Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 29. november 2019 Dr. Petruša Miholič prejemnica nagrade Kalanovega sklada za leto 2019

Z veseljem sporočamo, da je vodja visokošolske knjižnice za tehniko, medicino in naravoslovje – TeMeNa, ki deluje v okviru UP FAMNIT in UP IAM, dr. Petruša Miholič prejemnica nagrade Kalanovega sklada za leto 2019 za znanstveno monografijo z naslovom Znanstveno publiciranje raziskovalcev.

Upravni odbor Kalanovega sklada je takole utemeljil nagrado: »Znanstvena monografija avtorice Petruše Miholič je izšla leta 2018 in predstavlja celovit pregled znanstvenega komuniciranja, njegov razvoj in značilnosti znanstvenega komuniciranja skozi čas z namenom, da bi izpostavila spremembe, ki jih je prinesel prehod s tiskane na elektronsko obliko znanstvenega publiciranja, s posebnim poudarkom na vprašanju dostopnosti znanstvenih objav (tudi v okolju odprtega dostopa). V teoretičnem delu se seznanimo tudi z razvojno potjo znanstvenih revij in nabavnih konzorcijev ter metodami za vrednotenje raziskovalne dejavnosti in odmevnosti znanstvenih objav (npr. analiza citiranja). Sledi predstavitev rezultatov raziskave o znanstvenem publiciranju in uporabi znanstvene literature na Univerzi na Primorskem, na osnovi katere avtorica izvede nekaj temeljnih zaključkov, med njimi na primer, da zagotavljanje dostopa do elektronskih informacijskih virov pomembno vpliva na znanstveno in raziskovalno delo raziskovalcev. Pričujoče delo je zanimivo, saj ponuja priložnost, da preverimo ter vsebinsko in kakovostno ocenimo knjiž­nične storitve in njihove dejavnosti pri podpiranju raziskovalnega dela. Konkretne primere, ki jasno odražajo neprecenljiv, z analizo stroškov ter koristi merljiv prispevek (vpliv) knjižničnih informacijskih storitev na raziskovalno uspešnost, je nedvomno težko najti. A pričujoče delo pokaže, da je to mogoče in da lahko z uporabo ustreznih raziskovalnih metod zanesljivo dokažemo »neposreden« vpliv storitev knjižnice na obseg in kakovost raziskovalne dejavnosti matične organizacije

Kalanov sklad so ustanovili slovenski knjižničarji leta 1974 in od leta 1984 deluje v okviru Zveze bibliotekarskih društev Slovenije. Namen sklada je, da v spomin na delo zaslužnega slovenskega knjiž­ničarskega delavca in vzgojitelja Pavla Kalana pospešuje individualno in skupinsko strokovno, teoretično in raziskovalno delo slovenskih knjižničarjev.

Dr. Petruši Miholič čestitamo in ji želimo še veliko uspehov!


četrtek, 28. november 2019 Preizkusno predavanje dr. Peter Glasnović

Dr. Peter Glasnović bo imel v sredo, 4. 12. 2019, ob 10.00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje »Biologija«.

Predavanje z naslovom »Uvod v sistematiko rastlin« bo potekalo v predavalnici FAMNIT-Muzejski1, Muzejski 7, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


sreda, 27. november 2019 Nova rektorica UP, prof. dr. Klavdija Kutnar zaprisegla in prevzela rektorske časti in dolžnosti

V ponedeljek, 25. 11. 2019, je svečano zaprisegla in prevzela rektorske časti nova rektorica Univerze na Primorskem, prof. dr. Klavdija Kutnar.

Več informacij in fotografije najdete tukaj.


ponedeljek, 25. november 2019 Drugo predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2019/20

Vabimo vas na drugo letošnje predavanje z naslovom

»Veriženje + podatki = blockchain«,

ki bo potekalo v sredo, 27. novembra 2019, ob 18.00,
v Veliki predavalnici 2, UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Predavala bo dr. Nastja Cepak, UP IAM in CREA plus d. o. o.

