Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 1. oktober 2019 Najštevilčnejša in mednarodno pisana 13. generacija brucev

Na UP FAMNIT beležimo 20 % porast števila študentov, največ zanimanja je trenutno za Računalništvo in informatiko ter Biopsihologijo.

1. oktobra smo na UP FAMNIT sprejeli že 13. generacijo brucev, ki so se v študijskem letu 2019/20 prvič vpisali v dodiplomske študijske programe. V novo študijsko leto smo vstopili na koprskem Titovem trgu, kjer so se bruci vseh fakultet Univerze na Primorskem zbrali na tradicionalnem pozdravu bruckam in brucem.

Na UP FAMNIT smo zaradi precejšnjega deleža vpisanih tujih študentov tudi letos priredili dva sprejema – v slovenščini in angleščini, na obeh pa sta študente pozdravila dekanja UP FAMNIT, prof. dr. Klavdija Kutnar in prodekan za mednarodno in meduniverzitetno sodelovanje, izr. prof. dr. Ademir Hujdurović.


Največja predavalnica Tramontana je bila danes dvakrat polna brucev.

Kljub temu da je v Sloveniji zaznati manj številčne generacije in fakultete beležijo nižji vpis, število vpisanih študentov na UP FAMNIT že nekaj let raste. V novo študijsko leto se je namreč vpisalo 672 študentov, od tega jih 278 prihaja iz tujine, kar predstavlja 41 %. Brucev je 235, med njimi jih 119 prihaja iz Slovenije, 116 pa iz tujine, kar pomeni približno polovico in kaže na podobnost z lanskim letom. Izjemno pisana paleta naših študentov prihaja iz naslednjih držav: Argentina, Azerbajdžan, Belorusija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Češka, Črna Gora, Filipini, Finska, Gana, Hrvaška, Iran, Italija, Izrael, Kazahstan, Kolumbija, Kosovo, Madžarska, Maldivi, Mehika, Pakistan, Rusija, Severna Makedonija, Sirija, Slovenija, Srbija, Šrilanka, Turčija, Ukrajina, Uzbekistan, Združene države Amerike.
Dodatnih 16 študentov prihaja na našo fakulteto tudi v okviru različnih programov mobilnosti iz Litve, Italije, Španije, Portugalske in Slovaške.

Tuji študenti so se s fakulteto in Koprom spoznali že minuli teden, ko smo zanje organizirali Orientacijske dneve. Pomembno oporo za vse tiste, ki v času študija potrebujejo nasvet in pomoč pri reševanju vsakodnevnih težav, pa vsekakor predstavljajo študenti tutorji. Namenili smo jim posebno pozornost in ob tej priložnosti podelili tudi certifikate za opravljeno delo v minulem študijskem letu.


Tutorji na UP FAMNIT skrbijo za reševanje vsakodnevnih težav študentov.

Izredno nas veseli, da smo v primerjavi z lanskim letom število vpisanih presegli za skoraj 20 %. Kot pretekla leta je največ zanimanja za študijski program Računalništvo in informatika, takoj za njim pa sta velik interes poželi Biopsihologija in Varstvena biologija. V novem študijskem letu 2019/20 imamo tudi dve novosti, to sta študijska programa Podatkovna znanost (na 2. stopnji) in Sredozemsko kmetijstvo (VS), presenetljivo so prav za slednjega mladi pokazali zanimanje nad našimi pričakovanji.

Novim in “starim” študentom želimo mirno, radovedno, zvedavo in tudi zabavno študijsko leto, ki se ga boste vedno spominjali z iskrivim pogledom in s hudomušnim nasmehom.