Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 28. december 2022 Sodelavci UP FAMNIT in UP IAM vključeni v projekt UP osebnostna rast

Univerza na Primorskem (UP) je bila uspešna na javnem razpisu »Krepitev vloge kariernih centrov v celostni obravnavi študentov«. Predmet javnega razpisa je sofinanciranje nadaljnjega delovanja in nadgradnje kariernih centrov visokošolskih zavodov s spodbujanjem prilagojenih oblik pomoči posebnim skupinam študentov, njegov namen pa je izboljšanje odzivnosti izobraževalnega sistema za potrebe trga dela in s tem povezano usklajevanje znanj in pričakovanj mladih, s ciljem spodbujanja celovite visokokakovostne karierne orientacije skozi celoten študijski proces, od vpisa do zaposlitve ter usklajevanje pridobljenih znanj študentov s potrebami na trgu dela, obenem pa spodbujanje prilagojenih oblik pomoči posebnim skupinam študentov.

Javni razpis za izbor operacij delno financira Evropska unija, in sicer iz evropskega socialnega sklada. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi:

  • 10. Znanje, spretnosti in vseživljenjsko učenje za boljšo zaposljivost; prednostne naložbe:
  • 10.1 Izboljšanje enakega dostopa do vseživljenjskega učenja za vse starostne skupine pri formalnih, neformalnih in priložnostnih oblikah učenja, posodobitev znanja, spretnosti in kompetenc delovne sile ter spodbujanje prožnih oblik učenja, tudi s poklicnim svetovanjem in potrjevanjem pridobljenih kompetenc, specifičnega cilja:
  • 10.1.3 Spodbujanje prožnih oblik učenja ter podpora kakovostni karierni orientaciji za šolajočo se mladino na vseh ravneh izobraževalnega sistema.

Projekt, ki se na UP izvaja v okviru razpisa, nosi naziv Celostni program osebnostne in profesionalne rasti UP (kratko: UP osebnostna rast) in je namenjen nadgradnji celostnega programa vodenja osebne kariere Kariernega centra Univerze na Primorskemcentra za vseživljenjsko učenje in karierno orientacijo (KC UP)  ob vključenosti drugih strokovnjakov, zlasti sodelavcev z Oddelka za psihologijo UP FAMNITOddelka za edukacijske vede na UP PEF (inkluzija) ter Slovenskega centra za raziskovanje samomora UP IAM.

KC UP uporabnikom že kontinuirano ponuja celostni program vodenja osebne kariere, ki obsega poglobljeno in informativno karierno svetovanje. Karierno košarico in možnosti vključevanja v različne aktivnosti iz ponudbe vseživljenjskega učenja na UP ter aktivnosti, namenjene spoznavanju delovnih okolij in navezovanju stikov s potencialnimi delodajalci. V okviru projekta pa bo že obstoječi program odslej v večji meri prilagojen tudi najbolj ranljivih skupinam dijakov, študentov in diplomantov. S prepoznavanjem in vključevanjem posameznikov iz posebnih skupin v aktivnosti, ki jih ponuja KC UP, bo zagotovljena celovita karierna orientacija skozi celoten študijski proces za najranljivejše skupine preko prilagojenih oblik pomoči in vključevanja ter izboljšanja odzivnost izobraževalnega sistema za potrebe trga dela. Bistveno pa je, da bo skozi projekt posebna pozornost namenjena prav spodbujanju krepitve kompetentnosti posebnih skupin študentov.

V okviru projekta načrtovane aktivnosti so usmerjene v nadgradnjo delovanja KC UP v smeri celostne obravnave in prilagojenih oblik pomoči za posebne skupine študentov, in sicer: 

  • z vzpostavitvijo sistema prepoznavanja posebnih skupin študentov ter opredelitvijo posebnih skupin študentov;
  • usposabljanja kariernih svetovalcev na področju dela s posebnimi skupinami;
  • nudenja podpore v obliki svetovanj, usposabljanj ter drugih predvidenih aktivnosti za razvoj karierne, čustvene in socialne kompetentnosti.

Dijaki, študenti in diplomanti so vabljeni k vključevanju v vse aktivnosti v okviru projekta, ki so brezplačne brezplačne. Poleg svetovanj in delavnic, ki so ponujena tudi možnosti vključevanja v Svetovalnico, ki ima poseben poudarek na študentih iz posebnih skupin, saj nudi možnost individualne pomoči in podpore posameznikom, ki potrebujejo podporo pri usklajevanju študija z drugimi življenjskimi okoliščinami. Vabljeni, da se za možnosti svetovanj obrnete na sodelavce Kariernega centra UP preko e-maila: kariernicenter@upr.si in se dogovorite za termin svetovanja.

V nadaljevanju izvajanja projekta bo uporabnikom nudena tudi možnost vključitve v skupinska srečanja za krepitev osebne prožnosti (čuječnost) ter druge oblike podpore za uspešno vodenje in razvoj osebne kariere.

Vse aktivnosti v okviru projekta UP osebnostna rast so zastavljene tako, da bo omogočeno njihovo kontinuirano in trajno izvajanje tudi po zaključku projekta (po 30. 9. 2023).

    


    torek, 27. december 2022 Znani zmagovalci kviza »Matematični adventni koledar 2022«

    Decembra se je odvila že sedma izvedba Matematičnega adventnega koledarja, na katerem so se v reševanju matematičnih nalog pomerili tako osnovnošolci kot srednješolci. Že šesto leto pa smo mladim navdušencem nad matematiko ponudili tudi vaje v angleškem jeziku.

    Na kviz se je prijavilo 167 tekmovalcevod tega je bilo 31 tekmovalcev iz tujine, in sicer največ iz Bosne in Hercegovine, sledijo udeleženci iz Severne Makedonije, Srbije, Izraela, Hrvaške, Slovaške in Madžarske. 

    S praktičnimi nalogami iz vsakdanjega življenja pa so se udeleženci spoprijeli od 2. do 21. decembra 2022, pri tem so za vsako nalogo imeli na voljo le en dan.

    Prejemniki nagrad so:

    • OŠ: Lana Jelenič, Eva Šolinc, Andraž Čadež; 
    • SŠ, 1. in 2. letnik: Žan Arsov, Emilija Mitrovic;
    • SŠ, 3. in 4. letnik: Stanislav Sandler, Alina Jelenič, David Kovačič, Peter Andolšek.