O blockchainu smo že veliko slišali, a o tej tehnologiji vemo bolj malo. Kaj blockchain sploh je? Kako je bil razvit in kako deluje? Kaj pa rudarjenje? In kam v to zgodbo sodijo bitcoin in ostale kriptovalute?
Na predavanju bomo izvedeli, kako so se idejni osnutki iz 80. letih razvili v koncept blockchaina, ki je bil prvič opisan leta 2008, kako ta deluje in kako se rudarji odločajo, kateri podatki bodo zapisani na njem.

O predavateljici:
Nastja Cepak je kot mlada raziskovalka na UP IAM doktorirala leta 2018 na UP FAMNIT s področja kriptografije. Zdaj na UP IAM deluje v sklopu Centra za kriptografijo in je asistentka na UP FAMNIT. Raziskovalno se ukvarja z Boolovimi funkcijami z visoko nelinearnostjo in s permutacijami nad končnimi polji. Zaposlena je tudi v podjetju CREA plus d. o. o., kjer dela s praktično platjo šifriranja in računalniške varnosti ter izvaja izobraževanja o uporabi šifrirnih produktov v tujini.

 

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 25. november 2019 Začetek mandata novega dekana UP FAMNIT, imenovani prodekani

Dne 23. 11. 2019 je začel svoj štiriletni mandat dekana UP FAMNIT izr. prof. dr. Ademir Hujdurović.

Dekan je dne 23. 11. 2019, na podlagi soglasja Senata UP FAMNIT, imenoval tudi prodekane, in sicer ostajajo prodekani tudi v naslednjem mandatu:
-
izr. prof. Dunja Bandelj prodekanja za študijske zadeve,
- prof. dr. Elena Bužan prodekanja za kakovost ter
- izr. prof. dr. Marko Orel prodekan za znanstveno-raziskovalno delo.

Mesto prodekana za mednarodno in meduniverzitetno sodelovanje, ki ga je do sedaj opravljal izr. prof. dr. Ademir Hujdurović, ostaja trenutno nezasedeno.

Dekanu in prodekanom želimo uspešno delo!
 


petek, 22. november 2019 Matematični adventni koledar 2019 – nagradni kviz za dijake in osnovnošolce

Oddelek za matematiko UP FAMNIT tudi letos organizira nagradni kviz Matematični adventni koledar.

Osnovnošolci (8. in 9. razred) in dijaki ste vabljeni, da se preizkusite v reševanju matematičnih nalog v Matematičnem adventnem koledarju.

Tekmovali boste v treh kategorijah: 8. in 9. razred, 1. in 2. letnik in 3. in 4. letnik.

Z matematičnim adventnim koledarjem se boste zabavali od 2. do 20. decembra 2019. Za vsako nalogo imate na voljo en dan (od polnoči do polnoči).

V vsaki tekmovalni kategoriji bomo podelili tri enakovredne nagrade: USB ključek in majico.

Tekmujejo lahko samo osnovnošolci (8. in 9. razred) in dijaki in sicer tako, da ustvarite svoj račun tukaj.

Ostali se lahko prijavite  tukaj.

Pravila se nahajajo tukaj.


sreda, 20. november 2019 Prof. dr. Enes Pasalic prejel Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke na področju kriptografije

S ponosom in z veseljem sporočamo, da je prof. dr. Enes Pasalic prejel prestižno Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke na področju kriptografije. Gre za najvišjo nagrado za dosežke na področju znanstvenoraziskovalnega dela in razvojne dejavnosti, ki jo podeljuje Republika Slovenija.

Prof. dr. Enes Pasalic raziskovalno deluje na področju kriptografije in je uvrščen med vodilne svetovne znanstvenike na področju načrtovanja in analize simetričnih šifer ter proučevanja kriptografsko zanimivih diskretnih kombinatoričnih struktur, še posebej Boolovih funkcij. Raziskovalno je sodeloval pri razvoju S-box primitiva v novem šifrirnem standardu, ki je bil uporabljen v 3G mobilnem omrežju in v pretočni šifri SNOW 3G za uporabo v 3GPP standardu. V obdobju med letoma 2012 in 2018 je objavil 41 znanstvenih člankov v visoko kvalitetnih revijah, kot sta IEEE in Finite Fields and their Applications. Od leta 2018 na Univerzi na Primorskem vodi Center za kriptografijo UP FAMNIT.

