Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sobota, 29. september 2018 Potekajo orientacijski dnevi 2018

Prvi študenti že prihajajo na obalo in za tuje študente smo izvedli serijo dogodkov združene v Orientacijske dneve 2018. Na njih sodeluje 165 študentov (od tega jih je dobra tretjina iz UP FAMNIT), ki bodo prvega oktobra začeli svojo študijsko pot na Univerzi na Primorskem.

Tekom orientacijskih dni novi študenti spoznavajo okolje, delovanje univerze, njenih fakultet in drugih organizacij, predvsem Študentsko Organizacijo Univerze na Primorskem. Zvrstile so se raznovrstne predstavitve, ogledi, delavnice in druženja. V sodelovanju z upravno enoto Koper smo uredili dokumentacijo za dovoljenja za začasno prebivanje, tekom programa pa so se študenti spoznali s koordinatorji študijskih programov, raziskovalci in drugim osebjem. Sobota je bila  namenjena spoznavanju slovenščine kot uvod v tečaje, ki se pričenjajo v oktobru. Del programa je bil namenjen tudi temu, da se študenti spoznajo med seboj in s tutorji. Tako je na primer v četrtek zvečer potekala predstavitev kulinaričnih dobrot iz držav od koder prihajajo študenti. 8 avtorjev najboljših fotografij prvega dne pa je imelo priložnost na potopu spoznati tudi podvodni arheološki park v Strunjanu!

  
 
 

Orientacijski dnevi se zaključujejo v ponedeljek, ko se bo program povezal z dogodkom Pozdrav bruckam in brucem 2018, ki se z bogatim programom pričenja ob 9. uri na Titovem trgu.

Vsem želimo prijetno bivanje pri nas!


sreda, 26. september 2018 Do 27. 9. 2018 možna prijava za vpis v dodiplomski in podiplomski študij (zadnji prijavni rok)

Danes se je pričel zadnji prijavni rok za vpis v dodiplomske, magistrske in doktorske študijske programe UP FAMNIT v študijskem letu 2018/2019 (za slovenske državljane in državljane EU ter za Slovence brez slovenskega državljanstva in državljane izven EU), ki poteka do vključno jutri, četrtka 27. 9. 2018.

Kandidati, ki želijo svojo študijsko pot nadaljevati na UP FAMNIT, so vabljeni k oddaji prijave.

Prosta mesta so še v vseh dodiplomskih študijskih programih UP FAMNIT, razen na študijskem programu Biopsihologija, in na vseh podiplomskih (magistrskih in doktorskih) študijskih programih UP FAMNIT.

Prijavo je potrebno oddati preko spletnega portala eVŠ in priporočeno poslati po pošti na naslov: UP FAMNIT, Glagoljaška 8, Koper.

Razpis za vpis in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopni tukaj.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


ponedeljek, 24. september 2018 Javni poziv za pridobitev štipendije iz Štipendijskega sklada UP

Univerza na Primorskem vabi vse študente UP, da se prijavijo na javni poziv za pridobitev štipendije ter s tem izrazijo svoj interes za vključitev v sklad.

Štipendijski sklad Univerze na Primorskem je namenjen nagrajevanju in spodbujanju najboljših študentov UP, ponudbi teh študentov delodajalcem še v času študijskega procesa in zagotavljanju možnosti za zaposlitev teh študentov takoj, ko zaključijo s študijem.

Rok za oddajo vlog je sreda, 10. oktobra 2018.

Javni poziv je dostopen na spletni strani Kariernega centra UP.

Vabljeni k prijavi!


petek, 21. september 2018 DODIPLOMSKI ŠTUDIJ: Urniki za jesenski semester 2018/2019

Obveščamo vas, da so na spletni strani fakultete (v rubriki Urniki) objavljeni urniki za jesenski semester 2018/2019, ki se prične v ponedeljek, 1. oktobra 2018 in zaključi v petek, 18. januarja 2019.

