Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 25. februar 2022 Tilen Genov prejemnik priznanja Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju

Slovenska znanstvena fundacija je razglasila letošnje prejemnike nagrad Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju, ki jih podeljuje od leta 2003. Med njimi je tudi asist. Tilen Genov z Oddelka za biodiverziteto na UP FAMNIT.


Tilen Genov

Kot začetnik znanstvenega raziskovanja in preučevanja morskih sesalcev v Sloveniji, je Tilen Genov tudi ustanovitelj in predsednik društva Morigenos, njegovo delovanje pa vodi in usmerja že dve desetletji.

Morigenos, slovensko društvo za morske sesalce, je neodvisna in neprofitna strokovna nevladna organizacija, ki združuje znanstveno raziskovanje, monitoring, izobraževanje, ozaveščanje javnosti, razvoj kadrov in upravljanje z naravnimi viri, za učinkovito varstvo morskega okolja in biotske raznovrstnosti.

Znanstvene objave društva Morigenos so pomemben prispevek k znanosti o morskih sesalcih na mednarodni ravni, člani društva pa sodelujejo v raziskovalnih projektih in organizacijah v različnih delih sveta, med drugim v Evropskem združenju za kite in delfine. Poleg tega je društvo Morigenos edina slovenska organizacija s statusom partnerske organizacije mednarodnemu sporazumu ACCOBAMS (Sporazum o ohranjanju kitov in delfinov Črnega morja, Sredozemskega morja in sosednjega atlantskega območja), katerega podpisnica je tudi Republika Slovenija.

   

Čeprav začetki njegovega raziskovanja niso bili enostavni, je Tilen Genov pomembno prispeval k ozaveščanju in izobraževanju širše javnosti o tej tematiki. »Začelo se je z veliko mero radovednosti. Pri tem pa veliko dvoma in nejevere s strani drugih, tudi stroke. Nobenega financiranja, nobene resne podpore, nihče takrat ni verjel, da se s tem nekdo v Sloveniji lahko resno ukvarja in zadevo razvija, sploh pa ne neki 'mulc' (takrat sem bil še gimnazijec). Začelo se je dobesedno tako, da sem se z vlakom ali na avtoštop odpravil na obalo, opremljen zgolj z dedkovim daljnogledom. Spal sem v hostlih ali celo na barkah nekaterih ljudi, ki so mi stopili naproti. Dolge ure strmenja v morje z različnih hribov ter občasni izhod na morje s kakšnim ribičem ali posamezniki, ki so v tem videli nekaj dobrega. Spominjam se tega, kako so se mi ljudje smejali ob tem, ko sem jim povedal, da skušamo preučevati delfine pri nas. Splošna percepcija je bila, da teh živali pri nas ni oz. da se pojavljajo občasno,« je nagrajenec povedal v intervjuju za Regional Obala.

Ob prejemu priznanja je izpostavil pomembnost prispevka novih znanstvenih spoznanj na globalnem nivoju: »Na primer, časovno ločevanje socialnih skupin delfinov, ki smo ga opisali prav pri nas, je edinstveno na svetovnem nivoju. Prav tako smo razvili novo metodo identifikacije delfinov po obrazih, kar prav tako predstavlja novost na svetovnem nivoju.«

Celoten intervju je objavljen tukaj.

Iskrene čestitke!


petek, 25. februar 2022 Odprte so prijave za pripravništvo SEI, več informacij tudi o progamu Fulbright

AmCham Slovenija v sodelovanju z Veleposlaništvom ZDA v Sloveniji že enajsto leto pripravlja izobraževalni program in pripravništvo Student Entrepreneurship and Internship (SEI).

Gre za program, ki povezuje študij s podjetništvom, slovenskim študentom pa omogoča pridobivanje prvih delovnih izkušenj pod mentorstvom, povečane možnosti za zaposlovanje ter jim hkrati omogoča uvod v razumevanje poslovanja v gospodarstvu. V letu 2022 je na v programu na voljo 20 mest, prijavijo pa se lahko  slovenski državljani, stari med 19 in 28 let, ki so v drugem ali višjem letniku dodiplomskega ali magistrskega študija. Rok za prijave je 11. marec 2022!

