Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 30. september 2019 Urnik knjižnice TeMeNa v četrtek, 3. 10. 2019

Obveščamo vas, da bo knjižnica TeMeNa v četrtek, 3. 10. 2019, odprta od 12. do 16. ure.

Hvala za razumevanje.


ponedeljek, 30. september 2019 Matematičen konec tedna na Bledu

Pretekli konec tedna je na Bledu minil v znamenju matematike. Sočasno so potekale konferenca Women of mathematics on the Mediterranean shores v organizaciji DMFA, IMFM, UL FMF in UP FAMNIT, 1. konferenca o poučevanju matematike, fizike in astronomije, ki jo je prav tako organiziralo DMFA, zvrstila pa se je tudi 12. redna seja organizacijskega odbora za 8ECM.

V čast nam je, da se je slednje udeležila podpredsednica Evropskega matematičnega društva (EMS), turška matematičarka Betül Tanbay, ki je prav tako sodelovala tudi na konferenci Women of mathematics on the Mediterranean shores, kjer je devet uglednih matematičark iz sredozemske regije predstavilo različne raziskovalne teme in karierne poti mladim matematikom, predvsem magistrskim in doktorskim študentom.

Pridružili sta se še Sylvie Paycha in Noel Tovia Matoff, ki sta predstavili fotografski projekt 'Women of Mathematics through the Mediterranian – a gallery of portraits'.

      
Na sliki: udeleženci 12. redne seje organizacjskega odbora za 8ECM (Vir: © Noel Tovia Matoff)

  
      Na sliki: udeleženci konference Women of mathematics on the Mediterranean shore (Vir: © Noel Tovia Matoff)


ponedeljek, 30. september 2019 Gostujoča predavanja: Martin R Bridson FRS, Maria J. Esteban in Volker Mehrmann

Vljudno vas vabimo na naslednja gostujoča predavanja, ki bodo

v torek, 8. oktobra 2019,

v FAMNIT-VP1 (Glagoljaška 8, Koper).

 

11:15–12:00: Hyperbolic geometry: where battered gems retain their full beauty
Martin R Bridson FRS, 8ECM Prize Committee Chair
(University of Oxford)

O predavanju:

Hyperbolic geometry provides a rich setting in which many rigidity phenomena emerge. In this talk for a general audience, Martin R Bridson FRS shall present several different types of rigidity phenomena, from Mostow’s classical rigidity theorem to generalizations involving the large-scale geometry of groups and spaces. He shall also explain why hyperbolicity is so ubiquitous and end the lecture by sketching how a newly discovered rigidity phenomenon in hyperbolic geometry can be used to settle an old question concerning the difficulty of identifying an infinite group by studying its actions on finite objects.

12:00–12:45: Best constants for functional inequalities and spectral estimates for Schrödinger operators
Maria J. Esteban, 8ECM Scientific Committee Chair
(CEREMADE (CNRS UMR n° 7534), PSL Research University, Université Paris-Dauphine)

13:30–14.15: The distance to stability and the distance to instability of dynamical systems
Volker Mehrmann, President European Mathematical Society
(TU Berlin)

O predavanju:

The analysis of the stability of a dynamical system is an essential question of mathematics. An important class of control systems is that of dissipative Hamiltonian systems that arise in all areas of science and engineering. When the system is linearized arround a stationary solution one gets a linear dissipative Hamiltonian system. Despite the fact that the system looks very unstructured at firstsight, it has remarkable properties. Stability and passivity are automatic, Jordan structures forpurely imaginary eigenvalues, eigenvalues at infinity, and even singular blocks in the Kroneckercanonical form are very restricted and furthermore the structure leads to fast and efficientiterative solution methods for associated linear systems. We discuss the distance to instability under struture preserving perturbations and also the smallest distance to the nearest stable system. An even harder problem is the distance to the nearest singular or ill-posed problem. While this in gerenal open, for the class of dissipative Hamiltonian systems we present a simple classification.
This is joint work with Christian Mehl and Michal Wojtylak.


torek, 24. september 2019 Do 26. 9. 2019 do 12.00 ure bo možna prijava za vpis v dodiplomski in podiplomski študij (zadnji prijavni rok)

Jutri, 25. 9. 2019, se bo pričel zadnji prijavni rok za vpis v dodiplomske, magistrske in doktorske študijske programe UP FAMNIT v študijskem letu 2019/2020 (za slovenske državljane in državljane EU ter za Slovence brez slovenskega državljanstva in državljane izven EU), ki poteka do vključno četrtka, 26. 9. 2019, do 12. ure.

Kandidati, ki želijo svojo študijsko pot nadaljevati na UP FAMNIT, so vabljeni k oddaji prijave.

Prosta mesta so še v vseh dodiplomskih študijskih programih UP FAMNIT, razen na študijskem programu Biopsihologija, in na vseh podiplomskih (magistrskih in doktorskih) študijskih programih UP FAMNIT. Prostih prijavnih mest ni le za vzporedni študij na študijskem programu 2. stopnje Biopsihologija in na študijskem programu 2. stopnje Podatkovna znanost.

Prijavo je potrebno oddati preko spletnega portala eVŠ in priporočeno poslati po pošti na naslov: UP FAMNIT, Glagoljaška 8, Koper.

Razpis za vpis in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopne tukaj.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


torek, 24. september 2019 Znanost in raziskovanje ustvarjata prihodnost ter oživljata preteklost

Na letošnji Evropski noči raziskovalcev, ki bo 27. septembra, bo Univerza na Primorskem za obiskovalce pripravila številne zanimive delavnice. Predstavila bo tudi rekonstruirane rimske lesene sandale, ki so rezultat interdisciplinarnega sodelovanja njenih raziskovalcev.

