Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 12. marec 2019 Pridobili nov raziskovalni projekt na področju matematike

Z velikim zadovoljstvom sporočamo, da je bila raziskovalna skupina UP IAM P1-0285 - Algebra, diskretna matematika, verjetnostni račun in teorija iger ponovno uspešna pri pridobivanju novih raziskovalnih projektov.

Na osnovi ocene B pri prijavi na razpis Evropskega raziskovalnega sveta ERC Consolidator Grant (razpis ERC-2018-COG) je namreč izr. prof. dr. Martin Milanič pridobil sredstva ARRS za izvajanje prilagojenega projekta N1-0102 Teme v strukturni teoriji grafov: invariante, separatorji in presečne predstavitve.

Projekt, ki se bo pričel maja letos in bo trajal tri leta, bo preučil več ključnih problemov znotraj čiste in algoritmične teorije grafov, s poudarkom na grafovskih invariantah in razredih grafov – tj. na področju, kjer kljub številnim nedavnim napredkom ostaja odprtih še veliko globokih vprašanj. Končni cilj projekta je razvoj novih orodij za globoko in algoritmično uporabno matematično analizo strukture grafov v hereditarnih razredih, učinek projekta pa bo izboljšano temeljno razumevanje meja učinkovite rešljivosti za več praktično relevantnih problemov diskretne optimizacije na grafih.

Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije sofinancira prilagojene raziskovalne projekte, ki so v postopku mednarodne evalvacije dosegli uspešnost, z namenom, da se prijaviteljem zagotovi pogoje, da izpopolnijo lastno znanstveno odličnost in prvotno idejo raziskovalnega projekta. Omenjen razpis ERC Consolidator Grant pa je namenjen podpori odličnim raziskovalcem na karierni stopnji, ko že utrjujejo svojo samostojno raziskovalno skupino ali program. Ob prijavi morajo prijavitelji izkazati prelomnost, ambicioznost in izvedljivost svoje znanstvene ideje.

Več o vsebinah in sodelujočih raziskovalcih lahko preberete na spletni strani raziskovalnega programa.