Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 19. februar 2018 Na Famnitu novi študenti na izmenjavi

Na prvi dan spomladanskega semestra smo na UP FAMNIT sprejeli pisano skupino 17 novih študentov iz tujine, ki bodo do junija obiskovali predavanja in vaje na različnih študijskih programih. Novi obrazi prihajajo iz Avstralije, Hrvaške, Češke, Francije, Madžarske, Italije, Kazahstana, Mehike, Portugalske in Turčije. Večina je Famnit izbrala za študijsko izmenjavo, nekaj pa se jih je odločilo za raziskovalno delo v okviru študijske prakse.

 

Spoznavnemu dogodku na Famnitu je sledilo srečanje vseh 80 novih študentov na izmenjavi na Univerzi na Primorskem, za katere je ESN Primorska pripravil tudi orientacijski program.

 

V prvem semestru 2017/18 smo na UP FAMNIT imeli 19 študentov na izmenjavi, prav tako so tudi naši študenti preživeli en semester v tujini, oziroma so še vedno na večmesečni študijski praksi na tujih institucijah.

S študijske izmenjave se domov vračajo polni nove energije.

»Na študijski izmenjavi sem bil na Univerzi v Coimbri na Portugalskem. Bolj kot prej sem se posvetil biološkim vsebinam, saj se bioinformatiki ukvarjamo predvsem z računalništvom in matematiko. To mi je zelo koristilo, saj sem odkril teme in vsebine, nad katerimi sem se zelo navdušil in bi jih želel poglobiti na nadaljnji študijski poti. Navezal sem tudi stike s profesorjem, ki mi je ponudil možnost opravljanja prakse, še prej pa se bom v Coimbro vrnil že aprila, kjer se bom udeležil tečaja Nevroinformatike.« (Patrik Kojanec, študent 3. letnika dodiplomskega programa Bioinformatika)

»V zimskem semestru sem bil Erasmus študent na Sigmund Freud University na Dunaju, kjer mi je bila najbolj zanimiva razlika v pogledih, razumevanjih in pristopih med nami, psihologi, in njimi, psihoterapevti.
Očarali so me predmeti, pri katerih se znanje udejanji v praktično izvedbo, česar na lastnem študiju nisem doživel – psihodrama, samo-zavedanje, na čuječnosti temelječa meditacija. Še najbolj me je prevzela profesorica Hauser iz Züricha, nosilka predmeta Psihodrama. Poleg njene unikatne in pozitivne osebnosti je spoštovanja vredno dejstvo, da potuje po revnejših državah, kjer ljudi z ulice poučuje stika s sabo in principov psihodrame. S tem znanjem lahko dalje pomagajo drugim, sama pa to počne dobrosrčno, brez plačila. Nepričakovano sem se tudi zaljubil in preživel štiri mesece z osebo, ki mi bo ostala v toplem spominu. Celotna izkušnja je bila preprosto magična

Patrik Zlatić, 2. letnik magistrskega programa Uporabna psihologija

»Bila sem na Univerzi v Rotterdamu, kjer sem se za en semester pridružila zelo zanimivi raziskavi s področja eksperimentalne psihopatologije. V kakovostnem laboratoriju in izjemno kompetentni družbi sem pridobila neprecenljive izkušnje iz znanstvenega raziskovanja z EEG-jem.
Na podlagi pridobljenih izkušenj, sem se odločila svoj študij nadaljevati na Nizozemskem.
Izmenjavo definitivno priporočam vsem, ki si želijo razširiti svoje možnosti uveljavljanja na znanstvenem področju

Eva Koderman, absolventka dodiplomskega programa Biopsihologija

»Čeprav sem pridobila veliko znanja o biodiverziteti že v študijskih letih, sem si želela dodatno širiti znanje na bolj specifičnem področju biologije. Tako sem odšla na enomesečno prakso na Univerzo v Mainzu v Nemčiji, kjer sem se vključila v botanično raziskovalno ekipo, s katero sem opravljala delo, ki me je veselilo in predstavlja dodaten korak naprej za mojo prihodnost.
Izmenjavo ali prakso v tujini priporočam vsem, ki bi radi nadgradili znanje iz študijskih klopi in hkrati spoznali drugačno kulturo ter okolje!
«
Dijana Kosič, absolvetnka dodiplomskega programa Biodiverzitete

 

Študentom, ki so ravnokar pričeli izmenjavo, želimo veliko pozitivnih izkušenj in študijskih uspehov, našim študentom, ki so se vrnili z izmenjave, pa želimo, da bi svežo energijo uporabili za aktivno študentsko in študijsko udejstvovanje na naši univerzi!