    Vsem sodelujočim iskreno čestitamo za vložen trud in znanje.

    Upamo, da bo med njimi tudi veliko takih, ki se bodo odločili za študij matematike!  

         


    četrtek, 22. december 2022 Asist. dr. Nastja Cepak o varnosti na spletu

    Pametne naprave in internetna povezava so postale del našega vsakdana, predvsem v času praznikov, ko se poslužujemo spletnih nakupov in brez kakršnih koli pomiselkov delimo na splet podatke o sebi in naših bančnih karticah. Pri tem pa le redkokdaj pomislimo, da ima lahko naše početje preko spleta velik vpliv na naše življenje. 

    Strokovnjakinja za kriptografijo asist. dr. Nastja Cepak z oddelka za Matematiko na UP FAMNIT je v enem od intervjujev povzela vse o varnosti v spletu: »V veliki meri odgovornost nosi posameznik sam, saj je on tisti, ki odloča o tem ali bo na internetu delil svoje osebne podatke ali ne. Najbolj pa nam primanjkuje neke osnovne higienske kulture obnašanja na internetu, predvsem v družbenih medijih. Mlajše generacije se učijo od starejših, a trenutno tega glede interneta ni, ker so se stvari prehitro spremenile. V tem primeru nam kriptografija ne more pomagati, tu gre za socialno noto na internetu, naše življenje je tako prepleteno z digitalnim, da mimo tega ne moremo.«

         

    Zaščita informacij na spletu je prednostna naloga kriptografa, ki ščiti podatke, indetiteto in zasebnnost na internetu. Poleg teoretično-akademska dela, asist. dr. Cepak pri delu v podjetju uporablja svoje poznavanje šifer in svetuje, kakšni tipi šifer so smiselni za uporabo v določene namene, kako jih razviti in kako skrbeti za ključe, da bo varnost čim večja. Poleg tega njeno delo zajema tudi kriptografski modul, fizične šifrirne naprave, ki so namenjene varnemu izvajanju šifriranja in hranjenju ključev. 

    Nasveti strokovnjakinje?

    Potrošnik težje preveri, ali je njegova pametna naprava vsaj približno varna, lahko pa preventivno poskrbi, da se zavaruje pred morebitnimi prevarami. To lahko zagotovi že, da zavaruje svojo kamero in se izogiba uporabi svojih imen in naslovov v aplikacijah. V tem primeru si uporabnik naredi poseben elektronski naslov, ki služi samo aplikacijam, ki ne izdajajo imena. 

    V času praznikov, kjer je prevar še toliko več, strokovnjakinja svetuje, da so uporabniki predvsem pozorni pri – https, na S – in, da so spletne strani preverjene, ker obstaja veliko njihovih »ponaredkov«. Prav tako odsvetuje shranjevanje bančnih kartic, čeprav spletna stran to ponuja in v primeru, da brskalnik opozori, da je strani potekel spletni certifikat ali kaj podobnega, nakupovanje tam modro odsvetuje

    Kot prednostno zaščito za uporabniško varnost pa izpostavlja zavedanje o tem, kdo vse dostopa do digitalnih podatkov, saj vsaka objava pušča sledi, ki se jih ne da povsem izbrisati.

    Več si lahko preberete > TUKAJ


    četrtek, 22. december 2022 AKREDITIRAN NOV INTERDISCIPLINARNI DOKTORSKI ŠTUDIJSKI PROGRAM VARSTVENA BIOLOGIJA

    UP je od Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS) pridobila akreditacijo novega interdisciplinarnega doktorskega študijskega programa Varstvena biologija, na UP FAMNIT. S tem Univerza na Primorskem, poleg istoimenskega univerzitetnega študijskega programa in magistrskega študijskega programa Varstvo narave, zapolnjuje vertikalo na študijskem področju biologije.

    Varstvena biologija predstavlja pomemben pristop k obravnavanju problemov ohranjanja biotske raznovrstnosti. Glavni cilj varstvene biologije je zagotoviti načela in orodja za dolgoročno ohranjanje biotske raznovrstnosti ter preprečiti nadaljnjo fragmentacijo in izgubo vrst, habitatov in ekosistemskih funkcij.

    Doktorski študij varstvene biologije bo povezal različne znanstvene discipline, metode in orodja, ki preko zagotavljanja temeljnega znanja prispevajo k poznavanju in varovanju narave. V znanosti se namreč vse bolj poudarjajo multidisciplinarni pristopi k ohranjanju biotske raznovrstnosti, kar bo študijski program tudi ponujal, saj se bo osredotočal na sodobne pristope in razvoj kompetenc za uporabo inovativne kombinacije različnih raziskovalnih metod.

    Program študija je v skladu z novo strategijo EU za biotsko raznovrstnost, ki je bil sprejet v času pandemije COVID-19, in je osrednji element načrta za oživitev EU. Je tudi ključnega pomena za krepitev odpornosti na prihodnje izbruhe ter zagotavljanje priložnosti za obnovo gospodarstva EU.

                                             


    sreda, 21. december 2022 Vabljeni k ogledu 3. posnetka Famnitovih bioloških večerov 2022/23

    Tretje predavanje letošnjega cikla Famnitovih bioloških večerov z naslovom "Pomen gliv v urbanih gozdovih"je izvedel  Luka Šparl.  Predavanje je potekalo preko vidokonferenčne povezave ZOOM.

    Tretje predavanje se je osredotočilo na glive, organizme, ki s svojim encimskim delovanjem učinkovito sodelujejo pri procesih kroženja snovi v naravi. Glive nas obdajajo vsepovsod in so ključni gradniki zdravih življenjskih okolij. Eno takšnih okolij so tudi urbani gozdovi, ki brez gliv ne bi bili takšni, kakršne poznamo. Predavatelj je odstrl priložnosti, ki jih nudijo urbani gozdovi z vidika zagotavljanja biotske pestrosti, vključno s pestrostjo funge oz. gliv. Skupaj so iskali odgovore na vprašanja, kako vrstna drevesna sestava, lastniška struktura, razdrobljenost parcel, starost gozda ipd. vplivajo oziroma se odražajo na pestrosti gliv. Razmišljali so tudi o tem, ali se kot družba v zadostni meri zavedamo ekološkega in naravovarstvenega pomena gliv ter vseh dobrobiti, ki jih nam, ljudem, s svojo prisotnostjo in uspevanjem omogočajo oziroma zagotavljajo.

