Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 26. april 2018 Informativni dan za podiplomski študij na UP FAMNIT

UP FAMNIT vabi na Informativni dan za podiplomski študij 2018/19, ki bo v petek, 11. maja 2018, v prostorih fakultete (Glagoljaška 8, Koper)

Informativni dan za podiplomski študij na UP FAMNIT je namenjen tako kandidatom kot širši zainteresirani javnosti, saj bodo na njem predstavljena zanimiva področja interdisciplinarnega raziskovanja in študija. Dogodek se bo pričel ob 16. uri v Veliki predavalnici, po uvodnem pozdravu pa se bodo kandidati in ostali obiskovalci srečali s koordinatorji programov, predavatelji, raziskovalci in študenti.

Dr. Mihael Perman bo najprej orisal tesno povezanost med sodobnimi finančnimi tveganji in matematiko. V vse bolj kompleksnem finančnem svetu postaja namreč upravljanje tveganj osrednja tema, pri čemer učinkovitega upravljanja brez matematičnega modeliranja si ni več mogoče predstavljati.
Dr. Kristijan Musek Lešnik bo spregovoril o pozitivni psihologiji v vsakdanjem življenju ter o njenem pomenu v širšem družbenem kontekstu.

Kako daleč smo od točke, ko ne bo več mogoče ločiti med resničnim in virtualnim? Odgovore na to vprašanje bodo obiskovalci poiskali v Laboratoriju za Interakcijo človek-računalnik HICUP, kjer profesorji in študenti raziskujejo in eksperimentirajo z različnimi prototipi in sistemi za dopolnjeno resničnost.
V času, ko velik del svojega časa preživljamo v zaprtih prostorih, je nujen razmislek o vplivu okolja na naše počutje in zdravje. O tem, kako je tako v službi kot doma potrebno oblikovati primerno okolje iz naravnih in obnovljivih materialov bo spregovorila dr. Andreja Kutnar, pri čemer bo največji poudarek na lesu, ki je dokazano eden od materialov, ki zmanjšuje stres.
Dr. Elena Bužan pa bo predstavila sodobne pristope k varstveni biologiji, ki danes temeljijo na širokem interdisciplinarnem znanju in poznavanju raznolikosti živih bitij ter medsebojne povezanosti živih organizmov in okolja.

PROGRAM INFORMATIVNEGA DNE

Od 15.30: infotočka za informacije o prijavi in vpisu

Ob 16.00: Uvod in predavanja

Za več informacij: referat@famnit.upr.si / 05 611 75 75

RAZPIS ZA VPIS v podiplomske študijske programe 2018/19 je objavljen TUKAJ.

Vljudno vabljeni!


sreda, 25. april 2018 Univerzitetna liga UP: Famnit zlat v košarki in futsalu

V ponedeljek, 23. maja, so se s tremi finalnimi tekmami zaključila tri univerzitetna prvenstva Univerze na Primorskem. Študenti UP FAMNIT so v tekočem študijskem letu tekmovali v košarki in futsalu ter na koncu odnesli domov zlato!
Znova so si naši študenti priborili 1. mesto v košarki, presenečenje pa je tudi 1. mesto v futsalu.

Famnitove barve so čez leto branili:

  • Košarkaška ekipa FAMNIT (končno 1. mesto): Arber Avdullahu, Tian Brun, Matej Teo Klepač, Jakob Majerič, Robert Marinović, Rade Nježić, Luka Pavlović, Alan Pehlić, Lisi Qarkaxhija, Tilen Sabadin, David Vac.
  • Futsal ekipa FAMNIT (končno 1. mesto): Nikola Ećimović, Tomaž Gustinčič, Matej Hubelić Orbanič, Nemanja Jakovljević, Borut Kolar, Mirza Krbezlija, Gregor Lečić, Marin Mandir, Malin Svraka, Valentin Sojar, Boris Turudija.

Vsem študentom iskreno čestitamo za uspeh!

Poročilo finalnih tekem lahko preberete tukaj.


