Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 26. februar 2019 Naši študenti aktivni v treh novih projektih

Študentom Famnita se tudi v spomladanskem semestru obetajo nove možnosti sodelovanja pri projektih povezovanja z negospodarskim in neprofitnim sektorjem.
Uspešno smo namreč pridobili sredstva za izvajanje treh novih projektov v okviru Javnega razpisa Projektno delo z negospodarskim in neprofitnim sektorjem - Študentski inovativni projekti za družbeno korist Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije.

Do konca julija letos bodo tako študenti skupaj z učitelji-mentorji in delovnimi mentorji iz sodelujočih podjetij/organizacij, vključeni v naslednje projekte:

Študentom, ki bodo sodelovali pri projektih želimo uspešno delo!

 
Utrinki iz projekta nePOZAB.

»Naložba se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, v okviru osi: »10. Znanje, spretnosti in vseživljenjsko učenje za boljšo zaposljivost«, 10.1. prednostne naložbe: »Krepitev enake dostopnosti vseživljenjskega učenja za vse starostne skupine v formalnem, neformalnem in priložnostnem okolju, izpolnjevanje znanj, spretnosti in kompetenc delovne sile ter spodbujanje prožnih oblik učenja, vključno prek poklicnega usmerjanja in validiranja pridobljenih kompetenc«.

 

 


ponedeljek, 25. februar 2019 Julija 2020 bosta znanstvena dogodka povezovala znanstvenike iz vse Evrope

      

Začelo se je sodelovanje med 8ECM in Odprtim forumom Evropske znanosti

 

Julija 2020 bo Univerza na Primorskem gostila 8. Evropski kongres matematike, na katerem je pričakovati do 2.000 raziskovalcev in študentov z različnih področij matematike. Istočasno bo v Trstu potekal ESOF 2020 – Odprti forum Evropske znanosti, kjer gostitelji pričakujejo čez 5.000 znanstvenikov iz vse Evrope.

V želji, da bi odmevna mednarodna dogodka tudi vsebinsko povezali in na tak način ponudili udeležencem dodatne možnosti kakovostnega dela in mreženja, je v petek, 22. 2. 2019, potekalo uradno srečanje med rektorjem Univerze na Primorskem, prof. dr. Draganom Marušičem in rektorjem Univerze v Trstu, prof. dr. Mauriziom Fermegliem

Na srečanju so bili prisotni tudi prof. dr. Tomaž Pisanski, vodja organizacijskega odbora 8ECM ter prof. dr. Stefano Fantoni in izr. prof. dr. Bruno Della Vedova iz ustanove Fondazione Internazionale Trieste – FIT, pod okriljem katere poteka ESOF 2020. Poudarili so enkratno priložnost za povezovanje obeh dogodkov, ki bosta v prihajajočem letu zaznamovala čezmejno območje. 

V okviru ESOFA bodo namreč potekala znanstvena srečanja na različnih področjih, kot so računalništvo, trajnostni razvoj, znanost ter humanistika itn. Prav tako pa se bo v Trstu od 27. junija do 11. julija 2020 odvijal Festival znanosti, ki bo gostil razne gledališke predstave, koncerte, ulične dogodke, razstave in mnogo več. Pester spremljevalni program pa lahko pričakujemo tudi med 5. in 11. julijem 2020 v Portorožu, ko bo kot rečeno Univerza na Primorskem gostila 8ECM.

Koordinacija skupnih pobud se bo nadaljevala že prihodnjega 16. aprila v Vipavi, kjer bo potekal Slovensko-italijanski raziskovalni dan. Med udeleženci bodo prisotni tudi organizatorji obeh dogodkov, ki bodo podrobneje predstavili skupne korake pri sodelovanju in viziji k uresničitvi 8. Evropskega kongresa matematike ter Odprtega foruma Evropske znanosti.