Narava, človek in znanost morajo biti v harmoniji, počutiti se moramo “SAWE – Varni z znanostjo”. Prav zato je to slogan Evropske noči raziskovalcev, ki jo na Univerzi na Primorskem organiziramo že četrto leto. Potekala bo v petek, 27. septembra, od 8. do 20. ure na več lokacijah: na dvorišču Rektorata UP in Pretorske palače, v stavbi Galeb UP FAMNIT (Kettejeva 1) in v učilnici fakultete (Muzejski trg 7) v Kopru, v Arheološkem parku Simonov zaliv v Izoli ter od 8. do 16. ure na Fakulteti za vede o zdravju v Izoli. Za vse obiskovalce so raziskovalci in študenti Univerze na Primorskem pripravili različne delavnice s področja matematike, kineziologije, zdravstva, biologije, pedagogike, zgodovine in arheologije, geografije, lesarstva in turizma. Svoje dejavnosti nam bodo predstavili tudi Konfucijeva učilnica Koper, Karierni center Univerze na Primorskem, Kulturno izobraževalno društvo PiNA in Slovensko društvo za morske sesalce – Morigenos.

Obiskovalke interaktivne delavnice: raba 360 stopinjskih posnetkov v turizmu (2018)

To leto bomo v Arheološkem parku Simonov zaliv izvedli kar sedem delavnic, v prostorih stavbe Galeb UP FAMNIT pa še eno novo delavnico s področja lesarstva in sredozemskega kmetijstva. Tokrat bomo prvič predstavili tudi dejavnost Konfucijeve učilnice Koper (dvorišče Rektorata UP in Pretorske palače).

Predstavitev rimske noše v Arheološkem parku Simonov zaliv (2018)

Pri izvedbi vseh delavnic poskrbimo tudi za ustrezno opremo in material. Poseben primer je Arheološki park Simonov zaliv v Izoli, kjer želimo obiskovalcem prikazati življenje v rimskih časih tudi z replikami takratnih predmetov. V minulih letih smo že pridobili različne dele oblek, oprave in opreme. Zataknilo se je pri nabavi obutve, saj so kvalitetne replike redke in drage. Zato smo na Univerzi na Primorskem povezali Inštitut za arheologijo in dediščino s Fakultete za humanistične študije ter strokovnjake, ki od leta 2017 v okviru projekta InnoRenew CoE raziskujejo uporabo obnovljivih materialov, s poudarkom na lesarstvu. Andrej Preložnik nam je predstavil ostanke natikačev, ki so jih nosili Rimljani. Za Evropsko noč raziskovalcev smo tako združili znanje s področja arheologije z znanjem in opremo, ki jo imajo naši raziskovalci pri projektu InnoRenew. Pod vodstvom dr. Črtomirja Tavzesa je ekipa izdelala prvo repliko rimskih sandal z lesenim podplatom in usnjenimi pasicami v Sloveniji.

      V muzeju Vindonissa v švicarskem Bruggu so razstavljeni podplati, najdeni v tamkajšnjem legijskem taboru.

Predstavljena rekonstrukcija pa je le prvi korak tega interdisciplinarnega sodelovanja: v prihodnje bomo skupaj ugotavljali, zakaj se je za določene predmete uporabljala določena vrsta lesa, kakšne so bile njihove prednosti in slabosti. Po drugi strani pa želimo možnosti, ki jih ponuja tovrstna dediščina, izkoristiti tudi za izdelavo lepega, uporabnega in izvirnega spominka na obisk Arheološkega parka Simonov zaliv.

To leto torej na Evropski noči raziskovalcev obiskovalcem ne bomo predstavili le tega, kaj raziskujemo, temveč tudi izdelek, ki smo ga s skupnimi močmi ustvarili prav za ta dogodek.

Več o dogodku lahko preberete na spletni strani povezavi SAWE – Varni z znanostjo.


ponedeljek, 23. september 2019 DODIPLOMSKI ŠTUDIJ: Urniki za jesenski semester 2019/20

Obveščamo vas, da so na spletni strani fakultete (v rubriki Urniki) objavljeni urniki za jesenski semester 2019/2020, ki se prične v torek, 1. oktobra 2019 in zaključi v petek, 17. januarja 2020.

Posebej vas želimo opozoriti na naslednje:

  • SKUPINE: delitev v skupine PRI VAJAH je predvidena pri nekaterih predmetih dodiplomskih študijskih programov Računalništvo in informatika – izvedba v slovenskem jeziku (1. in 2. letnik), Računalništvo in informatika – izvedba v angleškem jeziku (1. in 2. letnik) in Biopsihologija (1., 2. in 3. letnik). SEZNAMI študentov po skupinah bodo objavljeni na zgoraj navedeni spletni strani najkasneje v ponedeljek, 30. septembra 2019. V skupine za letnik bodo uvrščeni le študenti, ki so prvič ali ponovno vpisani v letnik. Ostali študenti (pavzerji; študenti, ki opravljajo obveznosti za pretekli letnik; študenti, ki opravljajo diferencialne izpite; študenti, ki jim je bilo odobreno opravljanje predmetov višjega letnika), se za vključitev v skupino za vaje pri predmetu dogovorijo neposredno z nosilcem predmeta oziroma z asistentom pri predmetu;
  • IZVEDBA PREDMETOV PO TEDNIH: opozarjamo, da je potrebno preveriti urnik za vsak posamičen teden jesenskega semestra, saj se lahko razlikuje med posameznimi tedni;
  • NAKNADNE SPREMEMBE URNIKA: do ponedeljka, 30. septembra 2019 so možne spremembe urnika, zato študente prosimo, da urnik ponovno preverijo tik pred začetkom študijskega leta. Vse spremembe urnika od vključno torka, 1. oktobra 2019 dalje bodo objavljene med obvestili Referata.

Naknadno bodo na urnik umeščeni naslednji predmeti:

  • 3. letnik programa Sredozemsko kmetijstvo (UN): obvezni predmet Žlahtnjenje rastlin,
  • 3. letnik programa Matematika v ekonomiji in financah: seminarji pri dveh obveznih predmetih Finančne vsebine v angleškem jeziku in Makroekonomsko modeliranje,
  • 3. letnik programa Matematika EN: predavanja pri obveznem predmetu Statistika (v kolikor gostujoči profesor ne bo pravočasno prispel v Slovenijo, se bo predmet izvajal v 2. semestru. O temu boste študenti naknadno obveščeni).