 
(Foto: rtvslo.si)

Glavni doprinos njegovega raziskovalnega dela je vezan na uporabo Boolovih funkcij pri določanju ortogonalnih zaporedij v mobilnih omrežjih. Z uporabo teh rezultatov je v CDMA omrežjih mogoče podvojiti število uporabnikov na celico. Druga pomembna raziskovalna področja so vezana na nove kriptoanalitične metode, uporabo Boolovih funkcij za testiranje pokvarjenih strojnih vezij, učinkovite verjetnostne algoritme za odkrivanje algebraičnih lastnosti kriptografskih primitivov in na teoretični razvoj kriptografskih primitivov, ki imajo najboljšo poznano odpornost na določene kriptoanalitične napade.


(Foto: rtvslo.si)

Spomnimo, da so raziskovalci UP FAMNIT in UP IAM lani na razpisu Agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) pridobili raziskovalni program z naslovom »Matematično modeliranje in enkripcija: od teoretičnih konceptov do vsakodnevnih aplikacij«, v okviru katerega bodo naslednjih 5 let pod vodstvom prof. dr. Enesa Pasalica razvijali inovativne možnosti temeljitega raziskovanja na področju matematike. Konkretni rezultati bodo zagotavljanje varne komunikacije s tehnologijo veriženja blokov (»blockchain«) in modeliranje za tvorjenje prelomnih rezultatov na različnih področjih, pri čemer bo poudarek na temah trajnostnega grajenega okolja.

Lansko leto je bil prof. dr. Enes Pasalic kot profesor in raziskovalec na UP FAMNIT in UP IAM tudi prejemnik nagrade za znanstveno odličnost za leto 2017 na področju naravoslovja in tehnike.

Prof. dr. Enesu Pasalicu iz srca čestitamo in mu želimo še veliko raziskovalnih uspehov!


(Skupinska fotografija z dr. Jernejem Pikalom, ministrom za izobraževanje, znanost in šport)


torek, 19. november 2019 Novi dekan UP FAMNIT je izr. prof. dr. Ademir Hujdurović

Rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič, je imenoval izr. prof. dr. Ademirja Hujdurovića za novega dekana UP FAMNIT.

Dosedanji prodekan za mednarodno in meduniverzitetno sodelovanje na UP FAMNIT je svojo akademsko pot pred devetimi leti začel kot mladi raziskovalec na UP IAM pod mentorstvom prof. dr. Dragana Marušiča. Nato je leta 2013 z doktorsko nalogo »Algebraic Aspects of Graph Theory« zaključil doktorski študij in pridobil naziv doktor znanosti. Pred enim letom je postal urednik mednarodne znanstvene revije Ars Mathematica Contemporanea, ki je že peto leto zapored najprestižnejša slovenska znanstvena revija na SCImago Journal & Country Rank, ter prodekan za mednarodno in meduniverzitetno sodelovanje UP FAMNIT.

V začetku letošnjega leta je kot profesor in raziskovalec na UP FAMNIT in UP IAM prejel nagrado za znanstveno odličnost za leto 2018 za področje naravoslovja in tehnike, maja pa je postal izredni profesor za področje matematike in višji znanstveni sodelavec UP.

V svojem programu dela h kandidaturi je zapisal: »Razvoj fakultete bomo nadaljevali v smeri, ki sta jo zastavila moja predhodnika s pomočjo odlične strokovne podpore podpornih služb, trdega dela članov Famnitove akademske skupnosti in proaktivnega soustvarjanja fakultete s strani Famnitovih študentov.«

Pomembno mesto v njegovem programu dela zasedajo tako raziskovalna dejavnost in vključevanje študentov v raziskovalne projekte ter globalna vpetost fakultete kot tudi prostorske rešitve na fakulteti, ki je v zadnjih letih močno povečala število študentov.

