Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 28. junij 2018 Ana Zalokar nova doktorica znanosti

V četrtek, 28. junija 2018, je naša asistentka Ana Zalokar uspešno zaključila doktorski študij Matematičnih znanosti. Pod mentorstvom izr. prof. dr. Mihaela Permana je pripravila in uspešno zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom Optimalno upravljanje s tveganji pri naložbenih zavarovanjih z garancijami.

Iskrene čestitke novi doktorici znanosti in želimo ji uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!


četrtek, 28. junij 2018 Univerza na Primorskem uspešno stičišče mednarodnih tokov

V okviru projekta GOST UP smo na naši univerzi gostili 65 tujih profesorjev, od teh je bilo kar 34 gostov na UP FAMNIT

Univerza na Primorskem je uspešno zaključila še en projekt izmed takih, ki spodbujajo njeno internacionalizacijo. V dveh študijskih letih je univerzo obiskalo 65 uglednih tujih profesorjev, raziskovalcev in gostov iz prakse, tretjina jih je prišla iz najboljših svetovnih univerz, na njihovih predavanjih pa je sodelovalo preko 2.000 študentov.

Z junijem se zaključuje projekt GOST UP – Gostovanja tujih strokovnjakov in visokošolskih učiteljev na Univerzi na Primorskem, ki  sta ga sofinancirali Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega socialnega sklada. V študijskih letih 2016/17 in 2017/18 smo gostili 65 profesorjev, raziskovalcev in podjetnikov.

Projekt v številkah:

  • 65 gostov
  • 1/3 gostov prihaja iz najboljših svetovnih univerz, uvrščenih na Šanghajsko lestvico
  • 20 držav (12 gostov iz Združenega kraljestva, 10 iz ZDA, po 8 iz Hrvaške in Srbije, 6 iz Italije, 4 iz Češke, po 2 iz Belgije, Poljske, Španije in po 1 iz Bosne in Hercegovine, Finske, Francije, Irana, Izraela, Madžarske, Makedonije, Nemčije, Nizozemske, Portugalske in Turčije)
  • Preko 2.000 študentov je sodelovalo na predavanjih gostov
  • Sodelovale so vse fakultete univerze (UP FAMNIT: 34, UP FVZ: 8, UP FTŠ Turistica: 8, UP FM: 6, UP FHŠ: 5, UP PEF: 5)
  • Finančna realizacija: 249.857 EUR


Na fotografijah: gostujoči predavatelji na UP FAMNIT.

Univerza na Primorskem sicer uspešno pridobiva projekte, ki povečujejo njeno mednarodno vpetost. Letno nas tako v okviru različnih shem (bilateralni projekti, Erasmus+, drugi projekti) obišče preko 200 gostov, projekt GOST UP pa je pripomogel predvsem k dvigu kakovosti mobilnosti. Načrtno smo namreč projekt izkoristili predvsem za financiranje gostovanj oseb, ki so svetovno priznane na svojih raziskovalnih področjih. Tako smo, na primer, gostili Matthewa Turka, ustanovitelja Vision Technology Group pri Microsoftu, sedaj pa vodjo oddelka za računalništvo na University of California, Santa Barbara, Petra Chanthanakoneja, dobitnika številnih mednarodnih nagrad za režijo in produkcijo kratkih animiranih 3D filmov,  Aarona Quigleya, direktorja SACHI na St Andrews University, in mnoge raziskovalce, ki so v samem svetovnem vrhu. S tem pa imajo največjo korist ravno študenti, saj so v stiku z ljudmi, ki oblikujejo svetovne raziskovalne trende.

Več o gostih si lahko preberete na spletni podstrani projekta.

Projekt je sprožil učinke tudi na drugih področjih. Tako smo začeli s postopkom akreditacije skupnega študijskega programa med Univerzo na Primorskem in University of St Andrews, poglobili raziskovalna sodelovanja na različnih področjih, posodobili učne načrte in gradiva, vrstile pa so se tudi skupne prijave projektov za pridobivanje sofinanciranja iz drugih virov (predvsem Obzorje 2020, strukturni skladi, bilateralni projekti).

Štirje gosti so se po zaključenih gostovanjih odločili, da se za stalno preselijo v Koper skupaj s svojimi družinami, saj se pri nas dobro počutijo.

Republiki Sloveniji, Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport in Evropski Uniji se lepo zahvaljujemo za podporo in pomoč pri naših prizadevanjih!

