Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 27. december 2018 Objavljen je razpis Erasmus+ za študijsko leto 2019/2020

Objavljen je razpis Erasmus+ za študente. Razpis omogoča prijave za študijske izmenjave ali izmenjave z namenom praktičnega usposabljanja v obdobju od 1.6.2019 do 30.9.2020.

Rok za prijavo na izmenjavo je 23.1.2019.

Razpis in druga dokumentacija (priloge, navodila) so dosegljivi na tej povezavi.

Vabljeni k prijavi!


petek, 21. december 2018 Naši matematiki pridobili osem novih projektov ARRS za sodelovanje z Rusijo

Oddelek za matematiko UP IAM zaključuje leto s še enim uspehom: naši raziskovalci so pridobili nova sredstva na Javnem razpisu za sofinanciranje znanstvenoraziskovalnega sodelovanja med Republiko Slovenijo in Rusko federacijo v letih 2019 – 2020.

Do konca leta 2020 bodo z gostovanji okrepili sodelovanja z naslednjimi raziskovalnimi ustanovami: Lomonosov Moscow State University, National Research University Higher School of Economics,  Sobolev Institute of Mathematics of Siberian Branch of the Russian Academy of Sciences, Steklov Mathematical Institute of Russian Academy of Sciences in Federal Research Centre 'Computer Science and Control'.

Vodje odobrenih projektov so: dr. Ademir Hujdurović, dr. Martin Milanič, dr. Edward Tauscher Dobson, dr. Štefko Miklavič, dr. Istvan Kovacs, dr. Klavdija Kutnar, dr. Vito Vitrih in dr. Russel Stephen Woodroofe.

Vsem želimo uspešno raziskovanje in še nadaljnjo okrepitev sodelovanja s tujimi institucijami!

Rezultate razpisa lahko preberete na tej povezavi.


petek, 21. december 2018 Izr. prof. dr. Andreja Kutnar članica Young Academy of Europe

Z veseljem in ponosom sporočamo, da je naša profesorica in raziskovalka ter direktorica Zavoda InnoRenew Coe, izr. prof. dr. Andreja Kutnar, postala članica Young Academy of Europe.
Gre za vseevropsko nevladno akademijo, ki združuje mlade vrhunske znanstvenike in predavatelje, ki s svojim delom močno prispevajo k razvoju znanosti in znanstvenih politik. Natančneje se njeni člani nadejajo, da bi evropske politike na področju znanosti prevetrili s pogledi mlajših znanstvenikov preko vključevanja le-teh v razvoj evropskih strategij. Akademija spodbuja mrežo vrhunskih mladih raziskovalcev na različnih področjih po celi Evropi in podpira njihovo delovanje.

Spomnimo, da je dr. Andreja Kutnar novembra prejela prestižno Zoisovo priznanje za pomembne znanstvene dosežke.

Čestitke za še en pomemben dosežek!


sreda, 19. december 2018 Vabilo na predavanje dr. Marinke Žitnik »Deep Learning for Network Medicine«

Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM vabita

na predavanje dr. Marinke Žitnik (Stanford University, ZDA)
z naslovom »Deep Learning for Network Medicine«,

ki bo v četrtek, 20. decembra 2018, bo ob 13.30 
v predavalnici FAMNIT-VP1 (Glagoljaška 8, Koper).
Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

O predavateljici:

Marinka Žitnik je leta 2012 diplomirala iz računalništva in matematike na Fakulteti za računalništvo in informatiko ter Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani. Študij je nadaljevala na ljubljanski Fakulteti za računalništvo in informatiko, kjer je leta 2015 tudi doktorirala. Ukvarjala se je z razvojem algoritmov strojnega učenja, ki gradijo napovedne modele z zlivanjem velikih količin heterogenih podatkov. Razvite tehnike je skupaj s sodelavci uporabila za reševanje aktualnih problemov v bioinformatiki in sistemski biologiji. Dr. Žitnik je tekom študija gostovala na Univerzi v Torontu, Imperial College v Londonu, Baylor College of Medicine v Houstonu in na Univerzi Stanford. Trenutno je postdoktorska raziskovalka na oddelku za računalništvo Univerze Stanford (ZDA).