Ekipa košarke UP FAMNIT - Foto vir: uszp.si


Ekipa futsala UP FAMNIT - Foto vir: uszp.si


petek, 20. april 2018 Izvoljeni novi člani Študentskega sveta UP FAMNIT

V torek, 18. aprila 2018, so bile izvedene volitve v Študentski svet (ŠS) UP FAMNIT za študijsko leto 2017/18.

Volilna komisija za izvedbo volitev je po preštetju glasovnic ugotovila, da so novoizvoljeni člani študentskega sveta v študijskem letu 2017/18 naslednje študentke in študenti:

  • Agata Anžur, 1. letnik Računalništva in informatike (1. stopnja),
  • Narmina Baghirova, 3. letnik Matematike (1. stopnja),
  • Saša Bele, 2. letnik Uporabne psihologije (2. stopnja),
  • Sara Brglez, 1. letnik Biopsihologije (1. stopnja),
  • Sara Cerar, absolventka Biodiverzitete (1. stopnja),
  • Robert Logar, 1. letnik Biodiverzitete (1. stopnja),
  • Pia Modrijan, 3. letnik Matematike v ekonomiji in financah (1. stopnja),
  • Taja Pajmon Rak, 1. letnik Varstva narave (2. stopnja),
  • Damjan Tonkli, absolvent Bioinformatike (1. stopnja),
  • Ljubo Trivunović, 3. letnik Računalništva in informatike (1. stopnja),
  • Nives Žunec, 2. letnik Biopsihologije (1. stopnja).

Predsednika in podpredsednika ŠS kot tudi predstavnika študentov fakultete v ŠS UP bodo novi člani ŠS izvolili na konstitutivni seji.

Več informacij o volitvah v ŠS in njegovih pristojnostih je dostopnih tukaj.


četrtek, 19. april 2018 Vabilo na okroglo mizo "Od realnega do virtualnega" in predavanje "Computer Science...without computers?!"

UP FAMNIT in UP PEF vabita na okroglo mizo

Od realnega do virtualnega: uveljavljene in
nove poti učenja z informacijsko-komunikacijsko tehnologijo,

ki bo v ponedeljek, 23. 4. 2018 ob 15.00 v
Veliki predavalnici UP FM (III. nadstropje, Cankarjeva 5, Koper)

 

Za učinkovito rabo IKT v izobraževanju z namenom zagotavljanja spreminjanja procesa učenja in poučevanja so potrebni novi pristopi in znanje. Smiselna raba IKT tako pomeni predvsem spremembe v poučevanju učiteljev in razumevanje smiselnosti vloge IKT pri učenju in poučevanju. Na okrogli mizi bodo predstavljeni rezultati analize stališč in kompetenc učiteljev in študentov za didaktično rabo IKT na pedagoških študijskih programih UP.  Spregovorili bomo tudi o dosedanji stopnji vključenosti IKT v obstoječe učne načrte. Omenjeno pa bo služilo kot izhodišče za diskusijo o smiselnosti oz. osmišljenosti rabe IKT v pedagoških študijskih programih.
Sodelovali bodo

  • dr. Matjaž Kljun (UP FAMNIT),
  • mag. Radovan Krajnc (Zavod za šolstvo) ter
  • dr. Dejan Hozjan, dr. Tina Štemberger, dr. Sonja Rutar in dr. Sonja Čotar Konrad (UP PEF).

 

Ob 17.00 sledi predavanje gostujočega profesorja dr. Tima Bella
(University of Canterbury, Nova Zelandija) z naslovom

Computer Science... without computers?!

Computer Science Unplugged je zabaven in zanimiv način raziskovanja računalništva brez uporabe računalnikov. Namreč tudi pri programiranju obstajajo igre, uganke in čarobni triki. Udeleženci bodo spoznali nekatere dejavnosti in bodo dobili navodila o tem, kako jih uporabiti v učilnici.

Predavanje je brezplačno in bo potekalo v angleškem jeziku.

