Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 27. marec 2018 Do petka, 30.3.2018 je še možna oddaja Prve prijave za vpis na dodiplomski študij UP FAMNIT

Do petka, 30. 3. 2018 je še možna oddaja Prve prijave za vpis v 1. letnik dodiplomskega študija na UP FAMNIT v prihodnjem študijskem letu 2018/19.

Razpis za vpis in navodila za oddajo prijave so objavljeni TUKAJ.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


petek, 23. marec 2018 Objavljen Razpis za vpis v podiplomske študijske programe 2018/19

UP FAMNIT v študijskem letu 2018/19 razpisuje:

Prijavni roki za SLOVENSKE DRŽAVLJANE IN DRŽAVLJANE EU:

  • prvi prijavni rok: 9. 4. do 31. 8. 2018,
  • drugi prijavni rok: 14. 9. do 19. 9. 2018,
  • tretji prijavni rok: 26. 9. do 27. 9 . 2018.
Prijavni roki za SLOVENCE BREZ SLOVENSKEGA DRŽAVLJANSTVA IN DRŽAVLJANE IZVEN EU:
  • prvi prijavni rok: 9. 4. do 27. 6. 2018,
  • drugi prijavni rok: 16. 7. do 31. 8. 2018,
  • tretji prijavni rok: 14. 9. do 19. 9 . 2018,
  • četrti prijavni rok: 26. 9. do 27. 9. 2018.

Razpis za vpis in več informacij o oddaje prijave lahko najdete v rubriki Bodoči študenti/ Prijava za vpis 2018/19.

Vabljeni na informativni dan, ki bo potekal v petek, 11. maja 2018 od 15. ure. Podrobne informacije bodo objavljene naknadno na spletni strani fakultete v rubriki Bodoči študenti/ Informativni dnevi.

Dodatne informacije in pojasnila lahko kandidati dobijo tudi v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


petek, 23. marec 2018 Prof. dr. Matthew Turk (University of California) gost na UP FAMNIT

Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT
v okviru Seminarja računalništva in informatike vabi

na predavanje prof. dr. Matthewa Turka (University of California) z naslovom

»Biti prisoten: Tehnologija dopolnjene resničnosti za sodelovanje na daljavo«

ki bo v sredo, 28. marca 2018, ob 16.00 uri,
v predavalnici FAMNIT-POŠTA (Glagoljaška 8, 6000 Koper).

Za udeležbo na predavanju je potrebna prijava preko spletnega obrazca.

O predavanju:

Sodelovanje na daljavo je pri nalogah, ki zahtevajo prisotnost v fizičnem okolju, težko z uporabo obstoječih tehnologij. Le-te ne omogočajo učinkovite komunikacije s prostorskimi informacijami. V sklopu predavanja bo tako predstavljen nov pristop nevsiljive mobilne telekomunikacije, ki uporablja fizično in virtualno okolje ter tako omogoča široko paleto možnosti za komunikacijo med različnimi uporabniki. Za namene tovrstnih mobilnih telekomunikacij se uporabljajo napredne tehnike računalniškega vida za sledenje in mapiranje 3D prostora. Preko teh se nato prenašajo prostorske informacije na oddaljeno prizorišče. S tem se omogoča bogato medsebojno sodelovanje na daljavo med oddaljenimi sodelavci. Takšna pomoč je bistvenega pomena pri številnih aplikacijah – od kritičnega popravila na terenu do oddaljene pomoč najbližjim pri reševanju dnevnih zapletov.

O predavatelju:

Matthew Turk je predstojnik Oddelka za računalništvo na University of California, Santa Barbara (ZDA), kjer je obenem tudi direktor UCSB Four Eyes Lab. V svojih raziskavah se osredotoča predvsem na 4 I-je: Imaging (vid), Interaction (interakcija) in Innovative Interfaces (inovativni vmesniki). Računalniški vid uporablja kot vhod za odkrivanje pomembnih informacij o ljudeh in svetu (dentiteta, izraz obraza, gibanje telesa, poteze, struktura, 3D scene) in te podatke izkorišča za izboljšanje interakcije med ljudmi in računalniki.