Več podrobnosti o programu bo v četrtek, 3. marca 2022, ob 10.00 na UP FAMNIT (predavalnica Famnit VP3, drugo nadstropje, Glagoljaška 8, Koper), predstavila Charlotte Taft z Veleposlaništva ZDA. Predstavitve se bodo udeležili tudi SEI Alumni, ki bodo na voljo za vsa dodatna vprašanja.

Za tiste, ki se predstavitve ne bodo mogli udeležiti v živo, bo isti dan, od 17.00 do 18.00 na voljo še en termin, kjer bo predstavitev programa potekala preko Zooma. Za udeležbo je potrebna registracija: https://sforce.co/35kfkmD

V nadaljevanju srečanja bo Špela Sušec predstavila program Fulbright, ki je namenjen slovenskim doktorskim študentom in podoktorskim raziskovalcem za gostovanje v ZDA ter ameriškim državljanom za gostovanje v Sloveniji. Predstavitev je namenjena tako doktorskim študentom kot zaposlenim, ki jih zanima študij ter raziskovanje v ZDA. Več informacij o programu je na voljo tukaj. Svoje izkušnje bodo delili tudi nekdanji Fulbrigthovi štipendisti Univerze na Primorskem. Predstavitev programa se prične ob 10.45 v predavalnici Famnit VP3.

Vljudno vabljeni!

                                     


sreda, 23. februar 2022 Preizkusno predavanje dr. Nuša Zadravec Šedivy

Dr. Nuša Zadravec Šedivy bo imela v četrtek, 3. marca 2022 ob 11:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje "Psihologija".

Predavanje z naslovom »Pristopi k zmanjšanju občutka osamljenosti in krepitvi duševnega zdravja v pozni odraslosti« bo potekalo v okviru predmeta Javnozdravstvene intervencije - izbrana poglavja.

Predavanje bo potekalo na daljavo preko ZOOMa:

https://upr-si.zoom.us/j/82995623536?pwd=eUFLam5mem1KS01QYVdmMldCeUkzdz09

Meeting ID: 829 9562 3536
Passcode: 307158

Vljudno vabljeni k udeležbi.


torek, 22. februar 2022 Komu v resnici zvoni (Barjanski okarček v Sloveniji): Famnitov Biološki večer

Jutri, 23. februarja 2022, bo potekalo že peto predavanje iz cikla Famnitovih Bioloških večerov 2021/22. Predavanje z naslovom »Komu v resnici zvoni (Barjanski okarček v Sloveniji)« bo izvedla Sara Zupan iz Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT).

Dogodek bo potekal preko aplikacije ZOOM ob 19.00.

 

Sara Zupan je biologinja, asistentka na Univerzi na Primorskem, Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Letos praznuje 10 let poučevanja. Raziskovalno se ukvarja s proučevanjem dvoživk in metuljev - med njimi še posebej z ogroženo vrsto barjanskim okarčkom, ki je tudi glavna tema njene doktorske disertacije. Večinoma deluje na področju evolucijske genetike, varstvene biologije in ekologije.

Predavanje se bo osredotočilo na evropsko ogroženo vrsto metulja barjanski okarček Coenonympha oedippus in pogosta vprašanja, ki jih predavateljica prejme, ko v pogovoru razkrije, da raziskuje njegovo ogroženost. Med njimi so: »Kako bo z rešitvijo ene ogrožene vrste pripomogla k ohranjanju narave?«, »Zakaj bi varovali vrsto metulja, ki je zelo izbirčna glede svoje prehrane in svojega življenjskega okolja?« Nadalje jo podučijo, da vrste izumirajo ves čas, da gre pri tem za naravni proces in da ne moremo reševati pred izumrtjem vsega po vrsti, sploh pa metuljev, ki razen tega da so lepi za oko, zelo malo prispevajo v naravi.

Predavateljica bi si želela, da bi bili odgovori na zgornje pomisleke kratki in enostavni. Pa niso. Zdi se, da le redkokatero pomembno vprašanje odpira enostavne odgovore. Narave v vsej svoji kompleksnosti še dolgo ne bomo popolnoma razumeli. O njej pa se lahko pogovarjamo in pri tem skušamo čim več dobrih idej pretopiti v uspešne prakse varstva.