 

Projekt GOST UP– Gostovanja tujih strokovnjakov in visokošolskih učiteljev na Univerzi na Primorskemsofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

https://www.upr.si/sl/resources/images/mednarodno/gost-up/logo-eu-ess-in-mizs.jpg:resizebox?550x88.75

Več o skladih EU v Republiki Sloveniji si lahko preberete na spletni strani evropske kohezijske politike v Sloveniji: www.eu-skladi.si


torek, 26. junij 2018 Javni razpis za mladega raziskovalca s področja kriptografije v letu 2018 (MR+) – podaljšanje roka oddaje prijav (16. 7. 2018 do 14:00)

Univerza na Primorskem podaljšuje rok za oddajo prijav na razpisu za izbor kandidata za mladega raziskovalca s področja kriptografije, ki se bo usposabljal na UP Inštitutu Andrej Marušič za pridobitev doktorata znanosti.

Študentov mentor bo prof. dr. Enes Pasalic, ki sodi med vodilne znanstvenike na področju kriptografije simetričnih ključev. Štiriletno doktorsko izobraževanje se bo pričelo v študijskem letu 2018/19.

Novi rok za oddajo prijav je 16. 7. 2018 do 14.00 ure.

Celotno besedilo Javnega razpisa z navodili ter obrazci za prijavo so dostopni na spletni strani UP IAM:

Kandidati, ki še niso vpisani na doktorski študij in bodo izbrani na tem razpisu, se morajo posebej prijaviti tudi na Razpis za vpis v doktorske študijske programe v študijskem letu 2018/19 UP Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije.


petek, 22. junij 2018 Začela se je mednarodna šola morskih varstvenih znanosti (isMCS)

Včeraj se je pričela mednarodna šola morskih varstvenih znanosti (international school of Marine Conservation Science), ki jo organizirajo Univerza na Primorskem (UP FAMNIT, Oddelek za biodiverziteto), Oregon State University (OSU) iz ZDA in Blue World Institute iz Hrvaške pod okriljem mednarodnega Društva za varstveno biologijo (Society for conservation biology).

V letošnji izvedbi mednarodne šole sodeluje 20 podiplomskih študentov iz 11 držav (Hrvaška, Estonija, Finska, Nemčija, Madžarska, Indija, Indonezija, Črna Gora, Španija, Švedska in Združene države Amerike).

Program so s pozdravnimi nagovori otvorili organizatorji (izr. prof. Bojan Lazar (UP FAMNIT), Prof. dr. Selina Heppell (OSU) in izr. prof. dr. Scott Heppell (OSU)), dekanja UP FAMNIT, prof. dr. Klavdija Kutnar in vodja oddelka za biodiverziteto, izr. prof. dr. Elena Bužan, za tem pa so študenti že prisluhnili prvim predavanjem.

  

Tekom naslednjih 10 dni jih čaka natrpan program. Preko predavanj, gostujočih večernih predavanj, terenskega dela, laboratorijskega dela in računalniške obdelave prostorskih podatkov bodo študenti dodobra spoznali številne biološke, pravne in družbene vidike varovanja morskih ekosistemov. Prvi teden bodo vsi skupaj preživeli v Kopru in okolici, zadnje tri dni pa bo poletna šola potekala na Hrvaškem. Več o dogodku si lahko preberete tu: http://ismcs.famnit.upr.si/en

Vse udeležence toplo pozdravljamo in jim želimo prijetno bivanje in uspešno delo!


sreda, 20. junij 2018 Zagovor doktorske disertacije študentke Ane Zalokar

Ana Zalokar, študentka doktorskega študijskega programa Matematične znanosti na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom Optimalno upravljanje s tveganji pri naložbenih zavarovanjih z garancijami, pod mentorstvom izr. prof. dr. Mihaela Permana.

Zagovor bo potekal v četrtek, 28. junija 2018 ob 10. uri v Mali predavalnici 1 na UP FAMNIT, Glagoljaška ulica 8, 6000 Koper (1. nadstropje).

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT.


sreda, 13. junij 2018 Javni razpis za mladega raziskovalca s področja matematike v letu 2018

Univerza na Primorskem objavlja razpis za izbor kandidatov za mlade raziskovalce v letu 2018, v okviru katerega je predviden izbor tudi mladega raziskovalca s področja matematike.

Mladi raziskovalec s področja matematike se bo usposabljal na Univerzi na Primorskem, na članici UP Inštitutu Andrej Marušič (UP IAM) za pridobitev doktorata znanosti pod mentorstvom izr. prof. dr. Istvana Kovacsa.

Kandidati lahko vloge oddajo do vključno ponedeljka, 16. julija 2018 do 14.00 ure.

