Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 31. maj 2018 Na veččutnih delavnicah več kot 1.000 otrok

UP FAMNIT in Društvo varstvenih biologov BIODIVA sta uspešno izvedla projekt Obogatitev programa Šola v naravi v Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega Križa Slovenije na Debelem Rtiču (MZL RKS) z veččutnimi delavnicami, na katerih je doselovalo 10 študentov iz naravoslovnih in pedagoških študijskih smeri s treh fakultet (UP FAMNIT, UP PEF in UL BF) pod mentorstvom izr. prof. Bojana Lazarja in izr. prof. Dunje Bandelj ter strokovne sodelavke Damijane Rašl, mag. varstva narave, pri koordinaciji aktivnosti pa je pomagal tudi asist. Matic Jančič.

Namen projekta je bila obogatitev programa Šola v naravi z naravoslovnimi delavnicami, saj tenutni program obsega večinoma le športno-rekreativne dejavnosti. MZL RKS Debeli rtič se nahaja v neposredni bližini naravnega spomenika, obdan je z morsko obalo, v bližini pa so tudi številni vinogradi, travniki in sadovnjaki, ki so odlična učilnica na prostem za spoznavanje naravoslovnih vsebin. Osnovnošolski in predšolski otroci so se tako spoznali z bogato morsko in kopensko biodiverziteto Debelega rtiča, hkrati pa so se poučili o problematiki odpadkov v okolju in kako lahko sami poskrbimo za zmanjšanje le-teh.
Delavnice so namreč zasnovane na konceptu uporabe vseh čutil za spoznavanje in učenje vsebin.

Študentje so za predšolske in šolske otroke pripravili vrsto poučnih delavnic na tematiko morja, kopnega in problematike odpadkov:

  • S teto biologinjo raziskujemo organizme morske obale: Raziskovanje morske obale in morskih organizmov, spoznavanje plime in oseke, spoznavanje delfinov in vranjeka.
  • Želvice hitijo v morje: Spoznavanje otrok z življenjskim ciklom morske želve, kaj jih ogroža, kakšno nevarnost jim predstavlja plastika na obali in v morju in spoznavanje njihovih plenilcev.
  • Čutne škatle: Predstavitev nekaterih značilnih elementov obale s spodbujanjem uporabe čutnega zaznavanja.
  • Škratki ločujejo; Ločujemo s twisterjem: Z igro so se otroci naučili o naraščanju količine odpadkov in možnih rešitvah za zmanjšanje le teh. Otroci so s pomočjo igre spoznali različne vrste odpadkov in se jih naučijo reciklirati.
  • Prehranjevalni ristanc: Z igro ristanca so se otroci naučili pojem prehranjevalne verige in prehranjevalnega spleta. S pomočjo igre so se naučili s čim se prehranjujejo vranjek, lisica in divja svinja.
  • Mi, zeliščarji: Prepoznavanje značilnih zelišč in dišavnic s pomočjo vonja.
  • Botanična škatla presenečenja: Prepoznavanje značilnih rastlinskih vrst Sredozemlja.
  • Sem to jaz-iskanje parov delfinov: Spoznavanje delfinov, predstavitev footoidentifikacije delfinov in drugih živali in pomen le te za raziskovanje in varovanje delfinov.
  • Ugani koga lovim in pred kom bežim: Spoznavanje otrok s prehranjevalnim spletom.
  • Recikliraj in izdelaj – ustvarjalna delavnica: Izdelovanje različnih izdelkov iz odpadnega materiala.

Izvedenih je bilo več kot  50 delavnic na katerih je prisostvovalo več kot 1000 otrok iz 23 različnih šol in vrtcev po Sloveniji.

 

Projekt je bil financiran v okviru razpisa Študentski inovativni projekti za družbeno korist. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.


ponedeljek, 28. maj 2018 Drugi prijavni rok za vpis v 1. letnik dodiplomskega študija za Slov. brez slov. državljanstva in tujce izven EU: 28.5. - 20.7.2018

Danes, 28. 5. 2018 se pričenja 2. prijavni rok za vpis v 1. letnik dodiplomskega študija v 2018/19 za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce izven EU, ki bo potekal do petka, 20. 7. 2018.