Predavanje bo izvedeno v sklopu projekta Engreen - Krepitev zelene infrastrukture v čezmejni kulturni krajini IT-SI, potekalo pa bo simultano v slovenskem in italijanskem jeziku.

Celoten program letošnjih bioloških večerov z zoom povezavo je dostopen tukaj.


torek, 22. februar 2022 Štipendijski sklad UP 2022/23 - Javni poziv za pridobitev štipendije

Štipendijski sklad Univerze na Primorskem (v nadaljevanju sklad) temelji na partnerstvu med Univerzo na Primorskem (v nadaljevanju UP), občinami in gospodarstvom. Namenjen je nagrajevanju in spodbujanju najboljših študentov UP, navezovanju stikov študentov z delodajalci že v času študija in zagotavljanju večjih možnosti za zaposlitev študentov takoj, ko zaključijo študij. Cilj sklada je obenem spodbuda vseh študentov UP k čim boljšim študijskim uspehom.

Na javni poziv se lahko prijavijo:

  • kandidati za vpis v študijske programe 1., 2. ali 3. stopnje Univerze na Primorskem in
  • študenti, ki bodo v študijskem letu 2022/2023 vpisani v študijske programe 1., 2. ali 3. stopnje Univerze na Primorskem.

Rok za oddajo: 15. september 2022.

Vse podrobnosti razpisa so objavljene na spletni strani Kariernega centra Univerze na Primorskem.

  


nedelja, 20. februar 2022 Orientacijski dnevi - Sprejem Erasmus študentov na UP

Petek in soboto (18. in 19. 2. 2022) so Koper in Škocjanske jame z mlado mednarodno energijo napolnili študentje, ki so k nam prišli v okviru programa Erasmus+ in bodo v spomladanskem semestru obiskovali predavanja na naših fakultetah. Orientacijski dnevi (Orientation days) so tako sprejeli več kot 70 študentov iz več kot 23 držav. Tokrat je na mobilnost največ študentov prišlo iz Bosne in Hercegovine, z Norveške, s Portugalske, iz Rusije, Srbije in Turčije.

      

Sprejeli so jih tako zaposleni iz mednarodnih pisarn kot prostovoljci, ki so se za pomoč odločili zaradi prijetnih spominov na njihovo izkušnjo: “Najini Orientacijski dnevi so bili izjemen navdih in odlična izkušnja – cel dan na odprtem, med spoznavanjem novih ljudi iz najrazličnejših držav je bil resnično zabaven.” (prostovoljca Marko iz Severne Makedonije in Luka iz Srbije)

V petek so najprej spoznali Univerzo, obrazce za Upravno enoto in nekaj besed v slovenskem jeziku. Na PSEN in ŠOUP so spoznali študentsko prehrano in obštudijske dejavnosti. Po okrepčilu z bobiči so Koper dokončno osvojili in spoznali prek tradicionalnega Lova na zaklad.

Za organizacijo tokratnega Lova na  zaklad se zahvaljujemo skupini Primorska Exchange. Njihova predstavnica Inga je povedala: “Lepo je, da so udeleženci lahko raziskali Koper, sodelovali z lokali, premostili komunikacijske ovire z domačini in se nasploh zabavali. Veseli smo, da smo lahko organizirali tak dogodek, zahvalila bi se vsem našim prostovoljcem za pomoč in Univerzi na Primorskem, da nas je podprla.

         

Dogodek je bil odlično sprejet tudi med študenti, ki so poleg pomoči dobili odlično možnost za spoznavanje in sklepanje novih prijateljstev v novem okolju. To zagotovo ni lahka naloga, lahke pa niso bile tudi naloge na Lovu na zaklad: “Najtežja igra je bila tista, v kateri smo morali povezati slike z jedmi – tudi slovenski udeleženci niso poznali vseh. Resnično ne vem kako smo uspeli zmagati, verjetno zgolj zato, ker smo bili hitri. Naloge niso bile lahke, zagotovo pa so bile izjemno zabavne.” (Alessandro iz Italije)

Vtise je strnil tudi Pantelios iz Grčije: “Všeč mi je bila celotna izkušnja, krasno je bilo bolje spoznati koprske ulice, nove ljudi in z njimi podeliti to novo izkušnjo. Naloge so bile dovolj težke, da so nam predstavljale izziv, pa vendar ne prezahtevne. Čeprav nismo zmagali, je bilo to izjemno doživetje.