                 

    Naslednji dogodek bo v sredo, 11. januarja 2023, ob 19.00, v Veliki predavalnici 3, UP FAMNIT in preko aplikacije ZOOMTadej Kogovšek bo izvedel predavanje z naslovom "Krajinski park Pivška presihajoča jezera - včeraj, danes, jutri?"

         


    sreda, 21. december 2022 ESN PRIMORSKA POSTALA POLNOPRAVNA ČLANICA MREŽE ESN

    ESN Primorska je s 17. 12. 2022 bila izglasovana kot polnopravna članica mreže ESN, le zgolj po 6 mesecih delovanja kot sekcija kandidatka, kar je dokaz jasne ciljne usmerjenosti, vztrajnosti in strokovnega delovanja na področju skrbi za mednarodne študente na Univerzi na Primorskem. Trenutno je ESN - Erasmus Student Network eno največjih študentskih združenj v Evropi.  

       

    Ustanovilo se je 16. oktobra 1989 in bilo leta 1990 pravno registrirano za podporo in razvoj študentskih izmenjav. Prisotna je na več kot 1000 visokošolskih ustanovah iz več kot 40 držav. Mreža se nenehno razvija in širi, ima približno 15.000 aktivnih članov, ki jih v številnih sekcijah podpirajo tako imenovani "buddy-ji", ki skrbijo predvsem za mednarodne študente. Tako je v mrežo ESN vključenih približno 40.000 mladih, ki vsako leto nudijo svojo podporo in pomoč približno 350.000 mednarodnim študentom.

    Po šestih mesecih, ko je bila ESN Primorska v sekciji kot kandidatka za priključitev, je izpolnila vse zahteve za pridružitev in postala polnopravna članica ESN. To se je uradno zgodilo minulo soboto (17. 12. 2022), ko so ostale tri slovenske sekcije ESN glasovale o svojem članstvu.

    Še preden so postali ESN Primorska Candidate Section (CS), so bili znani kot "Primorska Student Exchange Network (PSEN)". PSEN je na začetku sestavljala ekipa štirih perspektivnih študentov UP, ki so se povezali s skupno vizijo zgraditi ekipo ESN od temeljev, ki bo skrbela za aktivno, organizirano in predvsem nepozabno izmenjavo tujih študentov na UP. 

        

    Trenutno imajo približno kar 30 aktivnih mednarodnih in (rednih) slovenskih študentov, ki so razdeljeni v tri glavne skupine:  upravni odbor, ekipa in prostovoljci. Vsaka skupina ima svoje naloge, ki prispevajo k strukturi in delovnemu procesu organizacije. S tem, ko so sedaj postali polnopravni člani ESN mreže, načrtujejo, da bodo ekipo še razširili.

    Ekipa pomaga pri iskanju nastanitev, urejanju dokumentov in vizumov ter svetuje glede vsega, kar zanima tuje študente o študiju na UP. Nudijo rešitve, podporo in pomoč, za vse kar potrebujejo naši mednarodni študentje za študij na UP. 

    Njihov cilj je tudi omogočiti ostalim slovenskim študentom, da spoznajo Erasmus študente, se z njimi povežejo in navežejo stik ter jim obenem spodbudijo, da se tudi sami odpravijo na izmenjavo! Če študente UP zanima odhod na semester izmenjave, jim je ekipa ESN Primorska zagotovo pravi vir informacij iz prve roke.

    ESN Primorska je organizacija, ki je bila ustvarjena s strani študentov - za študente, in njihovih cilj je v prihodnjih letih samo še rasti. 

    Iskrene čestitke naši ekipi ESN Primorska za ta dosežek, ki je bil izpolnjen v tako kratkem času. 


    ponedeljek, 19. december 2022 DR. BOJAN KUZMA PREJEMNIK ZOISOVE NAGRADE ZA VRHUNSKE DOSEŽKE NA PODROČJU LINEARNE ALGEBRE

    V ponedeljek, 19. decembra 2022, so bile podeljene letošnje Zoisove nagrade in priznanja, najvišje državne nagrade za dosežke na področju znanstvenoraziskovalnega dela in razvojne dejavnosti v RS ter Puhove nagrade in priznanja, najvišje državne nagrade na področju izumov, tehnoloških in netehnoloških razvojnih dosežkov in uporabo znanstvenih izsledkov z vseh znanstvenih področij pri uvajanju novosti v gospodarsko in družbeno prakso. Prejmejo jih raziskovalci in inovatorji, ki so s svojimi dosežki trajno prispevali k razvoju znanstvenoraziskovalne, razvojne in inovacijske dejavnosti v Republiki Sloveniji. Med letošnjimi prejemniki je dr. Bojan Kuzma, redni profesor in znanstveni svetnik na UP, ki je nagrado prejel za vrhunske dosežke na področju linearne algebre.

    Prof. dr. Bojan Kuzma je redni profesor na UP Famnit in znanstveni svetnik na UP IAM (ter znanstveni svetnik na IMFM). Njegovo delo odlikuje močna mednarodna vpetost - deluje tako kot priznani raziskovalec na področju linearne algebre, oz. matrične teorije, ki jo pogosto prepleta z drugimi podvejami matematike kot tudi eden vodilnih strokovnjakov v teoriji ohranjevalcev. Močan pokazatelj mednarodnega vpliva pa je njegovo uredništvo v reviji Linar and Multilinear Algebra, ki velja za elitno na področju matrične teorije.

    Zoisovo nagrado je prejel za delo na dveh ključnih področjih. Prva je s področja (ne)komutativnosti med elementi v različnih matematičnih strukturah, ene najpomembnejših relacij številnih matematičnih področij, pa tudi za razumevanje v kvantni mehaniki. Dr. Kuzma je v številnih člankih (s soavtorji) komutativnost preučeval prek t. i. grafa komutativnosti in na ta način problem, izhajajoč iz matrične teorije, teorije operatorjev in abstraktne algebre, povezal s teorijo grafov, tako pa (ne)komutativnost preučuje z orodji, ki kombinirajo matematične podveje. 