V torek, 1. oktobra 2019 bo potekal sprejem brucev in bruck. Točne informacije glede sprejema in termini sestankov brucev s koordinatorji so objavljene med obvestili na spletni strani fakultete. Za bruce se v torek, 1. oktobra 2019 predavanja in vaje po urniku ne izvajajo.

V prvi polovici oktobra 2019 bodo koordinatorji sklicali sestanke s študenti višjih letnikov. Točni termini bodo objavljeni naknadno med obvestili Referata.

Vsa nadaljnja obvestila glede urnika bodo objavljena med obvestili Referata (za posamezen študijski program). Vsem študentom svetujemo, da se prijavijo za prejemanje obvestil po e-pošti.

Referat za študente UP FAMNIT


ponedeljek, 23. september 2019 PODIPLOMSKI ŠTUDIJ: Urniki za jesenski semester 2019/2020

Obveščamo vas, da so na spletni strani fakultete (v rubriki Urniki) objavljeni urniki za jesenski semester 2019/2020, ki se prične v torek, 1. oktobra 2019 in zaključi v petek, 17. januarja 2020.

Posebej vas želimo opozoriti na naslednje:

  • IZVEDBA PREDMETOV PO TEDNIH: opozarjamo, da je potrebno preveriti urnik za vsak posamičen teden semestra, saj se lahko razlikuje med posameznimi tedni;

  • NAKNADNE SPREMEMBE URNIKA: do ponedeljka, 30. septembra 2019 so možne spremembe urnika, zato študente prosimo, da urnik ponovno preverijo tik pred začetkom študijskega leta. Vse spremembe urnika od vključno torka, 1. oktobra 2019 dalje bodo objavljene med obvestili Referata.

Študente 2. letnika programa Varstvo narave posebej obveščamo, da bo laboratorijske in seminarske vaje ure za predmet Varstvena biologija morja na urnik umeščene naknadno.

Termini sestankov koordinatorjev programov s študenti:

  • Matematične znanosti – izvedba v slovenskem jeziku (PMA) in Matematične znanosti – izvedba v angleškem jeziku (PMA-EN): v torek, 1. oktobra ob 16.30 v Famnit-MP7 (v okviru predavanj pri predmetu Verjetnost);
  • Računalništvo in informatika (PRIN): v ponedeljek, 7. oktobra ob 17.00 v Famnit-VP2 po zaključenem računalniškem seminarju;
  • Varstvo narave (PBI):  v četrtek, 3. oktobra ob 16.30 v predavalnici Famnit-Muzejski3 (v okviru predavanj pri predmetu Sodobni pristopi k varstveni biologiji);
  • Biopsihologija (PBP): v torek, 1. oktobra ob 14.00 v Famnit-MP6;
  • Uporabna psihologija (UPSI): v torek, 1. oktobra ob 14.00 v Famnit-MP7,
  • Matematika s finančnim inženiringom (PMF): v petek, 11. oktobra ob 13.00 v Famnit-Muzejski4;
  • Podatkovna znanost – izvedba v slovenskem jeziku (PZ) in Podatkovna znanost – izvedba v angleškem jeziku (PZ-EN): v torek, 1. oktobra ob 16.30 v Famnit-MP2.

V prvi polovici oktobra 2019 bodo koordinatorji sklicali sestanke s študenti 2. letnika. Točni termini bodo objavljeni naknadno med obvestili Referata.

Vsa nadaljnja obvestila glede urnika bodo objavljena med obvestili Referata na naslovu (za posamezen študijski program). Vsem študentom svetujemo, da se prijavijo za prejemanje obvestil po e-pošti.

Referat za študente UP FAMNIT

 


četrtek, 19. september 2019 Odprta znanost ni le odprt dostop do znanstvene literature

Minuli teden so se v Hotelu Bernardin v Portorožu srečale partnerske institucije mednarodnega projekta STARBIOS2 – Strukturno preoblikovanje za odgovorno bioznanost, katerega aktiven partner je že četrto leto tudi UP FAMNIT. Projekt je sofinanciran v sklopu evropskega okvirnega programa za raziskave in inovacije Obzorje 2020.

Sodelavci z dvanajstih mednarodnih raziskovalnih ustanov in dveh svetovno priznanih univerz so predstavili dosedanje delo na področju odgovorne in odprte znanosti. Spomnimo, da raziskovalci Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT trenutno razvijajo in uveljavljajo akcijske načrte, ki vodijo v strukturne spremembe na področju odgovornih raziskav in inovacij v znanosti (RRI – Responsible Research and Innovation). Odprta znanost ter odgovorne raziskave in inovacije so aktualna in zelo pomembna tema, ki usmerja razvoj raziskovanja in raziskovalnih politik na mednarodni ravni.

Naslednje srečanje konzorcija projekta StarBios2 bo 17. in 18. marca 2020 v Cape Townu (Južnoafriška republika). Dogodek, organiziran s strani Mednarodnega centra za gensko inženirstvo in biotehnologijo (ICGEB), bo namenjen prenosu znanj in izkušenj evropskih akcijskih načrtov, razvitih v projektu StarBios2, med afriškimi raziskovalnimi institucijami in načrtovalci politik na področju bioloških znanosti. Zaključni dogodek projekta bo aprila 2020 v Bruslju, kjer bodo predstavljeni rezultati projekta pred evropsko komisijo, predstavniki sorodnih projektov in vodjami pobud za odgovorno in odprto znanost na evropski ravni.

Več o projektu

Starbios 2 je oblikovan na pobudo dvanajstih mednarodnih partnerjev iz osmih evropskih držav v sodelovanju z Brazilijo, Južnoafriško republiko in ZDA. V konzorcij projekta sta vključeni tudi Univerza v Oxfordu (ZK) in Univerza v Aarhusu (Danska), ki se uvrščata med prvih deset univerz na svetovni lestvici uspešnosti.