Dr. Ademir Hujdurović je bil izvoljen na predčasnih volitvah, ki so potekale 14. 11. 2019, mandat dekana pa se prične v soboto, 23. 11. 2019.

Dekanu ob imenovanju iskreno čestitamo in mu želimo uspešen mandat!


ponedeljek, 18. november 2019 Dr. Marko Tkalčič gost mednarodnega foruma Artificial Intelligence Journey

V petek in soboto, 8. in 9. novembra 2019, se je v Moskvi odvijalo največje strokovno srečanje na področju umetne inteligence v vzhodni Evropi z naslovom Artificial Intelligence Journey, katerega se je udeležil tudi izr. prof. Marko Tkalčič. Konferenco na področju analize podatkov in umetne inteligence je Sberbank organizirala v sodelovanju z vodilnimi ruskimi univerzami ter ruskimi in mednarodnimi podjetji. Med več kot 5000 udeleženci so bili tudi vodilni mednarodni in ruski strokovnjaki za UI in analizo podatkov ter predstavniki več kot 1.000 podjetij, ki so vodilna pri razvoju in uporabi UI tehnologij v poslovnih procesih.

V sklopu prvega dneva, ki je bil namenjen znanosti in uporabnim raziskavam, je imel izr. prof. dr. Marko Tkalčič predavanje z naslovom From Behavioural to Cognitive Modeling in Recommender Systems. V njem je razložil dva kognitivna modela: osebnost in čustva ter podal nekaj primerov. Po konferenci sta ga intervjuvali revija Forbes in slovita ruska radiotelevizija RBK. Kliknite tukaj, če si želite ogledati njegovo predavanje.

Drugi dan so se udeleženci osredotočili na izzive, s katerimi se soočajo podjetja, in nacionalne strategije za razvoj UI.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vir: AI Journey - https://ai-journey.ru/en/conference-moscow/photo


petek, 15. november 2019 Začetek COST akcije za varovanje ogroženih rastlinskih vrst

Danes se je zaključil dvodnevni uvodni sestanek COST akcije CA18201 »An integrated approach to conservation of threatened plants for the 21st Century,« ki jo je zasnovala doc. dr. Živa Fišer Pečnikar z Oddelka za biodiverziteto. Na UP FAMNIT smo gostili⁠ partnerje iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Češke, Poljske in Portugalske, ki so razpravljali o prvih korakih, ciljih in rezultatih ter načrtovali aktivnosti za prihodnja 4 leta.

Naslednje srečanje bo februarja 2020 v Pragi, v vmesnem času pa lahko sledite delu akcije na Facebook strani ConservePlants.

  

Čeprav predstavljajo rastline ključen del življenja na Zemlji, je naše znanje o biologiji redkih in najbolj ogroženih rastlinskih vrst zelo omejeno, prav tako je slabo naše poznavanje stanja ohranjenosti v naravi. Glavni cilj akcije je izboljšati varovanje ogroženih rastlin v Evropi prek vzpostavitve mreže raziskovalcev in drugih zainteresiranih deležnikov, ki se ukvarjajo z različnimi vidiki ohranjanja rastlin, od taksonomije, ekologije, varstvene genetike, varstvene fiziologije in reproduktivne biologije do upravljalcev zavarovanih območij. Pri tem ne smemo pozabiti na družbene vidike varovanja narave, ki pridejo še posebej do izraza, ko v varstvo vključujemo splošno javnost.

Več o COST akciji lahko preberete tukaj.


četrtek, 14. november 2019 Urnik knjižnice TeMeNa danes, v četrtek, 14. 11. 2019

Obveščamo vas, da bo knjižnica TeMeNa danes, v četrtek, 14. 11. 2019, odprta od 12. do 17. ure.

Hvala za razumevanje.


četrtek, 14. november 2019 Giovanna Aronne: Reprodukcijska ekologija in varstvo ogroženega palinurskega jegliča (Primula palinuri)

Vabljeni na predavanje

»Reprodukcijska ekologija in varstvo ogroženega palinurskega jegliča (Primula palinuri)«,
ki bo danes, v četrtek, 14. 11., ob 18.00
v FAMNIT-VP2 (Glagoljaška 8).