Posebej vas želimo opozoriti na naslednje:

  • SKUPINE: delitev v skupine PRI VAJAH je predvidena pri nekaterih predmetih dodiplomskih študijskih programov Računalništvo in informatika – izvedba v slovenskem jeziku (1. in 2. letnik), Računalništvo in informatika – izvedba v angleškem jeziku (1. letnik), Biodiverziteta / Varstvena biologjja (1. in 2. letnik) in Biopsihologija (1., 2. in 3. letnik). SEZNAMI študentov po skupinah bodo objavljeni na zgoraj navedeni spletni strani najkasneje v soboto, 29. septembra 2018. V skupine za letnik bodo uvrščeni le študenti, ki so prvič ali ponovno vpisani v letnik. Ostali študenti (pavzerji; študenti, ki opravljajo obveznosti za pretekli letnik; študenti, ki opravljajo diferencialne izpite; študenti, ki jim je bilo odobreno opravljanje predmetov višjega letnika), se za vključitev v skupino za vaje pri predmetu dogovorijo neposredno z nosilcem predmeta oziroma z asistentom pri predmetu;
  • IZVEDBA PREDMETOV PO TEDNIH: opozarjamo, da je potrebno preveriti urnik za vsak posamičen teden jesenskega semestra;
  • SPREMEMBE URNIKA: do petka, 28. septembra 2018 so možne spremembe urnika, zato študente prosimo, da urnik ponovno preverijo tik pred začetkom študijskega leta. Vse spremembe urnika od vključno ponedeljka, 1. oktobra 2018 dalje bodo objavljene med obvestili Referata.

Študente 3. letnika programa Matematika v ekonomiji in financah posebej obveščamo, da bodo kontaktne ure pri predmetih Finančne vsebine v angleškem jeziku (15 SE) in Makroekonomsko modeliranje ( 15 SE) na urnik umeščene naknadno.

Študente 3. letnika programa Biopsihologija posebej obveščamo, da bodo LV pri predmetu Nevrobiologija gibalne športne aktivnosti I na urnik umeščene naknadno.

V ponedeljek, 1. oktobra 2018 bo potekal sprejem brucev in bruck. Točne informacije glede sprejema in termini sestankov brucev s koordinatorji so objavljene med obvestili na spletni strani fakultete. Za bruce se v ponedeljek, 1. oktobra 2018 predavanja in vaje po urniku ne izvajajo.

Vsa nadaljnja obvestila glede urnika bodo objavljena med obvestili Referata na naslovu: https://www.famnit.upr.si/sl/obvestila (za posamezen študijski program). Vsem študentom svetujemo, da se prijavijo za prejemanje obvestil po e-pošti.

Referat za študente UP FAMNIT


petek, 21. september 2018 PODIPLOMSKI ŠTUDIJ: Urniki za jesenski semester 2018/2019

Obveščamo vas, da so na spletni strani fakultete (v rubriki Urniki) objavljeni urniki za jesenski semester 2018/2019, ki se prične v ponedeljek, 1. oktobra 2018 in zaključi v petek, 18. januarja 2019.

Posebej vas želimo opozoriti na naslednje:

  • objavljeni urniki veljajo za MAGISTRSKE študijske programe. DOKTORSKI ŠTUDIJ se zaradi majhnega števila študentov izvaja s konzultacijami. Program študija študenta se oblikuje individualno, v dogovoru z mentorjem doktorskega študenta. Doktorski študenti programa Računalništvo in informatika obiskujejo PODIPLOMSKI SEMINAR, ki se izvaja skupaj za študente magistrskih in doktorskih študijskih programov (ponedeljek ob 16. uri), doktorski študenti programa Matematične znanosti pa obiskujejo RAZISKOVALNI MATEMATIČNI SEMINAR (ponedeljek ob 10. uri);
  • IZVEDBA PREDMETOV PO TEDNIH: opozarjamo, da je potrebno preveriti urnik za vsak posamičen teden semestra;
  • SPREMEMBE URNIKA: do petka, 28. septembra 2018 so možne spremembe urnika, zato študente prosimo, da urnik ponovno preverijo tik pred začetkom študijskega leta. Vse spremembe urnika od vključno ponedeljka, 1. oktobra 2018 dalje bodo objavljene med obvestili Referata.

Študente programa Varstvo narave posebej obveščamo, da bo kontaktne ure za naslednje predmete na urnik umeščene naknadno:

  • Ekologija kopenskih ekosistemov – 1. letnik (5 SV),
  • Biologija in varstvo velikih vretenčarjev – 1.  in 2. letnik (5 LV),
  • Varstvena biologija morja – 2. letnik (5 LV),
  • Ekologija morja – 1. letnik (10 SV in 10 LV).