Sobota je bila za študente čas za ekskurzijo v Park Škocjanske jame, ki niso le edini spomenik v Sloveniji, vpisan v UNESCO svetovno dediščino, ampak z Univerzo na Primorskem tudi partner Unescove Katedre za interpretacijo in izobraževanje za spodbujanje celostnih pristopov k dediščini, kar bodo obeležili tudi z inavguracijskim sestankom v torek, 22. februarja 2022.

      


četrtek, 17. februar 2022 UP FAMNIT vabi na TOP - Tedna odprtih predavalnic

                    

UP FAMNIT in ostale članice Univerze na Primorskem od 21. februarja do 4. marca 2022 odpiramo svoja vrata za dijake in ostalo zainteresirano javnost. Pridružili se nam boste lahko na predavanjih, delavnicah ter pri ostalih vsebinah, ki smo jih pripravili.

Vabimo vas, da obiščete spletno stran Univerze na Primorskem, kjer je dostopen natančen program z dodatnimi informativnimi dogodki z možnostjo postavljanja vprašanj – tako glede prijavno-vpisnega postopka kot študentskim domovom. Obštudijske športne dejavnosti bodo na voljo na aktivnih odmorih, ki jih dnevno organizira ŠportUP in na Zoom vadbi joge/pilatesa, ki je prav tako brezplačna. Prvi teden boste lahko obiskali tudi srečanje Knjižnega kluba UP. Karierni center je pripravil zanimiva predavanja širokega znanja.

Predavanja, ki se jih lahko udeležite na UP FAMNIT

Nekaterih predavanj se boste lahko udeležili v živo ali preko ZOOM e-okolja, druga pa bodo potekala zgolj preko ZOOM-a. Za vse dogodke zbiramo PRIJAVE. Na ta način boste pravočasno obveščeni o morebitnih spremembah. Prijavite se lahko tukaj.

TOP Video vsebine

Interakcije med prostoživečimi mačkami: Od risov v Sloveniji do leopardov v Afriki doc. dr. Miha Krofel
Delfini v Tržaškem zalivu asist. Tilen Genov
Okoljska kriza, Covid-19 in perspektive biodiverzitete v 21. stoletju izr. prof Bojan Lazar
Prekrivanje z dominami dr. Janko Gravner
Od podatkov do informacije: statistično razmišljanje v vsakdanjem življenju izr. prof. Lara Lusa
Trgovanje s finančnimi instrumenti doc. dr. Rado Pezdir
Secrets of the Surface: The Mathematical Vision of Maryam Mirzakhani Dokumentarni film

sreda, 16. februar 2022 Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE s slavnostnim dogodkom proslavil odprtje svoje nove stavbe v Izoli in peto obletnico obstoja

Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE je s slavnostnim dogodkom praznoval odprtje svoje nove stavbe v Izoli, skupaj s parterji in visokimi gosti. Dogodka se je udeležil tudi državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport dr. Mitja Slavinec, generalni direktor Direktorata za lesarstvo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Danilo Anton Ranc ter župan občine Izola Danilo Markočič.

 

Z dogodkom ob odprtju novo zgrajenega doma in pridobitvi edinstvenega objekta za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja, so v InnoRenew CoE proslavili tudi svojo peto obletnico obstoja. Torkova slovesnost je obeležila odlično sodelovanje petih let inštituta s svojimi ustanovitelji in partnerji, predstavniki politike, industrije ter ostalih pomembnih deležnikov.

»Ko smo dve leti nazaj začeli z gradnjo te stavbe smo skupaj sestavljali leseno drevo. Danes sedimo v našem novem domu in žanjemo sadove skupnih in uspešnih prizadevanj,« je dejala dr. Andreja Kutnar, direktorica InnoRenew CoE.