O predavanju (angl.):

Networks pervade medical research and practice. The primary challenge is how to learn on biomedical networks that involve rich interactions, spanning from the molecular scale all the way to the societal scale encompassing all human interactions. However, prevailing deep learning algorithms are designed for data with a regular, grid-like structure and cannot exploit rich interactions, the essence of biomedical networks.
In this talk, I will discuss methods that learn how to embed nodes in rich biomedical networks as points in a low-dimensional embedding space, where the geometry of this space is optimized to reflect the structure of interactions between the nodes. These embeddings methods are at the technical core of Decagon, the first approach for predicting side effects of drug combinations, not merely of individual drugs. Decagon composes a massive network describing how proteins in our bodies interact with each other and how different drugs affect these proteins. Decagon's deep embedding method uses the network to identify patterns in how side effects arise based on how drugs target different proteins. Today, in many cases, it is unknown what side effects might arise from adding another drug to a patient's personal pharmacy, and Decagon has the potential to lead to more effective and safer healthcare.

Vabljeni!


sreda, 19. december 2018 Preizkusno predavanje dr. Borut Toškan

Dr. Borut Toškan bo imel v ponedeljek, 7. 1. 2019 ob 12:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Biologija".

Predavanje z naslovom "DROBCI NEKDANJEGA OKOLJA. ARHEOZOOLOGIJA KOT ORODJE ZA PALEOOKOLJSKE RAZISKAVE" bo potekalo v predavalnici FAMNIT-MP4, Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


torek, 18. december 2018 Slobodan Filipovski nov doktor znanosti

V ponedeljek, 17. decembra 2018, je mladi raziskovalec Slobodan Filipovski uspešno zaključil doktorski študij Matematičnih znanosti.

Pod mentorstvom prof. dr. Roberta Jajcaya je pripravil in zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom O ekstremnih grafih z dano stopnjo in premerom/ožino (On extremal graphs of given degree and diameter/girth).

Iskrene čestitke novemu doktorju znanosti, želimo mu uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!

 


petek, 7. december 2018 Izjemen dosežek: UP IAM in UP FAMNIT do novega raziskovalnega programa ARRS

Raziskovalci Univerze na Primorskem so se podpisali pod še en izjemen dosežek: na razpisu Agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) je bil namreč sprejet nov raziskovalni program, ki sta ga skupaj prijavila UP IAM in UP FAMNIT. V naslednjih šestih letih bodo tako v okviru programa »Matematično modeliranje in enkripcija: od teoretičnih konceptov do vsakodnevnih aplikacij« razvijali inovativne možnosti temeljitega raziskovanja na področju matematike pod vodstvom prof. dr. Enesa Pasalica, vrhunskega znanstvenika na področju kriptografije simetričnih ključev in vodje Centra za kriptografijo UP FAMNIT. Ta bo sodeloval z mednarodno in interdisciplinarno ekipo raziskovalcev, doktorskih in podoktorskih študentov, ki so zaposleni na naši univerzi in na Zavodu InnoRenew CoE.

Uporaba matematike za varovanje informacij

Jedro novega programa je matematika v svoji najčistejši obliki s kriptologijo kot mostom do aplikativne matematike. »Kriptologija je področje, skozi katerega v vsakodnevnem življenju zaživijo najbolj abstraktne matematične ideje kot podstat delovanja najrazličnejših družbenih podsistemov. Varnost je pri tem ključnega pomena. V okviru programa bomo reševali pomembne raziskovalne izzive, ki segajo od temeljnih matematičnih problemov do uporabe v vsakdanjem življenju, s poudarkom na oblikovanju varnih, udobnih in zdravih grajenih okolij,« razlaga prof. dr. Enes Pasalic in hkrati izpostavlja velik poudarek na inovativnosti: »Razširili in nadgradili bomo dosedanje raziskave, ki so povezovale aplikativno matematiko z različnimi področji. To bo sprožilo razvoj novih pristopov in vodilo v smer prelomnega napredka na področju temeljne matematike. Ta bo predstavljal gonilo za inovacije v uporabi enkripcije in na splošno matematike v realnem življenju


(Prof. dr. Enes Pasalic je prejemnik nagrade za znanstveno odličnost UP za leto 2017 za področje naravoslovja in tehnike)

S sodobno tehnologijo do odličnosti

V ospredju bo torej velik poudarek na znanstveni, tehnološki in inovacijski odličnosti, kar bodo raziskovalci dosegli tudi s pomočjo sodobne opreme, ki bo podprla napredne metode zbiranja, modeliranja in analize podatkov, ter sodobnim IT okoljem, ki bo za potrebe dela ekipe zagotovilo shrambo podatkov, upravljanje z njimi, ter potrebno računalniško moč. Konkretni rezultati bodo zagotavljanje varne komunikacije s tehnologijo veriženja blokov (»blockchain«), razvoj inovativnih, interdisciplinarnih podatkovnih metodologij ter simulacij in modeliranje za tvorjenje prelomnih rezultatov na različnih področjih, povezanih z realnimi problemi, pri čemer bo poudarek na temah trajnostnega grajenega okolja.