 
 
 

ponedeljek, 18. februar 2019 Četrto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2018/19

Vabimo vas na četrto letošnje predavanje z naslovom

»Optimizacija in načrtovanje prevozov v sistemu GoOpti«,

ki bo potekalo v sredo, 20. februarja 2019, ob 18.00,
v Veliki predavalnici 1, UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Predaval bo dr. Jan Grošelj, UL FMF in Abelium d.o.o.

 

Podjetje GoOpti od leta 2011 uvaja nove smernice pri organizaciji prevozov v Sloveniji in njeni okolici. Osrednji produkt podjetja je sistem, ki potnike, ki želijo potovati na podobnih relacijah v istih časovnih okvirih, dinamično združuje v manjše skupine, primerne za prevoz s kombiji.
Načrtovanje prevozov zaradi prilagodljivega potniškega modela predstavlja zapleten logističen problem, ki je uspešno avtomatiziran z uporabo različnih računalniških in matematičnih orodij. Predavanje bomo posvetili obravnavi nekaterih mehanizmov matematične optimizacije, ki so v pomoč pri odločanju, kako organizirati potne naloge po merilih zadovoljstva potnikov, zanesljivosti prevozov in minimizacije stroškov.
 
O predavatelju:
Jan Grošelj je doktoriral leta 2016 na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani (UL FMF). Udejstvuje se na različnih področjih uporabne matematike. Na UL FMF je asistent pri predmetih numerične matematike, raziskovalno pa se posveča področju računalniško podprtega geometrijskega oblikovanja. Poleg tega je zaposlen v podjetju Abelium, kjer deluje kot razvijalec in raziskovalec na projektih, povezanih z matematičnim modeliranjem in optimizacijo. V okviru teh sodeluje tudi pri načrtovanju logističnih procesov v sistemu GoOpti.
 
Vljudno vabljeni!

ponedeljek, 18. februar 2019 Vračajo se Famnitovi biološki večeri

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

prvi letošnji Famnitov biološki večer z naslovom
»Healthy Seas – kako postati aktiven na področju okoljevarstva«, ki bo
v sredo, 20. 2. 2019, ob 19.00,
v Veliki predavalnici 2 (MP1) na Glagoljaški 8.

 

Predaval bo Klemen Leonard, študent magistrskega študija Management Trajnostnega razvoja (UP FM), član Inštituta za krožno gospodarstvo in ambasador mednarodne organizacije Healthy Seas. V okviru svoje diplomske naloge je analiziral ravnanje z odpadno embalažo v podjetju AquafilSLO.

Predavanje se bo osredotočilo na problematiko ribiških mrež (vzrok za kopičenje mrež in posledice na biotski prostor), na predavateljevo osebno krožno zgodbo (sodelovanja z Aquafilom in pot do mesta ambasadorja Healthy Seas), spoznali bomo organizacijo Healthy Seas in družbo Aquafil ter skupaj pogledali v prihodnost, kjer bomo našli odgovor na vprašanje: kako lahko vsak prispeva k pospeševanju zbiranja mrež?

 

Famnitovi biološki večeri

V spomladanskem semestru se na UP FAMNIT vračajo priljubljeni biološki večeri, v okviru katerih so v zadnjih letih strokovnjaki in znanstveniki z različnih področij spregovorili o aktualnih temah, ki so tako ali drugače vezane na naše okolje.
Letošnja predavanja bodo na sporedu pogosteje kot doslej: vsako drugo sredo do maja bodo namreč predavatelji tako iz Slovenije kot tudi iz tujine v slovenskem ali angleškem jeziku obravnavali aktualne izzive varstvene biologije, predstavljali pa bodo tudi najsodobnejše študije in primere raziskovanja z različnih koncev sveta.

