Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 5. november 2018 Vabilo na delavnico "RRI Open Access - advantages and challenges for scientific community"

                                           

Visokošolski učitelji in raziskovalci Univerze na Primorskem

so vabljeni na delavnico z naslovom

RRI Open Access - advantages and challenges for scientific community,

ki bo potekala v petek, 16. novembra 2018 med 9.00 in 14.00,
v prostorih UP FAMNIT (Glagoljaška 8, predavalnica VP2)

Program delavnice je objavljen na tej povezavi, izvaja pa se v okviru evropskega projekta Starbios2 in v sodelovanju z Zavodom InnoRenew CoE.

Vljudno vabljeni!

 

Odprti dostop do znanstvenih publikacij (ang. Open Access) na svetovnem spletu ter upravljanje avtorskih pravic s prostimi licencami predstavlja inovativno orodje za promocijo slovenske znanosti in je v skladu z Nacionalno strategijo odprtega dostopa do znanstvenih objav in raziskovalnih podatkov v Sloveniji 2015-2020 ter s četrtim načelom Načrta S (angl. Plan S) Evropske komisije in agencij za financiranje raziskovalne dejavnosti v nekaterih državah članicah EU. V ta namen je ARRS v letu 2018 objavila Javni razpis za povračilo stroškov znanstvenih objav v zlatem odprtem dostopu.

Pri tovrstnem dostopu imajo uporabniki pravico vsebino brati, shraniti in izpisati, a tudi razmnoževati, uporabiti, razširjati, prenesti ter javno prikazati, izdelati in razširiti v katerem koli digitalnem mediju za kateri koli odgovoren namen. Dovoljena in prepovedi uporabe so označena z različnimi licencami (npr. Creative Commons) in jih določi založnik.