    Druga je teorija ohranjevalcev, področje, ki se zadnja desetletja sistematično razvija, tipičen problem pa zahteva karakterizacijo vseh preslikav na določeni množici (ali vektorskem prostoru) matrik/operatorjev, ki ohranjajo dano invarianto. Uporaba karakterizacij je pogosta tako v drugih vejah matematike kot v fiziki. Doprinos dr. Kuzme na področju je iznajdba orodij in pristopov, ki jih potrebujemo pri raziskovanju precej zahtevnejših nelinearnih problemov, saj njegove metode presegajo klasične okvire linearne algebre in pogosto posegajo po drugih matematičnih področjih.

    Nenazadnje pa je delo dr. Kuzme pomembno tudi za področje matematike na UP z organizacijskega, strokovnega in pedagoškega vidika, saj je dolgoletni predstojnik oddelka na UP Famnit, koordinator študijskih programov tako na dodiplomski kot magistrski ravni ter skrbi za promocijo matematike na nacionalni in globalni ravni – slednje kot urednik revije Image, namenjeni promociji linearne algebre, ki jo izdaja International Linear Algebra Society.

    Dr. Kuzmi iskreno čestitamo in mu želimo še veliko nadaljnjih uspehov!







     


    četrtek, 15. december 2022 Dr. Elena Bužan dokazala, da alpskega kozoroga v Sloveniji lahko štejemo kot domorodno prostoživečo živalsko vrsto

    V letošnjem oktobru sta Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) in Triglavski narodni park (TNP)) v sklopu projekta DINALPCONNECT, ki se izvaja v okviru programa Interreg Adrion, organizirala strokovni posvet: Alpski kozorog v Sloveniji včeraj, danes, jutri.  

    Projekt DINALPCONNECT se prednostno usmerja k uresničevanju pomembnih aktivnostih za zagotavljanje enotnega upravljanja z alpskim kozorogom na čezmejnem pilotnem projektnem območju med Slovenijo in Italijo. Zaradi nejasnega statusa domorodnosti alpskega kozoroga v Sloveniji, ki se praviloma obravnava kot tujo vrsto, so strokovnjaki na posvetu predstavili trenutna znanja in dejstva o alpskem kozorogu.

    V raziskavi je sodelovala tudi prof. dr. Elena Bužan z Oddelka za biodiverziteto, na UP FAMNIT, ki je s svojo skupino uspešno izolirala DNA in s primerjavo genetskih vzorcev v genskih bankah potrdila ujemanje z objavljenimi genomi alpskega kozoroga.

    Dogovorjeni zaključki predstavljajo izhodišče za nadaljnji usklajevalni proces z nosilci politik, povezanih z upravljanjem alpskega kozoroga v državi. Po prepričanju ZGS in TNP je razrešitev statusa domorodnosti alpskega kozoroga v Sloveniji prvi pogoj, da se vrsti prizna in omogoči dolgoročna ohranitev v slovenskem prostoru. 

    V zvezi s tem bodo strokovnjaki podali strokovno mnenje, ki bo snovalo na enotnem stališču strokovnega posveta, ki alpskega kozoroga v Sloveniji z veliko mero gotovosti lahko šteje kot domorodno prostoživečo živalsko vrsto. 

    V Sloveniji trenutno živi okoli 200 alpskih kozorogov v treh ločenih populacijah: TNP-ju, Kamniško-Savinjskih Alpah in zahodnih Julijskih Alpah. Vrsta se spopada z različnimi težavami, od gamsjih garij do potencialnega parjenja v sorodstvu, kar vpliva na upadanje številčnosti populacij in vitalnost posameznih živali.

    Več si lahko preberete TUKAJ.

          
                                                                                prof. dr. Elena Bužan


    sreda, 14. december 2022 Na UP FAMNIT smo gostili obisk Dedka Mraza za vse otroke zaposlenih na UP

    December prinaša čas tudi za druženje otrok, na UP tudi otrok zaposlenih. Letos je bil prvič obisk dedka Mraza organiziran za otroke vseh zaposlenih sočasno – zbrali so se v dveh terminih, v ponedeljek in torek, v praznično okrašeni avli naše fakultete.

    Obisk dobrega moža s predstavo za otroke je zaznamovala vključenost zaposlenih in študentov UP – tako je v vlogo pravega in tradicionalnega dedka Mraza prijazno in odlično stopil izr. prof. dr. Stanko Pelc (UP FHŠ, UP PEF), gledališko predstavo Čarobna kapa pa so pripravili in odigrali študentke ter študentje UP PEF, ki so otroke pritegnili v aktivno sodelovanje s čarobnimi živalmi v gozdu.

    Dogodek je zaznamovala tudi dobrodelnost, saj so otroci na dogodek prinesli prispevek za dobrodelno akcijo Radia Capris (Hladilnik toplega srca), ki jo podpira UP - tako so veselje prejeli in podarili ter sklenili krog decembrske prijaznosti.


    torek, 13. december 2022 Le še natanko 4 mesece nas loči od prestižne Evropske matematične olimpijade za dekleta

    Z novinarsko konferenco, ki je v torek, 6. 12. 2022, ob 11.00, potekala v knjižnici Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, smo še uradno naznanili Evropsko dekliško matematično olimpijado (EGMO), ki bo prihodnje leto potekala v Portorožu.

    Med 13. In 19. aprilom 2023 bo  Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenija (DMFA Slovenije) gostilo to prestižno mednarodno tekmovanje v matematiki, ki od prvega tekmovanja (2012) promovira mlade znanstvenice, povečuje delež deklet v ekipah na Mednarodnih matematičnih olimpijadah (IMO), poleg tega pa podpira socialno, kulturno in interdisciplinarno izmenjavo med najstnicami širom sveta.

    Dogodek bo potekal ob podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, pismo podpore organizatorju pa so podpisale  Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru in Univerza na Primorskem.

    Na novinarski konferenci smo iz prve roke prisluhnili izkušnji lanskoletne dobitnice bronaste medalje, dogodka pa se je udeležil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Igor Papič.

     
    Novinarska konferenca (FOTO:
    Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS)

    V Portorožu prihodnje leto pričakujemo več kot 250 tekmovalk in 120 spremljevalcev iz več kot 60 držav vseh petih kontinentov s 150 ljudmi v podporni ekipi (stroka, organizatorji in prostovoljci).

