Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 5. februar 2019 Študenti odstranjevali invazivne vrste rastlin v Ospu

V okviru čezmejnega projekta LIKE – Živeti na kraškem robu je v soboto, 19. 1. 2019, potekala delovna akcija odstranjevanja invazivnih vrst rastlin v Ospu, ki jo je organiziral Zavod RS za varstvo narave.

Na vrsti je bil tokrat »stari  znanec« grmasti slakovec (Fallopia baldschuanica), ki je že tradicionalno predmet tovrstnih akcij - z Velike stene v Ospu so ga odstranjevali že v letih 2014 in 2016. Zaradi izjemne sposobnosti vegetativnega razmnoževanja ga je zelo težko popolnoma izkoreniniti, saj v tleh tvori kar obsežen preplet korenin.
Tik pod Veliko steno je bil najbrž zasajen v spomin na ponesrečenega alpinista, danes pa se razrašča visoko v steno in ogroža izjemno redke rastlinske vrste, ki lahko uspevajo samo na tem mestu in med katerimi je tudi tommasinijeva popkoresa (Tommasinijeva popkoresa). Slednjo raziskovalci Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT že vrsto let gojijo v laboratoriju in z namenom preselitve v naravno okolje na njej izvajajo različne vrste oprašitvenih poizkusov.

 

Poleg slakovca so udeleženci akcije odstranjevali še sestoj mladih rastlin velikega pajesna (Ailanthus altissima), ki raste v bližini novega parkirišča v Mišji peči, urejenega v sklopu omenjenega čezmejnega projekta. Gre za invazivno tujerodno vrsto, ki se v naravi prekomerno razširja in s tem povzroča škodo ter je nevarna tudi za zdravje ljudi.

V akciji so sodelovali tudi študenti UP FAMNIT, Društvo za ohranjanje naravne dediščine Slovenije DONDES ter študenti Višje strokovne šole - Grm Novo mesto, brez katerih zarasti v tako velikem obsegu ne bi uspeli odstraniti. Na pomoč je priskočil tudi plezalec Jurij Ravnik, član Planinske zveze Slovenije, ki je populil zarast slakovca s strmih kraških sten. Opravil je zahtevno delo, ki ga sami ne bi zmogli. Akcije ne bi mogli izvesti brez pomoči domačinov iz Ospa, ki redno sodelujejo pri tovrstnih pobudah. Dan se je zaključil s predavanjem doc. dr. Žive Fišer Pečnikar o invazivnih tujerodnih vrstah rastlin.