtobusnih postaj, načrtovanje postavitev radijskih oddajnikov, iskanje množice predstavnikov in drugih vsakdanjih problemov.

O predavateljici:
Nina Chiarelli je leta 2011 diplomirala na Pedagoški fakulteti v Kopru s področja matematike in računalništva in leta 2016 doktorirala na UP FAMNIT s področja matematičnih znanosti. Od leta 2014 je na UP FAMNIT zaposlena kot asistentka, od leta 2017 pa tudi na UP IAM kot raziskovalka. Raziskovalno se ukvarja z diskretno matematiko s poudarkom na teoriji grafov.

Vljudno vabljeni!


sobota, 16. marec 2019 4. Famnitov biološki večer: Zasledovanje pevcev pragozdov Sumatre

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

četrti letošnji Famnitov biološki večer z naslovom
»Zasledovanje pevcev pragozdov Sumatre«,

ki bo v sredo, 20. 3. 2019, ob 19.00,
v Mali predavalnici 1 (MP1) na Glagoljaški 8.

Predavala bo biologinja in popotnica Živa Justinek. 

O predavateljici: 
Živa Justinek je biologinja, popotnica, raziskovalka in ljubiteljica »divje« narave že odkar pomni. Zase pravi, da je že kot študentka biologije vedno imela občutek, da je svet in vse, s čimer nam je evolucija postregla, preveliko in preštevilno, da bi lahko vse zaobjeli ter se ob vsem navduševali. Že v času študija je uspešno sodelovala na izjemno zanimivih projektih ter lokacijah; raziskovala je jamske čričke, proučevala madagaskarske pajke v domačih laboratorijih ter morske pse na Filipinih, zaporedoma vse noči enega meseca je lovila netopirje, terenila z Morigenovci, sledila sesalcem v Srednji Ameriki kot del terenskega diplomskega dela ter nazadnje izkusila tudi divjino pragozdov Indonezije, kjer je po dnevnih obveznostih dela z giboni poskušala izslediti še sumatranske slone.

O predavanju:
Ste kdaj razmišljali, kako je živeti v tisti pravi džungli, brez signala in z obilico lačnih krvojedcev? Jaz sem o tem dosti razmišljala in bilo je točno tako čudovito, kot sem si zamislila. Moje ime je Živa in imela sem čudovito priliko, da se kot biologinja pridružim projektu na gibonih, ki se podijo po eni izmed biodiverzitetno najbogatejših regij tega sveta – ekosistemu Leuser v severni Sumatri. Na potepu po zelenih slikah boste srečali naše bližnje sorodnike, se zabavali ob lačnih pijavkah ali pa sestradanih podganah, boste pa seveda tudi malce pobližje spoznali metode antropološkega raziskovanja ter kakšne ovire, ki se pojavijo pri terenjenju v tropih. Vabim Vas na večer prigod, ki so se mi zgodile v enem letu bivanja na odročnih raziskovalnih postajah v pragozdu Sumatre.

Vabljeni!


četrtek, 14. marec 2019 Do ponedeljka, 18.3.2019 je še možna oddaja Prve prijave za vpis na dodiplomski študij UP FAMNIT

Do ponedeljka, 18. 3. 2019 je še možna oddaja Prve prijave za vpis v 1. letnik dodiplomskega študija na UP FAMNIT v prihodnjem študijskem letu 2019/20.

Razpis za vpis in navodila za oddajo prijave so objavljeni tukaj: https://www.famnit.upr.si/sl/bodoci-studenti/prijava-19-20

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


torek, 12. marec 2019 Preizkusno predavanje dr. Samir Hodžić

Dr. Samir Hodžić bo imel v ponedeljek, 18. 3. 2019 ob 10:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Matematika".

Predavanje z naslovom "On secondary constructions of bent and plateaued functions" bo potekalo v predavalnici FAMNIT-MP1, Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


torek, 12. marec 2019 Pridobili nov raziskovalni projekt na področju matematike

Z velikim zadovoljstvom sporočamo, da je bila raziskovalna skupina UP IAM P1-0285 - Algebra, diskretna matematika, verjetnostni račun in teorija iger ponovno uspešna pri pridobivanju novih raziskovalnih projektov.

Na osnovi ocene B pri prijavi na razpis Evropskega raziskovalnega sveta ERC Consolidator Grant (razpis ERC-2018-COG) je namreč izr. prof. dr. Martin Milanič pridobil sredstva ARRS za izvajanje prilagojenega projekta N1-0102 Teme v strukturni teoriji grafov: invariante, separatorji in presečne predstavitve.