Razpis in informacije za kandidate v zvezi s prijavo so dostopni tukaj:
https://www.famnit.upr.si/sl/bodoci-studenti/prijava-18-19

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


ponedeljek, 28. maj 2018 Katja Kalan nova doktorica znanosti

V petek, 25. 5. 2018, je naša mlada raziskovalka Katja Kalan uspešno zaključila doktorski študij na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru​. ​Pod mentorstvom doc. dr. Vladimirja Ivovića in somentorstvom izr. prof. dr. Elene Bužan je pripravila in uspešno zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom Potencial širjenja tigrastega komarja, Aedes albopictus (Diptera: Culicidae), invazivne vrste v Sloveniji.

Iskrene čestitke novi doktorici znanosti in želimo ji uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!


petek, 25. maj 2018 Uveljavitev "Splošne uredbe o varovanju osebnih podatkov v EU"

Obveščamo vas, da je z današnjim dnem, 25.5.2018, pričela veljati Splošna uredba o varovanju osebnih podatkov v EU (General Data Protection Regulation – GDPR).

Skladno z omenjeno Uredbo je Univerza na Primorskem določila pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov na Univerzi na Primorskem.

Več informacij o varovanju osebnih podatkov na Univerzi na Primorskem lahko preberete na tem e-naslovu: https://www.upr.si/sl/univerza/varovanje-osebnih-podatkov.


ponedeljek, 21. maj 2018 Vabilo na seminar "Introduction to Quantum Computing" (Sugata Gangopadhyay - Indian Institute of Technology Roorke, India)

Oddelek za matematiko UP FAMNIT
vabi na seminar z naslovom

Introduction to Quantum Computing,
ki ga bo izvajal izr. prof. dr. Sugata Gangopadhyay,
iz
Indian Institute of Technology Roorke, Indija.

 

Seminar bo potekal v angleškem jeziku v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper) v naslednjih terminih:

  • sreda, 23. maja, od 10.00 do 14.00 in
  • torek, 29. maja, od 10.30 do 14.30.

Kratek povzetek:
Quantum Computers are built on the principles of Quantum Mechanics. It has been proved that many difficult problems can be solved by quantum computers. We intend to introduce quantum computing and discuss some quantum algorithms. We also intend to explore the connections between Boolean functions and quantum computing. 

The topics to be discussed are as follows: 

- Introduction to Quantum Mechanics and Quantum Information. Quantum States, Operators and Measurements. 
- BB84: A quantum key exchange protocol. 
- Quantum Entanglement. Quantum Teleportation. 
- Quantum Circuits: Single qubit gates, multiple qubit gates, design of quantum circuits. 
- Quantum Algorithms: Deutsch's algorithm, Deutsch's-Jozsa algorithm. 
- Grover search and Its Geometric interpretation. 
- Implementing quantum algorithms on IBM's quantum computer IBM-Q. 
- Boolean functions and quantum computing.


ponedeljek, 21. maj 2018 Vabilo na predavanji iz toksikologije (dr. Horst Kerdorf in dr. Uwe Kierdorf)

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT
vabi na predavanji:

» From bats to kangaroos - Research topics and approaches in wildlife toxicology - Expousure monitoring« in

  »From bats to kangaroos - Research topics and approaches in wildlife toxicology - Effect monitoring«.

Predavala bosta prof. dr. Horst Kierdorf in prof. dr. Uwe Kierdorf (Univerza Hildesheim, Nemčija).

Predavanji bosta v četrtek, 24. 5. 2018, ob 11.00, 
v Famnit-MP1(Glagoljaška 8).

 

O predavateljih:

Prof. dr. Horst Kierdorf je profesor biologije in predstojnik Oddelka za biologijo na Univerzi Hildesheim (Nemčija), kjer tudi predava in raziskuje. Doktorat znanosti s področja zoologije je uspešno zagovarjal na Univerzi v Kölnu. Njegova področja raziskovanja vključujejo biologijo divjih živali, bioarheologijo, paleoekologijo in raziskovanje rogovja. Raziskovalno se ukvarja tudi z raziskavami biologije trdih tkiv pri sesalcih. Od 1982 je član nemškega mamološkega združenja ter od 2001 je urednik priznane znanstvene publikacije European Journal of wildlife research.