Termini sestankov koordinatorjev programov s študenti:

  • Matematične znanosti – izvedba v slovenskem jeziku (PMA) in Matematične znanosti – izvedba v angleškem jeziku (PMA-EN): v ponedeljek, 1. oktobra ob 11.00 v Famnit-MP7;
  • Računalništvo in informatika (PRIN): v torek, 2. oktobra ob 17.30 v Famnit-Muzejski3;
  • Varstvo narave (PBI):  v ponedeljek, 1. oktobra ob 12.00 v predavalnici Famnit-MP6;
  • Biopsihologija (PBP): v torek, 3. oktobra ob 11. uri v Famnit-Muzejski1;
  • Matematika s finančnim inženiringom (PMF): v torek, 2. oktobra ob 15.00 v Famnit-MP2;
  • Uporabna psihologija (UPSI): v ponedeljek, 1. oktobra ob 10.00 v Famnit-VP1.

Vsa nadaljnja obvestila glede urnika bodo objavljena med obvestili Referata na naslovu: https://www.famnit.upr.si/sl/obvestila (za posamezen študijski program). Vsem študentom svetujemo, da se prijavijo za prejemanje obvestil po e-pošti.

Referat za študente UP FAMNIT

 


petek, 21. september 2018 MAGISTRSKI ŠTUDIJ: Začetek predavanj in sestanki s koordinatorji

Študente obveščamo, da se študijski proces za magistrski študij v študijskem letu 2018/2019 pričel v ponedeljek, 1. oktobra 2018, in sicer:

  • študenti magistrskega študija Matematične znanosti – izvedba v slovenskem jeziku (PMA) in Matematične znanosti – izvedba v angleškem jeziku (PMA-EN) pričnejo s predavanji pri predmetu Kriptografske razpršilne funkcije in veriženje blokov v ponedeljek, 1. oktobra ob 8. uri v Famnit-MP7. Sestanek s koordinatorjem bo potekal v ponedeljek, 1. oktobra ob 11.00 v Famnit-MP7;
  • študenti magistrskega študija Računalništvo in informatika (PRIN) pričnejo s predavanji pri predmetu Izbrana poglavja iz teoretičnih osnov računalništva v torek, 2. oktobra ob 9. uri v Famnit-Muzejski3. Sestanek s koordinatorjem bo potekal v torek, 2. oktobra ob 17.30 v Famnit-Muzejski3;
  • študenti 1. letnika magistrskega študija Varstvo narave (PBI) pričnejo s predavanji pri predmetu Okoljska mikrobiologija v ponedeljek, 1. oktobra ob 9.00 v Famnit-MP6. Uvodni sestanek študentov s koordinatorico bo potekal v ponedeljek, 1. oktobra ob 12.00 v predavalnici Famnit-MP6;
  • študenti 1. letnika magistrskega študija Biopsihologija (PBP) pričnejo s predavanji pri predmetu Interakcija in uporabniška izkušnja v torek, 3. oktobra ob 12.00 v Famnit-MP5. Sestanek s koordinatorico bo potekal v torek, 3. oktobra ob 11. uri v Famnit-Muzejski1;
  • študenti 1. letnika magistrskega študija Matematika s finančnim inženiringom (PMF) pričnejo s predavanji pri predmetu Statistični praktikum v torek, 2. oktobra ob 9.00 v Famnit-Rlab5. Sestanek s koordinatorjem bo potekal v torek, 2. oktobra ob 15.00 v Famnit-MP2;
  • študenti 1. letnika magistrskega študija Uporabna psihologija (UPSI) pričnejo s seminarskimi vajami in seminarji pri predmetu Kadrovska psihologija v ponedeljek, 1. oktobra ob 11.30 v Famnit-MP4. Sestanek s koordinatorico bo potekal v ponedeljek, 1. oktobra ob 10.00 v Famnit-VP1.

Za dodatna pojasnila in informacije smo dosegljivi v Referatu (05/611 75 75, referat@famnit.upr.si).

Želimo vam veliko študijskih uspehov v študijskem letu 2018/2019!

Referat za študente UP FAMNIT


petek, 21. september 2018 SPREJEM BRUCK IN BRUCEV V PONEDELJEK, 1. OKTOBRA

Pozdravljeni, brucke in bruci!

Le nekaj dni nas loči od 1. oktobra, ko se bo pričelo novo študijsko leto 2018/2019.