    Za uspešno organizacijo dogodka še vedno zbiramo prijave prostovoljcev, ki bodo cel teden preživeli na slovenski obali, spoznali nove ljudi, osvojili nekaj novih tujih besed, se mrežili s potencialnimi delodajalci in pridobili certifikat Prijavi so možne na tej povezavi.

    Prepričani smo, da bi lahko bila matematična dekliška olimpijada v Sloveniji vzpodbuda za dekleta, da se v večji meri odločajo za kariere na področjih STEM (naravoslovje, tehnika, inženirstvo in matematika), kjer jih žal močno primanjkuje. Eden izmed ciljev Univerze na Primorskem je povečanje zavedanja pomena vključevanja deklet v STEM področja in s tem prispevanja Slovenije k Novemu evropskemu programu inovacij, zato smo zelo ponosni, da aktivno sodelujemo pri pripravi in izvedbi olimpijade.

    Več o konferenci je dostopno na posebni spletni strani, na kateri so zbrani vsi podatki in najnovejše informacije.

    Televizijski prispevek z novinarske konference


    ponedeljek, 12. december 2022 Uspešen zaključek transnacionalnega srečanja

    Danes, 12. decembra, 2022, je na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije v okviru projekta InCompEdu “Inovativne kompetence v spletnem poučevanju visokošolskih programov” potekalo transnacionalno srečanje. 

    Projekt InCompEdu obravnava skupne izzive pri nenadnem prehodu spletnega poučevanja na visokošolskih zavodih v EU zaradi izbruha pandemije COVID-19. Ciljna skupina so akademski učitelji in organi visokošolskih zavodov, ki so bili prisiljeni v nenadne spremembe učnega procesa. 

    S tem namenom so se v sklopu srečanja akademski učitelji in ostali informirali o novih informacijskih orodjih, preučevali tehnične možnosti različnih platform in njihovo praktično rabo. Skozi srečanje so bila dobrodošla tudi mnenja in vzpostavitev skupnega razumevanja med tistimi, ki so odgovorni za programe prehoda na ravni izobraževalnega sistema, in tistimi, ki so odgovorni za dejavnosti in razvoj na univerzitetni ravni. 

    Poleg Univerze na Primorskem (UP FAMNIT), pri projektu sodelujejo še ostali partnerji:

    Več informacij o projektu je dostopnih TUKAJ.

         

                  

         


    petek, 9. december 2022 Prispevek Simone Gomboc izbran v spletno zbirko Alternator

    Asist. dr. Simona Gomboc z Oddelka za psihologijo na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) je dosegla izjemen uspeh s prispevkom "Dunning-Krugerjev učinek: Ko ne veš, da malo veš," ki je bil izbran med 16 članki v zbirki Alternator.  

    Spletna revija Alternator je izšla februarja 2020, v času, ko se je z namenom zajezitve širjenja koronavirusne bolezni družabno življenje začelo seliti na splet. Velja kot prvi slovenski spletni portal, ki ga na dostopen in strokoven način ustvarjajo raziskovalke ter raziskovalci različnih znanstvenih področij in se s tem približujejo širši javnosti. Po izboru uredništva vsebuje šestnajst izbranih prispevkov, ki so bili objavljeni od leta 2020 do leta 2022. Izbrani prispevki so tematsko in metedološko raznoliki, ponašajo pa se z različnimi znanstvenimi pristopi in disciplinami, kar povzema tudi bistvo in glavni namen revije.

    Publikacija ponuja različne teme s področij jezikoslovja, filozofije, umetnostne zgodovine, psihologije, sociologije in prava, biologije, kemije, fizike, okolja in računalništva. Vključuje tudi razmišljanja o znanosti kot taki.

    Posledice epidemije ne obsegajo samo omejitev socialnega življenja, ampak nam hkrati tudi poglabljajo razumevanje socialnega in psihološkega doživljanja ljudi. Eno od  mnogih opažanj, katerim smo lahko priča tako v zasebnih pogovorih kot v medijskih objavah, je vtis, da imajo nepoznavalci pogosto močna stališča, medtem pa so, nasprotno, strokovnjaki zelo previdni pri podajanjih mnenj,” je v prispevku povzela asist. dr. Simona Gomboc.

    Naši raziskovalki za useph iskreno čestitamo!

    Celoten prispevek je dostopen tukaj: Dunning-Krugerjev učinek: Ko ne veš, da malo veš | Alternator

                           


    četrtek, 8. december 2022 MOBILUP: NATEČAJ ZA MOBILNA OZADJA UP OB 20. OBLETNICI UP

    Univerza na Primorskem bo v marcu 2023 praznovala 20 let svojega delovanja. Ob tej priložnosti pripravljamo za naše študente prav poseben kreativno-grafični natečaj UP, ki ga odpiramo s 6. 12. 2022 in sicer: 

    mobilUP - natečaj za mobilna ozadja UP ob 20. obletnici UP

    Ste ustvarjalni, vam gre grafično oblikovanje dobro od rok in oblikujete res lepe grafike? Uživate v kratkočasenju s preobračanjem grafik v orodjih Canva, Adobe Express, Adobe Ilustrator, InDesign in drugih?

    Univerza na Primorskem kot mlada, zagnana, inovativna in mednarodno vpeta univerza želi z natečajem spodbuditi svoje študente - mlade kreativce, da ustvarite domiselna, izvirna, kreativna mobilna ozadja UP, ki si jih bomo tako študentje kot zaposleni UP s ponosom nastavili za ozadje čez celo leto. 


    Kako se zadeve lotiti? – podrobnejša navodila

    Možnosti sodelovanja sta dve:

    • Lahko ustvarite samo eno grafiko ali
    • Ustvarite set štirih grafik (set za vse 4 letne čase)

    Vodilo pri ustvarjanju je praznovanje 20. obletnice Univerze na Primorskem. 

    • Kdo se lahko prijavi?

    Prijavite se lahko vsi študentje UP (dodiplomski, podiplomski, redni, izredni…), ki imate ustvarjalno žilico za digitalne kreacije.

    • Kako sodelujem?

    Sodelujete tako, da nam pošljete svoje (paket) grafičnih rešitev najkasneje do 23. 12. 2022, na elektronski naslov szk@upr.si. Pripišete ime/priimek, fakulteta, letnik, študijski program.