Podnaslov letošnjega niza je »Za odgovorno znanost«, saj se večeri izvajajo pod okriljem mednarodnega projekta STARBIOS2 - Enhancing Responsible Biosciences, ki ga financira Evropska komisija iz okvirnega programa Evropske Unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020, in znotraj katerega raziskovalci Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT razvijajo in uveljavljajo akcijske načrte, ki vodijo v strukturne spremembe na področju odgovornih raziskav in inovacij v znanosti (RRI – Responsible Research and Innovation).

Drugo predavanje bo že 6. 3. 2019, ko bo varstvena biologinja mag. Milena Gučić spregovorila o možnostih varovanja in upravljanja biodiverzitete Kortezovega morja, ki danes predstavlja enega od petih najpomembnejših ekosistemov na svetu. Urbanizacija, gradnja, ribolov in podnebne spremembe so na tem bogatem območju že povzročili veliko škode, ki jo skušajo različne organizacije zajeziti tako preko znanstvenega raziskovanja kot tudi osveščanja širše javnosti. Predavanje z naslovom »Use, Management and Conservation of Natural Resources in Baja California (Lower California), Mexico« bo potekalo v angleškem jeziku.

Vabljeni!


torek, 5. februar 2019 Študenti odstranjevali invazivne vrste rastlin v Ospu

V okviru čezmejnega projekta LIKE – Živeti na kraškem robu je v soboto, 19. 1. 2019, potekala delovna akcija odstranjevanja invazivnih vrst rastlin v Ospu, ki jo je organiziral Zavod RS za varstvo narave.

Na vrsti je bil tokrat »stari  znanec« grmasti slakovec (Fallopia baldschuanica), ki je že tradicionalno predmet tovrstnih akcij - z Velike stene v Ospu so ga odstranjevali že v letih 2014 in 2016. Zaradi izjemne sposobnosti vegetativnega razmnoževanja ga je zelo težko popolnoma izkoreniniti, saj v tleh tvori kar obsežen preplet korenin.
Tik pod Veliko steno je bil najbrž zasajen v spomin na ponesrečenega alpinista, danes pa se razrašča visoko v steno in ogroža izjemno redke rastlinske vrste, ki lahko uspevajo samo na tem mestu in med katerimi je tudi tommasinijeva popkoresa (Tommasinijeva popkoresa). Slednjo raziskovalci Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT že vrsto let gojijo v laboratoriju in z namenom preselitve v naravno okolje na njej izvajajo različne vrste oprašitvenih poizkusov.

 

Poleg slakovca so udeleženci akcije odstranjevali še sestoj mladih rastlin velikega pajesna (Ailanthus altissima), ki raste v bližini novega parkirišča v Mišji peči, urejenega v sklopu omenjenega čezmejnega projekta. Gre za invazivno tujerodno vrsto, ki se v naravi prekomerno razširja in s tem povzroča škodo ter je nevarna tudi za zdravje ljudi.

V akciji so sodelovali tudi študenti UP FAMNIT, Društvo za ohranjanje naravne dediščine Slovenije DONDES ter študenti Višje strokovne šole - Grm Novo mesto, brez katerih zarasti v tako velikem obsegu ne bi uspeli odstraniti. Na pomoč je priskočil tudi plezalec Jurij Ravnik, član Planinske zveze Slovenije, ki je populil zarast slakovca s strmih kraških sten. Opravil je zahtevno delo, ki ga sami ne bi zmogli. Akcije ne bi mogli izvesti brez pomoči domačinov iz Ospa, ki redno sodelujejo pri tovrstnih pobudah. Dan se je zaključil s predavanjem doc. dr. Žive Fišer Pečnikar o invazivnih tujerodnih vrstah rastlin.

 


ponedeljek, 4. februar 2019 Discrete Biomathematics Afternoon at the Adriatic Coast 2019

UP FAMNIT in UP IAM,
v sodelovanju s Slovenskim društvom za diskretno in uporabno matematiko,
vabita na konferenco z naslovom

Discrete Biomathematics Afternoon at the Adriatic Coast 2019,

ki bo potekala v sredo 13. februarja, od 12.30 dalje na UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).