Da bi prvo študijsko leto kar najbolje pričeli, vas bomo v ponedeljek, 1. oktobra pričakali s sledečim programom:

Sestanki s koordinatorji posameznih programov:

  • Matematika (izvedba v slovenskem jeziku) in Matematika v ekonomiji in financah: 13.00 – 13.45 v predavalnici Famnit-MP6 (Glagoljaška 8, 2. nadstropje),
  • Matematika (izvedba v angleškem jeziku): 13.45 – 14.30 v predavalnici Famnit-MP6 (Glagoljaška 8, 2. nadstropje),
  • Računalništvo in informatika (izvedba v slovenskem jeziku): 13.00 – 14.00 v predavalnici Famnit-VP2 (Glagoljaška 8, 1. nadstropje),
  • Računalništvo in informatika (izvedba v angleškem jeziku): 13.00 – 14.00 v predavalnici Famnit-VP1 (Glagoljaška 8, 1. nadstropje),
  • Varstvena biologija: 13.00 – 14.00 v predavalnici Famnit-Muzejski3 (Muzejski 7, pritličje),
  • Bioinformatika (izvedba v slovenskem jeziku): 13.00 – 13.45 v predavalnici Famnit-Muzejski1 (Muzejski 7, pritličje),
  • Bioinformatika (izvedba v angleškem jeziku): 13.45 – 14.30 v predavalnici Famnit-Muzejski1 (Muzejski 7, pritličje),
  • Biopsihologija: 13.00 – 14.00 v predavalnici Tramontana (UP FHŠ, Titov trg 5, pritličje).

Od torka, 2. oktobra dalje potekajo predavanja in vaje v skladu z urnikom (https://www.famnit.upr.si//sl/urniki). Vsa obvestila Referata, ki se nanašajo na spremembe urnika, so objavljena tukaj (https://www.famnit.upr.si/sl/obvestila). Svetujemo vam, da se naročite na prejemanje obvestil po e-pošti.

Veselimo se srečanja z vami!

Učitelji in sodelavci ter študenti UP FAMNIT

 


ponedeljek, 17. september 2018 Na UP FAMNIT tudi modul Jean Monnet

Z veseljem sporočamo, da je Izvajalska agencija za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo Evropske komisije (EACEA - European Commission's Education, Audiovisual and Culture Executive Agency) med več kot 900 prijavami na razpis za modul Jean Monnet Module izbrala predlog programa UP FAMNIT z naslovom »European Union Economic Trends«.

Jean Monnet Module je učni program ali tečaj na področju študij Evropske unije. Cilj modulov je spodbuditi pridobivanje raziskovalnih in pedagoških izkušenj med mladimi raziskovalci, znanstveniki in strokovnjaki na področju vsebin, ki so vezane na EU, spodbujati objavo in razširjanje akademskih raziskav, ustvarjati zanimanje za EU in pospeševati uvajanje evropskega vidika predvsem v študije, ki niso povezane z EU ter podajanje prilagojenih programov o posebnih vprašanjih EU, ki so pomembna v poklicni poti diplomantov.

»European Union Economic Trends« bo tako nov izbirni predmet na UP Famnit, ki bo ponujen študentom matematičnih programov. Vsebine se bodo osredotočale na vrsto ključnih dejavnikov, ki bodo v prihodnjih letih oblikovali rast in moč EU. V zadnjem času je bila namreč odpornost EU izzvana s strani večplastnih kriz: kriza državnega dolga, upravljanje in politični pretresi ter nenazadnje migrantska / begunska kriza in Brexit. Vsi ti ključni trendi v povezavi s predstavljenimi problemi oblikujejo prihodnost EU in njeno družbeno-gospodarsko okolje.

Cilj predmeta je študentom zagotoviti pregled nad trenutnimi političnimi, gospodarskimi in regulativnimi trendi, ter nad njihovimi posledicami za gospodarstvo EU in oblikovalce politik EU. Predmet se osredotoča na tradicionalne "gonilne sile rasti", denimo monetarno/fiskalno politiko, kapitalske trge in druge, pa tudi na bolj alternativne vrste rasti: socialno podjetništvo, "moteče tehnologije", fiskalno združevanje, bančna unija, kriptovalute itd.

Nosilka in koordinatorica programa je doc. dr. Ana Grdović Gnip (UP FAMNIT), k izvedbi kakovostnega programa v obdobju treh let, pa bodo pripomogli tudi drugi predavatelji in raziskovalci iz različnih evropskih institucij.


nedelja, 16. september 2018 Pri založbi Cambridge University Press izšla nova izdaja učbenika, katerega soavtor je prof. dr. Vladimir Batagelj

Pri prestižni založbi Cambridge University Press bo v kratkem izšla 3. izdaja odmevne knjige »Exploratory Social Network Analysis with Pajek«, katere soavtor je tudi raziskovalec Univerze na Primorskem in IMFM, slovenski matematik prof. dr. Vladimir Batagelj.

