Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 29. november 2018 Matematični adventni koledar 2018 – nagradni kviz za dijake in osnovnošolce

Oddelek za matematiko UP FAMNIT tudi letos organizira nagradni kviz Matematični adventni koledar.

Osnovnošolci (8. in 9. razred) in dijaki so vabljeni, da se preizkusijo v reševanju matematičnih nalog, natančneje v treh kategorijah: 8. in 9. razred, 1. in 2. letnik in 3. in 4. letnik. 

Z matematičnim adventnim koledarjem se lahko vsi zabavamo od od 1. do 20. decembra 2018. Za reševanje vsake naloge pa je na voljo le en dan (od polnoči do polnoči).

V vsaki tekmovalni kategoriji bomo podelili tri enakovredne nagrade: USB ključek in majico.

Udeleženci si morajo najprej ustvariti svoj račun na tej povezavi.

Tudi letos vabimo k sodelovanj mlade po celem svetu, saj so naloge tudi v angleškem jeziku


sreda, 28. november 2018 Izr. prof. dr. Andreja Kutnar prejela Zoisovo priznanje za pomembne znanstvene dosežke

Z velikim veseljem in ponosom sporočamo, da je izr. prof. dr. Andreja Kutnar prejela prestižno Zoisovo priznanje za pomembne znanstvene dosežke, in sicer za znanstvene dosežke na področju lesarstva.
Gre za eno najprestižnejših nagrad za dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki jo podeljuje Republika Slovenija raziskovalcem, ki so s svojimi dosežki trajno prispevali k razvoju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti v državi.


(Na fotografiji: izr. prof. dr. Andreja Kutnar in prof. dr. Dragan Marušič, rektor UP)

Dr. Andreja Kutnar je izredna profesorica na Oddelku za aplikativno znanost (področje znanost o lesu) na UP FAMNIT ter višja znanstvena sodelavka na UP IAM ter direktorica zavoda InnoRenew CoE. Uvršča se med vodilne svetovne znanstvenike na področjih lesnih kompozitov, termo-hidro-mehanske obdelave lesa, trajnostno grajenih okolij ter analize vplivov na okolje. Z interdisciplinarnimi mednarodnimi raziskavami je soustvarila in uveljavila novo raziskovalno področje – restorativno okoljsko in ergonomsko oblikovanje, ki je tudi eno izmed glavnih raziskovalnih področij InnoRenew CoE.

Poleg tega, da je bila med snovalci ter ustanovitelji projekta in raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE, ki ju tudi uspešno vodi, je med drugim koordinirala več mednarodnih konzorcijev in v okviru Akcije COST v mrežo povezala raziskovalce iz 39 držav.
Njena bibliografija obsega 54 izvirnih ter 10 preglednih znanstvenih člankov, 39 objav v recenziranih zbornikih mednarodnih znanstvenih konferenc, 11 poglavij v znanstveni monografiji ter znanstveno monografijo, ki jo je souredila in je leta 2014 izšla pri ugledni založbi Springer. O veliki odmevnosti njenega dela priča 353 čistih citatov v zadnjih desetih letih oziroma 292 čistih citatov po podatkih iz baze WoS in 342 iz baze Scopus.

Dr. Kutnar je priznanja vesela: »Počaščena sem, da sem prejela to nagrado, in z velikim veseljem ugotavljam, da tudi širša družba z mano deli strast do lesa


(Slavnostne podelitve se je udeležil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport RS, dr. Jernej Poikalo – na fotografiji s sodelavci Univerze na Primorskem in zavoda InnorRenew Coe, ki so se v velikem številu udeležili podelitve.)

Slavnostna podelitev Zoisovih nagrad in priznanj, Puhovih nagrad in priznanj ter priznanj ambasador znanosti Republike Slovenije je potekala v torek, 27. novembra 2018. Slavnostni govornik dogodka je bil slovenski predsednik Borut Pahor, nagrajenih pa je bilo 15 znanstvenikov. Prejemnika Zoisove nagrade za življenjsko delo sta letos dr. Milica Kacin Wohinz (področje zgodovinopisja) in akad. prof. dr. Boštjan Žekš (področje teorijske fizike). Več o vseh nagrajencih si lahko preberete na tej povezavi.

Posnetek prenosa proslave si lahko ogledate na tej povezavi – portret dr. Kutnar pa najdete od minute 40:30 dalje.

