Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 6. marec 2019 Vabilo na okroglo mizo »Znanost ali družina? Moramo res izbirati?«

Na mednarodni dan žena vas vabimo na okroglo mizo z naslovom

»Znanost ali družina? Moramo res izbirati?«,

ki bo potekala v petek, 8. 3. 2019, ob 11.00
na Kemijskem inštitutu Slovenije (
Hajdrihova 19, Ljubljana).

S kakšnimi ovirami in miti se raziskovalci srečujejo na različnih stopnjah svoje kariere? Gre namreč za temo, ki se pogosto smatra za žensko, a zadeva tudi vse več moških, ki jim družina predstavlja vrednoto. Je ob družinskih obveznostih mogoče začeti in predvsem obdržati kariero v znanosti?

O obravnavani temi:
Ženske in dekleta predstavljajo polovico svetovne populacije in tudi polovico celotnega svetovnega potenciala. Spodbujanje enakosti spolov je ključnega pomena za vsa področja razvoja družbe, od zmanjševanja revščine do spodbujanja zdravja, izobraževanja in globalnega napredka. Osmega marca praznujemo mednarodni dan žena, ki letos nosi naslov Balance For Better. Zato bo na okrogli mizi ogora o tem, s kakšnimi  ovirami (a tudi miti) se raziskovalci srečujemo na različnih stopnjah svoje kariere. Gre za temo, ki se pogosto smatra za žensko, a zadeva tudi  čedalje več moških, ki jim družina predstavlja vrednoto in ki svojo energijo povečajo tudi družini.

Ta tema je še posebej aktualna, ko se za kariero v znanosti šele odločamo. V ospredje spet stopi, ko je potrebno del svojega časa in pozornosti usmeriti tudi v družino. Z namenom odgovoriti na vprašanje, ali je ob družini mogoče začeti in tudi obdržati kariero v znanosti, smo povabili prof. dr. Marto Klanjšek Gunde (KI), doc. dr. Matjaža Kljuna (UP), dr. Jerneja Stareta (KI), Liljano Rušnjak (NLZOH), asis. Saro Zupan (UP) in dr. Emo Žagar (KI). Preko komentiranja kariernih nasvetov, objavljenih v različnih medijih, ter aktualnih družbenih razprav o tem bomo predstavili osebne izkušnje in videnja. Pri tem bomo skušali najti vedro noto in morda tudi predlagati konkretne ukrepe, ki jih pri tem lahko izvedejo raziskovalne in izobraževalne institucije, pa tudi mi sami.  S tem dogodkom stremimo k spodbujanju in ozaveščanju javnosti o poti in vlogi ženske kot študentke, znanstvenice, žene, mame in raziskovalke.

Dogodek poteka po okriljem PLOTINA Kemijskega inštituta ter StarBios2 UP FAMNIT, ki aktivno sodeluje pri vpeljevanju načel odgovorne znanosti v univerzitetno in raziskovalno okolje. Ena od ključnih točk odgovorne znanosti je področje enakih možnosti za oba spola. UP FAMNIT pripravlja in izvaja akcijski načrt za doseganje strukturnih sprememb s področij enakopravnosti med spoloma, družbene vpetosti, etike, odprtega dostopa do podatkov in raziskav ter izobraževanju. O pomenu RRI se izobražujejo in usposabljajo študenti, raziskovalci kakor tudi ostali pomembni deležniki za doseganje aktivnih in dolgotrajnih sprememb. V okviru PLOTINA Kemijski inštitut že tretje leto izvaja načrt za enakost spolov, s katerim prispevamo k spremembam v našem delovnem okolju:  da bomo imeli ženske in moški enake možnosti in priložnosti za uresničevanje svojih potencialov, ciljev in potreb v raziskavah in znanosti.