Temeljito predelana in razširjena tretja izdaja izjemno uspešnega učbenika iz leta 2005 je izšla v zbirki Structural Analysis in the Social Sciences in prinaša posodobljeno gradivo za raziskovanje družbenih omrežij s programom Pajek.

Glavni strukturni koncepti in njihove aplikacije v družbenih raziskavah so tokrat predstavljeni v obliki vaj. Glede na to, da je programsko orodje Pajek na voljo skupaj z nabori podatkov, se lahko bralci naučijo analize omrežij preko študije primerov. Bralci bodo pridobljeno znanje, veščine in orodja za analizo družbenih omrežij lahko uporabili tudi na drugih področjih znanosti.

Cambridge University Press je najstarejša založba na svetu. Nastala je leta 1534 v okviru Univerze v Cambridgeu in je danes tudi druga največja mednarodna založba, takoj za Oxford University Press. Od ustanovitve stremi k dopolnjevanju poslanstva univerze preko širjenja znanja in podpiranja izobraževanja, učenja in raziskovanja na najvišji mednarodni ravni odličnosti.


petek, 14. september 2018 Do 19. 9. 2018 možna prijava za vpis v podiplomski študij (drugi prijavni rok)

Danes se je pričel drugi prijavni rok za vpis v magistrske in doktorske študijske programe UP FAMNIT v študijskem letu 2018/2019 (za slovenske državljane in tujce iz EU), ki poteka do vključno srede, 19. 9. 2018.

Kandidati, ki želijo svojo študijsko pot nadaljevati na UP FAMNIT, so vabljeni k oddaji prijave.

Prosta mesta so še v vseh podiplomskih (magistrskih in doktorskih) študijskih programih UP FAMNIT.

Prijavo je potrebno oddati preko spletnega portala eVŠ in priporočeno poslati po pošti na naslov: UP FAMNIT, Glagoljaška 8, Koper.

Razpis za vpis in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopni tukaj.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).
 


četrtek, 13. september 2018 Študenti UP v pomoč obolelim za Alzheimerjevo boleznijo

Študenti Univerze na Primorskem so tudi v poletnih mesecih nadaljevali z delom v okviru projekta nePOZAB– Pomoč obolelim za Alzheimerjevo Boleznijo. V sodelovanju z društvom Spominčica–Slovensko združenje za pomoč pri demenci so namreč v različnih centrih in domovih predvsem na Primorskem, Štajerskem in Notranjskem za obolele, njihove svojce, osebje v domovih in širšo javnost priredili vrsto delavnic in predavanj.

Študentke Biopsihologije Klara Lelja, Maja Čeček in Laura Albreht tako opisujejo dragoceno izkušnjo: »V sklopu delavnic predstavljamo Alzheimerjevo bolezen in podamo znanja in tehnike, s katerimi lahko ublažimo njene simptome ali preventivno vplivamo na njen razvoj. Delavnice zajemajo številna področja (krepitev spomina, fototerapija, sedeča joga, likovne delavnice in kuhanje zdrave, črevesni mikrobioti prijazne hrane), z njimi pa želimo pospešiti procese kognicije in motorike ter izboljšati kakovost življenja posameznikov.« Študenti so v ta namen izdelali tudi druga aktualna in zanimiva gradiva, s katerimi promovirajo zdrav in aktiven življenjski slog. »Zasnovali in izdelali smo knjižico z vajami za spomin, knjižico z zdravimi recepti, oblikovali smo tudi posterje in druga informativna gradiva

Omenjeni izdelki so za vse dostopni na spletni strani http://nepozab.famnit.upr.si.

 

»Kot področje zanimanja sva izbrali fizično aktivnost,« razlagata Maja Čeček in Klara Lelja. »pripravili sva delavnice sedeče joge in dihanja, ki so bile prilagojene za starejše in dementne posameznike. Kontaktirali sva domove starejših občanov na Primorskem in se dogovorili za termine izvajanja delavnic. Pred prvo delavnico naj je skrbelo, ali bova delavnico kakovostno izvedli, vendar sva med izvajanjem ta strah izgubili, saj je delo potekalo sproščeno in brez težav. Presenečeni sva bili nad pozitivnim odzivom starostnikov, prav tako pa naju je presenetila njihova zagnanost in motiviranost za sodelovanje. Po mesecu dni izvajanja delavnic sva veseli, da sva vključeni v projekt, saj na tak način pomagava obolelim, ozaveščava javnost o problematiki Alzheimerjeve bolezni ter hkrati nadgrajujeva svoje sposobnosti in znanja.«

V okviru projekta bodo študenti posneli tudi kratek film na temo Alzheimerjeve bolezni. Na 10. konferenci o demenci ASK 2018 pa se bodo dotaknili etičnih dilem na področju Alzheimerjeve bolezni.