UP FAMNIT and UP IAM,
in coollaboration with the Slovenian Discrete and Applied Mathematics Society,
are pleased to invite everyone to the conference

Discrete Biomathematics Afternoon at the Adriatic Coast 2019,

which will take place on Wednesday 13 February, starting from 12.30 at UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

 

Following a series very successful meetings Biomathematics Afternoon in Ljubljana – the last one took place on February 17, 2016 – we now organise a one-day meeting in Koper to present and exchange the uses of various mathematical notions (such as topology) in the bio-sciences. Majority of participants will be members of the traditional 34th Winterseminar in Bled blended with the local mathematical and scientific community.

Registration form and details about submitting abstracts are available on this link.


ponedeljek, 4. februar 2019 Novi študentski projekti sodelovanja z gospodarstvom

Študenti UP FAMNIT bodo tudi v drugem semestru tekočega študijskega leta svoje znanje nadgradili s projektnimi izkušnjami. Tudi v 2. odpiranju razpisa Po kreativni poti do praktičnega znanja smo namreč uspešno pridobili pet novih projektov, v okviru katerih bodo študenti, v sodelovanju z mentorji-učitelji, vključeni v inovativno, problemsko in skupinsko reševanje izzivov v delovnem okolju podjetij in drugih organizacij.

Natančneje bodo do poletja sodelovali v naslednjih projektih:

V projektih so vključeni študenti različnih študijskih programov in tudi fakultet, saj delo poteka interdisciplinarno, hkrati pa ponuja udeležencem možnost učenja oziroma spoznavanja novih področij znanja in dela.

Z novimi projekti UP FAMNIT nadgrajuje izkušnje, pridobljene na prejšnjih razpisih Po kreativni poti do praktičnega znanja, v okviru katerih je fakulteta uspešno izvedla 27 projektov in v katere je bil vključen 141 študent UP FAMNIT in 23 partnerskih institucij.

Vsem študentom in mentorjem želimo uspešno delo!


Naložbo financirata Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada ter Republika Slovenija, in sicer Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport.


petek, 1. februar 2019 Prijava za vpis v dodiplomski študij na UP FAMNIT!

POZOR: od 12. 2. 2019 (slovenski državljani in državljani EU) oz. od 18. 2. 2019 (Slov. brez slovenskega državljanstva in državljani izven EU) bo možna prijava za vpis v dodiplomske študijske programe UP FAMNIT v 2019/20!

V prvem roku se lahko prijavijo:

  • Slovenski državljani in državljani EU – ROK: do 18. 3. 2019,
  • Slovenci brez slovenskega državljanstva in državljani izven EU – ROK: 24. 5. 2019.

Razpis in informacije za kandidate v zvezi s prijavo v različnih rokih so objavljeni tukaj:
https://www.famnit.upr.si/sl/bodoci-studenti/prijava-19-20

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


petek, 1. februar 2019 Osnovnošolci spoznali svet oljkarstva

V petek, 1. februarja, so nas obiskali učenci 7. razreda Osnovne šole Ledina Ljubljana, ki so teden v Slovenski Istri zaključili tako rekoč znanstveno. Raziskovalci Oddelka za aplikativno naravoslovje so jim namreč predstavili oljko, ki je v Sredozemlju močno vpeta v vsakdanjik človeka.

 

Radovedni učenci so tako spoznali, kako poteka pridelava oljk in oljčnega olja, ugotavljali so, zakaj je olje zdravo in z okušanjem so se naučili prepoznati, katero je dobro in katero ne. Ob tem pa so se preizkusili še v laboratorijskem delu in na kratko preučili molekule DNK ter na dokaj enostaven in zabaven način pridobili DNA iz rastlin.

Njihovi odzivi potrjujejo, da je znanost resna, ampak hkrati tudi zabavna zadeva!