Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 24. september 2019 Znanost in raziskovanje ustvarjata prihodnost ter oživljata preteklost

Na letošnji Evropski noči raziskovalcev, ki bo 27. septembra, bo Univerza na Primorskem za obiskovalce pripravila številne zanimive delavnice. Predstavila bo tudi rekonstruirane rimske lesene sandale, ki so rezultat interdisciplinarnega sodelovanja njenih raziskovalcev.

Narava, človek in znanost morajo biti v harmoniji, počutiti se moramo “SAWE – Varni z znanostjo”. Prav zato je to slogan Evropske noči raziskovalcev, ki jo na Univerzi na Primorskem organiziramo že četrto leto. Potekala bo v petek, 27. septembra, od 8. do 20. ure na več lokacijah: na dvorišču Rektorata UP in Pretorske palače, v stavbi Galeb UP FAMNIT (Kettejeva 1) in v učilnici fakultete (Muzejski trg 7) v Kopru, v Arheološkem parku Simonov zaliv v Izoli ter od 8. do 16. ure na Fakulteti za vede o zdravju v Izoli. Za vse obiskovalce so raziskovalci in študenti Univerze na Primorskem pripravili različne delavnice s področja matematike, kineziologije, zdravstva, biologije, pedagogike, zgodovine in arheologije, geografije, lesarstva in turizma. Svoje dejavnosti nam bodo predstavili tudi Konfucijeva učilnica Koper, Karierni center Univerze na Primorskem, Kulturno izobraževalno društvo PiNA in Slovensko društvo za morske sesalce – Morigenos.

Obiskovalke interaktivne delavnice: raba 360 stopinjskih posnetkov v turizmu (2018)

To leto bomo v Arheološkem parku Simonov zaliv izvedli kar sedem delavnic, v prostorih stavbe Galeb UP FAMNIT pa še eno novo delavnico s področja lesarstva in sredozemskega kmetijstva. Tokrat bomo prvič predstavili tudi dejavnost Konfucijeve učilnice Koper (dvorišče Rektorata UP in Pretorske palače).

Predstavitev rimske noše v Arheološkem parku Simonov zaliv (2018)

Pri izvedbi vseh delavnic poskrbimo tudi za ustrezno opremo in material. Poseben primer je Arheološki park Simonov zaliv v Izoli, kjer želimo obiskovalcem prikazati življenje v rimskih časih tudi z replikami takratnih predmetov. V minulih letih smo že pridobili različne dele oblek, oprave in opreme. Zataknilo se je pri nabavi obutve, saj so kvalitetne replike redke in drage. Zato smo na Univerzi na Primorskem povezali Inštitut za arheologijo in dediščino s Fakultete za humanistične študije ter strokovnjake, ki od leta 2017 v okviru projekta InnoRenew CoE raziskujejo uporabo obnovljivih materialov, s poudarkom na lesarstvu. Andrej Preložnik nam je predstavil ostanke natikačev, ki so jih nosili Rimljani. Za Evropsko noč raziskovalcev smo tako združili znanje s področja arheologije z znanjem in opremo, ki jo imajo naši raziskovalci pri projektu InnoRenew. Pod vodstvom dr. Črtomirja Tavzesa je ekipa izdelala prvo repliko rimskih sandal z lesenim podplatom in usnjenimi pasicami v Sloveniji.

      V muzeju Vindonissa v švicarskem Bruggu so razstavljeni podplati, najdeni v tamkajšnjem legijskem taboru.

Predstavljena rekonstrukcija pa je le prvi korak tega interdisciplinarnega sodelovanja: v prihodnje bomo skupaj ugotavljali, zakaj se je za določene predmete uporabljala določena vrsta lesa, kakšne so bile njihove prednosti in slabosti. Po drugi strani pa želimo možnosti, ki jih ponuja tovrstna dediščina, izkoristiti tudi za izdelavo lepega, uporabnega in izvirnega spominka na obisk Arheološkega parka Simonov zaliv.

To leto torej na Evropski noči raziskovalcev obiskovalcem ne bomo predstavili le tega, kaj raziskujemo, temveč tudi izdelek, ki smo ga s skupnimi močmi ustvarili prav za ta dogodek.

Več o dogodku lahko preberete na spletni strani povezavi SAWE – Varni z znanostjo.