Osrednji cilj projekta je razviti in podati smernice za odgovorno in odprto znanost na področju bioloških ved, ki vključuje medicino, farmacijo, agronomijo, biotehnologijo, varstveno biologijo itd. Poleg tega je cilj projekta prispevati k napredku strategije odgovornega raziskovanja in inovacij (RRI). Odgovorna znanost temelji na petih ključnih točkah: na vpetosti širše družbe v znanost, enakih možnostih med spoloma, izobraževanju, etiki in odprti znanosti. Slednja predstavlja sodobno komunikacijo znanosti 21. stoletja in predpostavlja odprto delovanje raziskovalcev v vseh fazah raziskovanja. Odprta znanost namreč ni le odprt dostop do znanstvene literature, pač pa vključuje odprt dostop do podatkov, metodologije, recenzije in tudi do izobraževalnih virov.

Znanstveni dosežki na področju bioloških znanosti so v zadnjih dveh desetletjih pripeljali do odkritij, ki so bistveno dopolnila in izboljšala kakovost življenja (biološka zdravila, proizvodnja hrane v inkubatorjih, imunologija, biološki nadzor vrst, varstvo vrst in njihovih življenjskih okolij).

Hiter razvoj na številnih področjih bioznanosti prinaša vedno nove možnosti za uporabo inovativnih spoznanj v dobrobit družbe, a je hkrati povečal javno občutljivost za morebitne dolgoročne negativne učinke znanosti na družbo in naravo (na primer uporaba novih tehnologij, kot so genetsko spremenjeni organizmi, kloniranje, ustvarjanje umetnega življenja). Prav zato je vključevanje širše javnosti kot aktivnega akterja pri oblikovanju strategij in politik na področjih, povezanih z znanostjo in tehnologijo, prednostnega pomena.


sreda, 18. september 2019 Članek izr. prof. dr. Irene Maček izbran za Molecular Ecology Spotlight

Konec julija smo objavili novico, da je izr. prof. dr. Irena Maček z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT prva in vodilna avtorica članka, ki je izšel v priznani reviji Molecular Ecology.

V članku z naslovom Impacts of longterm elevated atmospheric CO2 concentrations on communities of arbuscular mycorrhizal fungi je obravnavana raziskava o vplivu povečane atmosferske koncentracije CO2 na združbe arbuskularnih mikoriznih gliv, ki živijo v simbiozi z 2/3 kopenskih rastlin.

Z veseljem sporočamo, da je bil članek s strani uredništva revije izbran za Molecular Ecology Spotlight. Za namen predstavitve sta s soavtorjem, Prof. Alexom Dumbrellom z Univerze v Essexu (VB), ki je kot gostujoči profesor v okviru predmeta Okoljska mikrobiologija predaval tudi na UP FAMNIT, podala intervju, ki je dostopen na tej povezavi.

Slika prikazuje rastlinske korenine s strukturami arbuskularnih mikoriznih gliv (hifami in arbuskuli).


torek, 17. september 2019 Sprejem bruck in brucev v torek, 1. oktobra 2019

Pozdravljeni, brucke in bruci!

Bliža se 1. oktober, prvi dan novega študijskega leta 2019/2020!

Prvi študijski dan je praznik za vse nas in hkrati dan, ko vas na fakulteti pričakamo z bogatim programom, ko boste spoznali koordinatorje programov, profesorje, tutorje in ostale študente.
Ne zamudite naslednjih pomembnih srečanj:

10.00–11.00: Odprtje novega študijskega leta na Titovem trgu, za vse brucke in bruce Univerze na Primorskem,

11.00–11.30: Sprejem brucev UP FAMNIT – v slovenščini, predavalnica Tramontana (UP FHŠ, Titov trg 5, pritličje),

12.00–12.30: Sprejem brucev UP FAMNIT – v angleščini, predavalnica Tramontana (UP FHŠ, Titov trg 5, pritličje),

11.30–13.00: Druženje na fakulteti s Študentskim svetom in študenti.

Sestanki s koordinatorji posameznih programov:

13.00–13.45: Računalništvo in informatika (slovenska izvedba), Famnit-VP2 (Glagoljaška 8, 1. nadstropje)

13.45–14.30: Računalništvo in informatika (angleška izvedba), Famnit-VP2 (Glagoljaška 8, 1. nadstropje)

13.00–13.45: Matematika (slovenska izvedba) & Matematika v ekonomiji in financah, Famnit-Muzejski1 (Muzejski trg 7, pritličje)

13.45–14.30: Matematika (angleška izvedba), Famnit-Muzejski1 (Muzejski trg 7, pritličje)

13.00–13.45: Bioinformatika (slovenska izvedba), Famnit-Muzejski4 (Muzejski trg 7, pritličje)

13.45–14.30: Bioinformatika (angleška izvedba), Famnit-Muzejski4 (Muzejski trg 7, pritličje)

13.00–14.00: Sredozemsko kmetijstvo, Famnit-MP6 (Glagoljaška 8, 2. nadstropje)

13.00–14.00: Biopsihologija, Fhš-Tramontana (Titov trg 5, pritličje)

Bruci Varstvene biologije bodo imeli sestanek s koordinatorico v četrtek, 3. 10., od 14.00 do 15.00 v Famnit-MP1.

Od srede, 2. oktobra, dalje potekajo predavanja in vaje v skladu z urnikom, ki bo objavljen v ponedeljek, 23. 9.,  (https://www.famnit.upr.si//sl/urniki).
Vsa obvestila Referata, ki se nanašajo na spremembe urnika, so objavljena tukaj (https://www.famnit.upr.si/sl/obvestila). Svetujemo vam, da se naročite na prejemanje obvestil po e-pošti.


ponedeljek, 16. september 2019 Študenti sami izdelali urbani ribnik z akvaponiko

Akvaponika je sodobna metoda gojenja rastlin na vodi, kar pomeni, da rastlin ni potrebno zalivati in okopavati, puliti plevela in opravljati ostalih vrtnarskih opravil. Skrb za živali v ribniku lahko predstavlja dodaten smisel in popestritev bivanja v domovih za ostarele, študenti UP pa so v okviru projekta dokazali, da je urbani ribnik z akvaponiko tudi odlično orodje pri delovni terapiji.

