Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 23. oktober 2018 Priprava na 8ECM: Javno predavanje na kongresu je napovedal Sir Vaughan F.R. Jones

 

 

 

 

 

 

Javno predavanje na kongresu je napovedal Sir Vaughan F.R. Jones

Z veseljem sporočamo, da je prejemnik Fieldosve medalje, Sir Vaughan F. R. Jones, sprejel vabilo, da v času 8. Evropskega matematičnega kongresa pripravi javno predavanje.

Sir Vaughan F. R. Jones je Novozelandski matematik, svetovno znan po svojem izjemnem delu na von Neumannovih algebrah in vozelnih polinomih.

 

Leta 1990 je bil nagrajen s Fieldsovo medaljo za svoja odkritja na področju  matematičnih študij vozlov - vključno z izboljšanjem Alexandrovega polinoma (zdaj imenovanega Jonesov polinom). Problema se je lotil iz nepričakovane smeri, in sicer iz teorije von Neumannovih algeber, področja analize, ki jo je že razvil Alain Connes. Ta odkritja so privedla do rešitve številnih klasičnih problemov v teoriji vozlov in hkrati do povečanega zanimanja za topologijo nizkih dimenzij.

Njegovo delo na področju polinomov in invariant v teoriji vozlov je imelo hkrati izjemno uporabno vrednost na področju molekularne biologije, kjer je prišlo do novih spoznanj pri odkrivanju procesov podvajanja DNK. Rezultati teh raziskav so postavili nov mejnik v sodobni matematiki, hkrati pa ves čas ponujajo  priložnosti za nova odkritja.

 

Profesor Jones je zaslužni profesor Univerze Berkley v Kaliforniji, kjer je bil zaposlen od leta 1985, prav tako od leta 2011 zaseda položaj častnega Stevenson profesorja na Univerzi Vanderbilt in je alumni profesor na Univerzi v Aucklandu.

Veselimo se, da bomo profesorja Jonesa pozdravili na 8. Evropskem kongresu matematike v Portorožu!

 

Vabljeni k spremljanju spletne strani www.8ecm.si, kjer bomo objavljali tekoče novice s priprav na 8ECM!

 


torek, 23. oktober 2018 Naši študenti na finalu UPM 2018

V soboto, 13. oktobra 2018, je v Mariboru potekalo finalno kolo Univerzitetnega programerskega maratona 2018. Zaključni dogodek je organiziral Inštitut za računalništvo, odvil pa se je v prostorih Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM. Zadnje programerske bitke so se udeležile ekipe, ki so dosegle najboljše rezultate na prvih treh kolih. Zbralo se je tako 16 ekip oziroma 46 tekmovalcev.

Udeleženci so imeli na voljo pet ur časa za reševanje devetih nalog (ogledate si jih lahko na sodniškem sistemu), izpostaviti pa gre, da so bile nekatere zelo zahtevne. Zmagovalna ekipa je rešila kar 7 nalog, drugouvrščena je rešila 6 nalog, tretjeuvrščena pa 5 nalog. Uradne rezultate si lahko ogledate tukaj.

Najboljše tri ekipe v skupnem seštevku so bile:

  1. mesto: Final Solution (v sestavi Žan Knafelc, Tim Poštuvan in Žiga Željko)
  2. mesto: muzik.si (v sestavi Luka Avbreht, Filip Koprivec in Samo Kralj)
  3. mesto: Jam (v sestavi Aljaž Eržen, Marko Rus in Žiga Vene)

Prvaki posameznih univerz so:

  • Univerza v Ljubljani: Final Solution (Žan Knafelc, Tim Poštuvan in Žiga Željko)
  • Univerza v Mariboru: ASMx64 (Vid Keršič, Niko Uremović in Mitja Žalik)
  • Univerza na Primorskem: Migos (Arsen Matej Golubovikj, Igor Saveski in Predrag Zvezdakoski)

   

V letošnji sezoni se je tekmovanj udeležilo 178 tekmovalcev oziroma 60 ekip. UP FAMNIT so poleg omenjenih prvakov zastopali še naslednje ekipe:

  • Avokado (Tilen Jesenko, Goran Tubić, Gašper Moderc)
  • Narcos (Eda Kaja, Lisi Qarkaxhija, Arber Avdullahu)
  • python3-1 (Mirza Krbezlija, Đorđe Mitrović, Isidora Rapajić)

Čestitke vsem udeležencem!