    Zadeva elektronske pošte: SODELUJEM - Grafični natečaj – mobilna ozadja

    • Izbor

    Izmed vseh grafičnih rešitev bomo izbrali 12 grafik, vsaka bo objavljena v novem mesecu. Izbor bo opravila Služba za komuniciranje UP, ki bo rezultate sodelujočim sporočila preko e-maila. Vse rešitve, ki bodo prišle v izbor bomo nagradili.

    Zaženite svojo domišljijo in nas navdihnite s svojimi grafičnimi rešitvami.

                     


    četrtek, 8. december 2022 Tudi letos bomo stopili skupaj in pomagali družinam - Caprisova akcija Hladilnik dobrega srca

    Radio Capris organizira že tradicionalno akcijo Hladilnik dobrega srca, s katero pomagajo družinam v obalno-kraški regiji, ki so se znašle v stiski. Sodelovanje UP in Radia Capris uspešno poteka že vrsto let – letos smo bili še posebno povezani na dogodkih za študente (Orientation days in ŠtartUP) – in ker akcija povezuje širšo skupnost, smo se članice UP odzvale vabilu k sodelovanju.

    V lanskem letu sozbrali 10 ton različnih dobrin in 47.783 evrov sredstev, letos pa pričakujejo še večje stiske in potrebe. Količina zbranih dobrin ni pomembna – vsaka darovana dobrina je zlata vredna. Zbira se naslednje (nepokvarljive) dobrine:
    - prehrambene izdelke z daljšim rokom trajanja: (testenine, riž, olje, sladkor, žitarice za zajtrk ipd.),
    - priboljške za praznične dni (čokolade, panetoni, piškoti, marmelada, čokoladni namaz),
    - izdelke za osebno nego in higieno (šampone, gele za tuširanje, zobno pasto, zobne ščetke, milo),
    - čistila.

    Ker želijo v prazničnem času osrečiti tudi otroke, so sladke dobrote posebej dobrodošle.

    Škatli za zbiranje dobrin sta nameščeni v Avli Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), kjer jima družbo dela praznično okrašena smrekica. Svoje prispevke pa lahko oddate tudi ob prazničnih dogodkih, ki jih bomo organizirali za zaposlene in otroke ter na ta način dodali praznični toplini še humanitarno noto.

    Hvala, da znamo stopiti skUPaj. Želimo vam razposajeno obarvane decembrske dni. 

                         


    četrtek, 8. december 2022 Jasna Prezelj s člankom med izbor dosežkov Odlični v znanosti 2022

    Z veseljem naznanjamo, da je bil članek izr. prof. dr. Jasne Prezelj, na področju biotehnike, z naslovom »Kvantitativna ocena tveganja izpostavljenosti Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis (MAP) preko različnih vrst mleka za slovenskega potrošnika« izbran med izbor dosežkov Odlični v znanosti 2022.

    Odlični v znanosti je projekt, ki ga Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije izvaja v okviru promocije znanosti. Pri tem sledijo evropskim zgledom, kjer je naraščajoč pomen promocije znanosti vezan na doprinos znanosti k razvoju na znanju temelječe družbe. Z zavedanjem, da je odnos in vzajemnost med znanstvenim raziskovanjem in izzivi sodobne družbe potrebno graditi in krepiti. 

    Mehanizem spodbujanja razvoja in vzpostavitve inovativnih komunikacijskih aktivnosti za promocijo slovenske znanosti je bil uveden leta 2014 kot eden izmed treh sklopov aktivnosti ARRS na področju znanosti.

    Izbor so pripravile članice in člani znanstvenih svetov ved, potrdil pa ga je Znanstveni svet agencije.

    Izr. prof. dr. Jasni Prezelj za dosežek iskreno čestitamo!

                         


    sreda, 7. december 2022 Amar Bapić, nov doktor znanosti

    Danes, 7. 12. 2022, smo na Famnitu pozdravili še enega doktorja znanosti.

    Amar Bapić, študent doktorskega študijskega programa Matematične znanosti, na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), je uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Constructing new superclasses of bent functions and further constructions of cryptographically significant mappings outside M#, pod mentorstvom prof. dr. Enesa Pasalica in somentorstvom doc. dr. Samirja Hodžića.

    Novemu doktorju znanosti iskreno čestitamo in mu želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!                          

         


    sreda, 7. december 2022 Preizkusno predavanje dr. Polona Žigon

    Dr. Polona Žigon bo imela v torek, 13. decembra 2022 ob 9:00, preizkusno predavanje za prvo izvolitev v naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje »Biologija«.

    Predavanje z naslovom »THE EVOLUTION OF CELL SIGNALING« bo potekalo v okviru predmeta Evolucijska in populacijska genetika v predavalnici Famnit-VP2, Glagoljaška 8, 6000 Koper (1. nadstropje) in na daljavo (ZOOM):

    Join Zoom Meeting

    https://upr-si.zoom.us/j/84561310825?pwd=NU9ZSWp4bEtuaDdPcVdPTy9Ia05mQT09

    Meeting ID: 845 6131 0825

    Passcode: 602797

    Vljudno vabljeni k udeležbi.

     

     

     

     

           

      

     

     

     

     

     


    torek, 6. december 2022 V decembru bo v sklopu projekta InCompEdu potekalo transnacionalno srečanje

    Na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, bo v okviru projekta InCompEdu v ponedeljek, 12. decembra, 2022, v Veliki predavalnici 3, ob 09:00 uripotekalo transnacionalno srečanje.

    Projekt InCompEdu “Inovativne kompetence v spletnem poučevanju visokošolskih programov”, je projekt, ki obravnava skupne izzive pri nenadnem prehodu spletnega poučevanja na visokošolskih zavodih v EU zaradi izbruha pandemije COVID-19. S tem namenom se projekt osredotoča na poznavanje in izmenjavo dobrih praks, znanj in izkušenj, pridobljenih na partnerskih univerzah in šire. 

    Ciljna skupine so akademski učitelji in organi visokošolskih zavodov, ki so bili prisiljeni v hitre spremembe študijskih programov in učnih metod. Aktivnosti projekta se osredotočajo na dva vidika, in sicer na digitalne kompetence akademskih učiteljev ter razvoj novih kompetenc pri oblikovanju in izvajanju spletnih/hibridnih predmetov ter inovativnih učnih načrtov. 