Poleg tega ima omenjeni ribnik visoko pedagoško vrednost, saj lahko otroci in mladi v različnih izobraževalnih ustanovah spoznavajo osnove akvaponike, problem nizke samooskrbe v Sloveniji in problematiko invazivnih živali. Urbani ribnik je izjemno atraktiven, zato ga lahko uporabimo kot orodje za osveščanje javnosti.

Študenti študijskih programov Sredozemsko kmetijstvo, Biodiverziteta in Varstvo narave (UP FAMNIT) so se od februarja do julija 2019 v okviru projekta Po kreativni poti do znanja 2017-2020 Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije »Urbani ribnik z akvaponiko – inovativno naravovarstvo, samooskrba in pripomoček delovne terapije v domovih za ostarele« najprej seznanili s celotnim postopkom izdelave urbanega ribnika z akvaponiko, potem pa so poskrbeli za samo postavitev. Študentka Zdravstvene nege (UP FVZ) je medtem oblikovala vprašalnik o primernosti urbanih ribnikov z akvaponiko in vodnih živali v terapevtske namene v domovih za ostarele ter nato izvedla anketiranje, kjer že imajo vzpostavljene tovrstne urbane ribnike.

Kaj so pokazali rezultati vprašalnika?

Večina vprašanih je stara od 75 do 85 let in največ jih v domu biva manj kot tri leta. Oskrbovanci so bili zadovoljni z izgledom urbanega ribnika, všeč jim je bilo rastlinje in bližina živali, vendar niso čutili trajnejše spremembe v svojem počutju. Občutek pomirjenosti je trajal, dokler so bili v bližini ribnika, daljšega učinka pa niso zaznali. Prav tako se jim ni zdelo, da imajo več možnosti za navezovanje stikov z drugimi ali da zaradi tega boljše preživljajo svoj čas v domu upokojencev.

Treba je poudariti, da oskrbovanci doma med načini delovnih terapij nimajo na voljo hortikoterapije, temveč so bližini urbanega ribnika izpostavljeni na lastno pobudo. Kljub temu da bi si želeli biti na prostem in v bližini urbanega ribnika pogosteje, te možnosti zaradi potrebe po dodatni pomoči nimajo. V drugem delu raziskave so zato opustili meritve krvnega pritiska, saj nanj vpliva mnogo dejavnikov (telesna aktivnost, psihofizično stanje, hrana …) in enkratna izpostavitev urbanemu ribniku za 20 minutni pogovor ne more pokazati sprememb. Za merljive pozitivne učinke hortikoterapije je potrebnih približno 20 terapij po 20 minut, ker pa jih v dotičnem domu ostarelih ne izvajajo, učinka niso mogli izmeriti.

 

V raziskavi so ugotovili, da bi bilo v domovih za upokojence smotrno razmisliti o uvedbi hortikoterapije. Mnogi med njimi bi se namreč radi ukvarjali z rastlinami, če bi se jim to omogočilo.

O učinkih urbanega ribnika na oskrbovance je študentka povprašala tudi zaposlene v domu ostarelih (delovno terapevtko in tri medicinske sestre), ki so si bile enotne in povedale enako kot oskrbovanci. Pozitiven učinek na njihovo počutje je prisoten le, dokler so pri ribniku. Izpostavile so le gospoda, ki dnevno skrbi za ribnik in hrani ribe; nanj naj bi bil učinek trajnejši, saj je skrb vzel kot lastno odgovornost in tako dobil več motivacije za vsakodnevna opravila. V pogovoru je dejal, da je tudi doma imel ribnik in ga zato to spominja na dom, pomirja in mu popestri dneve.

Projekt je imel pozitiven učinek tudi na študentke. Hano Truta, študentko Sredozemskega kmetijstva, ki je pri projektu v okviru programa Po kreativni poti do znanja tokrat sodelovala že drugič, je ponovno razveselil dober odnos, ki se razvije med mentorji in študenti. Najbolj pa ji je bilo všeč, da se je ogromno naučila (od pisanja časovnic, poročil, do terenskega dela in iskanja literature) ter spoznala akvaponske sisteme in vse faze izdelave urbanega ribnika z akvaponiko. »Poudariti je treba, da se pri takih projektih lahko naučiš veliko stvari, ki se jih na fakulteti tekom rednega študija ne moreš in je to zelo pomembno. Naučila sem se tudi, kako pravilno ravnati, ko prevzameš neko pomembno odgovornost in kako nalogo čim bolje izpeljati. Take vrste projekt je zagotovo ena izmed pomembnih življenjskih izkušenj. Zame je bila nepozabna izkušnja, ki bi jo z veseljem ponovila,« je še dodala.

Zaradi omejitev, ki omogočajo sodelovanje vsem študentom, ne ve, če se bo za tovrstni projekt lahko ponovno odločila, bi pa to priporočila vsakemu študentu: »ker pridobiš veliko novih in pozitivnih izkušenj, poleg tega je delo tudi denarno nagrajeno. Vendar sta potrebni volja in angažiranost pri vsakem posamezniku.«

 

Urbani ribnik bo v prihodnje tudi didaktični pripomoček

Urbani ribnik z akvaponiko so študenti prvotno vzpostavili v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič, a so ga junija preselili v središče Kopra, v Vivarij Bioexo. Tam bo tudi v prihodnje imel pomembno izobraževalno vlogo in bo služil kot inovativen didaktični pripomoček za izkustveno učenje vseh obiskovalcev. Ob ribniku je predvidena tudi namestitev izobraževalne table, ki bo ozaveščala o problemu invazivnih živali in njihovi biologiji, kar bo pomembno vplivalo na odgovornejše skrbništvo in posledično na zmanjševanje izpustov tujerodnih živalskih vrst v naravno okolje.

