Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 28. november 2018 Izr. prof. dr. Andreja Kutnar prejela Zoisovo priznanje za pomembne znanstvene dosežke

Z velikim veseljem in ponosom sporočamo, da je izr. prof. dr. Andreja Kutnar prejela prestižno Zoisovo priznanje za pomembne znanstvene dosežke, in sicer za znanstvene dosežke na področju lesarstva.
Gre za eno najprestižnejših nagrad za dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki jo podeljuje Republika Slovenija raziskovalcem, ki so s svojimi dosežki trajno prispevali k razvoju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti v državi.


(Na fotografiji: izr. prof. dr. Andreja Kutnar in prof. dr. Dragan Marušič, rektor UP)

Dr. Andreja Kutnar je izredna profesorica na Oddelku za aplikativno znanost (področje znanost o lesu) na UP FAMNIT ter višja znanstvena sodelavka na UP IAM ter direktorica zavoda InnoRenew CoE. Uvršča se med vodilne svetovne znanstvenike na področjih lesnih kompozitov, termo-hidro-mehanske obdelave lesa, trajnostno grajenih okolij ter analize vplivov na okolje. Z interdisciplinarnimi mednarodnimi raziskavami je soustvarila in uveljavila novo raziskovalno področje – restorativno okoljsko in ergonomsko oblikovanje, ki je tudi eno izmed glavnih raziskovalnih področij InnoRenew CoE.

Poleg tega, da je bila med snovalci ter ustanovitelji projekta in raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE, ki ju tudi uspešno vodi, je med drugim koordinirala več mednarodnih konzorcijev in v okviru Akcije COST v mrežo povezala raziskovalce iz 39 držav.
Njena bibliografija obsega 54 izvirnih ter 10 preglednih znanstvenih člankov, 39 objav v recenziranih zbornikih mednarodnih znanstvenih konferenc, 11 poglavij v znanstveni monografiji ter znanstveno monografijo, ki jo je souredila in je leta 2014 izšla pri ugledni založbi Springer. O veliki odmevnosti njenega dela priča 353 čistih citatov v zadnjih desetih letih oziroma 292 čistih citatov po podatkih iz baze WoS in 342 iz baze Scopus.

Dr. Kutnar je priznanja vesela: »Počaščena sem, da sem prejela to nagrado, in z velikim veseljem ugotavljam, da tudi širša družba z mano deli strast do lesa


(Slavnostne podelitve se je udeležil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport RS, dr. Jernej Poikalo – na fotografiji s sodelavci Univerze na Primorskem in zavoda InnorRenew Coe, ki so se v velikem številu udeležili podelitve.)

Slavnostna podelitev Zoisovih nagrad in priznanj, Puhovih nagrad in priznanj ter priznanj ambasador znanosti Republike Slovenije je potekala v torek, 27. novembra 2018. Slavnostni govornik dogodka je bil slovenski predsednik Borut Pahor, nagrajenih pa je bilo 15 znanstvenikov. Prejemnika Zoisove nagrade za življenjsko delo sta letos dr. Milica Kacin Wohinz (področje zgodovinopisja) in akad. prof. dr. Boštjan Žekš (področje teorijske fizike). Več o vseh nagrajencih si lahko preberete na tej povezavi.

Posnetek prenosa proslave si lahko ogledate na tej povezavi – portret dr. Kutnar pa najdete od minute 40:30 dalje.

Za ta izjemni dosežek in pomembno nagrado dr. Andreji Kutnar iskreno čestitamo!