Projekt, ki se bo pričel maja letos in bo trajal tri leta, bo preučil več ključnih problemov znotraj čiste in algoritmične teorije grafov, s poudarkom na grafovskih invariantah in razredih grafov – tj. na področju, kjer kljub številnim nedavnim napredkom ostaja odprtih še veliko globokih vprašanj. Končni cilj projekta je razvoj novih orodij za globoko in algoritmično uporabno matematično analizo strukture grafov v hereditarnih razredih, učinek projekta pa bo izboljšano temeljno razumevanje meja učinkovite rešljivosti za več praktično relevantnih problemov diskretne optimizacije na grafih.

Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije sofinancira prilagojene raziskovalne projekte, ki so v postopku mednarodne evalvacije dosegli uspešnost, z namenom, da se prijaviteljem zagotovi pogoje, da izpopolnijo lastno znanstveno odličnost in prvotno idejo raziskovalnega projekta. Omenjen razpis ERC Consolidator Grant pa je namenjen podpori odličnim raziskovalcem na karierni stopnji, ko že utrjujejo svojo samostojno raziskovalno skupino ali program. Ob prijavi morajo prijavitelji izkazati prelomnost, ambicioznost in izvedljivost svoje znanstvene ideje.

Več o vsebinah in sodelujočih raziskovalcih lahko preberete na spletni strani raziskovalnega programa.


petek, 8. marec 2019 3. Famnitov biološki večer: »The wild boar, it's complicated«

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

tretji letošnji Famnitov biološki večer z naslovom
»The wild boar, it's complicated«,
ki bo 
v sredo, 13. 3. 2019, ob 19.00,
v Veliki predavalnici 1 (VP1) na Glagoljaški 8.

Predavala bo dr. Laura Iacolina, predavanje bo v angleškem jeziku.

This time we’ll see what are the characteristics and the human interests that make wild boar such a controversial species. We’ll see what makes it an important species in the ecosystem and how high densities can disrupt ecological equilibrium. At the same time, we’ll address human interests and activities and how they influence the management and perception of wild boar.

=== == =
About the lecturer:
Dr. Laura Iacolina main long term topics of interest are Conservation, Population and Evolutionary Genetics/Genomics. She is also interested in directional hybridization patterns and the investigation of the possible Evolutionary implications of the gene flow of human selected genes into wild populations. Recently, her research additionally included the identification of genes under selection for disease resistance, the implementation of Population Genetics data in the understanding and contingency of disease spread and the use of eDNA to understand feeding strategies, food preferences and inter species competition. During her career she worked mostly with vertebrate species, either of conservation (e.g. wolf) or management (e.g. wild boar) concern.


sreda, 6. marec 2019 Vabilo na okroglo mizo »Znanost ali družina? Moramo res izbirati?«

Na mednarodni dan žena vas vabimo na okroglo mizo z naslovom

»Znanost ali družina? Moramo res izbirati?«,

ki bo potekala v petek, 8. 3. 2019, ob 11.00
na Kemijskem inštitutu Slovenije (
Hajdrihova 19, Ljubljana).

S kakšnimi ovirami in miti se raziskovalci srečujejo na različnih stopnjah svoje kariere? Gre namreč za temo, ki se pogosto smatra za žensko, a zadeva tudi vse več moških, ki jim družina predstavlja vrednoto. Je ob družinskih obveznostih mogoče začeti in predvsem obdržati kariero v znanosti?

O obravnavani temi:
Ženske in dekleta predstavljajo polovico svetovne populacije in tudi polovico celotnega svetovnega potenciala. Spodbujanje enakosti spolov je ključnega pomena za vsa področja razvoja družbe, od zmanjševanja revščine do spodbujanja zdravja, izobraževanja in globalnega napredka. Osmega marca praznujemo mednarodni dan žena, ki letos nosi naslov Balance For Better. Zato bo na okrogli mizi ogora o tem, s kakšnimi  ovirami (a tudi miti) se raziskovalci srečujemo na različnih stopnjah svoje kariere. Gre za temo, ki se pogosto smatra za žensko, a zadeva tudi  čedalje več moških, ki jim družina predstavlja vrednoto in ki svojo energijo povečajo tudi družini.

Ta tema je še posebej aktualna, ko se za kariero v znanosti šele odločamo. V ospredje spet stopi, ko je potrebno del svojega časa in pozornosti usmeriti tudi v družino. Z namenom odgovoriti na vprašanje, ali je ob družini mogoče začeti in tudi obdržati kariero v znanosti, smo povabili prof. dr. Marto Klanjšek Gunde (KI), doc. dr. Matjaža Kljuna (UP), dr. Jerneja Stareta (KI), Liljano Rušnjak (NLZOH), asis. Saro Zupan (UP) in dr. Emo Žagar (KI). Preko komentiranja kariernih nasvetov, objavljenih v različnih medijih, ter aktualnih družbenih razprav o tem bomo predstavili osebne izkušnje in videnja. Pri tem bomo skušali najti vedro noto in morda tudi predlagati konkretne ukrepe, ki jih pri tem lahko izvedejo raziskovalne in izobraževalne institucije, pa tudi mi sami.  S tem dogodkom stremimo k spodbujanju in ozaveščanju javnosti o poti in vlogi ženske kot študentke, znanstvenice, žene, mame in raziskovalke.