V projektu »Urbani ribnik z akvaponiko – inovativno naravovarstvo, samooskrba in pripomoček delovne terapije v domovih za ostarele«, ki ga je UP FAMNIT pridobil prek razpisa Po kreativni poti do znanja, so sodelovali naslednji študenti: Hana Truta (Sredozemsko kmetijstvo), Robert Logar (Biodiverziteta) in Gašper Smrdelj (Varstvo narave) – vsi z UP FAMNIT ter Gaja Tina Tomažin s programa Zdravstvena nega UP FVZ. Delovna mentorja sta bila Peter Maričić iz podjetja Zoosofia in Andrej Medved iz UIP Univerzitetnega razvojnega centra in inkubatorja Primorske d. o. o., pedagoški mentorici pa sta bili dr. Alenka Baruca Arbeiter z UP FAMNIT in doc. dr. Zala Jenko Pražnikar z UP FVZ.

Uporabnost vodnih želv v akvaponiki

Ker je akvaponika prihodnost pridelave hrane, so s projektom skušali širši javnosti približati zanimivo metodo gojenja rastlin na vodi s pomočjo hišnih ljubljencev. Poleg tega so se študenti naučili tudi, kako v urbanih ribnikih z akvaponiko, kjer so naseljene vodne želve, vzorčiti in analizirati vodo, da bi lahko ocenili njihovo uporabnost. Vodo so vzorčili na treh lokacijah in rezultati so pokazali, da je uporaba vodnih želv, ki rastlinam priskrbijo gnojilo, obetavna in učinkovita, vendar bi bilo treba opraviti dodatne mikrobiološke in kemične analize, saj enkratno vzorčenje ne zagotavlja dovolj dobre reprezentativnosti preiskave. Rezultati projekta bodo tako pomembno prispevali k vzpostavljanju tovrstnih ribnikov v urbanih okoljih, kar bo povečalo samooskrbo in posledično izboljšalo kakovost bivanja.

 

»Naložba se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, v okviru osi: »10. Znanje, spretnosti in vseživljenjsko učenje za boljšo zaposljivost«, 10.1. prednostne naložbe: »Krepitev enake dostopnosti vseživljenjskega učenja za vse starostne skupine v formalnem, neformalnem in priložnostnem okolju, izpolnjevanje znanj, spretnosti in kompetenc delovne sile ter spodbujanje prožnih oblik učenja, vključno prek poklicnega usmerjanja in validiranja pridobljenih kompetenc«.


četrtek, 12. september 2019 Podiplomski študij - 2. prijavni rok od 13. do 18. 9. 2019!

Od petka, 13. do srede, 18. septembra, poteka prijavni drugi prijavni rok za vpis v magistrske in doktorske študijske programe na UP FAMNIT. V tem času se lahko prijavijo tako državljani EU kot tudi tujci izven EU.

RAZPIS ZA VPIS za vpis in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopni tukaj:

https://www.famnit.upr.si/sl/bodoci-studenti/prijava-19-20#heading2

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. +386 (5) 611 75 75).


petek, 6. september 2019 Člani društva alumnov Tehniške univerze v Gradcu gostje UP FAMNIT

V petek, 6. 9. 2019, so nas obiskali člani društva alumnov Tehniške univerze v Gradcu (alumniTUGraz 1887).

Na programu celodnevnega srečanja je bila tudi predstavitev naše univerze in Zavoda InnoRenew CoE, ki je gostil diplomante avstrijske univerze. Direktorica zavoda dr. Andreja Kutnar je udeležencem predstavila zgodbo razvoja raziskovalnega inštituta, vse od začetnih faz s prijavami projekta pa do danes. Poudarila je predvsem raziskovalna področja in projekte, s katerimi se interdisciplinarna skupina raziskovalcev ukvarja, in izrazila veselje, da so člani društva alumnov izbrali prav Koper, Univerzo na Primorskem in InnoRenew CoE za letno srečanje.

Delavnica se je nato nadaljevala z osmimi predavanji o trajnostnih zgradbah, energiji in zdravju. Poleg predstavnikov iz akademskih krogov sta bila prisotna tudi dva predstavnika avstrijskih podjetij, ki sta spregovorila o svojih pogledih na vidike trajnostnosti in uporabo teh v industriji.

Po zaključeni delavnici je bil čas za voden ogled laboratorijev Univerze na Primorskem in inštituta InnoRenew CoE.


petek, 6. september 2019 Študentke UP FAMNIT preverjale učinkovitost aktivnosti pri osebah s kognitivnim upadom in z demenco

Po svetu živi že okoli 50 milijonov ljudi z demenco, v Sloveniji 32 tisoč. Gre za kronično bolezen, ki prizadene višje možganske funkcije in se odraža na vsaj treh področjih človekovega delovanja: na kognitivnem (spomin, mišljenje, orientacija, govor, izvršilne funkcije, pozornost, računanje, logično sklepanje, presojanje), osebnostnem (čustva, vedenje, depresivnost, anksioznost, halucinacije) ter na področju senzornih zaznav in motorike.

Število obolelih se lahko v dvajsetih letih podvoji, zato je demenca problem slehernega posameznika in družbe kot celote. V okviru projekta »Učinkovitost preventivnih aktivnosti pri osebah s kognitivnim upadom in demenco« so tako študentke psihologije in biopsihologije z UP FAMNIT ter delovne terapije z UL Zdravstvene fakultete v sodelovanju z delovnimi in s pedagoškimi mentorji implementirale kognitivne igre ter preverjale njihovo učinkovitost pri krepitvi oz. ohranjanju kognitivnih zmožnosti pri starejših.

V dveh domovih starejših občanov v Šiški in Preboldu so z 21 stanovalci v dveh skupinah izvedle serijo dvanajstih delavnic, na katerih so oskrbovanci spoznali številne didaktične igre, med njimi tudi sestavljanke, ki so produkt sodelujočega partnerja Silway. »Delo je potekalo v sproščenem ozračju, tako da smo na delavnicah vsi uživali,« je povedala študentka Biopsiholgije, Anja Zupanc.

