Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 18. april 2018 Uspešno izpeljali Mednarodno matematično tekmovanje UP 2018

V četrtek, 16. aprila, se je 19 dijakov s petih kosovskih srednjih šol udeležilo druge izvedbe Mednarodnega matematičnega tekmovanja Univerze na Primorske na Kosovu. Lani je tekmovanje potekalo v mestu Gjakova, letos pa v Prištini.

Tekmovanje so organizirali in izpeljali profesorji UP FAMNIT s pomočjo študentov 2. letnika Matematike Eda Kaja in Lisi Qarkaxhija, ob podpori občin Priština in Peja.

Na matematični gimnaziji so svoje znanje preverili dijaki zadnjih letnikov naslednjih šol: »Sami Frasheri«, »Xhevdet Doda«, »Aluddin«, »Specialized Mathematics Gymnasium« (Priština) in »Bedri Pejani Gymnasium« (Peja).

 

Eden od ciljev tekmovanja je spodbuditi dijake k študiju matematike ter ponuditi najboljšim možnost, da izberejo tovrsten študij. Univerza na Primorskem bo namreč dvema najboljšima tekmovalcema ponudila štipendijo za študij na UP FAMNIT.

Uradni rezultati tekmovanja bodo objavljeni v maju.

Ob že omenjenim študentom se UP FAMNIT zahvaljuje vsem, ki so pomagali pri prvi izvedbi tega tekmovanja. Posebej zaslužni so bili: Diana Qarkaxhija, Fatos Osmani – vodja Direktorata za izobraževanje Občine Priština, Shemsi Berisha – direktor Matematične gimnazije Priština, Jonuz Salihaj – direktor Oddelka za izobraževanje Občine Priština, Besim Avdimetaj – direktor Oddelka za izobraževanje Občine Peja, Ardiana Hyseni, Shpresa Berisha in vsi učitelji, ki so sodelovali pri pripravah dijakov na tekmovanje.

Na koncu pa seveda čestitke vsem udeležencem!