Okrogla miza in predavanje potekaga v okviru Tedna UP PEF.


sreda, 18. april 2018 Uspešno izpeljali Mednarodno matematično tekmovanje UP 2018

V četrtek, 16. aprila, se je 19 dijakov s petih kosovskih srednjih šol udeležilo druge izvedbe Mednarodnega matematičnega tekmovanja Univerze na Primorske na Kosovu. Lani je tekmovanje potekalo v mestu Gjakova, letos pa v Prištini.

Tekmovanje so organizirali in izpeljali profesorji UP FAMNIT s pomočjo študentov 2. letnika Matematike Eda Kaja in Lisi Qarkaxhija, ob podpori občin Priština in Peja.

Na matematični gimnaziji so svoje znanje preverili dijaki zadnjih letnikov naslednjih šol: »Sami Frasheri«, »Xhevdet Doda«, »Aluddin«, »Specialized Mathematics Gymnasium« (Priština) in »Bedri Pejani Gymnasium« (Peja).

 

Eden od ciljev tekmovanja je spodbuditi dijake k študiju matematike ter ponuditi najboljšim možnost, da izberejo tovrsten študij. Univerza na Primorskem bo namreč dvema najboljšima tekmovalcema ponudila štipendijo za študij na UP FAMNIT.

Uradni rezultati tekmovanja bodo objavljeni v maju.

Ob že omenjenim študentom se UP FAMNIT zahvaljuje vsem, ki so pomagali pri prvi izvedbi tega tekmovanja. Posebej zaslužni so bili: Diana Qarkaxhija, Fatos Osmani – vodja Direktorata za izobraževanje Občine Priština, Shemsi Berisha – direktor Matematične gimnazije Priština, Jonuz Salihaj – direktor Oddelka za izobraževanje Občine Priština, Besim Avdimetaj – direktor Oddelka za izobraževanje Občine Peja, Ardiana Hyseni, Shpresa Berisha in vsi učitelji, ki so sodelovali pri pripravah dijakov na tekmovanje.

Na koncu pa seveda čestitke vsem udeležencem!

 


sreda, 18. april 2018 Vabilo na predavanje dr. Tine Tinkare Peternelj »Ali hormoni vplivajo na naše čustvovanje in duševno zdravje?«

Društvo študentov Biopsihologije
vabi na naslednji homeorestični dogodek,

ki bo v ponedeljek, 23. aprila, ob 19.00
v študijski sobi v Galebu (Kettejeva 1) v Kopru.

Naslov drugega dogodka v aprilu je »Ali hormoni vplivajo na naše čustvovanje in duševno zdravje?«. Gostja bo dr. Tina Tinkara Peternelj, ki bo preko predavanja in konkretnih primerov približala izbrano temo. Govora bo o delovanju naših hormonov ter o tem, kako le-ti vplivajo na naše delovanje.

Po predavanju bo tudi čas za diskusijo in vprašanja.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 16. april 2018 Naši matematiki uspešno nastopili tudi na Češkem

V petek 13. aprila je v Ostravi na Češkem potekalo 28. tekmovanje Vojtěch Jarník International Mathematical Competition – najstarejše tekmovanje matematike za študente v Evropski uniji, katerega se študenti UP FAMNIT že tradicionalno udeležujejo.

Na letošnji izvedbi je tekmovalo 150 študentov s 33 evropskih univerz. V prvi kategoriji (za študente 1. in 2. letnika oziroma mlajše od 22 let) so Famnitove barve zastopali Đorđe Mitrović (1. letnik Matematike), Arbër Avdullahu, Daniil Baldouski (oba 2. letnik Matematike), v drugi kategoriji je tekmoval Mirza Krbezlija (3. letnik Matematike).

Mitrović, Avdullahu in Baldouski so prejeli certifikat uspešnega udeleženca.

Čestitamo našim študentom in jim želimo še veliko uspešnih nastopov!