Predavala bo prof. Giovanna Aronne.

Povzetek

Palinurski jeglič (Primula palinuri) je ozko endemična vrsta, ki uspeva le na nekaj lokacijah vzdolž obale Tirenskega morja v južni Italiji. Vrsto ogrožajo različni dejavniki, kot je uničevanje njenega življenjskega prostora zaradi gradnje objektov, predvsem za namene turizma, ogroža pa jo tudi nabiranje. Kot za ostale vrste jegličev je tudi za palinurski jeglič značilna heterostilija. Na predavanju bo predstavljeno razmnoževanje ter varstvo te redke in zanimive vrste.

O predavateljici

Prof. Giovanna Aronne je redna profesorica, zaposlena na Oddelku za agronomijo Univerze v Neaplju Federico II. Njeno področje zanimanja je vpliv ekoloških dejavnikov na morfologijo in fiziologijo rastlin. Trenutno se raziskovalno posveča okoljskim dejavnikom, ki vplivajo na reprodukcijo rastlin in varovanje ogroženih rastlinskih vrst, ter vplivom dejavnikov v vesolju na rast rastlin.
 

Predavanje bo v angleškem jeziku.


četrtek, 14. november 2019 Volitve dekana UP FAMNIT – REZULTATI VOLITEV

Obveščamo vas, da je Volilna komisija zaključila svoje delo in v svojem zaključnem poročilu ugotavlja, da je bila volilna udeležba po posameznih skupinah volivcev različna, in sicer:

  • med visokošolskimi učitelji in raziskovalci 73 %,
  • med študenti 9 %,
  • med drugimi zaposlenimi pa 86 %.

Skupaj se je volitev udeležilo 162 volilnih upravičencev.

Svoj glas je za izr. prof. dr. Ademirja Hujdurovića oddalo 152 volilnih upravičencev, kar predstavlja 57 od skupaj 100 točk.

Ker je bil izr. prof. dr. Ademir Hujdurović edini kandidat, je s tem dobil več kot 50% od skupaj 57 veljavnih točk in je zato zmagal na volitvah za dekana UP FAMNIT.

Ugotovitveni sklep o rezultatih volitev bo sprejel Senat UP FAMNIT na redni seji dne 18. 11. 2019 ter hkrati predlagal rektorju imenovanje izr. prof. dr. Ademirja Hujdurovića za dekana UP FAMNIT za naslednje mandatno obdobje (23. 11. 2019 – 22. 11. 2023).

Novemu dekanu ISKRENO ČESTITAMO in mu želimo uspešno vodenje fakultete ter veliko prijetnih in zanimivih izzivov na tej poti.


nedelja, 10. november 2019 Konstituiran Študentski svet UP FAMNIT v študijskem letu 2019/20

Na konstitutivni seji, ki je potekala v sredo, 6. 11. 2019, se je konstituiral Študentski svet UP FAMNIT (ŠS UP FAMNIT).

ŠS UP FAMNIT je bil izvoljen na volitvah, ki so bile izvedene 5. novembra 2019.

Člani ŠS UP FAMNIT v študijskem letu 2019/20 so:

  1. Ajla Šehović (Matematika, dodiplomski),
  2. Tamara Dulmin (Matematika v ekonomiji in financah, dodiplomski),
  3. Nina Đukić (Računalništvo in informatika, dodiplomski),
  4. Nikola Ljepava (Računalništvo in informatika, dodiplomski),
  5. Doroteja Vujinović (Bioinformatika, dodiplomski),
  6. Stina Jurkota Rebrović (Varstvena biologija, dodiplomski),
  7. Robert Logar (Biodiverziteta, dodiplomski),
  8. Hana Truta (Sredozemsko kmetijstvo, dodiplomski),
  9. Sara Brglez (Biopsihologija, dodiplomski),
  10. Katarina Ćosić (Biopsihologija, dodiplomski),
  11. Taja Pajmon Rak (Varstvo narave, magistrski),
  12. Malvina Baša (Biopsihologija, magistrski),
  13. Nina Klobas (Matematične znanosti, magistrski),
  14. Mateja Jovanović (Podatkovna znanost, magistrski),
  15. Sead Hrustanović (Podatkovna znanost, magistrski),
  16. Amar Bapić (Matematične znanosti, doktorski).