 


četrtek, 15. februar 2018 Famnitov natečaj: PIezija v slovenščini

 

V sklopu Famnitovih izletov v matematično vesolje UP FAMNIT organizira natečaj PIezije v slovenščini.

PIezija je poezija, v kateri mora število črk v n-ti besedi sestavka biti enako n-ti decimalki v desetiškem zapisu števila Pi. Nekaj prvih decimalk števila PI lahko najdete na http://www.piday.org/million/.

Verjetno najbolj znana PIezija v angleščini je:
"How I need a drink, alcoholic of course, after the heavy lectures involving quantum mechanics." (3,14159265358979)

 

Nagrade, izbor in objava

Izbrali bomo tri najboljše PIezije, katerih avtorji bodo prejeli naslednje nagrade:

  • 1. nagrada:  matematična stenska ura,
  • 2. nagrada:  4 vstopnice Gledališča Koper za ogled izbrane predstave*,
  • 3. nagrada:  2 vstopnici Gledališča Koper za ogled izbrane predstave*.

Vsi ostali sodelujoči prejmejo simbolično nagrado.

Prispevke bo ocenjevala 5-članska komisija, ki bo zastopala tako matematično kot literarno področje. Nagrajence bo izbrala na podlagi naslednjih kriterijev:

  • IZVIRNOST – besedilna ali oblikovna izvirnost besedila,
  • DOLŽINA – število predstavljenih cifer, njihova pravilnost,
  • VSEBINSKA SMISELNOST BESEDILA.

 

Kdo lahko sodeluje na natečaju?

Na natečaju lahko sodelujejo vsi, razen zaposlenih na Univerzi na Primorskem. Zaposleni lahko v natečaju sodelujejo zgolj s prispevki, vendar brez možnosti nagrade.
Na natečaju lahko sodelujejo tudi sodelujoči in nagrajenci prejšnjega natečaja, vendar ne z istimi ali podobnimi deli kot v prvem natečaju.

 

Rok za oddajo

Pričetek natečaja je 14. 2. 2018. Rok za oddajo je 7. 3. 2018 (elektronska oddaja do 23:59 tega dne).
Podrobnejše informacije o natečaju so objavljene na tej povezavi.

Vabljeni k sodelovanju!

 

*Prevzem vstopnic za ogled predstave Za blagor vseh ljudi, ki bo v sredo, 18. aprila, ob 20. uri v Gledališču Koper, bo možen po 15. marcu na blagajni Gledališča Koper.


sreda, 14. februar 2018 Knjižnica TeMeNa bo danes, 14.2.2018, zaprta

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo ta danes, 14.2.2018, zaprta.
 

Zahvaljujemo se za razumevanje.


sreda, 14. februar 2018 Projekt DA.RE.: ustvarjamo strokovnjake, ki jih potrebuje trg

V sredo, 14. in četrtek, 15. februarja, na UP FAMNIT gostimo partnerje mednarodnega projekta DA.RE., katerega cilj je izobraziti strokovnjake, ki jih potrebuje trg dela.
Predstavniki podjetij in izobraževalnih ustanov iz Italije, Srbije, Portugalske, Združenega kraljestva in Slovenije (zastopnika sta Univerza na Primorskem in podjetje Abelium d.o.o.) so se v Kopru zbrali z namenom, da v sklopu projekta DA.RE = Data Science Pathways to re-imagine education pripravijo pilotni izobraževalni program Data Scientist.

Seveda je bilo potrebno najprej opredeliti znanja, ki jih trenutno zahteva trg – to je strojno učenje, statistično modeliranje in podatkovno upravljanje ter rudarjenje. Te je v zadnjem letu določila delovna skupina, katere člani so predstavniki podjetij, ki se ukvarjajo z raziskovanjem, razvojem in inovacijami na področju računalništva, ter izobraževalnih ustanov, ki premorejo pedagoške sodelavce za oblikovanje novih študijskih vsebin.

Na dvodnevnem srečanju bo skupina strokovnjakov in znanstvenikov nadaljevala z drugo fazo del, se pravi z načrtovanjem vsebin izobraževalnega programa, ki bo namenjen 450 študentom iz petih držav in bo obsegal 150 ur, udeleženci pilotnega programa pa bodo ob uspešnem zaključku pridobili 21 kreditnih točk.

Projekt DA.RE. je so-financiran v okviru programa ERASMUS+, Ključna akcija 2 Strateška partnerstva. Več si lahko preberete na spletni strani dare-project.eu.