 

Študentke so skupaj z delovnima terapevtkama, ki sta zaposleni v domu za starejše občane, stanovalcem z individualiziranim pristopom omogočile krepitev kognitivnih zmožnosti oz. ohranjanje tistih, ki so bile že dobro ohranjene. Poleg tega so z ozaveščanjem javnosti širile sporočilo o pomembnosti skrbi za starejše in omogočanja kakovostne starosti z različnimi aktivnostmi. Prav zaradi želje po pridobitvi praktičnih izkušenj pri delu s starostniki se je Anja Zupanc odločila za sodelovanje pri projektu: »Poleg tega sem si želela sodelovati s podjetjem, ki želi nekaj prispevati k reševanju dandanes zelo pomembnega problema kognitivnega upada in demence. Ta tema me od nekdaj zanima in projekt se je zdel odlična priložnost, da se še kaj novega naučim. Ostal mi bo v lepem spominu, saj je bilo s starostniki res prijetno sodelovati. Vedno so nas bili veseli, radi so prihajali na delavnice in tudi aktivno sodelovali. Spremenila bi le pogostost izvajanja delavnic. Menim, da bi jih bilo smiselno izvajati večkrat na teden, da bi potencialno lahko izboljšale kognitivne sposobnosti posameznikov.«

Tudi študentka magistrskega študija Uporabna psihologija, Špela Bizjan je dejala, da še ni imela priložnosti delati s starostniki in ta projekt ji je to omogočil: »Izpopolnila sem znanje vodenja delavnic ter spretnost skupinskega dela in dela s starostniki, pridobila pa izkušnje s področja raziskovanja in spremljanja izvajanja testiranja udeležencev projekta.«

S sodelovanjem pri projektu so študentke spoznale koristnost stvari, ki so se jih do tedaj naučile pri predavanjih, in način, kako te uporabiti v praksi. Poleg tega so morale delavnice prilagajati posameznikom in upoštevati njihove želje, zato so bile pomembne tudi komunikacijske veščine. Anja Zupanc pravi: »Pridobila sem širšo sliko vseh dejavnikov, ki jih je potrebno upoštevati pri delu z ljudmi. Poleg tega sem spoznala, katere veščine bi morala pri sebi še razvijati.« Dodala je, da bi z veseljem sodelovala še pri kakšnem projektu, saj šele s praktičnimi izkušnjami lahko ugotoviš, kaj bi rad počel, kaj ti povzroča težave in kaj se moraš še naučiti. Strinjala se je tudi Špela Bizjan: »Z velikim veseljem in vnemo bi se ponovno lotila podobnega projekta s področja psihologije.«

Sodelovanje pri tovrstnih projektih bi obe priporočili vsem študentom, ki si želijo svoje znanje nadgraditi s praktično izkušnjo in dobiti vtis, kako poteka delo pri vodenem projektu z jasnim namenom in v skupini, ki ima skupen cilj in zato večjo motivacijo. Vsem sodelujočim študentkam sta predstavnici podjetja Silway namreč prikazali tudi razvoj in delovanje takega podjetja, kar so si prej težko predstavljale. 

V projektu »Učinkovitost preventivnih aktivnosti pri osebah s kognitivnim upadom in demenco«, ki ga je UP FAMNIT pridobil prek razpisa Po kreativni poti do znanja, so sodelovale naslednje študentke: Anja Zupanc, Otilija Dajč (Biopsihologija), Tina Kalan, Špela Bizjan, Urša Mele, Maša Žerjav (Uporabna psihologija) UP FAMNIT ter Nina Logar in Nika Draksler s programa Delovna terapija UL ZF. Delovni mentorici sta bili Damjana Pangerčič iz podjetja Gen Studio in Samira Lah z zavoda Preventiva demenca, ki delujeta tudi pri podjetju Silway, pedagoški mentorji pa so bili prof. dr. Vlasta Zabukovec, dr. Uršla Mars Bitenc in doc. dr. Bojan Rojc z UP FAMNIT.

»Naložba se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, v okviru osi: »10. Znanje, spretnosti in vseživljenjsko učenje za boljšo zaposljivost«, 10.1. prednostne naložbe: »Krepitev enake dostopnosti vseživljenjskega učenja za vse starostne skupine v formalnem, neformalnem in priložnostnem okolju, izpolnjevanje znanj, spretnosti in kompetenc delovne sile ter spodbujanje prožnih oblik učenja, vključno prek poklicnega usmerjanja in validiranja pridobljenih kompetenc«.


torek, 3. september 2019 8ECM – napovedujemo pogovor z Jean-Pierrom Bourguignonom

 

    

 

Z veseljem sporočamo, da bomo naslednje leto v sklopu 8. Evropskega kongresa matematike gostili pogovor s prof. dr. Jean-Pierrom Bourguignonom.

 

Profesor Bourguignon je ugledni akademik in predsednik Evropskega raziskovalnega sveta (ERC – European Research Council) v odhajanju, svoj mandat bo predal v začetku naslednjega leta. V času njegovega mandata je bil ERC vodilni sestavni del Obzorij 2020, največjega evropskega programa za raziskave in inovacije, ki je Svetu prinesel povečanje proračuna za 60 %.

Njegovo raziskovalno področje je diferencialna geometrija, v svojem delu pa se je osredotočil na Riccijevo ukrivljenost. Je tudi soavtor monografij: »A Spinorial Approach to Riemannian and Conformal Geometry« (EMS, 2015) in »Mathematics, a Beautiful Elsewhere« (Thames and Hudson, 2012).

Večino svoje kariere je bil povezan s CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique), ki mu je, kot sam pravi, »dal veliko svobodo za nadaljevanje raziskovanja.« Pred svojim predsedovanjem ERC je bil Bourguignon do leta 2013 direktor mednarodnega raziskovalnega inštituta IHÉS (Institut des Hautes Études Scientifiques), v času njegovega vodenja pa so kar trije člani IHÉS-a prejeli Fieldsovo nagrado. Hkrati ga je ves čas raziskovalno in pedagoško podpirala tudi univerza École polytechnique, kjer je predaval od leta 1986 do 2013.