Na konstitutivni seji je bila za predsednico izvoljena Taja Pajmon Rak, za podpredsednika Amar Bapić, za tajnico pa Tamara Dulmin. Študente UP FAMNIT bo v Študentskem svetu UP, poleg predsednice ŠS UP FAMNIT, predstavljala še študentka Nina Klobas.

Volitve so bile izvedene v skladu s Statutom UPPravilnikom o načinu volitev predstavnikov študentskih svetov članic Univerze na Primorskem in imenovanju predstavnikov študentov v organe ter komisije in delovna telesa članic UP in Pravili UP FAMNIT. Informacije o poteku volitev so dostopne na spletni strani fakultete (rubrika Študenti/Študentski svet).

Študentskemu svetu UP FAMNIT želimo uspešno delo!


četrtek, 7. november 2019 Diplomantka UP FAMNIT Noemi Matavulj med nagrajenci Banke Slovenije

Banka Slovenije vsako leto podeljuje nagrade za najboljša magistrska in doktorska dela s finančnega področja. V ponos nam je, da je Noemi Matavulj, diplomantka magistrskega programa Matematika s finančnim inženiringom UP FAMNIT, ena od letošnjih sedmih prejemnikov plakete in denarne nagrade. Naslov magistrskega dela, ki je prepričal Komisijo Sveta Banke Slovenije za raziskovalno delo, je Analiza dostopnosti finančnih virov za podjetja.

Noemi Matavulj je ob prejemu nagrade povedala: »Zahvaljujem se Famnitu, profesorjem in asistentom za predano znanje, vodenje in usmerjanje v času študija. Posebna zahvala pa gre profesorici in mentorici izr. prof. dr. Arjani Brezigar Masten, ki mi je pomagala na moji poti učenosti, za kar ji bom večno hvaležna.«


(Foto vir: Banka Slovenije)

Nagrajenka je v svoji raziskovalni nalogi analizirala problem dostopa do financiranja za slovenska podjetja. Na podlagi statističnih podatkov je ugotovila, da se verjetnost uspeha vloge za bančno posojilo razlikuje med podjetji različnih velikosti in podjetji iz različnih sektorjev gospodarstva. Prav tako je uspeh vloge odvisen od poslovanja podjetij in njihove zadolženosti ter lastništva bank, pri katerih je podjetje zaprosilo za posojilo. Na podlagi vzorčnih podatkov je tako sklepala, da je bila ocenjena verjetnost zavrnitve prošnje za bančno posojilo višja v letih drugega vala recesije, ko so banke izvajale restriktivno kreditno politiko, in nižja v letu 2016, ko je prišlo do izboljšanja pogojev financiranja.


(Foto vir: Banka Slovenije)

Noemi je bila nagrajena že za svojo zaključno nalogo na 1. stopnji. Za delo z naslovom Empirična ocena vpliva zadolženosti podjetij na gospodarsko rast v krizi (prav tako pod mentorstvom izr. prof. dr. Arjane Brezigar Masten) je leta 2015 prejela nagrado Srečko Kosovel za študente UP. V nalogi je preučevala vpliv zadolženosti nefinančnih podjetij na gospodarsko rast v Sloveniji, Španiji in Nemčiji. Na podlagi statističnih podatkov je ugotovila, da ima zadolženost nefinančnih podjetij negativen vpliv na bruto investicije in bruto domači proizvod.

 


sreda, 6. november 2019 Sedmo uspešno sodelovanje z Mississippi State University

V soboto in nedeljo, 26. in 27. 10. 2019, je na Mississippi State University v Starkvillu v ZDA potekala delavnica 7th  Mississippi Discrete Mathematics, ki jo tradicionalno organizirata Mississippi State University in Univerza na Primorskem. Na delavnici sta bila prisotna tudi profesorja UP FAMNIT Ted Dobson in Russ Woodroofe. Od 40 udeležencev jih je 17 izvedlo tudi predavanja. Ta so bila iz različnih področij diskretne matematike in kombinatorike z mnogimi povezavami s topologijo in z algebro.