(na fotografiji: Mirza Krbezlija, Đorđe Mitrović, Arbër Avdullahu, Daniil Baldouski)


ponedeljek, 16. april 2018 Seminar Information Economics and Robust Institutions (Prof. dr. Jernej Čopič)

Oddelek za matematiko UP FAMNIT vabi vse študente in zaposlene, da se udeležijo seminarja Information Economics and Robust Institutions, ki ga bo od aprila do junija izvajal prof. dr. Jernej Čopič (Aix-Marseille School of Economics; Center for Economic Research and Graduate Education – CERGE-EI).

Seminar bo potekal v angleškem jeziku.

Prvi dve srečanji bosta potekali v:

  • sredo, 18. 4. 2018 (16.00-18.00), predavalnica: FAMNIT-Muzejski1,
  • torek, 24. 4. 2018 (18.00-20.00), predavalnica: FAMNIT-MP1,
  • ostali termini v maju in juniju bodo objavljeni v kratkem.

Več informacij najdete na tej povezavi.


Foto vir: http://chopichcode.org

Kratek povzetek seminarja (v angl.):
In this seminar we will be firstly cover some basic concepts of Game Theory, i.e., Nash equilibrium and dominant strategy equilibrium under complete information. Then we will move to the setting of incomplete information and equilibrium concepts suitable for robust analysis, i.e., ex post Nash equilibrium and dominant-strategy equilibrium under incomplete information (strategy proofness). In both of these settings, complete and incomplete information, we will then consider concepts of economic efficiency: Pareto efficiency (classical efficiency) and constrained Pareto efficiency. Next, we will formulate and prove the revelation principle under incomplete information and move to the question of maximally efficient economic institutions.
We will commence with the well-known class of allocation schemes, the so-called Vickrey-Clarke-Groves mechanisms, which satisfy equilibrium conditions (incentive compatibility) and have seen wide applications in Economics and Computer Science. However, these allocation schemes in general fail some desirable properties: either they may fail to satisfy budgetary constraints or they may fail the requirement that the participation of economic actors is voluntary (individual rationality).
We will thus move on to address the question of existence and maximal possible efficiency of desirable allocation schemes, which along with the equilibrium conditions satisfy all desiderata. We will broach these questions in the following economic settings:
Market settings:

  • Auctions
  • Double Auctions
  • more general market platforms

Non-market settings:

  • Public goods
  • Voting (time permitting)

nedelja, 15. april 2018 Mag. Tilen Genov prejemnik nagrade Evropskega združenja za kite in delfine

Letos je v italijanskem mestu La Spezia potekala 32. konferenca Evropskega združenja za kite in delfine. Konference so se udeležili tudi slovenski strokovnjaki in študentje iz UP FAMNIT ter Slovenskega društva za morske sesalce Morigenos. Mag. Tilen Genov, asistent in raziskovalec na UP FAMNIT ter predsednik Slovenskega društva za morske sesalce Morigenos, je ob zaključku konference od Evropskega združenja za kite in delfine prejel nagrado Mandy McMath 2018 za izjemni prispevek k varstvu morskih sesalcev.

V utemeljitvi nagrade je med drugim takole zapisano: »Vsi, ki smo imeli to srečo, da smo kadarkoli delali s Tilnom, ga globoko spoštujemo kot človeka in znanstvenika. Še kot otrok je začel sodelovati na projektu raziskovanja in varstva delfinov na Hrvaškem z Giovannijem Bearzijem in od takrat se ni nikoli ustavil. NIKOLI. Je ustanovitelj društva Morigenos, pri 18 letih pa je začel Slovenski projekt za delfine, ki predstavlja prvo tovrstno sistematsko in dolgoročno raziskavo delfinov v Sloveniji.«

Celotno obrazložitev nagrade lahko preberete na tej strani.

Mag. Tilnu Genovu iskreno čestitamo!

 
Foto vir: Društvo Morigenos

 


torek, 10. april 2018 Naši matematiki v sami špici tekmovanja Open International Internet-Olympiad

V marcu sta na Famnitu potakala 1. in 2. krog letošnjega mednarodnega matematičnega tekmovanja Open International Internet-Olympiads for Higher Education Students, pri katerem študenti rešujejo naloge prek spleta.