NePOZAB je eden od projektov, ki se izvajajo v okviru Javnega razpisa Projektno delo z negospodarskim in neprofitnim sektorjem – Študentski inovativni projekti za družbeno korist 2016–2018 Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS.

Poteka v sodelovanju z društvom Spominčica - Alzheimer Slovenija - Slovensko združenje za pomoč pri demenci. V projektu so sodelovali: Laura Albreht (Biopsihologija UP FAMNIT in Biotehnologija UL BF), Tomaž Babić (Kognitivna znanost UL PEF), Tamara Arh, Eva Benda, Maja Čeček, Klada Lelja, Samanta Knapič, Nika Kuplenk, Larisa Lara Pohorec (vse Biopsihologija UP FAMNIT) Dimitri Bocciai in Lina Habjanič (oba Dietetika UP FVZ), Samanta Knapič (Biopsihologija UP FAMNIT in VIST Fotografija), pod mentorstvom prof. dr. Gorazda Drevenška in prof. dr. Ernesta Ženka. Dogodki v okviru projekta potekajo.


sreda, 12. september 2018 UP FAMNIT zaposli dva sodelavca v IKT službi

UP FAMNIT zaposli dva sodelavca v IKT službi.
Delovno razmerje bo sklenjeno s polnim delovnim časom, 40 ur na teden (100 %), za določen čas enega leta z možnostjo podaljšanja.
Delovni mesti se razpisujeta za dolgotrajno sodelovanje s fakulteto.
Pričetek dela po dogovoru.
Za več informacij pišite na: lara.gorela@upr.si.

J017932 VODJA PODROČJA/ENOTE II (Z DO 5 ZAPOSLENIMI) VII/2

Pogoji za opravljanje dela:

  • specializacija po visokošolski izobrazbi (prejšnja) ali visokošolska univerzitetna izobrazba (prejšnja) ali magistrska izobrazba
  •  aktivno znanje enega svetovnega jezika.

 Zahtevana dodatna funkcionalna znanja:

  • vodstvene in organizacijske sposobnosti,
  • sposobnost timskega dela,
  • znanja za delo z računalnikom,
  • komunikativnost in odgovornost.

 Druga zaželena znanja:

  • znanje za delo z računalnikom (dobro poznavanje LINUX informacijskega sistema,
  • dobro poznavanje LINUX imeniškega okolja (LDAP, SAMBA, RADIUS, KERBEROS, NFS),
  • dobro poznavanje računalniške strojne opreme (nabava, popravila),dobro poznavanje Microsoft  orodij (Office, Windows),
  • izkušnje na IKT področju dela (praviloma 5 let).

 Podroben opis del in nalog glede na področje dela:

  • vodenje IKT službe na fakulteti,
  • skrb za operativnost in delovanje računalniško-komunikacijskega sistema,
  • svetovanje pri nabavi in nabava računalniške opreme za pedagoško in raziskovalno dejavnost na fakulteti,
  • skrb za strežniško infrastrukturo,
  • pomoč pri uporabi IKT tehnologij strokovnim službam, pedagoškim sodelavcem in raziskovalcem.

 

J017104 SAMOSTOJNI STROKOVNI DELAVEC VII/2 (III)

 Pogoji za opravljanje dela:

  • specializacija po visokošolski izobrazbi (prejšnja), visokošolska univerzitetna izobrazba (prejšnja) oziroma magistrska izobrazba s področja računalništva oziroma informacijskih tehnologij oziroma sorodnega področja,
  • znanje angleškega jezika,
  • znanje za delo z računalnikom,
  • izkušnje na IKT področju dela (praviloma 3 leta).

 Zahtevana dodatna funkcionalna znanja:

  • natančnost in zanesljivost,
  • sposobnost timskega dela,
  • samostojnost,
  • komunikativnost.

 Druga zaželena znanja:

  • znanje za delo z računalnikom (dobro poznavanje LINUX informacijskega sistema, dobro poznavanje LINUX imeniškega okolja (LDAP, SAMBA, RADIUS, KERBEROS, NFS),
  • dobro poznavanje računalniške strojne opreme (nabava, popravila),dobro poznavanje Microsoft orodij (Office, Windows).