Več si lahko preberete tukaj.

  


sreda, 6. november 2019 Preizkusno predavanje dr. Anže Županič

Dr. Anže Županič bo imel v sredo, 13. 11. 2019 ob 14:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje »Bioinformatika«.

Predavanje z naslovom »Uporaba metod analize omrežij in matematičnega modeliranja za interpretacijo genske ekspresije« bo potekalo v predavalnici FAMNIT-MP4, Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


torek, 5. november 2019 Projekt za krepitev zelene infrastrukture na razpisu prejel najvišje število točk

Z veseljem sporočamo, da smo v okviru programa Interreg Italija – Slovenija pridobili nov projekt.

Odbor za spremljanje Programa je minuli mesec potrdil prednostne lestvice standardnih projektov ciljnega razpisa za strateške projekte št. 7/2019 in tako odobril prijavo projekta »Krepitev zelene infrastrukture v čezmejni kulturni krajini IT-SI« z akronimom ENGREEN, katerega vodja na UP je doc. dr. Martina Lužnik, vodilni partner pa Javni zavod Park Škocjanske jame.

O projektu

Čezmejna kulturna krajina, ki je zajeta v programu, je območje velike biotske raznovrstnosti. V projekt so zajeti habitati zavarovanih in evropsko pomembnih vrst, kot so kali, suhi zidovi, ledenice, močvirja, gramoznice, mlinščice itd., ki so povezani v mrežo (pol-) naravnih območij oz. t. i. zeleno infrastrukturo (ZI). Nekateri izmed teh ogroženih habitatov so vključeni v območja ohranjanja narave (kot so Natura 2000, nacionalna zavarovana območja, program Man and Biosphere …). Kljub temu se na območju dogaja degradacija ZI in z njo povezanih ekosistemskih storitev zaradi opuščanja in spreminjanja rabe ter tujerodnih vrst, kar predstavlja skupen izziv.

Glavni cilj projekta je zato spodbuditi čezmejno sodelovanje za zagotovitev dobrega stanja ohranjenosti vrst in habitatov, vezanih na zelene infrastrukture v IT-SI kulturni krajini. V načrtu je povezovanje zelenih infrastruktur, prenos znanj in dobrih praks, razvoj orodij za upravljanje, 17 pilotnih aktivnosti za obnovo ZI in izvedba vsaj 25 dogodkov. Novosti bo mogoče opaziti v skupnem mehanizmu za razvoj ZI, vključno s prenosom obstoječih praks, participativnim vključevanjem deležnikov (npr. fokusne skupine, LivingLab), in uporabi novih materialov za obnovo ZI.

Posledično lahko pričakujemo boljše stanje biotske raznovrstnosti, boljšo povezanost ekosistemov, preprečevanje tveganj in boljšo ozaveščenost. Koristi bodo imele lokalne skupnosti, mala in srednje velika podjetja, nevladne organizacije ter upravljalci, obiskovalci in drugi uporabniki ZI.

Naj še dodamo, da je prijava doc. dr. Martine Lužnik na lestvici projektov za prednostno os 3: Varstvo in spodbujanje naravnih in kulturnih virov, katere specifični cilj je varstvo in obnova biotske raznovrstnosti in tal ter spodbujanje ekosistemskih storitev (vključno prek Nature 2000) in zelene infrastructure, dosegla najvišje število točk (95/100) med prijavljenimi projekti.

Namen projekta Interreg Italija-Slovenija je spodbujanje rasti in inovativnosti, trajnosti in čezmejnega upravljanja za oblikovanje bolj konkurenčnega in povezanega življenju prijaznega okolja. Pridobljena sredstva so namenjena izvajanju strategije pametne, trajnostne in vključujoče rasti, v skladu s strategijo Evropa 2020. Sedemletni projekt se zaključuje prihodnje leto.