Prav zato so udeleženci prejeli lesena jabolka, ki jih je iz slovenskega lesa izdelal Jože Koželj in ki simbolizirajo sadove skupnega dela ter prihodnje nove ideje in znanstvena odkritja. Nenazadnje je po znanstveni anekdoti bilo prav jabolko tisto, ki je Newtonu pomagalo odkriti gravitacijo.

Gradnjo stavbe InnoRenew CoE je omogočilo sofinanciranje Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Dr. Mitja Slavinec, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport je vsem partnerjem projekta čestital za izgradnjo stavbe, ki je že sama po sebi velik tehnološki dosežek in dodal: »Kot veste, smo pred nedavnim z velikim konsenzom deležnikov sprejeli sodoben znanstveno-raziskovalni zakon in si s tem prizadevamo ustvariti pogoje za vaše uspešno in spodbudno delovno in raziskovalno  okolje. Verjamemo, da je celotna investicija zelo dobra naložba, predvsem v povezovanju znanosti in gospodarstva.«

Danilo Anton Ranc, generalni direktor Direktorata za lesarstvo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo je na dogodku izpostavil, da je ta dosežek izjemno pomemben tudi za širšo regijo in celotno Slovenijo.

»Delovanje inštituta InnoRenew CoE na področju raziskav in uporabe lesa izjemno prispeva k razvoju panoge lesarstva pri nas. Slovenija je tretja najbolj pogozdena  država v Evropi, les pa je eden bistvenih elementov pri prehodu v nizkoogljično družbo. Pri tem je pomembno, da iščemo načine kako naši strateški surovini dodati čim večjo vrednost in hkrati znižati emisije toplogrednih plinov. Ravno ta projekt gradnje največje lesene stavbe v Sloveniji je odličen primer dobre prakse, ki bo izjemno pripomogel k doseganju teh ciljev, nova stavba pa bo Slovensko lesarsko industrijo postavila na svetovni zemljevid,« je poudaril Danilo Anton Ranc.

Stavba InnoRenew CoE je hibridna konstrukcija lesa, betona in jekla in edinstven primer trajnostne gradnje v Sloveniji, hkrati pa predstavlja tudi stičišče prizadevanj za prenos raziskovalnega znanja v industrijsko prakso.

Eva Prelovšek Niemelä, arhitekta v InnoRenew CoE, ki je stavbo zasnovala skupaj z Aarnetom Niemelä in znanstveniki iz inštituta, je v video posnetku predstavila značilnosti stavbe in integracijo raziskav inštitutu v sam proces gradnje. V leseni del stavbe so vgradili 850 m3 lesa, katerega vlažnost so med gradnjo merili na 400 mestih. Gradnja iz lesenih križno lepljenih plošč je potekala zelo hitro, saj so leseni del stavbe postavili v zgolj petih tednih. Stavba je opremljena tudi s številnimi stalnimi senzorji, ki omogočajo nadaljnje raziskave na področju ugotavljanja trajnosti lesa v gradbeništvu ter analizo učinkov, ki jih ima lesena gradnja na izboljšanje zdravja in počutja ljudi.

Za uspešno izvedeno gradnjo te največje lesene stavbe v Sloveniji sta poskrbela izvajalca, podjetje VG5, d. o. o., in njegov partner Marles hiše Maribor, d. o. o. ter podjetij Projekt in Proplus, ki sta skrbela za nadzor izvajanja gradnje.

Dogodek se je zaključil s slavnostnim prerezom traku, ogledom stavbe in razstave »Papiro-logía - Krožno oblikovanje in uporaba papirja v interierju«. Interdisciplinarno poslovno verigo, katere rezultat je tudi razstava, je vzpostavila partnerica projekta InnoRenew CoE, Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR), skupaj z Inštitutom za celulozo in papir, podjetjem DS Smith d.o.o. in industrijskimi oblikovalci Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Razstava je še dodaten dokaz uspešnega sodelovanja in povezovanja med projektnimi partnerji.