 

 

O Univerzitetnem programerskem maratonu:
Univerzitetni programerski maraton (UPM) je slovensko tekmovanje za študente v programiranju, kjer je poudarek na poznavanju algoritmov in podatkovnih struktur. Tekmovanje je ekipno in sestoji iz treh predkol in finalna. UPM poteka na vseh treh slovenskih univerzah hkrati (na Univerzi v Ljubljani, na Univerzi v Mariboru in na Univerzi na Primorskem). Poleg tega UPM predstavlja kvalifikacije za CERC (Central Europe Regional Contest). CERC pa je sestavni del tekmovanja ACM International Collegiate Programming Contest, ki je največje, najprestižnejše in najstarejše tovrstno tekmovanje.


ponedeljek, 22. oktober 2018 Prvo predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2018/19

Vabimo vas na prvo letošnje predavanje z naslovom

»Ali sme imeti na maturi polinom kompleksno ničlo?«,

ki bo potekalo v sredo, 24. oktobra 2018, ob 18.00,
v Veliki predavalnici 1, UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Predaval bo ddr. Janez Žerovnik, UL FS in IMFM.

 

Radi se pohvalimo s tem, da je matematika zelo natančna in na logično korektnih dokazih osnovana znanost. Ob tem pa pogosto spregledamo (milo rečeno) nenatančnosti pri najbolj osnovnih konceptih. Zaradi pogoste uporabe smo se marsičesa navadili, zato se pri razmisleku, ali je neka naloga primerna, torej dovolj jasna in nedvoumna, za maturitetni izpit, presenetljivo pogosto pojavijo vprašanja, kot je tisto v naslovu. Na nekaj primerih iz srednješolske matematike bomo razmislili, kaj pravzaprav mislimo, ko zapišemo, da je »funkcija v točki naraščajoča«, da ima polinom kompleksne ničle in podobno. 

O predavatelju:
Janez Žerovnik je na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo Univerze v Ljubljani diplomiral leta 1982 in magistriral leta 1988. Doktoriral je leta 1992 na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (računalništvo) in leta 1994 na Tehniški univerzi v Gradcu (Avstrija) s področja matematičnih znanosti. Večina njegovih znanstvenih del je s področja diskretne optimizacije, teorije grafov in aplikacij. Zaposlen je na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani. Od leta 2009 je predsednik državne predmetne komisije za splošno maturo za matematiko.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih popotovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni!


sobota, 20. oktober 2018 Zaključena 6. sredozemska konferenca o morskih želvah

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT je uspešno zaključil 6. sredozemsko konferenco o morskih želvah, ki je v sodelovanju z Inštitutom Plavi svet potekala v POreču med 16. in 19. oktobrom.

Konference, katere predsednik je bil izr. prof. dr. Bojan Lazar, se je udeležilo več kot 180 strokovnjakov in raziskovalcev iz sredozemskih in evropskih držav, ki so v okviru 5 tematskih sekcij predstavili 30 ustnih ter 88 posterskih prispevkov. Konferenca je vključevala tudi 6 praktičnih delavnic ter dve plenarni predavanji, ki sta ju izvedla vabljena predavatelja - prof. dr. Larry Crowder (Stanford University) in dr. Caterina Maria Fortuna (Italian National Institute for Environment Protection and Research).

Na konferenci smo predstavili tudi nov oddajnik za sledenje migracijam morskih želv, ki so ga razvili strokovnjaki UP FAMNIT v okviru projekta LIFE Euroturtles. Novo-razviti oddajnik omogoča pozicioniranje želv z uporabo GPS tehnologije ter prenos lokacijskih podatkov po GSM omrežju. Nova metodologija, ki ne zahteva uporabe ARGOS satelitskega sistema, bo znatno zmanjšala stroške raziskav ter naredila telemetrijo morskih želv dostopno širšemu krogu raziskovalcev.

Več o konferenci in programu lahko prebereta na spletni strani https://marine-turtles.eu/ ter FB naslovu: https://www.facebook.com/MedTurtleConf2018.

 

 


sreda, 10. oktober 2018 Vabilo na predavanje prof. dr. Larryja Crowderja (Stanford University), vodilnega svetovnega strokovnjaka na področju morskih varstvenih ved

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na predavanji

»Navigating Our Way to Solutions for Marine Conservation«
in »Dynamic Ocean Management:
A novel approach to interactions between people and oceanic pelagic organisms«

v petek, 12. oktobra 2018, ob 12.00
v Veliki predavalnici 2 (VP2) na Glagoljaški 8.

Predaval bo prof. dr. Larry Crowder z Univerze Stanford (ZDA)

Prof. dr. Larry Crowder je profesor varstvene biologije morja na Morski postaji Hopkins Univerze Stanford (ZDA) in višji znanstveni svetnik na Inštitutu Stanford Woods. Njegove raziskave vključujejo proučevanje plenilskih odnosov v morju in dinamiko morskih prehranjevalnih spletov, populacijsko modeliranje, modeliranje prehranjevalnih spletov ter vpliv ribištva na morske ekosisteme.