Prvega kroga se je udeležilo 5.887 študentov s 158 univerz, v kategoriji »specializirane fakultete«, kamor spada UP FAMNIT, pa je tekmovalo 772 študentov s 63 univerz. Našo fakulteto so zastopali Luka Pavlović (2. l. Matematične znanosti), Roman Solodukhin (1. l. Matematične znanosti), Mirza Krbezlija (3. l. Matematika), Arbër Avdullahu in Daniil Baldouski (oba 2. l. Matematika) ter Đorđe Mitrović (1. letnik Matematika).

Vsi naši študenti so dosegli nadpovprečne rezultate in se uvrstili v drugi krog tekmovanja. Roman Solodukhin in Luka Pavlović pa sta pri tem dosegla kar 50% možnih točk, kar ju glede na spodnji graf, ki prikazuje porazdelitev študentov glede na % doseženih točk, uvršča v samo špico med vsami tekmovalci.

Drugega kroga se je udeležilo 542 študentov, od tega 135 v kategoriji specializiranih fakultet, kjer je Roman Solodukhin dosegel 2. mesto. Poleg njega sta se v tretji krog, ki bo potekal meseca maja, uvrstila še Arbër Avdullahu in Luka Pavlović, ki sta si delila 36. mesto.

Famnitovi študenti se že tradicionalno udeležujejo internetne olimpijade, na kateri so tudi zelo uspešni. Lani sta se dva tekmovalca prebila v finale, pred dvema letoma pa je Univerza na Primorskem pridobila naziv »Univerza zmagovalka«.

Vsem našim sodelujočim študentom iskreno čestitamo za uspeh!


(Na fotografiji od leve proti desni: Arbër Avdullahu, Mirza Krbezlija, Luka Pavlović, Roman Solodukhin, Đorđe Mitrović in Daniil Baldouski)


torek, 10. april 2018 Vabilo na predavanje gostov iz Martin-Luther University Halle-Wittenberg

Oddelek za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT
vabi na seminar, 

ki ga bosta oblikovala dr. Fidele Ntie-Kang in Lucas Praetorius

z Institute of Pharmacy, Martin-Luther University Halle-Wittenberg (Nemčija),

v četrtek 12. 4. 2018, ob 12.00, v predavalnici FAMNIT-Pošta.

 

Predavanji bosta v angleškem jeziku.

12:00–12:30
Dr. Fidele Ntie-Kang: »African Medicinal Plants: Natural Product Database Development, Lead Discovery and Toxicity Assessment«

Abstract: Within the last two decades, drug discovery based on natural products was almost considered as old fashioned, as combinatorial chemistry quickly took the centre of the stage. However, the decades of combinatorial chemistry, coupled with high throughput screening facilities did not deliver the expected outcomes in terms of new chemical entities and drug approvals. There seems to be a renewed interest in natural product-based discovery, as increasingly new tools are being developed in order to accelerate natural product dereplication and lead discovery, assisted by molecular modeling. The work presented in this thesis focuses on new natural product database tools and datasets for the discovery of lead compounds from African floral matter. Prior to the investigations, data regarding compounds which had been identified from the aforementioned sources were scattered in literature sources, some of which were inaccessible to the wider community of scientists. The resulting investigation has led to a collection of data on the constituent metabolites, their biological activities, as well as the uses of the source organisms in traditional medicine, which have been made available via the web. Moreover, the investigations have led to the identification (assisted and non assisted by molecular modeling) of lead compounds with anti-HIV, anti-Onchocerca, antiplasmodial, protease inhibitory and sirtuin inhibitory properties, beginning from plants with popular uses in African traditional medicine. In parallel, the natural product-inspired discovery of antiplasmodial and sigma-binding new chemical entities has been described. Another aspect of the investigations involved the prediction of the drug metabolism and pharmacokinetics of the secondary metabolites, as well as an overall toxicity assessment of the compounds and databases developed, including the development of a new knowledge base for toxicity prediction. The results presented in this thesis constitute the first outcome of computer-based investigation of the potential of African medicinal plants for drug discovery.

