Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 1. november 2018 Đorđe Mitrović osvojil srebrno kolajno na prvi matematični olimpijadi za študente Al-Khwarizmi v Uzbekistanu

Med 26. in 31. oktobrom se je ekipa UP FAMNIT udeležila prve mednarodne matematične olimpijade za univerzitetne študente (1st Al-Khorezmi International Mathematical Olympiad for University Students), ki je letos potekala v mestu Urgench v Uzbekistanu.
Ekipa je bila na tekmovanje povabljena celo s strani organizatorjev: »V veselje in tudi čast nam je bilo, ko smo v začetku oktobra prejeli osebno vabilo s strani Univerze v Urgenchu, s katero smo v zadnjih letih že nekajkrat sodelovali,« je povedal vodja ekipe doc. dr. Nino Bašić. »Na fakulteti potekajo redne priprave na tekmovanja, zato smo ekipo hitro sestavili in odšli na pot. Pozitivno presenečeni smo tudi bili nad dejstvom, da so nam organizatorji pokrili vse stroške.« V ekipi, ki je zastopala Univerzo na Primorskem in hkrati Slovenijo, so bili: Filip Božić, Daniil Baldouski, Đorđe Mitrović in Aleksandar Avdalović (vsi dodiplomski študij Matematika UP FAMNIT), skupino pa je poleg dr. Bašića spremljal še Mitja Tretjak.

V dneh pred tekmovanjem, ki je potekalo v ponedeljek, 29. oktorba, so se člani ekipe spoznali z ostalimi tekmovalci, obiskali so antično mesto Hiva, ki je od leta 1990 na seznamu Unescove svetovne zgodovinske dediščine, in tamkajšnjo univerzo. »Sprejem je bil vedno topel in iskren, za nas so imeli veliko vprašanj, zanimalo jih je, kaj študiramo, kako živimo ipd.« so svoje občutke strnili študenti Famnita. »Slovenije tu ne poznajo, kar pa nas je nekajkrat pozitivno presenetilo in nas napolnilo s ponosom pa je bilo, da matematiki iz vseh držav poznajo našo univerzo. Vsi vedo, da bo Evropski kongres matematike potekal leta 2020 v Portorožu,« je še dodal Mitja Tretjak.

  

 
(Za tekmovalce je vladalo veliko zanimanje: naši študenti so v nekaj dneh dali ducat intervjujev)

Tekmovanje

Tekmovanje je bilo zahtevno, saj so morali udeleženci v petih urah rešiti pet nalog iz naslednjih področij: algebra, analiza, teorija števil, geometrija in kombinatorika. Člani Famnitove ekipe so izkoristili ves čas, ki so ga imeli na voljo, na koncu pa so se strinjali, da so bile tri naloge zahtevne, vendar primerne za tovrstno tekmovanje, četrta je predstavljala velik izziv, peta pa je bila izjemno zahtevna. Njihove besede potrjuje tudi dejstvo, da sta vseh pet nalog uspešno rešila le dva tekmovalca.

Podelitev nagrad je potekala na slavnostni večerji, katere so se udeležili tudi akademiki, politiki in znanstveniki iz širše regije. Večer je potekal ob glasbi in plesu, za člane slovenske ekipe pa je bil vrhunec večera novica, da je Đorđe Mitrović zasedel 23. mesto ter si s tem prislužil srebrno medaljo.

Dr. Nino Bašić pa je kot član žirije, ki je pred tekmovanjem izbrala naloge in jih nato dolgo v noč popravljala, za svoje neutrudno delo prejel pohvalo organizatorjev.

 

Kdo je bil Al-Khwarizmi?

V Hivi rojeni Muhammad Ibn Musa Al-Khwarizmi (780-850) je bil perzijski matematik, astronom in geograf uzbeškega porekla. Še danes velja za največjo osebnost zgodnje zgodovine arabske matematike ter enega najpomembnejših znanstvenih umov islamskega sveta. Na razvoj matematike je vplival kot nihče drug v srednjem veku in imenujejo ga tudi oče algebre.
Njemu se lahko zahvalimo za priredbo decimalnega številčnega sistema indijskih učenjakov. Indijske številke, ki poznajo tudi ničlo, od takrat imenujemo arabske številke.

Kult osebnosti Al-Khwarizmija je globoko zakoreninjena v širšem azijskem prostoru in število spomenikov njemu v čast lahko najdemo v vsakem mestu. Tudi udeleženci tekmovanja so se poklonili njegovemu delo s polaganjem cvetja na orjaškem spomeniku v središču Urgencha.

  
(Al-Khwarizmi in slovesno polaganje rož na njegovem spomeniku v Urgenchu)

Še nekaj zanimivosti

Pobudo za organizacijo olimpijade je dal sam predsednik Uzbekistana Shavkat Mirziyoyev. Gre za eno od potez, s katerimi želijo pospešiti razvoj znanosti v državi, kamor vabijo tudi vse več mednarodnih znanstvenikov.

Prve izvedbe matematične olimpijade za študente se je udeležilo 234 dodiplomskih študentov iz 58 univerz.
Prišli pa so iz Armenije, Bolgarije, Češke, Estonije, Irana, Kazahstana, Kirgizije, Malezije, Mongolije, Kitajske, Belorusije, Rusije, Slovenije, Omana, Tadžikistana, Turkmenistana, Ukrajine, Arabskih emiratov, Združenega kraljestva in Uzbekistana.
Naslednja bo v mestu Samarkand leta 2020.