Za ta izjemni dosežek in pomembno nagrado dr. Andreji Kutnar iskreno čestitamo!


torek, 27. november 2018 UP FAMNIT ima nova prodekana

Delovanje UP FAMNIT se že nekaj let močno širi in vse več je področij, ki se intenzivno razvijajo. Yaradi tega je dekanja UP FAMNIT, prof. dr. Klavdija Kutnar, imenovala dva nova prodekana fakultete, ki bosta v prihodnje skrbela za mednarodno sodelovanje in povezovanje z drugimi visokošolskimi institucijami ter za kakovost.

Do marca 2020 bosta prodekana fakultete tudi:

- izr. prof. dr. Elena Bužan - prodekanja za kakovost,
- doc. dr. Ademir Hujdurović - prodekan za mednarodno in meduniverzitetno sodelovanje.

 

Spomnimo, da ima naša fakulteta še dva prodekana, in sicer

- izr. prof. dr. Dunja Bandelj - prodekanja za študijske zadeve,
- izr. prof. dr. Marko Orel - prodekan za znanstveno-raziskovalno delo.

Naj bo delo novih prodekanov polno pozitivnih izzivov in uspešnih sodelovanj!


ponedeljek, 26. november 2018 Študenti UP FAMNIT nagrajeni na natečaju Podjetna Primorska

V petek, 23. novembra, se je s tradicionalno slavnostno razglasitvijo zmagovalcev zaključil letošnji natečaj za najboljšo poslovno idejo Primorske »Podjetna Primorska 2018«, ki ga v sodelovanju s partnerji že dvanajsto leto organizira UIP Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske.

Na letošnji natečaj se je prijavilo preko 30 podjetniških skupin, a le 17 je uspel preboj v veliki finale. Izbranim je Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske nudil možnosti za razvoj in izvedbo inovativnih podjetniških storitev in produktov. Z mentorskih programom, kjer so izpopolnjevali svojo poslovno idejo s pomočjo različnih strokovnjakov in številnimi delavnica, ki so jih organizirali, so finalisti osvojili znanja, ki jim bodo pomagala pri lažjem prodoru na trg.

V kategoriji Start-up Academic – Rektorjeva nagrada Univerze na Primorskem, ki je namenjena najboljšim podjetniškim idejam študentov UP, so podelili tri nagrade. Strokovno komisijo sta najbolj prepričali Nika Tomažič (Biodiverziteta) in Monika Kršić (Sredozemsko kmetijstvo) z biorazgradljivim lončkom iz tropin Cupgrape. Na drugo mesto se je uvrstil Goran Tubić (Računalništvo in informatika, MAG) z aplikacijo Domači zabojček, na tretje pa je pripadlo blogerki Jeri Lenardič, ki je predstavila Jerino slaščičkarno.

Vsem iskreno čestitamo za večmesečni trud, ki so ga vložili v razvoj originalne podjetniške ideje!

Več o ostalih nagradah in projektih lahko preberete na spletni strani UIP.


četrtek, 22. november 2018 Evropsko matematično društvo sponzor doktorske poletne šole Rogla 2019

UP FAMNIT in UP IAM z velikim zadovoljstvom sporočata, da bo naslednja doktorska šola iz diskretne matematike organizirana s finančno podporo Evropskega matematičnega društva (European Mathematical Society). Sponzorstvo tradicionalne poletne doktorske šole, ki vsako leto poteka na Rogli, predstavlja – poleg dobrodošle finančne pomoči – tudi simbolno potrditev pomembnega raziskovalnega dela, ki ga opravljajo matematiki naše univerze.

Poletna šola na Rogli je bila prvič organizirana leta 2011 in do danes se je je udeležilo več kot 600 raziskovalcev in študentov z vseh celin. Prepoznavnost tega znanstvenega srečanja lahko razberemo že v izjavi letošnje gostujoče predavateljice prof. dr. Colve Roney-Dougal z University of S. Andrews, ki je takole dejala: »Ko so me povabili, sem najprej preverila, kdo se je šole udeležil v prejšnjih letih. Zelo sem bila presenečena nad imeni uglednih znanstvenikov, ki so tu predavali, in tudi nad kakovostjo predavanj. Rekla sem si: sem pa nujno moram!« Več o vtisih letošnje izvedbe lahko preberete na tej povezavi.