Javni razpis in navodila za prijavo ter dodatne informacije so dostopne na spletni strani Univerze na Primorskem.

Kandidati, ki še niso vpisani na doktorski študij in bodo izbrani na tem razpisu (za mladega raziskovalca s področja matematike), se morajo posebej prijaviti tudi na Razpis za vpis v doktorske študijske programe v študijskem letu 2018/19 UP Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije.


ponedeljek, 11. junij 2018 8. slavnostna podelitev diplom

V petek, 8. junija, je v Gledališču Koper potekala 8. Slavnostna podelitev diplom UP FAMNIT. Novi diplomanti – teh je bilo letos kar 111 – bodo obogatili lokalno in širše okolje z novimi kakovostnimi kadri: diplomiranimi bioinformatiki, varstvenimi biologi, biopsihologi, matematiki, finančnimi matematiki, inženirji računalništva in informatike, inženirji kmetijstva ter magistri matematike, varstva narave, inženirji računalništva in informatike, magistri biopsihologije in,  prvič letos, tudi magistri psihologije in magistri finančne matematike.

(Fotografije: Pavel Fičur)                                                                            (>>> fotogalerija)

Prisotne sta nagovorila prorektor Univerze na Primorskem izr. prof. dr. Boris Kavur in prodekanja UP FAMNIT izr. prof. dr. Dunja Bandelj.

Svoja razmišljanja o študiju na fakulteti in drugih študijskih izkušnjah sta z navzočimi delila tudi dva študenta: Andreja Grobiša, diplomantka dodiplomskega študijskega programa Sredozemsko kmetijstvo in Dean Lipovac, prvi diplomant magistrskega programa Uporabna psihologija.

Poleg diplomantov so bili pozornosti deležni tudi nova doktorja znanosti, ki sta zaključila študij na UP FAMNIT, ter študenti UP FAMNIT, ki so bili posebej uspešni pri študiju ali raziskovanju oziroma so se posebej izkazali na področju razvoja obštudijskih dejavnosti.

Z glasbenim programom sta prisotne navdušila Polona Furlan in Evgen Štefančič.

V nadaljevanju objavljamo seznam diplomantov, doktorandov in prejemnikov pohval:

Prejemniki pohval za študijske/raziskovalne dosežke so bili:

  • Matteo Benussi, magistrski študijski program Varstvo narave (predlagatelj: Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT),
  • Dijana Džamastagić, dodiplomski študijski program Biopsihologija (predlagatelj: Oddelek za psihologijo UP FAMNIT),
  • Ines Gorkič, dodiplomski študijski program Biodiverziteta (predlagatelj: Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT),
  • Anej Marušič, magistrski študijski program Računalništvo in informatika (predlagatelj: Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT),
  • Nevena Mitrović, doktorski študijski program Matematične znanosti (predlagatelj: Oddelek za matematiko UP FAMNIT),
  • Jakob Sajovic, magistrski študijski program Biopsihologija (predlagatelj: Oddelek za psihologijo UP FAMNIT),
  • Roman Solodukhin, magistrski študijski program Matematične znanosti (predlagatelj: Oddelek za matematiko UP FAMNIT),

Prejemnika pohval za aktivno delovanje na področju razvoja obštudijskih dejavnosti študentov – predlagatelj: Študentski svet UP FAMNIT:

  • Eva Koderman, dodiplomski študijski program Biopsihologija,
  • Goran Tubić, dodiplomski študijski program Računalništvo in informatika,

Diplomantom, doktorandom in prejemnikom pohval iskreno čestitamo in jim želimo veliko uspehov na njihovi nadaljnji študijski, raziskovalni in karierni poti.

Več fotografij s slavnostne podelitve diplom 2018 je dostopnih TUKAJ.

 


petek, 8. junij 2018 Vida Groznik nova doktorica znanosti

V sredo, 6. 6. 2018, je naša asistentka Vida Groznik uspešno zaključila doktorski študij na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani.
Pod mentorstvom akad. prof. dr. Ivana Bratka je pripravila in uspešno zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom Metode umetne inteligence za modeliranje mehanizmov tremorjev.

Iskrene čestitke novi doktorici znanosti in želimo ji uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!

 


sobota, 2. junij 2018 Matematiki z vseh vetrov gostje na UP

V petek se je v organizaciji Slovenskega društva za diskretno in uporabno matematiko – SDAMSzaključila odmevna mednarodna konferenca z naslovom Graphs, groups, and more. Na petdnevnem znanstvenem srečanju na področju algebraične teorije grafov je več kot sto matematikov z vseh celin prisostvovalo 50 prispevkom udeležencev. 