Prof. dr. Uwe Kierdorf je profesor biologije na Univerzi Hildesheim, kjer tudi predava in raziskuje. Doktorat znanosti s področja zoologije je uspešno zagovarjal na Univerzi v Kölnu. Njegova področja raziskovanja vključujejo ekotoksikologijo in biomonitoring divjih živali, osteologijo in odontologijo sesalcev, bioarheologijo  in paleoekologijo, raziskovanje rogovja ter ekologijo netopirjev in teorijo evolucije.

 

Predavanje bo potekalo pod okriljem mednarodnega projekta STARBIOS2 - Enhancing Responsible Biosciences, ki ga financira Evropska komisija iz okvirnega programa Evropske Unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020.

https://www.famnit.upr.si/sl/resources/images/novice/starbios-eu.jpg:resizebox?892x160


ponedeljek, 21. maj 2018 Slovesna podelitev nagrad Mednarodnega matematičnega tekmovanja UP 2018

V petek, 18. maja, je v Prištini na Kosovu potekala slovesnost ob podelitvi priznanj udeležencem Mednarodnega matematičnega tekmovanja UP 2018. Tekmovanje so organizirali in izpeljali profesorji in študenti UP FAMNIT, ob podpori občin Priština in Peja.

Dogodka, ki se je odvil na Direktoratu za izobraževanje Občine Priština, so se udeležili predstavniki lokalnih oblasti ter seveda dijaki različnih srednjih šol, ki so se 16. aprila udeležili tekmovanja (več na tej povezavi).

Prisotne je nagovoril rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič, ki je poudaril pomen visoko izobraženega kadra za mlado državo. Ta mora poskrbeti zato, da ponudi mladim možnost študija v tujini, nato pa mora iste mlade privabiti nazaj in jim zagotoviti možnost oblikovanja razvoja države. Svoj poseg je sklenil z mislijo: »Že en sam kader, ki se ne vrne, je za majhno in mlado državo prevelika izguba.«
Prof. dr. Klavdija Kutnar je nato izpostavila mednarodno vpetost UP FAMNIT, kamor prihajajo študenti iz čedalje več držav. Podobne misli o pomenu mednarodnih priložnosti sta delila tudi namestnik župana občine Priština Selim Pacolli in Jonuz Salihaj, direktor Oddelka za izobraževanje Občine Priština.

 

 
Na fotografijah: prof. dr. Dragan Marušič, prof. dr. Klavdija Kutnar, Jonuz Salihaj (direktor Oddelka za izobraževanje Občine Priština) in namestnik župana občine Priština Selim Pacolli.

Osrednji del dogodka je bila podelitev certifikatov o sodelovanju in podelitev prve nagrade najboljšemu udeležencu. Med 19 tekmovalci je bil najboljši Besfort Shala, ki je prejel štipendijo za študij na Univerzi na Primorskem.

Namestnik župana je rektorju UP izročil še priznanje za odlično sodelovanje z Občino Priština, študenta UP FAMNIT Eda Kaja in Lisi Qarkaxhija pa sta za vložen trud pri organizaciji tekmovanja prejela zahvalo občine.

 

Čestitke vsem udeležencem in seveda prejemniku štipendije!


ponedeljek, 21. maj 2018 Vabilo na predavanje dr. Mateja Černigoja, univ. dipl. psih. "Anatomija prepira"

Društvo študentov Biopsihologije
vabi na naslednji homeorestični dogodek,

ki bo v sredo, 23. maja, ob 19.00
v študijski sobi v Galebu (Kettejeva 1) v Kopru.

V mesecu maju nadaljujemo s temo kritičnega izražanja na konstruktiven način in pri tem nam bo pomagal doktor socialne psihologije Matej ČERNIGOJ, univ. dipl. psih.

Njegovo predavanje nosi naslov Anatomija prepira. Prikazal nam bo, kako nam težnja po skupni resničnosti, ki je toliko močnejša, kolikor pomembnejši nam je odnos, preprečuje pristnost v odnosu in v končni fazi vodi točno do svojega nasprotja: razpada skupne resničnosti. Na podlagi tega bo tudi podal razmišljanje o konstruktivnih možnostih izhoda iz tega paradoksa.