Prof. dr. Turk je dodiplomski študij zaključil na Carnegie Mellon University, doktoriral pa je na Massachusetts Institute of Technology - MIT. Zaposlen je bil pri Martin Marietta Denver Aerospace, LIFIA / ENSIMAG (Francija) in Teleos Research in Microsoft Research, kjer je ustanovil tudi Vision Technology Group. Leta 2014 je bil soustanovitelj startup podjetja, ki ga je dve leti kasneje prevzelo podjetje PTC Vuforia. Je tudi prejemnik več nagrad za najboljše publikacije, deloval je tudi kot vodja številnih konferenc (ACM Multimedia, Face and Gesture Recognition, WACV, ICMI in CVPR). Prejel je nagrade IEEE Fellow in IAPR Fellow, med drugim pa je tudi dobitnik 2011-2012 Fulbright-Nokia Distinguished Chair za področje informacijskih in komunikacijskih tehnologij.
Ob vsem tem je tudi zelo uspešen na akademskem področju in se lahko pohvali z več kot 32.000 sitati (njegovo biblijografijo najdete tu).

 

Predavatelja Matthewa Turka Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT gosti v okviru projekta GOST-UP – Gostovanja tujih strokovnjakov in visokošolskih učiteljev na Univerzi na Primorskem. V sklopu omenjenega projekta so različni oddelki UP FAMNIT že gostili vrsto drugih tujih predavateljev in strokovnjakov na svojem področju iz Hrvaške, Nizozemske, Združenih držav Amerike, Združenega kraljestva, Madžarske, Poljske, Italije, Nemčije …


četrtek, 22. marec 2018 Znani nagrajenci natečaja PIezija v slovenščini 2018

V sredo, 21. marca, smo ob koncu 5. predavanja Famnitovih izletov v matematično vesolje 2017/18 proglasili zmagovalce letošnjega natečaja PIezija v slovenščini.

Letošnji odziv javnosti kaže na veliko zanimanje za tovrstno ustvarjanje, ki združuje umetnost in matematiko. Prejeli smo namreč 17 izdelkov z različnih koncev Slovenije, medtem ko smo pred štirimi leti prejeli le 8 izdelkov pretežno iz okolice Kopra. V veselje nam je tudi, da so se za sodelovanje odločili učenci in dijaki slovenskih šol, ki so se izziva lotili ob podpori mentorjev. Natečaj so vzporedno z nami izvedli tudi na OŠ Janka Glazerja Ruše.

Petčlanska komisija je na podlagi izvirnosti, dolžine in vsebinske smiselnosti besedila proglasila prve tri najboljše piezije, ki jih lahko preberete na spodnjih povezavah:

1. mesto:  JE TO RES MOJA PESEM? (avtorica: Urška Mihajloska),
2. mesto:  POT V SVET (avtorica: Nežka Černe Gec),
3. mesto:  PI*JEZIJA (avtor želi ostati anonimen).

Vse prispele piezije bodo v kratkem objavljene tudi na spletni strani Famnitovih izletov v matematično vesolje.

Vsem sodelujočim in nagrajencem čestitamo za trud in želimo še veliko matematičnih in umetniških izzivov!


torek, 20. marec 2018 Peto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2017/18

Vabljeni na peti Famnitov izlet v matematično vesolje z naslovom

»Euler in kompleksna števila«,

ki bo potekalo v sredo, 21. marca 2018, ob 17.00,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Predavanju bo sledila razglasitev zmagovalnih del natečaja Piezija v slovenščini.

Leonhard Euler (1707–1783) je bil eden najbolj plodovitih in univerzalnih matematikov vseh časov. Pomembno je prispeval k teoriji števil, geometriji, algebri, analizi in kombinatoriki.
Na predavanju bomo najprej na kratko predstavili tako njegovo življenje kot delo, potem pa še nekaj njegovih matematičnih prispevkov z najpomembnejših področij njegovega delovanja, s posebnim poudarkom na kompleksnih številih.

Nato bomo predstavili ključne zgodovinske mejnike v spreminjanju odnosa matematikov do kompleksnih števil:

  • od prvotnega zavračanja in skepse (ko so se v delih italijanskih matematikov 13. do 16. stoletja najprej pojavila kot rešitve enačb 3. in 4. stopnje), 
  • prek odkrivanja njihove učinkovitosti in uporabnosti, k čemur je pomembno prispeval prav Leonhard Euler (1707-1783),
  • do njihove nepogrešljive vloge v današnji matematiki (npr. v kompleksni analizi).

Nazadnje bomo povzeli nekaj najzanimivejših uporab kompleksnih števil (npr. v geometriji) ter omenili nekaj ključnih formul, izrekov in konstrukcij v zvezi s kompleksnimi števili.