12:30–13:00
Lucas Praetorius: »Structure-guided Screening and Optimization to Design Isoform Selective HDAC Inhibitors«

Abstract: Histone deacetylases (HDAC) are a class of enzymes whose activity is up-regulated in many types of cancer. HDAC inhibitors (HDACi) are successfully used as drugs for the treatment of several types of tumors. So far, all approved HDACi are pan or class-selective inhibitors and therefore show cross-reactivity, toxicity, and at the end unwanted side effects1. To address this issue, we focused on the application of computer- and structure-based approaches (docking studies, analyzing binding data, homology modeling, molecular dynamics studies) to identify novel isoform selective inhibitors. In the current study, we focused on the most-studied isoform HDAC8 as well as on the two least studied isoforms HDAC10 and HDAC11.

Kontaktna oseba:
Prof. Dušanka Janežič (dusanka.janezic@upr.si)

 


ponedeljek, 9. april 2018 Od 9. 4. 2018 je možna prijava za vpis v podiplomski študij

Danes, 9. 4. 2018 se pričenja 1. prijavni rok za vpis v magistrske in doktorske študijske programe UP FAMNIT:

  • do 31. 8. 2018 se lahko prijavijo slovenski državljani in državljani EU,
  • do 27. 6. 2018 se lahko prijavijo Slovenci brez slovenskega državljanstva in tujci izven EU.

RAZPIS ZA VPIS in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopni tukaj.

Vabljeni na INFORMATIVNI DAN, ki bo potekal v petek, 11. maja 2018 od 15. ure. Podrobne informacije bodo objavljene naknadno na spletni strani fakultete v rubriki Bodoči študenti/ Informativni dnevi.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


ponedeljek, 9. april 2018 Pomlad prinesla še en uspešen Famnitov matematični dan

V petek, 6. aprila 2018, je na Famnitu potekal 11. Famnitov matematični dan. Tradicionalnega dogodka se je tokrat  udeležilo 63 učencev iz OŠ Solkan, OŠ Ivana Roba Šempeter in OŠ Janka Glazerja Ruše, ki so fakulteto napolnili s prijetnim spomladanskim vzdušjem.

Dan je s pozdravom uvedel predstojnik Oddelka za matematiko prof. dr. Bojan Kuzma, osrednji del pa je seveda predstavljalo delo v obliki delavnic.
Mladi matematični navdušenci so se najprej, pod vodstvom asist. Ane Zalokar, seznanili z osnovnimi pojmi iz verjetnosti. Predelali so slučajne procese, ki se imenujejo markovske verige, in spoznali njihovo lastnost »pozabljanja«. S pomočjo igranja namizne igre Kače in lestve pa so računali razne verjetnosti in povprečno število korakov, ki jih potrebujemo, da igro dokončamo. Nato jim je dr. Nino Bašić odprl vrata v svet nanotehnologije, ki je v zadnjem času zelo vroče področje biokemije. Na poljuden način je predstavil rezultate raziskav skupine slovenskih kemikov in matematikov, ki bi lahko vodili do pomembnega razvoja v medicini.

 

Prvi matematični dan je fakulteta organizirala leta 2013 s ciljem, da med mladimi popularizira naravoslovje in zlasti matematiko. Od takrat smo uspešno izvedli devet tovrstnih srečanj za osnovnošolce in dva za srednješolce, na katerih se udeleženci zabavajo in hkrati širijo svoje poznavanje ter dojemanje matematike.

Osnovnošolcem in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!


ponedeljek, 9. april 2018 Dr. Majda Naji predstavila zgodbe iz Sirije

Študenti Biopsihologije so prejšnji teden spoznali, kaj pomeni živeti v vojnem stanju in kako si ljudje, kljub neznosnim življenjskim razmeram, skušajo urediti znosen vsakdan. Obiskala jih je doktorica pedagoških ved Majda Naji, ki se ukvarja s področjem vzgoje in izobraževanja za trajnostni razvoj ter globalnim izobraževanjem. Namen obiska na UP FAMNIT je bil predstavitev normalizacije vojnega stanja, s katerim se morajo ljudje žal soočati v številnih državah, med drugimi tudi v Siriji, kamor se dr. Naji z možem zdravnikom redno vrača dvakrat letno. S tem je tudi edina Slovenka, ki Damask obiskuje tudi v času vojne, saj jo na sirsko glavno mesto vežejo sorodstvene vezi in ga zato doživlja kot drugo domovino.