Kot predsednik Société Mathématique de France (1990–92) je prof. Bourguignon močno pripomogel k ustanovitvi evropskega matematičnega združenja (EMS), ustanovljenega leta 1990, kjer je predsedoval med letoma 1995 in 1998. Med vidnejše dosežke njegovega mandata spadajo ustanovitev znanstvene revije Journal of  European Mathematical Society (JEMS), večja prepoznavnost EMS in izjemna podpora mladim matematikom.

Profesor Bourguignon je leta 1987 prejel Prix Paul Langevin, Pariška akademija znanosti (Académie des Sciences de Paris) pa mu je leta 1997 podelila nagrado Prix du Rayonnement Français za področje matematičnih znanosti in fizike. V svoji karieri je prejel kar nekaj častnih naslovov - je častni član Londonskega matematičnega društva (LMS) in Nemškega združenja matematikov (DMV). Leta 2008 je postal častni doktor japonske univerze Keio, leta 2011 pa še častni doktor kitajske univerze Nankai.

 

Vabljeni k spremljanju spletne strani https://www.8ecm.si/, kjer bomo objavljali tekoče novice s priprav na 8ECM!

 

(Foto: Univerza na Primorskem)


ponedeljek, 2. september 2019 Predčasne volitve dekana UP FAMNIT 2019

Informacije o volitvah: O fakulteti / Volitve dekana 2019

Senat UP FAMNIT je na 8. redni seji dne 26.8.2019 sprejel Sklep o razpisu predčasnih volitev dekana UP FAMNIT (sklep) in Rokovnik za izvedbo volilnih opravil za predčasne volitve dekana UP FAMNIT (rokovnik). Skladno s Sklepom so z dnem 26. 8. 2019 začeli teči roki za volilna opravila.

Za dekana je lahko izvoljen, kdor je na UP FAMNIT zaposlen kot visokošolski učitelj.

Volilni upravičenci
Skladno z določbami Zakona o visokem šolstvu, Statutom UP in Pravilnikom o volitvah dekanov članic Univerze na Primorskem, dekana za dobo štirih let izvolijo tri skupine volivcev:
- visokošolski učitelji, znanstveni delavci in visokošolski sodelavci,
- študenti vpisani na študijske programe članice in
- drugi delavci.

Volilno pravico imajo delavci iz prve in tretje alineje prejšnjega odstavka, ki imajo na Univerzi na Primorskem sklenjeno pogodbo o zaposlitvi vsaj za četrtinski delovni čas in pretežno opravljajo delo na članici.

Volitve dekana UP FAMNIT
Volitve dekana bodo potekale v četrtek, 14. novembra 2019 od 9. do 17. ure, predčasno glasovanje pa v ponedeljek, 11. novembra 2019, od 9. do 17. ure.

Kandidature
Skladno z Rokovnikom za izvedbo volilnih opravil za predčasne volitve dekana UP FAMNIT je rok za vlaganje kandidatur za dekana UP FAMNIT od 26. 8. 2019 do 26.9. 2019 do 12. ure.
Kandidata za dekana UP FAMNIT lahko predlagajo oddelki in Študentski svet UP FAMNIT.
Predlog za kandidata za dekana (obrazec 1), soglasje h kandidaturi (obrazec 2) in program dela kandidata se posreduje volilni komisiji, v zaprti ovojnici s pripisom »Ne odpiraj – kandidatura za volitve dekana«, najkasneje do 26. 9. 2019 do 12. ure.
Naslov volilne komisije za posredovanje predlogov za kandidata za dekana UP FAMNIT je:
Volilna komisija za volitve dekana UP FAMNIT
Glagoljaška 8
6000 Koper

Volilna komisija
Za izvedbo rednih volitev dekana UP FAMNIT je bila imenovana volilna komisija v naslednji sestavi:
- asist. dr. Boštjan Frelih, predsednik,
- asist. dr. Peter Glasnović, namestnik predsednika,
- viš. pred. dr. Alenka Baruca Arbeiter, članica,
- asist. dr. Simona Gomboc, namestnica članice,
- doc. dr. Živa Fišer Pečnikar, članica,
- asist. dr. Vida Groznik, namestnica članice.

 


ponedeljek, 2. september 2019 Matematika je tudi letos kul

Poleg izpitnega obdobja in vpisov je zadnji teden avgusta na UP FAMNIT zaznamoval poletni tabor Matematika je kul. Letošnja izvedba je bila deveta, že tretje leto pa smo srednješolcem poleg slovenske ponudili tudi angleško izvedbo. Na slednjo se je prijavilo veliko slovenskih udeležencev, tudi iz nižjih letnikov, kar nas še posebej veseli.

 

Nekateri med njimi so se poletnega tabora že udeležili v preteklih letih, zato je letošnji petdnevni program ponujal nove teme. Na predavanjih so tako odkrivali kompleksna števila in njihovo uporabo v geometriji, se ukvarjali s statistiko in z verjetnostjo v vsakdanjem življenju, reševali probleme s srečnim koncem, spoznavali neplatonske poliedre, iskali najkrajše razdalje na ploskvah in si ogledali dokaze nekaterih najbolj znanih matematičnih trditev (Q.E.D). Na novo pridobljeno znanje so nato uporabili na skupinskih delavnicah pri pripravi izdelkov, ki so jih zadnji dan predstavili tudi staršem. V popoldanskem času pa so bile na sporedu družabne in športne aktivnosti.

Podrobnosti o poletnem taboru Matematika je kul si lahko preberete tukaj.

UP FAMNIT organizira tabor z namenom popularizacije matematike, saj želi mladim s primeri iz prakse pokazati, da je lahko ta tudi zabavna, zanimiva in predvsem uporabna. Udeleženci, ki se na tabor vračajo že nekaj let, pa so dokaz o doseženem namenu in uspehu tabora.