Vabljeni!


petek, 18. maj 2018 Vabilo na Famnitov biološki večer: »Lastništvo eksotičnih živali v luči biodiverzite«

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

Famnitov biološki večer z naslovom
»Lastništvo eksotičnih živali v luči biodiverzite«, ki bo
v torek, 22. 5. 2018, ob 17.00,
v Mali predavalnici 2 (MP2) na Glagoljaški 8.

Predavala bo Nika Leben, mag biol., ustanoviteljica in predsednica
Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo.

 

O predavanju:
Društvo ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo že dvanajst let združuje lastnike eksotičnih živali. Dvakrat letno prireja razstave eksotičnih živali v Ljubljani, izobražuje in osvešča o odgovornem lastništvu. Na predavanju bo predstavljeno delovanje društva, tema pa bo obravnavala tudi pasti lastništva eksotičnih živali, kot so morebiten izpust v naravo, problematika invazivnih vrst in vpliv na biodiverziteto. Na predavanju bo predstavljen  tudi Vivarij Bioexo, ki ga društvo odpira v neposredni bližini fakultete in možnost  sodelovanja s študenti.

O predavateljici:
Ustanoviteljica in predsednica Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo Nika Leben je magistra biologije. Po 15 letih dela na Biotehniški fakulteti se je leta 2011 odločila za samostojno podjetniško pot. S svojim delom širi pozitiven odnos do eksotičnih živali ter izobražuje in osvešča o odgovornem lastništvu ter vplivu na okolje. Sodeluje pri različnih projektih iz področja vzgoje eksotičnih živali, med katerimi je tudi odprtje Vivarija.

 

Predavanje bo potekalo pod okriljem mednarodnega projekta STARBIOS2 - Enhancing Responsible Biosciences, ki ga financira Evropska komisija iz okvirnega programa Evropske Unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020.

https://www.famnit.upr.si/sl/resources/images/novice/starbios-eu.jpg:resizebox?892x160


četrtek, 17. maj 2018 Delavnica znanstvenega pisanja z dr. Heidi Christine Hauffe

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

delavnico znanstvenega pisanja,
ki jo bo vodila dr. Heidi Christine Hauffe.

Delavnica bo potekala med 4. 6. in 6. 6. 2018 na UP FAMNIT.

 

O delavnici:
Zanimivo tridnevno delavnico znanstvenega pisanja bo vodila dr. Heidi Christine Hauffe, diplomantka profesorja Richarda Dawkinsa, prvega predstojnika katedre Charlesa Simonyija za javno razumevanje znanosti na Univerzi v Oxfordu (Združeno kraljestvo).
Delavnica bo sestavljena iz dveh delov. V prvem bodo v obliki predavanj predstavljena splošna navodila in smernice dobrega znanstvenega pisanja, nato bo potekala interaktivna delavnica priprave dobre predstavitve raziskovalnega dela. V drugem delu pa bodo sledili individualni treningi znanstvenega pisanja s predavateljico, na katerih se bodo udeleženci izpopolnili v pisanju na primerih lastnih raziskovalnih del.

Delavnica bo potekala v angleškem jeziku.

Zaradi omejenega števila mest, je udeležba možna samo ob predhodni prijavi na: sandra.potusek@famnit.upr.si do 26. 5. 2018.

O predavateljici:
Dr. Heidi Christina Hauffe je priznana strokovnjakinja s področja evolucijske biologije. Diplomo iz zoologije in antropologije je opravila pri priznanem profesorju dr. Richardu Dawkinsu. Trenutno je zaposlena na Fondazione Edmund Mach, kjer se raziskovalno ukvarja s področji izgube biodiverzitete, prenosa virusov preko glodavcev ter varstveno genetiko alpskih vrst.
Veliko let je bila mentorica dodiplomskim in podiplomskim študentom na področju znanstvenega pisanja. Objavila je preko 70 ISI objav ter lektorirala preko 100 znanstvenih člankov, povzetkov, poročil in knjig.