Prenos znanja na študente in gospodarstvo

Raziskovalno dejavnost bodo lahko pobliže spoznali tudi študenti vseh stopenj, vpisani na programe s področij matematike, računalništva in informatike, trajnostnega okolja in znanosti o podatkih. Na tak način se bo razvila tudi kritična masa raziskovalcev in profesionalnih kadrov, ki bodo lahko še naprej razvijali raziskovalno področje in ga prenašali na gospodarstvo. Uporaba matematičnega znanja bo namreč bistvena za izboljšanje razvoja tehnologij IKT v resničnih okoljih, pri čemer bodo ključni uporabniki znanj – od ostalih raziskovalcev na področju naravoslovnih in tehničnih znanosti do že omenjenega gospodarstva.

Preko udeležbe v oblikovanju novih produktov, tehnologij in tehnoloških rešitev ter inovacij bo lahko v prihodnje zaznati opazen vpliv programa na ekonomski razvoj. Izmenjava tehnologije in znanja med raziskovalnim in gospodarskim svetom pa bo prinesla vpeljavo sistematičnih inovacij in bo povečala tempo novih odkritij, kar bo za posledico prineslo ekonomski in družbeni razvoj.

Opis in vsebine programa so na voljo na tej spletni strani.

Čestitke našim raziskovalcem za izjemen dosežek!

 


petek, 7. december 2018 Zagovor doktorske disertacije študenta Slobodana Filipovskega

Slobodan Filipovski, študent doktorskega študijskega programa Matematične znanosti na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom O ekstremnih grafih z dano stopnjo in premerom/ožino (On extremal graphs of given degree and diameter/girth), pod mentorstvom prof. dr. Roberta Jajcaya.

Zagovor bo potekal v ponedeljek, 17. decembra 2018 ob 16. uri v FAMNIT-MP5  na UP FAMNIT, Glagoljaška ulica 8, 6000 Koper (2. nadstropje). 

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT.

Vljudno vabljeni!


sreda, 5. december 2018 Vabilo na predavanje in delavnico "Pomen in uporaba računalniškega mišljenja v učenju in poučevanju"

Univerza na Primorskem, v okviru projekta

Inovativno učenje in poučevanje v visokem šolstvu (INOVUP)
vabi vse zaposlene na univerzi na predavanje in delavnico,

ki ju bosta izvedla

dr. Andrej Brodnik (UP FAMNIT)
in dr. Sonja Čotar Konrad (UP PEF),

POMEN IN UPORABA RAČUNALNIŠKEGA MIŠLJENJA
V UČENJU IN POUČEVANJU

v četrtek, 6. decembra 2018, od 13.00 do 14.30 v predavalnici VP2 (UP FAMNIT, Glagoljaška 8).

Število mest je omejenih, potrebna je predhodna prijava preko e-prijavnice:
https://goo.gl/forms/XzPSKrKTc82kjI1U2.

Računalniško mišljenje je način reševanja problemov (Wing, 2006). Računalniško mišljenje torej ne pomeni, da delujemo kot računalniki, niti pojem ni omejen na računalniško programiranje, ampak pomeni zmožnost posameznikove učinkovite orientacije v digitalnem svetu danes in postaja ena ključnih strategij za učinkovito spoprijemanje s sodobnimi (poklicnimi) izzivi v prihodnosti. Slednje pomeni, da je urjenje računalniškega mišljenja urjenje v reševanju problemov, zato je nujno, da se to strategijo in spretnost sistematično vključuje v učenje in poučevanje od vrtca do univerze.

Na predavanju bomo najprej opredelili, kaj računalniško mišljenje je, nato pa poudarili pomen urjenja in sistematičnega razvijanja računalniškega mišljenja pri otrocih in mladostnikih tudi za širši psihološki razvoj posameznika. V okviru delavnice bomo  predstavili primer dobre prakse uporabe in vključevanja računalniškega mišljenja pri obravnavi »neračunalniških« vsebin različnih predmetnih področij ter skušali odgovoriti na nekatera vprašanja, ki se pri vključevanju računalniškega mišljenja v pedagoški proces danes še odpirajo.