Vodil je številne interdisciplinarne raziskovalne projekte in je bil direktor Centra za varstvo morja Univerze Duke ter Centra Ocean Solutions Univerze Stanford. Današnje raziskave Dr. Crowderja se osredotočajo na interdisciplinarne pristope v varstvu oceanov, vključujoč problematiko naključnega ulova v kontekstu klimatskih sprememb, prostorsko ekologijo, ekosistemski pristop varstvu morja ter dinamično prostorsko planiranje in upravljanje z oceani.

Dr. Crowder bo izvedel dve predavanji z naslovom »Navigating Our Way to Solutions for Marine Conservation«
in »Dynamic Ocean Management: A novel approach to interactions between people and oceanic pelagic organisms«. Potekali bosta v Veliki predavalnici 2 (Glagoljška 8, Koper), s pričetkom ob 12.00. Po predavanju bo sledila neformalna razprava, kjer bo prof. dr. Crowder na voljo za razpravo o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti svetovnih oceanov.

Vabimo vas, da se nam pridružite!


sreda, 10. oktober 2018 Študenti s projektom dokazali, da "ljubezen zmore drugače"!

Študenti Univerze na Primorskem so v poletnih mesecih delovali v okviru projekta LUZD–Ljubezen zmore drugače. V sodelovanju z Lunino vilo, inštitutom za zaščito otrok, katere direktorica je Nina Kočar, tudi diplomantka našega programa Biopsihologije, so delovali na področju preprečevanja otroških zlorab. Problematika je še kako pereča, saj je v Sloveniji  glede na strokovne ocene zlorabljen vsak 5. otrok, kar v seštevku pomeni več kot 70.000 otrok, hkrati pa je tako preventivnih in kurativnih dejavnosti na tem področju (še vedno) malo.

V okviru projekta so študentje s pozitivnim sloganom »Ljubezen zmore drugače« spodbujali širšo javnost h globljemu razumevanju in aktivnemu reševanju problematike ter na interaktiven način poskušali ozavestiti tako javnost kot tudi starše (ki so na žalost najpogosteje storilci zlorab otrok), da kot posamezniki in družba zmoremo drugače. Aktivnosti so obsegale snovanje in izvajanje promocijskih aktivnosti medijske kampanje, vodenje kreativnih delavnic za otroke in za matere z izkušnjo nasilja varnih hišah in materinskih domovih v Ljubljani.

Ljubezen zmore drugače je eden od projektov, ki se izvajajo v okviru Javnega razpisa Projektno delo z negospodarskim in neprofitnim sektorjem – Študentski inovativni projekti za družbeno korist 2016–2018 Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS.

Poteka v sodelovanju z inštitutom za zaščito otrok Lunina vila (https://www.luninavila.si/). V projektu so sodelovali: Andreja Olovec, Alja Jančič, Nel Prevc Koršič, Lara Samojlenko (vse Biopsihologija UP FAMNIT), Jakob Sajovič (Uporabna psihologija UP FAMNIT), Jerica Okorn in Mikela Veren (Psihosocialna pomoč FUDS), Barbara Kokalj (Management, UP FM) ter Živa Kralj (Predšolska vzgoja, UP PEF, pod mentorstvom asist. dr. Simone Gomboc.

 


ponedeljek, 8. oktober 2018 September v znamenju obiskov in sodelovanj

Tedni pred začetkom novega študijskega leta so na UP FAMNIT minili v znamenju sodelovanja tako z že vzpostavljenimi kot tudi novimi partnerstvi. Obiski so se pričeli v začetku septembra, ko so v goste prišli partnerji mednarodnega projekta ECCUM, katerega cilj je podpreti pet univerz iz Uzbekistana in Kazahstana pri vzpostavitvi magistrskega študijskega programa matematičnega inženiringa in vzpostavitvi računalniških centrov.

Na zadnjem projektnem srečanju so se partnerji sestali ravno v Kopru, kjer so profesorji z Univerze v Santiagu de Compostela (Španija) in POLITO (Italija) izvedli usposabljanja s področja uporabne matematike. Petdnevnega programa predavanj in vaj se je udeležilo 26 profesorjev z univerz Urgench State University, UrSU (Uzbekistan), Turin Polytechnic University in Tashkent, TTPU (Uzbekistan), Bukhara Engineering – Technological Institute, BETI (Uzbekistan), A- Baitursynov Kostanay State University, KSU (Kazahstan) in International Information Technology University, IITU (Kazahstan).