Na fotografijah: udeležence dvodnevnega srečanja je sprejel izr. prof. dr. Boris Kavur, prorektor za internacionalizacijo UP.


torek, 13. februar 2018 O pomenu dela Charlesa Darwina, največjega naravoslovca vseh časov

V ponedeljek, 12. februarja, smo se spomnili rojstva Charlesa Darwina (r. 1809), ki še danes velja za najpomembnejšega naravoslovca vseh časov.
Na Darwinov dan biologi po vsem svetu opozarjajo tudi na pomen kritičnega presojanja, raziskovanja in razmišljanja o intelektualni pokončnosti, načelnosti ter osebni integriteti. Charlesa Darwina so namreč nasprotniki ostro napadali, vendar je kljub pritiskom neomajno stal za svojim raziskovalnim delom.

Najpomembnejše Darwinovo delo je knjiga O izvoru vrst, ki jo mnogi imajo za najpomembnejšo akademsko knjigo vseh časov, saj je postala podlaga za nastanek in razvoj sodobne biologije in genetike.

Darwinov dan smo obeležili tudi na Famnitu: doc. dr. Živa Pečnikar Fišer je na portalu UP BUDI objavila zapis o življenju in delu očeta sodobne biologije, bila pa je tudi gostja oddaje V središču na Radiu Koper.

S klikom na spodnji povezavi lahko prisluhnete oddaji ali preberete članek!

 

     


ponedeljek, 12. februar 2018 Uspešni tudi Informativni dnevi 2018

V okviru Informativnih dni 2018 smo tudi letos na UP FAMNIT sprejeli dijake, ki se zanimajo za dodiplomski študij na področju naravoslovja.
V petek, 9. februarja, in v soboto, 10. februarja, smo tako predstavili dodiplomske študijske programe ter študentske projekte lepemu številu kandidatov, ki so v Koper prišli z vseh koncev Slovenije.

Uvodnemu nagovoru dekanje, izr. prof. dr. Klavdije Kutnar, in pozdravu predstavnika Študentskega sveta fakultete Martina Seniča ter študentke Biopsihologije Ane Kuder, so sledile interaktivne predstavitve posameznih programov, na katerih so sodelovali tako predavatelji in asistenti kot sedanji Famnitovi študenti. Kandidati so izvedeli vse potrebne informacije v zvezi s študijskimi programi, v času njihovega obiska pa smo jim pričarali tudi del študijskega in študentskega utripa s predstavitvijo projektov in drugih aktivnosti, ki potekajo na naši fakulteti.

Veselimo se jeseni in številnih novih brucov!

   

  


petek, 9. februar 2018 Četrto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2017/18

Vabljeni na četrti Famnitov izlet v matematično vesolje z naslovom

»Matematika solidarnosti«,

ki bo potekalo v sredo, 14. februarja 2018, ob 18.00,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

 

Sodelovanje, zaupanje in solidarnost so pomembni za uspeh skupin na različnih področjih, od športnih tekem do tržne konkurence med podjetji. Kljub temu pogosto na skupine gledamo kot na množico avtonomnih in sebičnih posameznikov. Eden od razlogov je, da si s tem olajšamo opis in matematično analizo vedenja skupin. Pa vendar se v skupinah pogosto razvije veliko medsebojne pomoči. Na predavanju bomo spoznali nekaj osnovnih pristopov za matematični opis sodelovanja in altruizma ter se pogovorili, kako vplivajo na tržno vedenje ljudi.

O predavatelju:
Aljaž Ule je zaključil študij uporabne matematike na Univerzi v Ljubljani in magistrski študij na Univerzi Twente na Nizozemskem. Doktoriral je leta 2005 na Fakulteti za Ekonomijo in Ekonometrijo Univerze v Amsterdamu, kjer je sedaj zaposlen kot docent in raziskovalec. Za svoje raziskovalno delo je prejel najvišjo pohvalo Univerze v Amsterdamu. Kot gostujoči raziskovalec je deloval na univerzah New York University, Caltech in Universitat Autònoma de Barcelona. Objavil je več znanstvenih člankov, med drugim tudi v vrhunski znanstveni reviji Science, pri založbi Springer pa je izdal samostojno znanstveno monografijo. Od leta 2007 sodeluje z Univerzo na Primorskem, kjer na FAMNIT-u predava teorijo iger in mikroekonomijo.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Vljudno vabljeni!


torek, 6. februar 2018 Študenti UP FAMNIT bodo z ekološkimi in okoljskimi vsebinami obogatili program Šola v naravi

Univerza na Primorskem je uspešno pridobila sredstva tudi za izvajanje 8 projektov v okviru drugega odpiranja Javnega razpisa Projektno delo z negospodarskim in neprofitnim sektorjem – Študentski inovativni projekti za družbeno korist 2016–2018 Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS.