Gostujoča predavateljica je svoj poseg začela z degustacijo tipične sirske jedi, po kateri domačini segajo tako za zajtrk kot tudi za večerjo: kruh najprej pomočijo v olje in nato v zatar –mešanico začimb iz Damaska, ki pričara vonj in vzdušje sirskega glavnega mesta.

 

Sirija je od začetka vojne leta 2011 dejansko popolnoma otrpnila v prostoru in času. Dr. Naji zato predstavlja po Sloveniji zbrane zgodbe ljudi z namenom, da javnost približa drugačno predstavo o vojni, ki jo spremljamo zgolj preko medijev. Država je izjemno prizadeta, njeni prebivalci pa si želijo le miru ter zato poskušajo kljub neurejenemu stanju živeti čim bolj normalno. To pa še zdaleč ni enostavno: elektriko imajo na voljo le štiri ure dnevno, povsod pa je čutiti vseprisoten strah pred smrtjo – kadarkoli lahko namreč prileti raketa in pokonča življenje kogarkoli. Vendar domačini skušajo vse to odmisliti z namenom, da se lahko vsaj približajo urejenemu in sproščenemu življenju. V mestu je tudi veliko beguncev, ki so v Damask prebežali zaradi nevzdržnih razmer v drugih predelih države. Tudi med njimi je opaziti dve popolnoma nasprotujoči si skrajnosti: na eni strani so zelo bogati begunci, ki živijo v hotelih, na drugi pa revni begunci, ki so si življenje ustvarili na ulici.

Vsakdan prebivalcev sirskega glavnega mesta je predavateljica približala s tremi življenjskimi zgodbami domačinov, ki jih je tudi osebno spoznala. Ob vsemu hudemu pa je opazna moč in volja naroda po preživetju in takšni trenutki dr. Naji vsakič ogrejejo srce.


četrtek, 5. april 2018 Predavanje dr. Nikice Šprema (Univerza v Zagrebu) o ekološki, socialni in gospodarski funkciji divjadi ter njenega življenjskega prostora

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

predavanje izr. prof. dr. Nikice Šprema
s Fakultete za agronomijo Univerze v Zagrebu,
ki bo v četrtek 12. 4. 2018, ob 13.00,
v Veliki predavalnici UP FAMNIT.

 

Na predavanju bodo predstavljene ekološke, socialne in gospodarske funkcije divjadi in njenega življenjskega prostora. Predavatelj se bo posebej usmeril v načrtovanje, ohranjanje, trajnostno gospodarjenje in spremljanje stanja divjadi v evropskem prostoru. Seznanil nas bo z izzivi, ki jih predstavljajo invazivne vrste, bolezni, škode, fragmentacije in izguba habitata za upravljanje in varstvo divjadi.
Predavanje bo v angleškem jeziku.

O predavatelju:
Raziskovalno delo izr. prof. dr. Nikice Šprema vključuje tematike s področja lovstva, divjadi in zaščite narave. Znanstveno se je usposabljal na številnih mednarodnih univerzah na Madžarskem (HAKI Institute, University of Kaposvar), Švedskem (University of Göteborg), v Italiji (University of Sassari), Španiji (Instituto de Investigaciones Marinas de Vigo), na Novi Zelandiji (Massey University) in v ZDA (Montana State University). Trenutno na matični fakulteti sodeluje pri predmetih Biologija in ekologija divjadi (mag.), Lov (mag.), Lovstvo (dod. in mag), Lovsko gospodarstvo (mag.) in Raziskovalne metode v lovstvu (dr.).

