Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 3. september 2019 8ECM – napovedujemo pogovor z Jean-Pierrom Bourguignonom

 

    

 

Z veseljem sporočamo, da bomo naslednje leto v sklopu 8. Evropskega kongresa matematike gostili pogovor s prof. dr. Jean-Pierrom Bourguignonom.

 

Profesor Bourguignon je ugledni akademik in predsednik Evropskega raziskovalnega sveta (ERC – European Research Council) v odhajanju, svoj mandat bo predal v začetku naslednjega leta. V času njegovega mandata je bil ERC vodilni sestavni del Obzorij 2020, največjega evropskega programa za raziskave in inovacije, ki je Svetu prinesel povečanje proračuna za 60 %.

Njegovo raziskovalno področje je diferencialna geometrija, v svojem delu pa se je osredotočil na Riccijevo ukrivljenost. Je tudi soavtor monografij: »A Spinorial Approach to Riemannian and Conformal Geometry« (EMS, 2015) in »Mathematics, a Beautiful Elsewhere« (Thames and Hudson, 2012).

Večino svoje kariere je bil povezan s CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique), ki mu je, kot sam pravi, »dal veliko svobodo za nadaljevanje raziskovanja.« Pred svojim predsedovanjem ERC je bil Bourguignon do leta 2013 direktor mednarodnega raziskovalnega inštituta IHÉS (Institut des Hautes Études Scientifiques), v času njegovega vodenja pa so kar trije člani IHÉS-a prejeli Fieldsovo nagrado. Hkrati ga je ves čas raziskovalno in pedagoško podpirala tudi univerza École polytechnique, kjer je predaval od leta 1986 do 2013.

Kot predsednik Société Mathématique de France (1990–92) je prof. Bourguignon močno pripomogel k ustanovitvi evropskega matematičnega združenja (EMS), ustanovljenega leta 1990, kjer je predsedoval med letoma 1995 in 1998. Med vidnejše dosežke njegovega mandata spadajo ustanovitev znanstvene revije Journal of  European Mathematical Society (JEMS), večja prepoznavnost EMS in izjemna podpora mladim matematikom.

Profesor Bourguignon je leta 1987 prejel Prix Paul Langevin, Pariška akademija znanosti (Académie des Sciences de Paris) pa mu je leta 1997 podelila nagrado Prix du Rayonnement Français za področje matematičnih znanosti in fizike. V svoji karieri je prejel kar nekaj častnih naslovov - je častni član Londonskega matematičnega društva (LMS) in Nemškega združenja matematikov (DMV). Leta 2008 je postal častni doktor japonske univerze Keio, leta 2011 pa še častni doktor kitajske univerze Nankai.

 

Vabljeni k spremljanju spletne strani https://www.8ecm.si/, kjer bomo objavljali tekoče novice s priprav na 8ECM!

 

(Foto: Univerza na Primorskem)