 Podroben opis del in nalog glede na področje dela:

  • skrb za operativnost in delovanje računalniško-komunikacijskega sistema,
  • svetovanje pri nabavi in nabava računalniške opreme za pedagoško in raziskovalno dejavnost,
  • skrb za strežniško infrastrukturo,
  • pomoč pri uporabi IKT tehnologij strokovnim službam, pedagoškim sodelavcem in raziskovalcem.

Vsi zainteresirani naj prošnjo z dokazili pošljejo na elektronski naslov: lara.gorela@upr.si.

 


torek, 4. september 2018 Uspešna izvedba tabora Matematika je kul

Prejšnji teden je na UP FAMNIT potekal tradicionalni, letos že 8. poletni tabor »Matematika je kul«. Podobno kot lani je bil tudi tokrat namenjen srednješolcem oziroma osnovnošolcem, ki bodo v kratkem prestopili prag srednje šole, istočasno pa sta potekali izvedbi v slovenščini in v angleščini. Letošnja mednarodna udeležba je bila še bolj pisana.

Petdnevnega izobraževalnega, raziskovalnega in konec koncev tudi družabnega dogajanja med 26. in 31. avgustom 2018 se je tako udeležilo 21 mladih: 7 jih je bilo iz Slovenije, ostali pa so k nam prišli iz Makedonije (6), Francije (2), Slovaške (2), Poljske (2), Madžarske (1) in Srbije (1). Program je bil kot vsako leto raznolik, teme pa nove, saj se tabora nekateri udeležujejo že več let zapored in na njem iščejo vsakič novo znanje.

Na predavanjih so dijaki spoznali delovanje človeških možganov z matematičnega vidika, ukvarjali so se s teorijo kombinatornih iger, optimizacijo in načrtovanjem prevozov v sistemu GoOpti in problem konsenza. Ob raziskovalno-projektnem delu po skupinah so nato odkrivali še praktični svet financ in kriptovalut ter matematike v biologiji. Na delavnicah pa so s pomočjo osvojenega novega znanja pripravili nekaj izdelkov, ki so jih zadnji dan tudi predstavili staršem.

 

Akos s Slovaške je bil prvič v Sloveniji. Čez mesec dni ga čaka začetek študija v Budimpešti, še prej pa si je zaželel preživeti nekaj dni ob morju in v družbi matematikov: »Zelo mi je všeč Koper, predavanja in delavnice so zelo kakovostne, najbolj pa me zanimata optimizacija in teorija iger.« Za Nino iz Pariza pa je bil to drugi tovrstni tabor v letošnjem poletju. Svojo prihodnost vidi v inženirstvu in vesoljski tehnologiji, na taboru pa sta ji bili najbolj zanimivi teorija iger in kriptovalute. »Matematika mi je všeč, ker je natančna,« je prepričana mlada navdušenka nad matematiko in dodaja, da je k uspehu tabora zagotovo pripomoglo tudi prijateljsko vzdušje na fakulteti.

Jan iz Slovenije pa je bil na taboru že četrtič. »Program poznam, teme so vsako leto podobne, vendar vsakič nove, drugačne in seveda zanimive.« S pomočjo matematike se je izučil, da lahko velike probleme razdelimo na majhne in to na zelo eleganten način. »Všeč mi je aplikativnost teorije iger in teorije grafov, na primer pri optimizaciji sistema Go Opty.« Dodaja, da je bil na taboru čas dobro porazdeljen in da sebe v prihodnje vidi v tujini, kjer bi rad študiral na področju.

Na taboru pa je bil Luka iz Gornje Radgone prvič. »Na tabor me je opozoril učitelj matematike in zadovoljen sem, da sem se ga udeležil. Družba je bila zelo dobra, všeč mi je, da smo se lahko pogovarjali tudi v angleščini, predvsem pa da smo se matematičnih tem lotili nekoliko drugače. Takšne vsebine bi lahko imeli tudi v šoli!«

Podrobnosti o programu lahko preberete na tej povezavi.

