Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 25. februar 2019 Julija 2020 bosta znanstvena dogodka povezovala znanstvenike iz vse Evrope

      

Začelo se je sodelovanje med 8ECM in Odprtim forumom Evropske znanosti

 

Julija 2020 bo Univerza na Primorskem gostila 8. Evropski kongres matematike, na katerem je pričakovati do 2.000 raziskovalcev in študentov z različnih področij matematike. Istočasno bo v Trstu potekal ESOF 2020 – Odprti forum Evropske znanosti, kjer gostitelji pričakujejo čez 5.000 znanstvenikov iz vse Evrope.

V želji, da bi odmevna mednarodna dogodka tudi vsebinsko povezali in na tak način ponudili udeležencem dodatne možnosti kakovostnega dela in mreženja, je v petek, 22. 2. 2019, potekalo uradno srečanje med rektorjem Univerze na Primorskem, prof. dr. Draganom Marušičem in rektorjem Univerze v Trstu, prof. dr. Mauriziom Fermegliem

Na srečanju so bili prisotni tudi prof. dr. Tomaž Pisanski, vodja organizacijskega odbora 8ECM ter prof. dr. Stefano Fantoni in izr. prof. dr. Bruno Della Vedova iz ustanove Fondazione Internazionale Trieste – FIT, pod okriljem katere poteka ESOF 2020. Poudarili so enkratno priložnost za povezovanje obeh dogodkov, ki bosta v prihajajočem letu zaznamovala čezmejno območje. 

V okviru ESOFA bodo namreč potekala znanstvena srečanja na različnih področjih, kot so računalništvo, trajnostni razvoj, znanost ter humanistika itn. Prav tako pa se bo v Trstu od 27. junija do 11. julija 2020 odvijal Festival znanosti, ki bo gostil razne gledališke predstave, koncerte, ulične dogodke, razstave in mnogo več. Pester spremljevalni program pa lahko pričakujemo tudi med 5. in 11. julijem 2020 v Portorožu, ko bo kot rečeno Univerza na Primorskem gostila 8ECM.

Koordinacija skupnih pobud se bo nadaljevala že prihodnjega 16. aprila v Vipavi, kjer bo potekal Slovensko-italijanski raziskovalni dan. Med udeleženci bodo prisotni tudi organizatorji obeh dogodkov, ki bodo podrobneje predstavili skupne korake pri sodelovanju in viziji k uresničitvi 8. Evropskega kongresa matematike ter Odprtega foruma Evropske znanosti.