Dogodek poteka po okriljem PLOTINA Kemijskega inštituta ter StarBios2 UP FAMNIT, ki aktivno sodeluje pri vpeljevanju načel odgovorne znanosti v univerzitetno in raziskovalno okolje. Ena od ključnih točk odgovorne znanosti je področje enakih možnosti za oba spola. UP FAMNIT pripravlja in izvaja akcijski načrt za doseganje strukturnih sprememb s področij enakopravnosti med spoloma, družbene vpetosti, etike, odprtega dostopa do podatkov in raziskav ter izobraževanju. O pomenu RRI se izobražujejo in usposabljajo študenti, raziskovalci kakor tudi ostali pomembni deležniki za doseganje aktivnih in dolgotrajnih sprememb. V okviru PLOTINA Kemijski inštitut že tretje leto izvaja načrt za enakost spolov, s katerim prispevamo k spremembam v našem delovnem okolju:  da bomo imeli ženske in moški enake možnosti in priložnosti za uresničevanje svojih potencialov, ciljev in potreb v raziskavah in znanosti.

 

 


petek, 1. marec 2019 2. Famnitov biološki večer: »Use, Management and Conservation of Natural Resources in Baja California«

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

drugi letošnji Famnitov biološki večer z naslovom
»Use, Management and Conservation of Natural Resources in Baja California (Lower California), Mexico«,
ki bo
v sredo, 6. 3. 2019, ob 19.00,
v Veliki predavalnici 1 (VP1) na Glagoljaški 8.

Predavala bo mag. Milena Gucić, predavanje bo v angleškem jeziku.

Baja California is the northernmost and westernmost state of Mexico. It has 880 km of coastline (Pacific Ocean and Sea of Cortez) and it is one of the most biodiverse states of Mexico. It has 700 plant endemic species, 25 endemic species of terrestrial fauna, and 740 marine endemic species with 40% of all marine mammals in the world. It is also the state with the largest area under some environmental protection status. The Sea of Cortez is one of the top five marine ecosystems of the world in terms of productivity and biodiversity. Unplanned urban growth has caused direct and indirect negative impacts on biodiversity.
Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste CIBNOR (previously CIB – Center for Biological Research) was established in 1975 by the Government of the State of Baja California Sur and CONACYT (National Council for Science and Technology) to promote science and technology development in the area. CIBNOR has strengthened as a highly recognised institution at national and international level and as one of the best in the country. CIBNOR carries out a wide range of studies and biological research, paying special attention to four principal fields: Aquaculture, Agriculture in Arid Zones, Fisheries Ecology and Environmental Planning and Conservation.
Marine migratory species are subject to a myriad of human-induced pressures, including fishing, habitat destruction and climate change, that cannot be mitigated by the unilateral action of one state or agency. There are several important organisations, like MigraMar network that conducts the scientific research needed to better understand and safeguard healthy populations of marine migratory species in the Eastern Pacific.


About the lecturer:
Milena Gucić graduated from the University of Belgrade with Diploma in General Biology, Animal Ecology department. While pursuing her Master degree in Mexico, La Paz, CIBNOR (Aquaculture department), she discovered her talents and matched them to a need for conservation. She began to realise one of the biggest parts in Conservation Biology was education and outreach. Milena Gucić is also a competent teacher who worked in the British International Schools of Belgrade and Ljubljana between 2010 and 2018.


petek, 1. marec 2019 Razpis Študentskega sveta UP FAMNIT za sofinanciranje študentskih projektov in aktivnosti

Študentski svet UP FAMNIT je objavil razpis za sofinanciranje študentskih projektov in aktivnosti, ki jih študenti kot posamezniki, ali povezani v društva, izvajajo ali bodo izvajali za študente naše fakultete.

Z njimi želi ŠS vse študente spodbuditi k ustvarjanju projektov izobraževalne narave, hkrati pa bo njihova izvedba nekoliko lažja, saj organizacija aktivnosti vsakič predstavlja velik strošek. Ob ustvarjanju novih obštudijskih aktivnosti izobraževalne narave želijo člani sveta povečati raznolikost in kakovost vsebin ter povezati čim več študentov različnih strok s širšo javnostjo.

Svoje projekte lahko študenti prijavijo od 1. marca do konca leta.

Besedilo razpisa in prijavnico najdete na tej spletni povezavi.