Na taboru so aktivno sodelovali tudi študenti matematičnih programov UP FAMNIT – dijake so spremljali kot asistenti v predavalnici, bili pa so tudi z njimi v popoldanskih in večernih urah. Med njimi je bila tudi Barbara Vesel, študentka magistrskega programa Matematične znanosti, ki se je za študij matematike pri nas odločila ravno po zaslugi pozitivne izkušnje na taboru. »Tu sem se pred leti dokončno odločila za študij matematike. Matematika je res kul, ker je logična in nas spremlja na vsakem koraku. Uporabljamo jo nezavedno čisto vsak dan.« Đorđe Mitrović, študent 1. letnika Matematike, pa ima za sabo veliko matematičnih taborov in delavnic. Zanj je matematika od nekdaj izziv: »Vse ima smisel, vse se prepleta in logično povezuje,« pravi in udeležence tabora opisuje s samimi presežki: »Ves čas spraševali in si želeli še več. Strašno so radovedni in zanima jih čisto vse!«

 

OGLEJ SI FOTOGALERIJO

Osnovni namen in cilj tabora je popularizacija matematike ter prikaz njene uporabe z zanimivimi primeri iz prakse. UP FAMNIT želi z organizacijo tabora mladim predstaviti matematiko kot zabavno, zanimivo in predvsem uporabno. Uspeh tabora pa potrjuje tudi dejstvo, da se nekateri udeleženci k nam vračajo že nekaj let!

 


ponedeljek, 3. september 2018 Študenti UP FAMNIT aktivni pri trajnostnem upravljanju kraškega roba

V drugi polovici avgusta so se študentje UP FAMNIT udeležili raziskovalnega tabora, ki se je odvil v okviru čezmejnega projekta LIKE – Živeti na Kraškem robu. Skupina 17 udeležencev, med katerimi so bili tudi študenti drugih slovenskih fakultet, se je podala na raziskovanje severne Čičarije, ki danes predstavlja območje največje naravne vrednosti v celotni severni Istri.

Opremljeni z metuljnicami, vodnimi mrežami, herbariji in zankami za lovljenje kuščaric so spoznavali rastline, metulje, kačje pastirje, plazilce in dvoživke, ki živijo na čezmejnem območju kraškega roba, ki se razteza čez celotno čezmejno območje Čičarije med Slovenijo in Hrvaško. Izhodišče tabora je bila vas Vodice, prebivali pa so v Znanstveno-izobraževalni center Speleo hiša.

 

»Zaradi velikega demografskega upada se v zadnjih desetletjih na tem območju narava močno spreminja.« razlaga vodja projekta na UP FAMNIT, asist. dr. Peter Glasnović. »Opuščanje tradicionalne rabe pašnikov in travnikov ima namreč za posledico močno zaraščanje, kar seveda vpliva na rastlinstvo in živalstvo. Odsotnost človekovega vpliva torej negativno vpliva na biodiverziteto tega prostora. Istočasno pa imamo tudi primere vse močnejšega pritiska na habitate, ki so do nedavnega veljali za varne pred človekom. Takšen primer so apnenčaste stene, ki so danes zelo priljubljene med plezalci.«

Ravno zmanjšanje pritiska intenzivnih rekreativnih dejavnosti na izredno biotsko pestrost kraškega roba je eden od ciljev čezmejnega projekta. Pri celovitem upravljanju območja želijo skupaj s partnerji uskladiti priljubljene dejavnosti z ukrepi varstva narave, saj so današnje naravne, kulturne in estetske vrednote sad dolgotrajnega prepleta človeškega delovanja in naravnih danosti.

Študenti UP FAMNIT redno sodelujejo pri projektnih aktivnostih projekta LIKE. »V začetku poletja so sodelovali pri postavitvi trajnih površin, na katerih bomo lahko natančno spremljali številčnost in populacijsko strukturo raznolistne mačine na Kraškem robu glede na različne načine upravljanja z njenimi habitati,« je še povedal dr. Glasnović.

 

Kraška travišča predstavljajo v merilu EU eno vrstno najbolj bogatih življenjskih okolij in so zato tudi s stališča varstva narave izjemno pomembna. Ker jih ustvarja in vzdržuje človek, predstavljajo tudi pomembno kulturno dediščino. Opuščanje košnje in paše imata za posledico zaraščanje, kar povzroča fragmentacijo travnikov, krajina pa se postopoma spreminja v gozdno. Izguba življenjskega prostora pomeni resno grožnjo obstoju številnih travniških vrst, med katerimi je tudi raznolistna mačina (Serratula lycopifolia), cvetnica, ki jo vsled redkosti in ogroženosti v Evropi varuje Habitatna direktiva EU.

Projekt financira Program sodelovanja Interreg V–A Slovenija-Hrvaška in bo trajal do leta 2020. Več o njem lahko preberete na tej povezavi, aktivnosti pa lahko sproti spremljate na Facebook strani Like - Living on the Karst Edge.