 

Srečanje bo potekalo pod okriljem mednarodnega projekta STARBIOS2 - Enhancing Responsible Biosciences, ki ga financira Evropska komisija iz okvirnega programa Evropske Unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020.

https://www.famnit.upr.si/sl/resources/images/novice/starbios-eu.jpg:resizebox?892x160

 


četrtek, 17. maj 2018 Naši študentki Nika Tomažič in Monika Kršić zmagali na mednarodnem natečaju inovacij s področja agroživilstva

Konzorcij “Open Innovation in Agrifood Programme” je lani, v sodelovanju z UIP - Univerzitetnim inkubatorjem Primorske, objavil javni poziv za zbiranje nacionalnih predlogov idejnih projektov v okviru natečaja “2017 International Call for Solutions” za iskanje inovacij s področja agroživilstva. Natečaj je bil namenjen podjetnikom, nevladnim organizacijam, zadrugam in nasploh gospodarskim subjektom, ki bi lahko s svojimi proizvodi, storitvami, poslovnimi modeli ali tehnologijami prispevali k promociji ekonomske, okoljske in socialne trajnosti v agroživilskem sektorju.

Med 87-imi idejami iz vsega sveta so se med super finaliste uvrstile tri primorske skupine, najboljšo idejo pa sta predstavili študentki UP FAMNIT Nika Tomažič (Biodiverziteta) in Monika Kršić (Sredozemsko kmetijstvo), in sicer za bio-razgradljivi lonček Gronček (Cupgrape). Idejo sta razvijali na delavnicah UIP.

Pri razvijanju ideje sta Nika in Monika izhajali iz problema plastike, ki povzroča nepopravljivo škodo: »Skupaj sva prišli do ideje, da bi iz odpadnih surovin ustvarili biorazgradljiv lonček, ki se v zemlji razgradi in reciklira. Ta je odlično gnojilo za rastlino, ki prispeva k njenemu hitrejšemu razvoju in rasti.«
Končna predstavitev je potekala v italijanski Foggi, kjer so se finalisti, po tednu izobraževanj in sestankov s potencialnimi investitorji, predstavili pred zelo zahtevno komisijo in številčno publiko. Kot sta dodali študentki, je za njima nepozabna izkušnja.

Več o projektu in o ostalih primorskih tekmovalcih lahko preberete na tej povezavi.

Čestitke študentkama za izjemen dosežek, naj bo ta uspešna ideja le prva izmed mnogih!


(Na fotografiji: Monika Kršić (levo) in Nika Tomažič (desno).


torek, 15. maj 2018 Mesto mladega raziskovalca na področju kriptografije

Univerza na Primorskem bo naslednji teden objavila razpis za izbor kandidata za mladega raziskovalca, ki se bo usposabljal v okviru raziskovalnega programa na UP Inštitutu Andrej Marušič za pridobitev doktorata znanosti.
Raziskovalno področje bo KRIPTOGRAFIJA, študentov mentor pa prof. dr. Enes Pasalic, ki sodi med vodilne znanstvenike na področju kriptografije simetričnih ključev.

Štiriletno doktorsko izobraževanje, ki se bo pričelo v študijskem letu 2018/19, predvideva ob študiju tudi raziskovalno delo, objavo člankov v mednarodni znanstveni reviji, projektno delo in poučevanje vaj kot asistent.

Doktorski študent bo raziskoval na področju moderne kriptografije, ki vključuje nekatere sodobne smeri, kot na primer post-kvantna kriptografija in/ali homomorfna enkripcija. Prva veja kriptografije se večinoma ukvarja z definiranjem varnih kriptografskih primitivov, ki so odporni na kvantne računalnike. Ti bi imeli zelo kvaren vpliv na kriptografijo javnih ključev, zato so bili nedavno razviti številni alternativni pristopi (kriptografija, bazirana na mrežah, kodah in več spremenljivkah), ki naj bi ščitili te primitive, ko kvantni računalniki naposled postanejo resničnost. Homomorfna enkripcija, ali bolj natančno popolna homomorfna enkripcija, je bila razvita v zadnjem desetletju, vendar še vedno ne obstaja učinkovita rešitev za izvajanje standardnih matematičnih operacij nad zašifriranimi podatki razen če se podatki dešifrirajo, operacije izvedejo in nato podatki ponovno zašifrirajo.

Vse potrebne informacije za prijavo na razpis bodo objavljene v kratkem.

Center za kriptografijo UP FAMNIT

Raziskovanje na področju kriptografije je v sodobnem svetu izjemno pomembno, saj kriptografske kode varujejo informacije pred nepooblaščenimi dostopi, spremembami in drugimi zlorabami, zaradi česar je uporaba kriptografije v ekonomiji in industriji bistvena tako na državnem kot na mednarodnem nivoju.