9. doktorska šola bo potekala od 30. junija do 6. julija 2019. Registracije že potekajo in bodo možne vse do 31. maja 2019. Doktorski študenti lahko pri prijavi zaprosijo tudi za finančno podporo.

Glavna predavatelja bosta tudi tokrat dve pomembni imeni s področja diskretne matematike, in sicer: dr. Daniel Kráľ (Masaryk University, Češka) in dr. Alice Devillers (The University of Western Australia). Ob njiju bodo nastopili še drugi vabljeni predavatelji, doktorski študenti pa se bodo lahko potegovali za nagrado za najboljšo predstavitev.

Več o poletni šoli si lahko preberete na tej spletni strani.


Na fotografiji: udeleženci poletne doktorske šole 2018.

 


ponedeljek, 19. november 2018 Drugo predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2018/19

Vabimo vas na drugo letošnje predavanje z naslovom

»Računanje v starih civilizacijah«,

ki bo potekalo v sredo, 21. novembra 2018, ob 18.00,
v Veliki predavalnici 1, UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Predaval bo dr. Marjan Jerman, UL FMF in UP FAMNIT.

 

Ko v naši civilizaciji učimo otroke osnovne računske operacije, se sploh ne zavedamo, koliko izjemnih idej je za na videz enostavnim zapisom števil in računanjem z njimi. Lep primer so že rimske številke, s katerimi je težko napisati velika števila, deljenje pa je praktično nemogoče. Na predavanju bom predstavil nekaj osnovnih idej, ki pokažejo izjemno matematično ozadje v primeru egipčanske in babilonske notacije števil.

O predavatelju:
Marjan Jerman je študiral teoretično matematiko in doktoriral leta 2003 na področju urejenih algebrskih struktur. Je področni urednik Preseka in član uredniškega odbora Matematike v šoli. Poleg teoretične matematike (linearna algebra in urejene algebrske strukture) ga zelo zanima tudi popularizacija matematike, poučevanje in zgodovina matematike. Je soavtor učnega načrta za pouk matematike v gimnazijah.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih popotovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni!


petek, 16. november 2018 Priprava na 8ECM: predsednik RS Borut Pahor častni pokrovitelj kongresa!

 

 

 

 

 

Priprava na 8ECM: predsednik RS Borut Pahor častni pokrovitelj kongresa!

 

Z velikim veseljem sporočamo, da 8. Evropski matematični kongres poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja!

8. Evropski kongres matematike (8ECM) je pomemben mejnik in odlična priložnost za prepoznavnost slovenske matematike in matematike v regiji. Slovenski matematiki objavijo v mednarodnih revijah približno 300 prispevkov letno, njihovo delo na raziskovalnem področju pa je imelo vedno močne vezi z mednarodno skupnostjo.


Tako kot je pomembno negovati in razvijati sodelovanje zunaj državnih meja, pa je ključno imeti trdno znanstveno podporo tudi v slovenskem okolju. Naš namen je, da 8ECM v slovenskem prostoru pusti viden pečat pri spodbujanju učenja matematike kot interdisciplinarne vede, zlasti med mlajšimi generacijami. Pokazati in dokazati jim moramo, da imajo podporo in obilo možnosti za raziskovanje na vseh področjih znanosti.


***
Univerza na Primorskem bo julija 2020 v Portorožu gostila 8. Evropski kongres matematike - 8ECM. Poleg svetovnega je evropski kongres matematike drugi največji dogodek na področju matematike na svetu. Organiziran je vsaka 4 leta, na njem pa sodeluje več kot 1.500 matematikov. 


Vabljeni k spremljanju spletne strani www.8ecm.si, kjer bomo objavljali tekoče novice s priprav na 8ECM!

 

 

 

 


petek, 16. november 2018 Projekt SUSGRAPE - delavnica na temo napovednih modelov v kmetijstvu

V petek, 9. 11. 2018, so se študenti UP FAMNIT seznanili z razvojnim krogom gliv, ki povzročata peronosporo vinske trte in oidij ter z napovednimi modeli za potrebe ugotavljanja ugodnih razmer za razvoj omenjenih bolezni.

 

Delavnice so se udeležili študenti študijskih smeri Bioinformatika, Sredozemsko kmetijstvo in Varstvena biologija ter gostujoči doktorski študenti s Fakultete za biologijo Univerze v Beogradu, potekala pa je v okviru čezmejnega projekta SUSGRAPE (Program sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Italija za obdobje 2014-2020).