 

Usposabljanje je bilo namenjeno poglobitvi znanj s posameznih področij, ki jih bodo profesorji iz centralne Azije nato predajali naprej svojim študentom. Med drugim so se spoprijeli s programi MATLAB®, COMSOL in ANSYS, ter se poglobili v parcialne diferencialne enačbe in njihove numerične rešitve ter iskanje približnih rešitev 1-dimenzionalnih eliptičnih diferencialnih enačb v inferenčni statistiki z metodo končnih elementov.

Matematični inženiring je osnova v vseh vejah inženiringa – od letalskega in elektronskega vse do strojnega in računalniškega. Zamisel za projekt pa izhaja iz želje po večjem sodelovanju med izobraževalnimi ter raziskovalnimi ustanovami in industrijo.

Srečanju v Kopru so sledile dejavnosti na Univerzi v Santiagu de Compostela, katerih so se udeležili tudi raziskovalci in zaposleni fakultete.

V dneh, ko so intenzivno potekale priprave na Orientacijske dneve UP pa se je zbrala še ena skupina mednarodnih raziskovalcev. Od 24. do 28. septembra so se namreč podiplomski študenti in raziskovalci zbrali na delavnici Software Tools for Mathematics, katere namen je bil izboljšati poznavanje računalniških orodij za potrebe raziskovanja.

Namen predavanj in posameznih delavniških aktivnostih je bil spodbuditi povezovanje različnih uveljavljenih rešitev in sodelovanje med skupnostmi znotraj tega raznolikega ekosistema programskih orodij.

Delavnica je bila uradni dogodek Software Carpentry, kot tudi uradni dogodek Sage Days. Software Carpentry že od leta 1998 promovira računalniške spretnosti, ki jih raziskovalci potrebujejo, da bi naredili več v krajšem času in z manj bolečinami. Sage Days so zborovanja ljudi, ki jih zanima orodje SageMath – od novincev pa vse do razvijalcev.


četrtek, 4. oktober 2018 Spoznavno druženje študentov in zaposlenih - Meet up party 2018/19

Študentski svet UP FAMNIT vami na tradicionalno spoznavno druženje FAMNITovih brucev, ostalih študentov in zaposlenih. Srečali se bomo v sredo, 10. oktobra 2018, ob 19:30 v Adria Bowlingu v Ankaranu. Družili in spoznavali se bomo ob bowlingu, biljardu in namiznem nogometu. Študentje bomo zelo veseli tudi naših profesorjev in ostalih zaposlenih, zato upamo, da se nam pridružite v čimvečjem številu!

Organiziran bo tudi avtobusni prevoz iz Kopra. Prvi avtobus nas bo pobral ob 19:00 na Potniškem terminalu, drugi takoj, ko se prvi vrne. Zbor vseh bo ob 19:00! PRIJAVA ZA PREVOZ JE OBVEZNA - obvezno potrdite prijavo še na mailu, ki ga prejmete po prijavi!
https://www.famnit.upr.si/sl/dogodek/spoznavno-druzenje-2018

Vstop je prost, dogodek pa je zaprt za zunanje obiskovalce.
Dogodek na FB: https://www.facebook.com/events/444917155912954/

Vaš Študentski svet UP Famnit!

**********************

Dear UP FAMNIT students and employees!

You are kindly invited to our traditional Meet up party. We will meet on 10th of October at 19:30 in Adria Bowling Ankaran. We are going to play bowling, biljard and table soccer.

We will provide also some busses that will take us there and back. For those who will need it we meet at 19:00 at Potniški terminal. Link for application will be added later. APPLICATION FOR BUS IS OBLIGATORY - you must confirm it by clicking the link you recieve to mail after filling in the form:
https://www.famnit.upr.si/sl/dogodek/spoznavno-druzenje-2018

Entrance is free, but this event is ment just for students and employees of FAMNIT.
FB event: https://www.facebook.com/events/444917155912954/

Can't wait to see you!
Your students council UP Famnit!


sreda, 3. oktober 2018 Vabilo na gostujoči predavanji dr. Andreee Nechifor (Transilvania University of Brasov, Romania)

Oddelek za matematiko UP FAMNIT

vabi na jezikoslovni predavanji

Contextualizing Foreign Language Teaching (ob 9.30, predavalnica FAMNIT-MP4)

English Language Teaching and Computer Science (ob 11.00, predavalnica FAMNIT-MP4),

ki bosta potekali v četrtek, 4. oktobra 2018.

