Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 30. avgust 2018 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije Marka Grguroviča

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom Kombinatorična optimizacija in grafi: učinkovitost nekaterih algoritmov v teoriji in praksi (Optimization and Graphs: efficiency of some algorithms in theory and practice) študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Računalništvo in informatika Marka Grguroviča.

Predstavitev bo potekala v petek, 31. 8. 2018 ob 9.00 v predavalnici FAMNIT-Muzejski1.

Vljudno vabljeni!


petek, 24. avgust 2018 Nastja Cepak nova doktorica znanosti

V petek, 24. avgusta 2018, je mlada raziskovalka Nastja Cepak uspešno zaključila doktorski študij Matematičnih znanosti. Pod mentorstvom prof. dr. Enesa Pasalica in somentorstvom doc. dr. Ademirja Hujdurovića je pripravila in zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom On bent functions lying outside the completed Maiorana-McFarland class and permutations via translators.

Iskrene čestitke novi doktorici znanosti in želimo ji uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!



torek, 21. avgust 2018 Drugi prijavni rok za vpis v 1. letnik dodiplomskega študija za slovenske državljane in državljane EU: 22.8. - 29.8.2018

V sredo, 22. 8. 2018 se pričenja 2. prijavni rok za vpis v 1. letnik dodiplomskega študija za slovenske državljane in državljane EU, ki bo potekal do srede, 29. 8. 2018.

Razpis in informacije za kandidate v zvezi s prijavo so dostopni tukaj:
https://www.famnit.upr.si/sl/bodoci-studenti/prijava-18-19#heading1

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


ponedeljek, 20. avgust 2018 Preizkusno predavanje dr. Iztok Šušteršič

Dr. Iztok Šušteršič bo imel v torek, 28. 8. 2018 ob 14:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje »Grajeno okolje«.

Predavanje z naslovom »Timber constructions - experience of the past, challenges of the future« bo potekalo v predavalnici FAMNIT-Muzejski3, Muzejski trg 7, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 20. avgust 2018 Zagovor doktorske disertacije študentke Nastje Cepak

Nastja Cepak, študentka doktorskega študentka doktorskega študijskega programa Matematične znanosti na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom On bent functions lying outside the completed Maiorana-McFarland class and permutations via translators, pod mentorstvom prof. dr. Enesa Pasalica in somentorstvom doc. dr. Ademirja Hujdurovića.

Zagovor bo potekal v petek, 24. avgusta 2018 ob 11. uri v Veliki predavalnici  na UP FAMNIT, Glagoljaška ulica 8, 6000 Koper (1. nadstropje).

Doktorska disertacija bo javnosti na vpogled od jutri, 21.8.2018, dalje v knjižnici UP FAMNIT.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 13. avgust 2018 Tretji prijavni rok za vpis v 1. letnik dodiplomskega študija za Slov. brez slov. državljanstva in tujce izven EU: 13.8. - 14.9.2018

Danes, 13. 8. 2018 se pričenja 3. prijavni rok za vpis v 1. letnik dodiplomskega študija za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce izven EU, ki bo potekal do petka, 14. 9. 2018.

Razpis in informacije za kandidate v zvezi s prijavo so dostopni tukaj:
https://www.famnit.upr.si/sl/bodoci-studenti/prijava-18-19

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


torek, 7. avgust 2018 Agronomi in genetiki UP FAMNIT z dosežkom ob bok velikim raziskovalnim skupinam

Raziskovalna dejavnost naših zaposlenih v poletnih mesecih nikakor ne miruje, kvečjemu nasprotno – to je čas intenzivnega nadaljevanja in zaključevanja odprtih projektov. Na UP FAMNIT je tako skupina agronomov in genetikov v laboratoriju kot prva na svetu uspešno posekvencirala genom laškega smilja (Helichrysum italicum).