Vabljeni!


torek, 4. december 2018 Študenti in raziskovalci UP FAMNIT bodo v Istri uvajali smilj

Na Famnitu smo pridobili še en projekt, ki prispeva k razvoju širšega okolja: večletno partnerstvo s KZ Agrario Koper smo nadgradili s sodelovanjem s Centrom za trajnostni razvoj Live Green ter Kulturnim društvom Sloga Sv. Peter in uspešno pridobili sredstva na Javnem pozivu LAS Istre za izbor operacij, sofinanciranih iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Do konca maja 2019 bodo tako raziskovalci z Oddelka za aplikativno naravoslovje in študenti Sredozemskega kmetijstva in Biodiverzitete oziroma Varstvene biologije, aktivno vključeni v operaciji, katere namen je izkoristiti endogene in gastronomske potenciale zaledja slovenske Istre ter to razvijati v skladnem odnosu med turizmom, okoljem in potrebami družbe. V ta namen bo vzpostavljen razvojni in učni kmetijski center slovenske Istre.

Cilji projekta so zelo konkretni in zanimivi za širšo okolico: »Vzpostavili bomo učilnico v naravi, ki bo služila kot podporno učno in podjetno okolje za mlade, pridelovalce, vrtičkarje, širšo javnost in druge obiskovalce, z namenom vključevanja vsebin, katerih cilj je medgeneracijsko učenje, popularizacija naravne in kulturne dediščine Istre na področju prehrane,« razlaga izr. prof. dr. Dunja Bandelj in ob tem poudarja: »Pomemben vidik bo vsekakor delo na področju diverzifikacije kmetijske dejavnosti in inovativnosti v kmetijstvu – na naši fakulteti bomo tako poskrbeli za vključevanje laškega smilja v ekološko pridelavo kot novo poslovno priložnost za kmetije in mlade podjetnike, hkrati pa bomo s programom izobraževanja in osveščanja okrepili konkurenčnost kmetijstva v slovenski Istri.«

 
Smilj je rastlina, značilna za sredozemsko vegetacijo, ki v zadnjih letih prehaja v kmetijstvo zaradi dragocenih biološko aktivnih sestavin, ki se uporabljajo predvsem v farmacevtske in kozmetične namene.

Natančneje bo Oddelek za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT poskrbel za vzpostavitev trajnega demonstracijskega polja laškega smilja v okviru Centra za razvoj kmetijstva na Purissimi. S smiljem, tipično sredozemsko rastlino z latinskim imenom Helichrysum italicum se oddelek ukvarja že nekaj časa. Spomnimo, da so naši raziskovalci poleti kot prvi na svetu uspešno posekvencirali genom te rastline, ki je že prepoznana kot tržna niša na Korziki, intenzivno pa jo sadijo tudi v Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem za pridelavo dragocenega eteričnega olja. To vsebuje učinkovine proti staranju in različnim vnetjem, zato ga že uporabljajo v farmaciji in kozmetiki (na primer podjetja L'Occitane, L'Oréal). Uvajanje smilja ponuja torej številne nove poslovne možnosti: »Podnebje v Slovenskem primorju ponuja idealne pogoje za uvajanje rastline in z zadružnim pridelovanjem bi lahko kmetje pridelek vključili v farmacevtsko ali zeliščarsko dejavnost oziroma razvijali nove produkte kot so denimo kreme ali destilati. S tovrstno diverzifikacijo pridelka bi lokalni pridelovalci imeli možnost dodatnega vira dohodka, ponudile pa bi se tudi možnosti za razvoj socialnega podjetništva. Ekološka pridelava trenutno zelo cenjene rastline pa bi predstavljala novo turistično atrakcijo,« našteva dr. Bandelj.

V delovanje omenjenega demonstracijskega polja na Purissimi bodo kot rečeno vključeni tudi študenti in raziskovalci UP FAMNIT. Po pripravi polja jih bo čakala proučitev vpliva gojenja smilja na naravo in okolje, nato pa bodo pripravili tehnološka navodila za gojenje in oskrbo nasada za pridelovalce v Slovenski Istri, ki se bodo odločili za implementacijo rastline v kmetijsko pridelavo. Delo v laboratoriju bo imelo za rezultat vzpostavitev lastnega sadilnega materiala, katerega bo potrebno še razmnoževati. Pomembne bodo tudi izobraževalne aktivnosti, saj bo potrebno seznaniti širšo javnost in posamezne ciljne skupine v zvezi z uporabo in zdravilnimi učinkovinami smilja.


ponedeljek, 3. december 2018 Konstituiran Študentski svet UP FAMNIT v študijskem letu 2018/19

Na konstitutivni seji, ki je potekala v četrtek, 29.11.2018, se je konstituiral Študentski svet UP FAMNIT (ŠS UP FAMNIT).