Izvedla ju bo izvedla gostujoča predavateljica dr. Andreea Nechifor

(Transilvania University of Brasov, Romania)

 

O predavanju Contextualizing Foreign Language Teaching - The Cultural Element in Teaching a Foreign Language:

Teaching and learning a foreign language involves not only focusing on the ability to master the four language skills and the grammar structures, as well as a wide range of vocabulary, but also on cultural awareness. Culturacy, or being literate in the cultural elements of the target language, is a new skill that all the participants in this exchange should be aware of.

O predavanju English Language Teaching and Computer Science - English for Specific Purposes and Corpus Linguistics:

As students of The Faculty of Mathematics and Informatics, learning English for specific purposes is extremely important. But computer science also enables the understanding of computational linguistics and thus, the help that the use of corpus linguistics can provide in mastering specialised vocabulary in a fast and modern manner.

Predavanji bosta potekali v angleškem jeziku.

Vljudno vabljeni!


torek, 2. oktober 2018 12. generacija brucev v prenovljenih prostorih UP FAMNIT

1. oktobra smo na UP FAMNIT sprejeli dvanajsto generacijo brucev, ki so se v študijskem letu 2018/19 prvič vpisali v dodiplomske študijske programe UP FAMNIT.

Praznično dogajanje se je pričelo na koprskem Titovem trgu, kjer so se zbrali bruci vseh fakultet Univerze na Primorskem. Tradicionalnega pozdrava bruckam in brucem ob začetku novega študijskega leta se je udeležila pisana množica mladih obrazov, ki so se po dopoldanskem programu ponovno srečali in zabavali še v večernih urah. Dobrodošlico novim obrazom naše univerze so izrekli prorektor UP izr. prof. dr. Boris Kavur, podžupan MOK Peter Bolčič, predsednik Študentskega sveta Univerze na Primorskem Gregor Gulič in predsednik ŠOUP Jure Ciglar, začetek študijskega leta pa so skupaj naznanili vse dekanje in dekani fakultet.

Letos smo na UP FAMNIT priredili dva sprejema – v slovenščini in v angleščini, na obeh pa so študente pozdravili dekanja UP FAMNIT, prof. dr. Klavdija Kutnar, prodekanja za študijske zadeve, izr. prof. dr. Dunja Bandelj in predsednica študentskega sveta, Taja Pajmon Rak.
Posebna pozornost je bila tudi letos namenjena študentom tutorjem. Ti predstavljajo pomembno oporno točko za vse tiste, ki v času študija potrebujejo nasvet in pomoč pri reševanju vsakodnevnih težav. Ob tej priložnosti so tutorji študenti prejeli certifikate za opravljeno delo v preteklem študijskem letu.

(na fotografiji: tutorji UP FAMNIT)

Za sprejem novih študentov v dveh jezikih smo se odločili zato, ker se delež tujih redno vpisanih študentov na naši fakulteti stalno povečuje. Na vseh treh stopnjah je prvič vpisanih študentov v prvi letnik programa kar 103, kar predstavlja že 45% vseh vpisanih v prve letnike. Vseh študentov na UP FAMNIT bo letos 571, iz tujine pa jih je 191. Na naših programih so trenutno študenti iz Slovenije in iz naslednjih držav: Argentina, Azerbajdžan, Belorusija, Bosna in Hercegovina, Bosna in Hercegovina, Češka, Črna Gora, Hrvaška, Hrvaška, Italija, Izrael, Kazahstan, Kolumbija, Kosovo, Madžarska, Makedonija, Mehika, Nemčija, Rusija, Srbija, Španija, Šrilanka, Turčija, Uzbekistan in Združene države Amerike.

Dodatnih 15 študentov prihaja na našo fakulteto tudi v okviru različnih programov mobilnosti (Erasmus+, Erasmus Mundus).

Tuji študenti so se s fakulteto in Koprom spoznali še pred začetkom študijskega leta: zanje smo organizirali Orientacijske dneve UP, katerih se je udeležilo kar 165 študentov z vseh fakultet.

Za dodatno praznično dogajanje smo poskrbeli z odprtjem prenovljenih prostorov fakultete na Glagoljaški 8, kjer imamo odslej na voljo več predavalnic in računalniških laboratorijev za bolj kakovostno pedagoško in raziskovalno delo.

Uradne slovesnosti se je udeležil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije, prof. dr. Jernej Pikalo, ki je s slovesnim rezanjem traku skupaj z rektorjem Univerze na Primorskem tudi uradno odprl prenovljene prostore fakultete.


(na fotografiji: dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport RS in prof. dr. Dragan Marušič, rektor UP)

Vsem želimo umirjen začetek novega življenjskega obdobja in čim več študijskih uspehov!