Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 2. september 2019 Matematika je tudi letos kul

Poleg izpitnega obdobja in vpisov je zadnji teden avgusta na UP FAMNIT zaznamoval poletni tabor Matematika je kul. Letošnja izvedba je bila deveta, že tretje leto pa smo srednješolcem poleg slovenske ponudili tudi angleško izvedbo. Na slednjo se je prijavilo veliko slovenskih udeležencev, tudi iz nižjih letnikov, kar nas še posebej veseli.

 

Nekateri med njimi so se poletnega tabora že udeležili v preteklih letih, zato je letošnji petdnevni program ponujal nove teme. Na predavanjih so tako odkrivali kompleksna števila in njihovo uporabo v geometriji, se ukvarjali s statistiko in z verjetnostjo v vsakdanjem življenju, reševali probleme s srečnim koncem, spoznavali neplatonske poliedre, iskali najkrajše razdalje na ploskvah in si ogledali dokaze nekaterih najbolj znanih matematičnih trditev (Q.E.D). Na novo pridobljeno znanje so nato uporabili na skupinskih delavnicah pri pripravi izdelkov, ki so jih zadnji dan predstavili tudi staršem. V popoldanskem času pa so bile na sporedu družabne in športne aktivnosti.

Podrobnosti o poletnem taboru Matematika je kul si lahko preberete tukaj.

UP FAMNIT organizira tabor z namenom popularizacije matematike, saj želi mladim s primeri iz prakse pokazati, da je lahko ta tudi zabavna, zanimiva in predvsem uporabna. Udeleženci, ki se na tabor vračajo že nekaj let, pa so dokaz o doseženem namenu in uspehu tabora.