O predavatelju:
Jurij Kovič je po diplomi iz teoretične matematike (1985) in magisteriju iz matematike na Univerzi v Ljubljani (1993) doktoriral iz matematičnih znanosti na UP FAMNIT (2013). Raziskovalno je aktiven na področju diskretne matematike (grafi, poliedri, konfiguracije). Napisal je knjigo matematično logičnih problemov Znate rešiti sami? (DMFA 1997) in objavil knjigo Amadeusov abecednik: mala šola glasbe (Modrijan 2000). Na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani vodi Seminar za zgodovino matematičnih znanosti.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Vljudno vabljeni!


torek, 20. marec 2018 Pridobili še 4 projekte na razpisu »Po kreativni poti do znanja«

Univerza na Primorskem je uspešno pridobila sredstva za izvajanje 17 novih projektov v okviru Po kreativni poti do znanja 2017–2020 Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS.

Od 1. 4. do 31. 8. 2018 bodo študenti, skupaj z mentorji z UP FAMNIT (visokošolski učitelji in sodelavci) ter delovnimi mentorji iz sodelujočih podjetij/organizacij, vključeni v naslednje projekte:

Namen razpisa je spodbujanje sodelovanja in povezovanja visokošolskega sistema z okoljem (gospodarstvo in negospodarstvo) ter izvajanje modelov odprtega in prožnega prehajanja med izobraževanjem in gospodarstvom ter družbenim okoljem. V okviru projektov bodo udeleženci inovativno, interdisciplinarno, problemsko in skupinsko pridobivali nove kompetence, praktično znanje in izkušnje v delovnem okolju podjetij in drugih organizacij.

Z novimi projekti bo UP FAMNIT nadgradil izkušnje, pridobljene na prvih treh razpisih Po kreativni poti do znanja, v okviru katerih je fakulteta uspešno izvedla 27 projektov in v katere je bil vključen 141 študent in 23 partnerskih institucij.

Prijaviteljem projektov čestitamo za uspešno prijavo in jim želimo uspešno delo!


nedelja, 18. marec 2018 Prejemniki nagrad Univerze na Primorskem tudi naš študent in sodelavca UP FAMNIT in UP IAM

V četrtek, 15. marca 2018, se je s 15. slovesno akademijo zaključil letošnji Teden Univerze na Primorskem, ki ga je kot vsako leto oblikovala tudi naša fakulteta. V protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru je rektor prof. dr. Dragan Marušič podelil 17 priznanj in nagrad profesorjem, študentom in zaposlenim Univerze na Primorskem. Najvišji naziv je letos pripadel dvema novima častnima doktoricama: izjemni znanstvenici s področja matematike prof. dr. Cheryl E. Praeger, ki tesno sodeluje z UP FAMNIT, in slovenski akademski slikarki Metki Krašovec.

Med prejemniki priznanj in nagrad so letos tudi:

  • prof. dr. Enes Pasalic, profesor in raziskovalec na UP FAMNIT in UP IAM, ki je prejel nagrado za znanstveno odličnost za leto 2017 za področje naravoslovja in tehnike,
  • Luka Pavlović, študent 2. letnika magistrskega študijskega programa Matematične znanosti, je prejel nagrado UP za študente za nadpovprečne dosežke na področju obštudijskih dejavnosti in prispevek k prepoznavnosti Univerze na Primorskem na mednarodni in nacionalni ravni,
  • posebno zahvalo, ki jo univerza podeljuje strokovnim sodelavcem za uspešno delo in izjemne dosežke v peteklem letu, pa je prejela Nataša Škorja Djikanović, vodja skupne Finančno-računovodske službe UP FAMNIT in UP IAM.

Vsem prejemnikom priznanj in nagrad iskreno čestitamo in se jim zahvaljujemo za dragoceno delo, ki ga opravljajo za našo fakulteto in univerzo, obenem pa jim želimo veliko uspehov na njihovi nadaljnji poti!

Daljše poročilo o 15. slavnostni akademiji ter fotoutrinke si lahko ogledate tukaj.

      

 


sobota, 17. marec 2018 Famnit gostil državno tekmovanje za Proteusovo nagrado

V soboto, 17. marca 2018, smo na Famnitu gostili 400 dijakinj in dijakov iz vse Slovenije, ki so se pomerili v znanju biologije, ter njihove mentorje-učitelje.