Eden od ciljev projekta je namreč vzpostavitev sistema za podporo pri odločanju (SZPO), ki bo v pomoč vinogradnikom za pravočasno izvedbo ukrepov varstva vinske trte. Delavnici je nato sledil ogled ene od meteoroloških postaj, ki so bile postavljene v okviru projekta, ter vinske kleti Vinakoper.

   


ponedeljek, 5. november 2018 Vabilo na delavnico "RRI Open Access - advantages and challenges for scientific community"

                                           

Visokošolski učitelji in raziskovalci Univerze na Primorskem

so vabljeni na delavnico z naslovom

RRI Open Access - advantages and challenges for scientific community,

ki bo potekala v petek, 16. novembra 2018 med 9.00 in 14.00,
v prostorih UP FAMNIT (Glagoljaška 8, predavalnica VP2)

Program delavnice je objavljen na tej povezavi, izvaja pa se v okviru evropskega projekta Starbios2 in v sodelovanju z Zavodom InnoRenew CoE.

Vljudno vabljeni!

 

Odprti dostop do znanstvenih publikacij (ang. Open Access) na svetovnem spletu ter upravljanje avtorskih pravic s prostimi licencami predstavlja inovativno orodje za promocijo slovenske znanosti in je v skladu z Nacionalno strategijo odprtega dostopa do znanstvenih objav in raziskovalnih podatkov v Sloveniji 2015-2020 ter s četrtim načelom Načrta S (angl. Plan S) Evropske komisije in agencij za financiranje raziskovalne dejavnosti v nekaterih državah članicah EU. V ta namen je ARRS v letu 2018 objavila Javni razpis za povračilo stroškov znanstvenih objav v zlatem odprtem dostopu.

Pri tovrstnem dostopu imajo uporabniki pravico vsebino brati, shraniti in izpisati, a tudi razmnoževati, uporabiti, razširjati, prenesti ter javno prikazati, izdelati in razširiti v katerem koli digitalnem mediju za kateri koli odgovoren namen. Dovoljena in prepovedi uporabe so označena z različnimi licencami (npr. Creative Commons) in jih določi založnik.


ponedeljek, 5. november 2018 Naši matematiki pridobili pet novih projektov ARRS za sodelovanje z ZDA

Oddelek za matematiko UP IAM je uspešno pridobil nova sredstva na Javnem razpisu za sofinanciranje znanstvenoraziskovalnega sodelovanja med Slovenijo in ZDA v letih 2018 in 2020.

Naši raziskovalci bodo tako do konca septembra 2020 z gostovanji okrepili sicer že uspešna sodelovanja z naslednjimi raziskovalnimi ustanovami: Kennesaw State University, The University of Mississippi, Emory University, Northen Arizona University in Washington University in St. Louis.

Vodje petih odobrenih projektov so: dr. Ademir Hujdurović, dr. Russell Stephen Woodroofe, dr. Primož Šparl, dr. Enes Pasalic in dr. Edward Tauscher Dobson.

Vsem želimo uspešno raziskovanje in še nadaljnjo okrepitev sodelovanja s tujimi institucijami!

Rezultate razpisa, na katerem so bili uspešni tudi raziskovalci InnoRenew Coe, UP FHŠ in UP FM, lahko preberete na tej povezavi.


četrtek, 1. november 2018 Đorđe Mitrović osvojil srebrno kolajno na prvi matematični olimpijadi za študente Al-Khwarizmi v Uzbekistanu

Med 26. in 31. oktobrom se je ekipa UP FAMNIT udeležila prve mednarodne matematične olimpijade za univerzitetne študente (1st Al-Khorezmi International Mathematical Olympiad for University Students), ki je letos potekala v mestu Urgench v Uzbekistanu.
Ekipa je bila na tekmovanje povabljena celo s strani organizatorjev: »V veselje in tudi čast nam je bilo, ko smo v začetku oktobra prejeli osebno vabilo s strani Univerze v Urgenchu, s katero smo v zadnjih letih že nekajkrat sodelovali,« je povedal vodja ekipe doc. dr. Nino Bašić. »Na fakulteti potekajo redne priprave na tekmovanja, zato smo ekipo hitro sestavili in odšli na pot. Pozitivno presenečeni smo tudi bili nad dejstvom, da so nam organizatorji pokrili vse stroške.« V ekipi, ki je zastopala Univerzo na Primorskem in hkrati Slovenijo, so bili: Filip Božić, Daniil Baldouski, Đorđe Mitrović in Aleksandar Avdalović (vsi dodiplomski študij Matematika UP FAMNIT), skupino pa je poleg dr. Bašića spremljal še Mitja Tretjak.