ŠS UP FAMNIT je bil izvoljen na volitvah, ki so bile izvedene 21. novembra 2018.

Člani ŠS UP FAMNIT v študijskem letu 2018/19 so:

  1. Amar Bapić (Matematične znanosti, magistrski),
  2. Malvina Baša (Biopsihologija, magistrski),
  3. Sara Brglez (Biopsihologija, dodiplomski),
  4. Nina Đukić (Računalništvo in informatika, dodiplomski),
  5. Arsen Matej Golubovikj (Računalništvo in informatika, dodiplomski),
  6. Stina Jurkota Rebrović (Varstvena biologija, dodiplomski),
  7. Nina Klobas (Matematične znanosti, magistrski),
  8. Dijana Kosič (Varstvo narave, magistrski),
  9. Robert Logar (Biodiverziteta, dodiplomski),
  10. Đorđe Mitrović (Matematika, dodiplomski),
  11. Taja Pajmon Rak (Varstvo narave, magistrski),
  12. Rok Pogelšek (Matematika v ekonomiji in financah, dodiplomski),
  13. Damjan Tonkli (Bioinformatika, dodiplomski),
  14. Hana Truta (Sredozemsko kmetijstvo, dodiplomski),
  15. Nives Žunec (Biopsihologija, dodiplomski).

Na konstitutivni seji je bila za predsednico izvoljena Taja Pajmon Rak, za podpredsednico Nives Žunec, za tajnika Damjan Tonkli, študente UP FAMNIT pa bo v Študentskem svetu UP poleg predsednice ŠS UP FAMNIT predstavljala še študentka Sara Brglez.

Volitve so bile izvedene v skladu s Statutom UP, Pravilnikom o načinu volitev predstavnikov študentskih svetov članic Univerze na Primorskem in imenovanju predstavnikov študentov v organe ter komisije in delovna telesa članic UP in Pravili UP FAMNIT. Informacije o poteku volitev so dostopne na spletni strani fakultete (rubrika Študenti/Študentski svet).

Študentskemu svetu UP FAMNIT želimo uspešno delo!


ponedeljek, 3. december 2018 Preizkusno predavanje dr. Graham Luke Morgan

Dr. Graham Luke Morgan bo imel v torek, 11. 12. 2018 ob 10:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Matematika".

Predavanje z naslovom "Semiprimitive groups and the graph-restrictive property" bo potekalo v predavalnici FAMNIT-Muzejski3, Muzejski trg 7, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 3. december 2018 Prof. dr. Gretta Pecl (Univerza na Tasmaniji) o podnebnih spremembah v oceanih

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na predavanje z naslovom 

Podnebne spremembe v svetovnih oceanih (Climate changes in world’s oceans), ki bo

v sredo, 5. decembra ob 13.00 v predavalnici Famnit VP-2 (Glagoljaška 8, Koper).
Predavala bo prof. dr. Gretta Pecl (Univerza na Tasmaniji).


Foto vir: Twitter

S ponosom in z velikim veseljem obveščamo, da na Oddelek za biodiveziteto UP FAMNIT prihaja prof. dr. Gretta Pecl, direktorica Centra za morsko socio-ekologijo Univerze v Tasmaniji (Avstralija). Prof. Pecl, ki je sicer tudi slovenskih korenin, sodi med vodilne strokovnjake na področju ekologije podnebnih sprememb z objavami v številnih prestižnih znanstvenih revijah, vključno s Science in Nature.

S kolegi z mednarodnega okolja dr. Pecl preučuje dolgoročne vplive podnebnih sprememb v oceanskih območjih, ki se najhitreje in najbolj segrevajo, kot so npr. vzhodna obala Tasmanije, kjer so zabeležili 4-kratno stopnjo segrevanja v primejavi s svetovnim popvprečjem, Madagaskar, Južna Afrika, Indija in Brazilija. Več informacij o delu in objavah dr. Pecl je dostopnih na: http://www.utas.edu.au/profiles/staff/imas/Gretta-Pecl.

Predavanje z naslovom Podnebne spremembe v svetovnih oceanih (Climate changes in world’s oceans) bo potekalo v angleškem jeziku.

Vabljeni!