Gre za tekmovanje z dolgoletno tradicijo v slovenskem prostoru, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije in na katerem se dijaki pomerijo iz znanja biologije. Tekmovanje poteka dvostopenjsko – najprej šolsko, nato državno, štirje najboljši dijaki pa se na koncu uvrstijo v olimpijsko ekipo.

Dijake so pred začetkom tekmovanja v koprski Taverni pozdravili predstavniki organizatorja – glavni tajnik Jožef Školč in Mija Kordež, ter predstojnica Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT, izr. prof. dr. Elena Bužan. Njihovi mentorji pa so prisluhnili predavanju izr. prof. dr. Bojan Lazar z naslovom »Varstvena biologija: kritična znanost 21. stoletja«.

V izvedbo tekmovanja so bili tokrat letos vključeni študenti študijskih programov Biodiverziteta (dodiplomski) in Varstvo narave (magistrski), ki so pomembno prispevali k uspehu dogodka!

Vsem dijakom čestitamo in jim želimo veliko uspeha v prihodnje!

 

 


ponedeljek, 12. marec 2018 Inavguracijsko predavanje Prof. dr. Cheryl E. Praeger - častne doktorice UP z naslovom Breaking down barriers in Mathematics

Vabimo vas na inavguracijsko predavanje
častne doktorice Univerze na Primorskem,

prof. dr. Cheryl E. Praeger (University of Western Australia)
z naslovom

Breaking down barriers in Mathematics,

ki bo v petek, 16. marca 2018, ob 10.00 v
Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

 

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Cheryl Elisabeth Praeger is an Australian mathematician, a member of the Order of Australia and a member of Australian Academy of Science. Praeger received BSc and MSc degrees from the University of Queensland, and doctorate from the University of Oxford in 1973 under direction of Peter M. Neumann. She has published widely and has advised more than 20 PhD students. She is a professor of mathematics at the University of Western Australia, best known for her works in group theory, algebraic graph theory and combinatorial designs. Her selection as an “ISI highly cited researcher” places her among the very top mathematicians world-wide.

About the lecture:
"Mathematics is all around us. It’s behind all the algorithms that make computers work so anything that involves computing and technology needs maths. If you can do maths you are essentially able to invent the future.
When I was a student I was told “there are no jobs for a maths graduate”. Clearly wrong. I’ll tell you a bit of my journey into maths, the kinds of maths I love and use – the mathematics of symmetry – my links with mathematics in Slovenia - how this is a link between mathematics and life – how there is a place in maths for both women and men.
"


Foto vir:
Australian Mathematical Society Inc. (www.austms.org.au)
 


petek, 9. marec 2018 Preizkusno predavanje dr. Alenka Baruca Arbeiter

Dr. Alenka Baruca Arbeiter bo imela v petek, 16. 3. 2018 ob 11:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolska učiteljica - višja predavateljica za področje "Rastlinska produkcija in predelava".

Predavanje z naslovom "REPRODUKTIVNA BIOLOGIJA OLJKE IN KOMPATIBILNOST OLJČNIH SORT" bo potekalo v predavalnici FAMNIT-Muzejski4, Muzejski trg 7, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


petek, 9. marec 2018 Preizkusno predavanje dr. Matjaž Hladnik

Dr. Matjaž Hladnik bo imel v petek, 16. 3. 2018 ob 13:30 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj – docent  za področje "Rastlinska produkcija in predelava".

Predavanje z naslovom "MODERNI PRISTOPI ŽLAHTNJENJA RASTLIN" bo potekalo v predavalnici FAMNIT-Muzejski4, Muzejski trg 7, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


torek, 6. marec 2018 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije Nastje Cepak

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom: O ukrivljenih funkcijah izven popolnega Maiorana-McFarland razreda in permutacijah, skonstruiranih s translatorji (On bent functions lying outside the completed Maiorana-McFarland class and permutations via translators) študentke doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Nastje Cepak.

Predstavitev bo potekala v ponedeljek, 12. 3. 2018 ob 11.00 v predavalnici FAMNIT-MP2.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 5. marec 2018 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije Slobodana Filipovskega

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom: O ekstremnih grafih z dano stopnjo in premerom/ožino (On extremal graphs of given degree and diameter/girth) študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Slobodana Filipovskega.

Predstavitev bo potekala v ponedeljek, 19. 3. 2018 ob 10.00 v predavalnici FAMNIT-POŠTA.

Vljudno vabljeni!