Z njo se raziskovalci Univerze na Primorskem ukvarjajo že vrsto let, zato je bil letos na UP FAMNIT ustanovljen Center za kriptografijo. Cilj centra je občutno povečati možnosti sodelovanja med univerzo, industrijo in širšo družbo, saj sta v moderni družbi izmenjava in hranjenje informacij na učinkovit, zanesljiv in varen način bistvenega pomena.


sreda, 9. maj 2018 Konstituiran Študentski svet UP FAMNIT 2017/18

V torek, 18. aprila 2018, so bile izvedene volitve v Študentski svet (ŠS) UP FAMNIT za študijsko leto 2017/18.

ŠS v študijskem letu 2017/18 šteje 11 članov. Predseduje mu Taja Pajmon Rak, študentka magistrskega študijskega programa Varstvo narave. Konstitutivna seja je potekala 26. 4. 2018.

Člani Študentskega sveta UP FAMNIT v študijskem letu 2017/18 so:

  • Agata Anžur, 1. letnik Računalništva in informatike (1. stopnja),
  • Narmina Baghirova, 3. letnik Matematike (1. stopnja),
  • Saša Bele, 2. letnik Uporabne psihologije (2. stopnja),
  • Sara Brglez, 1. letnik Biopsihologije (1. stopnja),
  • Sara Cerar, absolventka Biodiverzitete (1. stopnja), tajnik,
  • Robert Logar, 1. letnik Biodiverzitete (1. stopnja),
  • Pia Modrijan, 3. letnik Matematike v ekonomiji in financah (1. stopnja),
  • Taja Pajmon Rak, 1. letnik Varstva narave (2. stopnja), predsednica,
  • Damjan Tonkli, absolvent Bioinformatike (1. stopnja),
  • Ljubo Trivunović, 3. letnik Računalništva in informatike (1. stopnja),
  • Nives Žunec, 2. letnik Biopsihologije (1. stopnja), podpredsednica.

Predstavnici študentov UP FAMNIT v Študentskem svetu Univerze na Primorskem sta Taja Pajmon Rak in Sara Cerar.

Več informacij o volitvah v ŠS in njegovih pristojnostih je dostopnih tukaj.


torek, 8. maj 2018 Vabilo na ogled v naravi »Kraški rob kot vrhunska botanična destinacija«

V okviru čezmejnega projekta Interreg V-A Slovenija- Hrvaška, LIKE / Living on the Karst Edge
vas vabimo na predstavitev z ogledom v naravi z naslovom
Kraški rob kot vrhunska botanična destinacija,
ki bo v četrtek, 10. maja 2018, ob 16.30 v gostilni Pri Vovku v Ospu.

 

Uvodoma bo dr. Peter Glasnović (UP FAMNIT) predstavil floro kraškega roba s poudarkom na posebnostih v Ospu, nato pa se bomo odpravili do bližnje lokacije, kjer si bomo rastlinstvo ogledali tudi v naravi.

Dogodek se bo zaključil z manjšo pogostitvijo v gostilni Pri Vovku.

Ogled organizira Zavod RS za varstvo narave, v sodelovanju z Univerzo na Primorskem.

Dodatne informacije: zrsvn.oepi@zrsvn.si, 05 56 10 900.

Več o projektu LIKE si lahko preberete tudi na FB spletni strani.


ponedeljek, 7. maj 2018 Famnitovi študenti na UPM 2018

V četrtek, 19. 4. 2018, se je v Ljubljani, Mariboru in Kopru odvilo prvo kolo odprtega Univerzitetnega prvenstva v programiranju (UPM 2018), na katerega se je letos skupaj prijavilo 60 ekip s 178 tekmovalci.

Koprskega dela tekmovanja, ki ga tradicionalno gosti UP FAMNIT, so se udeležile štiri ekipe in prav vse so branile barve naše fakultete.

Letos so to:

  • Avokado (Tilen Jesenko, Goran Tubić, Gašper Moderc)
  • Migos (Arsen Matej Golubovikj, Predrag Zvezdakoski, Igor Saveski)
  • narcos (Eda Kaja, Lisi Qarkaxhija, Arber Avdullahu)
  • python3-1 (Mirza Krbezlija, Đorđe Mitrović, Isidora Rapajić).

