Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 17. maj 2018 Naši študentki Nika Tomažič in Monika Kršić zmagali na mednarodnem natečaju inovacij s področja agroživilstva

Konzorcij “Open Innovation in Agrifood Programme” je lani, v sodelovanju z UIP - Univerzitetnim inkubatorjem Primorske, objavil javni poziv za zbiranje nacionalnih predlogov idejnih projektov v okviru natečaja “2017 International Call for Solutions” za iskanje inovacij s področja agroživilstva. Natečaj je bil namenjen podjetnikom, nevladnim organizacijam, zadrugam in nasploh gospodarskim subjektom, ki bi lahko s svojimi proizvodi, storitvami, poslovnimi modeli ali tehnologijami prispevali k promociji ekonomske, okoljske in socialne trajnosti v agroživilskem sektorju.

Med 87-imi idejami iz vsega sveta so se med super finaliste uvrstile tri primorske skupine, najboljšo idejo pa sta predstavili študentki UP FAMNIT Nika Tomažič (Biodiverziteta) in Monika Kršić (Sredozemsko kmetijstvo), in sicer za bio-razgradljivi lonček Gronček (Cupgrape). Idejo sta razvijali na delavnicah UIP.

Pri razvijanju ideje sta Nika in Monika izhajali iz problema plastike, ki povzroča nepopravljivo škodo: »Skupaj sva prišli do ideje, da bi iz odpadnih surovin ustvarili biorazgradljiv lonček, ki se v zemlji razgradi in reciklira. Ta je odlično gnojilo za rastlino, ki prispeva k njenemu hitrejšemu razvoju in rasti.«
Končna predstavitev je potekala v italijanski Foggi, kjer so se finalisti, po tednu izobraževanj in sestankov s potencialnimi investitorji, predstavili pred zelo zahtevno komisijo in številčno publiko. Kot sta dodali študentki, je za njima nepozabna izkušnja.

Več o projektu in o ostalih primorskih tekmovalcih lahko preberete na tej povezavi.

Čestitke študentkama za izjemen dosežek, naj bo ta uspešna ideja le prva izmed mnogih!


(Na fotografiji: Monika Kršić (levo) in Nika Tomažič (desno).