    Poleg Univerze na Primorskem (UP FAMNIT), pri projektu sodelujejo še ostali partnerji:

    Več o projektu > TUKAJ

                         


    ponedeljek, 5. december 2022 Preizkusno predavanje dr. Martina Orlando Bonaca

    Dr. Martina Orlando Bonaca bo imela v torek, 3. januarja 2022 ob 16:30, preizkusno predavanje za prvo izvolitev v naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje »Biologija«.

    Predavanje z naslovom »Makroalge in cvetnice: pomembni bioindikatorji ekološkega stanja« bo potekalo v okviru predmeta Ekologija morja v predavalnici Livade-BOTANIKA (Univerzitetni kampus Livade), Livade 6, Izola.

    Vljudno vabljeni k udeležbi.


    ponedeljek, 5. december 2022 Novo vodstvo Študentskega sveta

    Na konstitutivni seji, ki je potekala 30. novembra 2022, je bil za predsednika Študentskega sveta UP FAMNIT izvoljen Mihail Filipovski, študent Bioinformatike, za podpredsednika Pavel Jolakoski, študent Računalništva in informatike, za tajnika pa Tilen Gimpelj, študent Bioinformatike. Študente UP FAMNIT bo v Študentskem svetu UP, poleg predsednika ŠS UP FAMNIT, predstavljala še študentka Teodora Ilić, Jelena Pilipović pa bo zastopnica v Senatu Univerze na Primorskem.

    Volitve so bile izvedene v skladuStatutom UPPravilnikom o načinu volitev predstavnikov študentskih svetov članic Univerze na Primorskem in imenovanju predstavnikov študentov v organe ter komisije in delovna telesa članic UP in Pravili UP FAMNIT.

    Študentskemu svetu UP FAMNIT želimo uspešno delo!

          
    Mihail Filipovski in Pavel Jolakoski


    ponedeljek, 5. december 2022 Vabljeni k ogledu 2. posnetka Famnitovih bioloških večerov 2022/23

    Drugo predavanje letošnjega cikla Famnitovih bioloških večerov predavanje z naslovom "EDUFarm projekt: Ohranjanje biotske raznovrstnosti v kmetijski krajini: vloga pridelovalcev in finančnih mehanizmov"je izvedla Aja Bončina, magistrica varstva narave, asistentka na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije.  Predavanje je potekalo v živo in preko vidokonferenčne povezave ZOOM. 

    Drugo predavanje se je osredotočilo na uvedbo naravovarstvenih ukrepov na kmetijah na naravovarstvenih območjih.  Predstavljeni so bili primeri dobrih kmetijskih praks na naravovarstvenih območjih v tujini ter izkušnje dveh kmetij, ki sodelujeta v projektu EDUFarm. Dve gostujoči kmetiji sta predstavili svoje izkušnje alternativnega, okolju prijaznega kmetovanja v Sloveniji. V sklopu predavanja so bili predstavljeni tudi rezultati raziskave, naslovljene na približno 100 pridelovalcev v Sloveniji, ki delno razkriva težave kmetij na naravovarstvenih območjih. Na podlagi povratnih informacij o problematiki in v sodelovanju s pilotnimi kmetijami so razvili orodja za izboljšanje izpolnjevanja naravovarstvenih ukrepov in upravljanja na kmetijah v Sloveniji v prihodnje, in sicer v obliki izobraževalnih delavnic in lažjega dostopa do finančne podpore za naravovarstvene ukrepe. Več uporabnih informacij o obstoječih razpisih, subvencijah in prijaznih upraviteljskih strategijah lahko najdete na spletni strani.

                 

    Naslednji dogodek bo v sredo, 14. decembra 2022, ob 19.00 prek aplikacije ZOOMLuka Šparl  bo izvedel predavanje z naslovom "Pomen gliv v urbanih gozdovih".

          


    ponedeljek, 5. december 2022 PREVAJALNIK SREDNJEŠOLSKIH IN UNIVERZITETNIH PROGRAMOV

    Univerza na Primorskem (UP) je pripravila prevajalnik programov, s pomočjo katerega lahko preverite skladnost srednješolskih strokovnih in poklicno-tehniških programov z univerzitetnimi študijskimi programi UP. 

    S študijskim letom 2023/2024 začnejo za univerzitetne študijske programe veljati novi pogoji za vpis za kandidate, ki bodo srednjo šolo zaključili s poklicno maturo in enim opravljenim predmetom splošne mature.  Zaradi preglednosti smo pripravili prevajalnik programov, s pomočjo katerega se lahko preveri skladnost srednješolskih strokovnih in poklicno-tehniških programov z univerzitetnimi študijskimi programi UP

    To pomeni, da lahko s prevajalnikom enostavno preverite možnost vpisa na univerzitetne študijske programe Univerze na Primorskem z opravljenim srednješolskim strokovnim ali poklicno-tehniškim programom. Obenem je potrebno biti pozoren na vpisne pogoje posameznega študijskega programa, torej, kateri dodatni maturitetni predmet mora biti opravljen za vpis na želeni študijski program. 

    Prevajalnik programov vključuje vse univerzitetne študijske programe UP, ki od študijskega leta 2023/2024 dalje omogočajo vpis dijakom (tudi) z opravljeno poklicno maturo. Omogoča pregled skladnosti programov glede na štiri klasifikacije (Klasius-P-16, FORD, ARRS, CERIF), in sicer primerja klasifikacijsko področje izbranega študijskega programa s klasifikacijskim področjem srednješolskega strokovnega ali poklicno-tehniškega programa.

    Omogoča iskanje po posameznem srednješolskem programu ali po posameznem univerzitetnem programu in predstavlja pomoč kandidatom za vpis na UP z iskanjem po posameznem srednješolskem programu ali po posameznem univerzitetnem programu.

    Prevajalnik je dostopen na tej povezavi. 

                                           


    ponedeljek, 5. december 2022 PREDNOVOLETNA ZDRAVICA ALUMNI UP IN SVET ZAUPNIKOV UP

         

    December je običajno mesec, ko se ozremo nazaj čez prehojeno pot zadnjega leta in 2022 je bilo za Alumni UP v marsičem prelomno leto. Ob tem bi se želeli zahvaliti vsem članom in članicam, sodelavcem in sodelavkam ter vsem prijateljem Alumni UP za izjemno podporo, ki smo jo bili deležni.