 

Srečanje bo potekalo pod okriljem mednarodnega projekta STARBIOS2 - Enhancing Responsible Biosciences, ki ga financira Evropska komisija iz okvirnega programa Evropske Unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020.


sreda, 4. april 2018 »Zgodbe iz Sirije«, gostujoče predavanje dr. Majde Naji

Oddelek za psihologijo UP FAMNIT vabi

na predavanje dr. Majde Naji z naslovom
»Zgodbe iz Sirije«,

ki bo v petek, 6. aprila 2018, ob 9.30 uri,
v predavalnici FAMNIT-MP2 (Glagoljaška 8, 6000 Koper).

 

O predavateljici:
Majda Naji je doktorica pedagoških ved. Vrsto let je poučevala kemijo na mariborskih gimnazijah, trenutno pa je zaposlena v Mednarodnemu centru za ekoremediacije na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Ukvarja se s področjem vzgoje in izobraževanja za trajnostni razvoj ter globalnim izobraževanjem.

O predavanju:
Dr. Naji z možem zdravnikom redno obiskuje Sirijo, s katero ju povezujejo tudi sorodstvene vezi. Tako dvakrat letno obišče Damask, eno najstarejših mest na svetu. Preko osebnih izkušenj bo gostujoča predavateljica predstavila življenje na vojnem območju, ki pa se običajno razlikuje od podobe, ki jo v sebi nosi povprečen Evropejec. Vstop in pot v Sirijo nista enostavna, v Damasku se močno prepletata bogastvo in revščina, predavateljica pa je na svojih obiskih spoznala tudi veliko pretresljivih zgodb posameznikov, ki jim je vojna spremenil življenje.


torek, 3. april 2018 Dr. Jessica Cauchard (IDC Herzliya, Izrael) gostja UP FAMNIT

Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT
v okviru Seminarja računalništva in informatike vabi

na predavanje dr. Jessice Cauchard (IDC Herzliya, Izrael) z naslovom

»On body and Out of body Interactions«

ki bo v sredo, 4. aprila 2018, ob 16.00 uri,
v predavalnici FAMNIT-POŠTA (Glagoljaška 8, 6000 Koper).

Za udeležbo na predavanju je potrebna prijava preko spletnega obrazca.

Dr. Jessica Cauchard je magistrirala na Univerzi v Sheffieldu in doktorirala leta 2013 na Univerzi v Bristolu, natančneje v Interaction & Graphics research lab. Nato je dve leti delala kot raziskovalka na Oddelku
za računalništvo in informatiko, laboratorij Human-Computer Interaction, Univerze v Stanfordu. Trenutno je docentka v Interdisciplinary Center Herzliya, Computer Science, v Izraelu.
Njeno raziskovanje se osredotoča na nosljivo, mobilno in vseprisotno računalništvo. Zanimajo jo oblikovanje, razvoj in evalvacija različnih novih načinov interakcije in kako lahko tehnologija pomaga ljudem olajšati vsakdanjik.
Biografija dr. Cauchard je objavljena na tej povezavi.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

*****
ABSTRACT:
Mobile devices have become ubiquitous over the last decade, changing the way we interact with technology and with one another. My research focuses on the design, development, and evaluation of novel interaction techniques with mobile devices using a human-centered approach. In this presentation, I will in particular focus on two types of mobile devices: wearables and autonomous mobile devices. I will discuss the use of multiple modalities to interact with technology and in particular how haptics on wearables can support long-term tasks without interrupting the user’s attention. I will then discuss how autonomous devices such as drones re-invent our understanding of ubiquitous computing and present my current research on collocated natural human-drone interaction.

Predavateljico Jessico Cauchard Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT gosti v okviru projekta GOST-UP – Gostovanja tujih strokovnjakov in visokošolskih učiteljev na Univerzi na Primorskem. V sklopu omenjenega projekta so različni oddelki UP FAMNIT že gostili vrsto drugih tujih predavateljev in strokovnjakov na svojem področju iz Hrvaške, Nizozemske, Združenih držav Amerike, Združenega kraljestva, Madžarske, Poljske, Italije, Nemčije …