Tovrstna znanstvena srečanja so bistvenega pomena za izvajanje in razvoj raziskovalne dejavnosti, saj se na njih raziskovalci različnih institucij seznanijo z mednarodnimi izzivi, novostmi in delom kolegov z vsega sveta. Za Univerzo na Primorskem pomeni gostovanje konference še eno potrditev njene mednarodne vpetosti. Spomnimo, da ravno v Kopru deluje ena od štirih vodilnih raziskovalnih skupin na področju algebraične teorije grafov v svetovnem merilu.

V svetu matematike je navada, da se tako pomembne konference posvetijo okrogli obletnici priznanega znanstvenika. Tokratni poklon je bil 65-letnici dr. Dragana Marušila in 80-letnici ameriškega matematika dr. Briana Alspacha, ki sta svetovni znani imeni na področju teorije grafov. 

Na konferenci je bila prvič podeljena tudi nagrada Petre Šparl za najboljši znanstveni članek v znanstveni reviji Ars Mathematica Contemporanea (AMC)oziroma The Art of Discrete and Applied Mathematics (ADAM). Omenjeno nagrado, ki jo bo SDAMS v prihodnje podelil vsaki dve leti mladi matematičarki, je prejela Monika Pilśniak (AGH University Poland), ki je ob tej priložnosti na konferenci predstavila svoje raziskovalne rezultate s prispevkom z naslovom Graphs with Small Distinguishing Index.


(Na fotografijah: nagrajenka Monika Pilśniak in udeleženci konference)

Konec maja pa je na UP potekalo še eno pomembno srečanje matematikov: UP Fakulteta za turistične študije je namreč gostila mednarodno znanstveno delavnico z naslovom Non-commutative structures 2018: A workshop in honor of Jonathan Leech.

V zadnjih letih zanimanje za nekomutativne generalizacije mrež in z njimi povezanimi strukturami močno narašča in za to ima velike zasluge ravno ameriški matematik dr. Jonathan Leech, ki je s svojimi posegi oblikoval program delavnice, katere se je udeležilo 40 udeležencev iz 10 držav. Delavnico je obogatela tudi okrogla miza o enakopravni zastopanosti spolov v znanosti z naslovom "Gender Issues and European Women in Mathematics''.

 


petek, 1. junij 2018 Javni razpis za mladega raziskovalca s področja kriptografije v letu 2018 (MR+)

Univerza na Primorskem objavlja razpis za izbor kandidata za mladega raziskovalca, ki se bo usposabljal na UP Inštitutu Andrej Marušič za pridobitev doktorata znanosti.

Raziskovalno področje bo kriptografija, študentov mentor pa prof. dr. Enes Pasalic, ki sodi med vodilne znanstvenike na področju kriptografije simetričnih ključev.

Štiriletno doktorsko izobraževanje se bo pričelo v študijskem letu 2018/19.

Kandidati morajo vloge oddati do vključno petka, 22. junija 2018 do 14.00 ure.

Celotno besedilo Javnega razpisa z navodili ter obrazci za prijavo so dostopni na spletni strani UP IAM

Kandidati, ki še niso vpisani na doktorski študij in bodo izbrani na tem razpisu, se morajo posebej prijaviti tudi na Razpis za vpis v doktorske študijske programe v študijskem letu 2018/19 UP Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije.


petek, 1. junij 2018 Vabilo na predavanje: "Trgi skozi teorijo iger" (dr. Jernej Čopič)

Oddelek za matematiko UP FAMNIT
vabi na poljudno predavanje z naslovom

Trgi skozi teorijo iger,

ki bo v sredo, 6. junija 2018,
ob 19.30 v Veliki predavalnici UP FAMNIT.
Predaval bo gostujoči profesor dr. Jernej Čopič.

 

Ko je govora o ekonomskih trgih, ali bolj zaupate mični plavolaski ali šarmantnemu hipsterju? Jernej Čopič, ki ni ne eno ne drugo, vam bo pomagal spregledati skozi debele leče teorije iger in trnova pota praktičnih izkušenj.

Dr. Jernej Čopič je leta 1997 diplomiral iz uporabne matematike na Univerzi v Ljubljani. Leta 2000 je magistriral iz ekonomije na Universitat Autònoma de Barcelona, leta 2006 pa je doktoriral iz družbenih ved na California Institute of Technology - Caltech. Trenutno je docent na Oddelku za ekonomijo na francoski Aix-Marseille Université in gostujoči raziskovalec na CERGE-EI v Pragi. V tekočem študijskem letu gostuje tudi na UP FAMNIT. 

Vljudno vabljeni!