Najbolje se je izkazala ekipa Migos (17. mesto), ostale ekipe pa so zasedle 22. mesto (narcos), 27. mesto (Python3-1) in 42. mesto (Avokado).

Več o rezultatih vseh tekmovalcev in tekmovanju lahko preberete tukaj.

Čestitke vsem in seveda veliko sreče in uspeha v nadaljevanju UPM 2018.

 

 


četrtek, 3. maj 2018 Študent Roman Solodukhin tudi letos prvi na tekmovanju v znanju matematike za Vegova priznanja

Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije je letos organiziralo 3. tekmovanje študentov v znanju matematike za Vegova priznanja.

Na državnem tekmovanju, ki je potekalo 21. 4. 2018 v Ljubljani, se je tudi letos na sam vrh uvrstil študent Matematičnih znanosti na UP FAMNIT Roman Solodukhin. Pridobil si je tako zlato priznanje kot prvo nagrado letošnjega tekmovanja. Spomnimo, da je Solodukhin na lanskem tekmovanju kot edini tekmovalec osvojil prvo mesto in zlato priznanje.

Rezultati tekmovanja so objavljeni na spletni strani DMFA Slovenije.

Romanu čestitamo za še en tekmovalni uspeh!


četrtek, 3. maj 2018 Preizkusno predavanje dr. Michael D. Burnard

Dr. Michael D. Burnard bo imel v sredo, 9. 5. 2018 ob 10:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Znanost o lesu".

Predavanje z naslovom "Regenerative sustainability and the role of wood" bo potekalo v predavalnici FAMNIT- FAMNIT-VP, Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


četrtek, 3. maj 2018 Vabilo na interaktivno delavnico »Komuniciranje znanstvenih dosežkov«

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

interaktivno predavanje
»Komuniciranje znanstvenih dosežkov«,

ki ga bo izvedla Jadranka Jezeršek Turnes
iz podjetja Kontekst science communication & engagement.

Predavanje bo v torek, 8. 5. 2018, ob 14.00,
v pritličnih prostorih Kettejeve ulice 1 v Kopru (študijska soba Galeb).

 

O interaktivnem predavanju:

Komuniciranje (v) znanosti je tema, ki je v zadnjih letih izjemno aktualna – saj pozicioniranje znanosti zlasti v Evropi in v ZDA zelo pomaga pri razvoju globalne konkurenčne prednosti držav. V zadnjem času se – zlati v Evropi – iniciative za komuniciranje znanosti tudi strokovno močno povezujejo v veliko multidisciplinarno mrežo strokovnjakov s področja komuniciranja, sociologije in naravoslovnih znanosti. V toku je veliko raziskav, ki merijo vpliv komuniciranja znanosti na razvoj znanosti in inovativnosti po posameznih državah ali disciplinah. Cilj interaktivnega predavanja je opolnomočenje in krepitev proaktivnosti na strani znanstvenikov in raziskovalcev za kakovostno in kredibilno poročanje o znanstvenih temah.

O predavateljici:

Jadranka Jezeršek Turnes je diplomirala na London Metropolitan University ter opravila MBA v okviru globalne oglaševalske mreže Ogilvy. V zadnjih letih je njen strokovni fokus komunikacijski management na področju raziskav in znanosti, saj je intenzivno vpeta v komuniciranje inovacij na področju znanosti ter vzpostavitve mednarodnih komercialnih mrež. Je članica globalne strokovne mreže »Public Understanding of Science and Technology« in članica organizacijskega odbora ProESOF Trieste 2020. Redno predstavlja prispevke na strokovnih konferencah v tujini in je članica uredniškega odbora tuje znanstvene revije iz tega področja, ki jo financira Ministrstvo za znanost Republike Poljske. Lani ji je Slovenska Znanstvena Fundacija podelila nagrado Prometej za odličnost komuniciranja v znanosti.

 

Srečanje bo potekalo pod okriljem mednarodnega projekta STARBIOS2 - Enhancing Responsible Biosciences, ki ga financira Evropska komisija iz okvirnega programa Evropske Unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020.

https://www.famnit.upr.si/sl/resources/images/novice/starbios-eu.jpg:resizebox?892x160