V dneh pred tekmovanjem, ki je potekalo v ponedeljek, 29. oktorba, so se člani ekipe spoznali z ostalimi tekmovalci, obiskali so antično mesto Hiva, ki je od leta 1990 na seznamu Unescove svetovne zgodovinske dediščine, in tamkajšnjo univerzo. »Sprejem je bil vedno topel in iskren, za nas so imeli veliko vprašanj, zanimalo jih je, kaj študiramo, kako živimo ipd.« so svoje občutke strnili študenti Famnita. »Slovenije tu ne poznajo, kar pa nas je nekajkrat pozitivno presenetilo in nas napolnilo s ponosom pa je bilo, da matematiki iz vseh držav poznajo našo univerzo. Vsi vedo, da bo Evropski kongres matematike potekal leta 2020 v Portorožu,« je še dodal Mitja Tretjak.

  

 
(Za tekmovalce je vladalo veliko zanimanje: naši študenti so v nekaj dneh dali ducat intervjujev)

Tekmovanje

Tekmovanje je bilo zahtevno, saj so morali udeleženci v petih urah rešiti pet nalog iz naslednjih področij: algebra, analiza, teorija števil, geometrija in kombinatorika. Člani Famnitove ekipe so izkoristili ves čas, ki so ga imeli na voljo, na koncu pa so se strinjali, da so bile tri naloge zahtevne, vendar primerne za tovrstno tekmovanje, četrta je predstavljala velik izziv, peta pa je bila izjemno zahtevna. Njihove besede potrjuje tudi dejstvo, da sta vseh pet nalog uspešno rešila le dva tekmovalca.

Podelitev nagrad je potekala na slavnostni večerji, katere so se udeležili tudi akademiki, politiki in znanstveniki iz širše regije. Večer je potekal ob glasbi in plesu, za člane slovenske ekipe pa je bil vrhunec večera novica, da je Đorđe Mitrović zasedel 23. mesto ter si s tem prislužil srebrno medaljo.

Dr. Nino Bašić pa je kot član žirije, ki je pred tekmovanjem izbrala naloge in jih nato dolgo v noč popravljala, za svoje neutrudno delo prejel pohvalo organizatorjev.

 

Kdo je bil Al-Khwarizmi?

V Hivi rojeni Muhammad Ibn Musa Al-Khwarizmi (780-850) je bil perzijski matematik, astronom in geograf uzbeškega porekla. Še danes velja za največjo osebnost zgodnje zgodovine arabske matematike ter enega najpomembnejših znanstvenih umov islamskega sveta. Na razvoj matematike je vplival kot nihče drug v srednjem veku in imenujejo ga tudi oče algebre.
Njemu se lahko zahvalimo za priredbo decimalnega številčnega sistema indijskih učenjakov. Indijske številke, ki poznajo tudi ničlo, od takrat imenujemo arabske številke.

Kult osebnosti Al-Khwarizmija je globoko zakoreninjena v širšem azijskem prostoru in število spomenikov njemu v čast lahko najdemo v vsakem mestu. Tudi udeleženci tekmovanja so se poklonili njegovemu delo s polaganjem cvetja na orjaškem spomeniku v središču Urgencha.

  
(Al-Khwarizmi in slovesno polaganje rož na njegovem spomeniku v Urgenchu)

Še nekaj zanimivosti

Pobudo za organizacijo olimpijade je dal sam predsednik Uzbekistana Shavkat Mirziyoyev. Gre za eno od potez, s katerimi želijo pospešiti razvoj znanosti v državi, kamor vabijo tudi vse več mednarodnih znanstvenikov.

Prve izvedbe matematične olimpijade za študente se je udeležilo 234 dodiplomskih študentov iz 58 univerz.
Prišli pa so iz Armenije, Bolgarije, Češke, Estonije, Irana, Kazahstana, Kirgizije, Malezije, Mongolije, Kitajske, Belorusije, Rusije, Slovenije, Omana, Tadžikistana, Turkmenistana, Ukrajine, Arabskih emiratov, Združenega kraljestva in Uzbekistana.
Naslednja bo v mestu Samarkand leta 2020.