»Za našo majhno raziskovalno skupino je to izjemen dosežek in ključen korak za nadaljnje delo,« je ponosna vodja skupine in predstojnica Oddelka za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT, izr. prof. dr. Dunja Bandelj. Skupaj z mladimi sodelavci doc. dr. Matjažem Hladnikom, asist. dr. Alenko Baruca Arbeiter in mlado raziskovalko Teo Knap so se s smiljem začeli intenzivno ukvarjati pred dobrim letom in pol, ko so se lotili razmnoževanja sadilnega materiala. Julija je v raziskovalnem laboratoriju sledila priprava DNA smilja in izvedba sekvenciranja na visoko zmogljivi opremi.


Foto: Raziskovalci Oddelka za aplikativno naravoslovje - od leve: asist. dr. Alenka Baruca Arbeiter, doc. dr. Matjaž Hladnik, asist. Tea Knap, izr. prof. dr. Dunja Bandelj.

Smilj je dragocena rastlina, značilna za sredozemsko vegetacijo, ki v zadnjih letih prehaja v kmetijstvo zaradi dragocenih biološko aktivnih sestavin, ki se uporabljajo predvsem v farmacevtske in kozmetične namene (znani so na primer izdelki francoskih velikanov L'Occitane in L’Oréal). Na Slovenskem so smilj botaniki popisali že pred več kot 150 leti, rastišča v naravi pa so danes redkejša.

»Za ta projekt smo se odločili, ker je uporabnost podatkov dednega zapisa zelo široka. Potrebujemo jih na primer za sledenje sadilnega materiala v drevesnicah, za preverjanje identičnosti sadik oziroma semen – tako da ne pride do zamenjav z okrasnimi smilji in drugimi podobnimi vrstami, in za ugotavljanje varstvenega statusa populacij v Sredozemlju. Smilj je namreč ponekod že ogrožen – pretirano izkoriščanje in žetve v naravi so že problem na Hrvaškem, kjer so zato prepovedali puljenje ali trganje rastlin v naravnih rastiščih ter celo uvedli vaške straže. V Črni gori pa so ponekod zaradi puljenja popolnoma uničili naravna rastišča.« še pove dr. Bandelj.

 
Smilj

Z dosežkom se odpirajo številne raziskovalne možnosti in v ta namen so v sodelovanju z Agrario z.o.o. na Purissimi vzpostavili nasad z različnimi populacijami smilja iz Korzike, Cresa in sadik vzgojenih iz certificiranega semena s Hrvaške. Najprej bodo proučili raznolikost različnih populacij v izenačenih rastnih pogojih in ugotavljali, katere populacije v slovenski Istri dajo največ aktivno bioloških spojin. V svetu se namreč že pojavljajo prvi izsledki o učinkovanju ekstraktov na škodljive bakterije, glive, rakave celice ter drugi ugodni učinki na zdravje. Aplikativnost raziskave je tako lahko zelo velika: uporabo smilja bodo namreč proučili na področju prehrane in zdravstva, istočasno pa se bodo zvrstile še aktivnosti na področju genetike, analitike in drugih kliničnih študij.

Odslej bo ključ raziskovalnega dela interdisciplinarnost. Dr. Bandelj še dodaja: »Sodelujemo tudi z dolgoletnim sodelavcem izr. prof. dr. Jernejem Jakšetom iz Biotehniške fakultete, Oddelka za agronomijo UL. V sodelovanju z UP FVZ pa celostno in zelo aplikativno raziskujemo potencial sredozemskih rastlin in njihovih posameznih učinkovin v povezavi z zdravjem. Tudi sodelovanje z gospodarstvom je in bo pomembno – naj ne pozabimo na dragoceno pomoč našega diplomanta Alena Pohlena iz Vrtnarije Moretini, ki nam je pomagal pri razmnoževanju prvih sadik.«

Naslednji korak bo obdelava obsežnih podatkov sekvenc s pomočjo bioinformatike, hitro razvijajočega se področja in razvoj markerjev DNK. Korist raziskave si poleg svetovne raziskovalne skupnosti aromatičnih rastlin obetajo tudi študentje naravoslovnih programov UP FAMNIT, ki bodo lahko sodelovali pri projektu.