    Prav ob koncu tega leta se je ponovno formalno vzpostavil tudi Svet zaupnikov UP, ki predstavlja pomembno vez med univerzo in gospodarstvom.

    Zato se bomo v četrtek, 8. decembra 2022, s pričetkom ob 17. uri,  zbrali v avli palače Armerija (Rektorat UP, Titov trg 5, Koper) na prednovoletnem srečanju in skupaj nazdravili odhajajočemu letu ter pozdravili prihajajoče 2023.

    Program srečanja:

    • 17.00 -  glasbeni pozdrav flavtistk Glasbene šole Koper
    • 17.10  - pozdravni nagovor predsednika Alumni UP in vodstva UP
    • 17.15  - glasbeni predah flavtistk Glasbene šole Koper
    • 17.25  - predstavitev projekta GDI (Zelena, digitalna in vključujoča UP) in kakšne prednosti vam lahko prinese sodelovanje v njem
    • 17.45 -  pogovor
    • 18.00  - zdravica in druženje

    Vabimo vas, da se nam pridružite. Veseli bomo srečanja z vami!

    Prijava na srečanje je dostopna tukaj.


    ponedeljek, 5. december 2022 2-3 letna podoktorska pozicija na področju strukturne in algortimične teorije grafov

    Oddelka za matematiko Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (FAMNIT) Univerze na Primorskem, in Inštituta Andrej Marušič (IAM) Univerze na Primorskem, iščeta vrhunskega raziskovalca na začetku kariere za podoktorsko mesto na področju strukturne in algoritmične teorije grafov, v povezavi z raziskovalnim projektom prof. dr. Martina Milaniča "Drevesno neodvisnostno število grafov", ki ga financira ARRS.

    Projekt bo raziskal več ključnih problemov znotraj čiste in algoritmične teorije grafov, s poudarkom na razredih grafov in širinskih parametrih grafov, vključno z drevesnim neodvisnostnim številom grafov. Pričakuje se, da bo napredek dosežen z učinkovito kombinacijo različnih komplementarnih konceptov in tehnik, primernih za preučevanje grafovskih razredov, kot so dekompozicije grafov, strukturne karakterizacije grafov v hereditarnih grafovskih razredih, grafovski minorji in druge relacije vsebovanosti na grafih, klasični in parametrizirani algoritmi na grafih in računska zahtevnost, Ramseyjeva teorija, ekstremalna teorija grafov itd.

    Izbrani kandidat bo član Oddelkov za matematiko UP FAMNIT in UP IAM in bo delal pod vodstvom prof. dr. Martina Milaniča.

    POGOJI:

    • Delovno mesto je na voljo za dve leti z možnostjo podaljšanja za tretje leto (odvisno od uspešnosti v prvih dveh letih in finančne razpoložljivosti).
    • Kandidati morajo imeti (ali pričakovati, da bodo kmalu pridobili) doktorat iz matematike, računalništva ali sorodnega področja in izkazati odličnost na področju diskretne matematike ali teoretičnega računalništva. K prijavi vabimo kandidate, ki so doktorirali pred kratkim ali bodo doktorirali do septembra 2023.
    • Zahteva se ustrezno strokovno znanje na področju strukturne in algoritmične teorije grafov, vključno s solidnim poznavanjem različnih vidikov teorije grafov, algoritmov in teorije računske zahtevnosti.
    • Delovno mesto bo zahtevalo poučevanje največ dveh predmetov na leto.
    • Podoktorski raziskovalec bo imel dostop do določenega zneska financiranja za potovanja, konference in obiskovalce.
    • Nadomestilo je določeno glede na akademski naziv po slovenski zakonodaji, ki ureja visoko šolstvo, in bo predvidoma znašalo okoli 1630 EUR / mesec po obdavčitvi. Ta znesek se po prvih 6 mesecih (če je pridobljen status davčnega rezidenta) lahko poveča na približno 1730 EUR / mesec.

    ROK IN POSTOPEK PRIJAVE:

    Prijave bodo obravnavane do zapolnitve delovnega mesta, s pričetkom obravnave prijav 10. januarja 2023.

    Datum začetka zaposlitve je prilagodljiv, vendar po možnosti najkasneje do oktobra 2023.

    Za prijavo pošljite naslednje dokumente v elektronski obliki neposredno prof. dr. Martinu Milaniču (martin.milanic@upr.si) z besedilom »Univerza na Primorskem Postdok 2023« v polju Zadeva:

    • življenjepis,
    • seznam znanstvenih objav,
    • opis raziskovalnih interesov,
    • kopije največ treh nedavnih člankov ali prednatisov,
    • imena in e-poštne naslove dveh ali treh oseb, na katere se lahko obrne za referenco (in so se strinjale, da se z njimi vzpostavi stik).

    Neuradna vprašanja lahko naslovite na elektronski naslov martin.milanic@upr.si.

                       


    petek, 2. december 2022 Rene Rodriguez Aldama, nov doktor znanosti

    Danes, 2. 12. 2022, smo na Famnitu pozdravili še enega doktorja znanosti.

    Rene Rodriguez Aldama, študent doktorskega študijskega programa Matematične znanosti, na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), je uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Generic constructions of minimal codes from special classes of functions over finite fields, pod mentorstvom prof. dr. Enesa Pasalica in somentorstvom doc. dr. Nastje Cepak.

    Novemu doktorju znanosti iskreno čestitamo in mu želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!


    petek, 2. december 2022 Zagovor doktorske disertacije študenta Amarja Bapića

    Amar Bapić, študent doktorskega študijskega programa Matematične znanosti, na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Constructing new superclasses of bent functions and further constructions of cryptographically significant mappings outside M#, pod mentorstvom prof. dr. Enesa Pasalica in somentorstvom doc. dr. Samirja Hodžića.

    Zagovor bo potekal v sredo, 7. 12. 2022 ob 11. uri v predavalnici FAMNIT-MP1 na UP FAMNIT in prek IKT orodja Zoom:

    https://upr-si.zoom.us/j/84774424318?pwd=MGpCSG5MbEZ3dWo2NDJvNU9lczNkZz09

    Meeting ID: 847 7442 4318
    Passcode: 359135

    Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT.                         

    Vljudno vabljeni!