V naslednjih mesecih bo tako 10 študentov (5 UP FAMNIT, 4 UP PEF in 1 UL BF) z delavnicami obogatilo program Šole v naravi v Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa Slovenije na Debelem Rtiču. V ospredju bodo vsebine na temo biodiverzitete slovenske Istre in problematike plastike v okolju ter zero waste strategije kot odgovor na ta problem.

Predšolskim otrokom in osnovnošolcem bodo tako predstavili bogato morsko in kopensko biodiverziteto našega okolja (ribe, školjke, polži, ptice, metulji, dvoživke, plazilci, rastline), poučili jih bodo o problematiki plastike v morskem in sladkovodnem okolju ter jim pokazali, na kakšne načine lahko v lastnih domovih poskrbijo za zmanjšanje proizvedene količine plastičnih odpadkov.

Za mentorstvo pri pripravi vsebin bodo poskrbeli člani Društva varstvenih biologov – BIODIVA, vsebine pa bodo zasnovane na konceptu uporabe vseh čutil za spoznavanje in učenje vsebin (sluh, tip, voh, vid, okus) in predstavljajo nadgradnjo lanskega projekta Z veččutnimi delavnicami do bolj ohranjene narave in kvalitetnejšega okolja v MOK.

Več o projektu lahko preberete na tej povezavi.

Čestitke za še eno sodelovanje z okoljem!
Sodelujočim študentom in otrokom želimo obilo zabave na poučnih delavnicah!

 
(Na fotografiji: utrinki z veččutnih delavnic, ki so jih naši študenti izvedli v lanskem študijskem letu)


petek, 2. februar 2018 Člani Oddelka za matematiko aktivni na Tsinghua Sanya International Mathematics Forum na Kitajskem

Mednarodna vpetost Univerze na Primorskem res ne pozna meja: ta teden se namreč osem članov Oddelka za Matematiko UP FAMNIT mudi na mednarodnem znanstvenem srečanju International Workshop on Symmetries of Graph and Networks, ki poteka v okviru Tsinghua Sanya International Mathematics Forum.
Organizatorji srečanja so Marston Conder (University of Auckland, Nova Zelandija), Yan-Quan Feng (Beijing Jiaotong University, Kitajska), Klavdija Kutnar (Univerza na Primorskem), Mei Lu (Tsinghua University, Kitajska) in Jin-Xin Zhou (Beijing Jiaotong University, Kitajska).

Na fotografiji udeleženci z Oddelka za matematiko UP FAMNIT – z leve proti desni: Ademir Hujdurović, Primož Šparl, Istvan Kovacs, Klavdija Kutnar (dekanja UP FAMNIT), Robert Jajcay, Aleksander Malnič, Edward Dobson in Dragan Marušič (rektor Univerze na Primorskem).

Od 29. januarja do 2. februarja so vodilni strokovnjaki na področju simetrij v grafih in omrežij predstavljali svoje najnovejše raziskave in ugotovitve z željo po razvoju novih sodelovanj in namenom, da zagotovijo mladim obetavnim raziskovalcem stik in učenje od uveljavljenih znanstvenikov s tega področja.

Izvlečki predavanj so objavljeni na spletni strani znanstvenega srečanja.

Člani znanstvenega odbora srečanja so: Brian Alspach (University of Newcastle, Avstralija), Marston Conder (University of Auckland, Nova Zelandija), Yan-Quan Feng (Beijing Jiaotong University, Kitajska), Cai Heng Li (South University of Science and Technology, Kitajska), Dragan Marušič (Univerza na Primorskem) in Jozef Siran (Open University, Združeno kraljestvo).

Tsinghua Sanya International Mathematics Forum (TSIMF) je bil ustanovljen z namenom gostovanja raziskovalnih konferenc, znanstvenih in študijskih dogodkov. Nahaja se v mestu San Ya, v provinci Hainan na jugu Kitajske in je prepoznavno mednarodno središče za matematike, kjer znanstveniki z vsega sveta predstavljajo zadnja odkritja in razvijajo nove ideje. Nedvomno predstavlja danes neprecenljivo stičišče mednarodne matematične skupnosti.


četrtek, 1. februar 2018 Prijave za vpis v dodiplomski študij na UP FAMNIT!

POZOR: od 6. 2. 2018 bo možna prijava za vpis v dodiplomske študijske programe UP FAMNIT v 2018/19!

V prvem roku se lahko prijavijo:

  • Slovenski državljani in državljani EU – ROK: do 30. 3. 2018,
  • Slovenci brez slovenskega državljanstva in državljani izven EU – ROK: 25. 5. 2018

Razpis in informacije za kandidate v zvezi s prijavo v različnih rokih so objavljeni tukaj:
https://www.famnit.upr.si/sl/bodoci-studenti/prijava-18-19

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).