Ta pomemben dosežek ne bi bil mogoče brez podpore in kooperacije projektnih partnerjev InnoRenew CoE – Univerze na Primorskem, inštituta Fraunhofer WKI, Zavoda za gradbeništvo Slovenije, Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Univerze v Mariboru, Inštituta za celulozo in papir, Zavoda eOblak, Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter Regionalne razvojne agencije ljubljanske urbane regije. 

   
(Prerez traku. Z leve proti desni: Bogdan Božac, Danilo Anton Ranc, Eva Prelovšek Niemela, dr. Andreja Kutnar, dr. Mitja Slavinec, Uroš Kodelja, Miha Brlan)

 


(Z leve proti desni: Danilo Markočič, Danilo Anton Ranc, dr. Mitja Slavinec, dr. Andreja Kutnar, dr. Zdravko Kačič)

 

  

 


sreda, 16. februar 2022 Tudi letos veliko zanimanja za študijske programe na Famnit-u

Minuli petek in soboto so potekali Informativni dnevi za bodoče dijake in študente. Na vseh slovenskih univerzah so informativni dnevi potekali virtualno, na UP FAMNIT pa smo tudi letos zabeležili zelo veliko zanimanja za naše dodiplomske študijske programe.

Tako so lahko dijaki spremljali predstavitve, ki so jih pripravili koordinatorji in profesorji na programih Matematika, Matematika v ekonomiji in financah, Računalništvo in informatika, Bioinformatika, Varstvena biologija, Biopsihologija in Sredozemsko kmetijstvo.

Sobotni popoldanski termin je bil rezerviran za predstavitve v angleščini za dijake, ki prihajajo iz tujine in se zanimajo za programe Matematika, Računalništvo in informatika ter Bioinformatika.

Tako v petek kot v soboto so bili za vprašanja na voljo Famnitovi dodiplomski in magistrski študenti, ki so dobro uro odgovarjali na vprašanja dijakov. Vse, ki imajo še dodatna vprašanja za študente, vabimo da jih posredujejo Študentskemu svetu UP FAMNIT na elektronski naslov studentski-svet@famnit.upr.si ali pa se obrnejo neposredno na študente tutorje, ki so z veseljem na voljo za informacije. Seznam tutorjev po študijskih programih je objavljen tukaj.

      

 

Za vprašanja, vezana na prijavno-vpisni postopek , se lahko dijaki obrnejo na Referat za študente (referat@famnit.upr.si) ter Prijavno-vpisno Službo Univerze na Primorskem. Na spletni strani univerze pa je objavljeno tudi gradivo z vsemi informacijami glede prijavno-sprejemnega postopka za vpis na študijske programe Univerze na Primorskem.


Dijakinje in dijaki, ki jih zanima kako potekajo predavanja na UP FAMNIT ter na ostalih fakultetah Univerze na primorskem, se bodo lahko udeležili Tednov odprtih predavalnic, ki bosta potekala med 21. februarjem ter 4. marcem 2022. Celoten program predavanj in ostalih dogodkov je objavljen tukaj, vsa predavanja pa bomo preko spletne strani www.famnit.upr.si ter družbenih omrežij še dodatno napovedovali v prihodnjih tednih.

 


torek, 15. februar 2022 Odprt je prvi prijavni rok za vpis v dodiplomske študijske programe v 2022/23

Danes, 15. februarja 2022, se je odprl prvi prijavni rok za vpis dodiplomske študijske programe UP FAMNIT v 2022/23!

V prvem roku se lahko prijavijo:

  • Slovenski državljani in državljani EU ter Slovenci brez slovenskega državljanstva – ROK:  od 15. 2. do 18. 3. 2022,

  • Državljani izven EU – ROK: od 15. 2. do 23. 5. 2022.

Razpis in informacije za kandidate v zvezi s prijavo v različnih rokih so objavljeni na tej povezavi.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).

                      


četrtek, 10. februar 2022 Virtualni informativni dnevi 2022

Vabimo vas, da se nam pridružite na Virtualnih informativnih dnevih, kjer vam bodo profesorji in študenti predstavili utrip življenja na fakulteti in prednosti naših programov.

Virtualni informativni dnevi bodo potekali prek videokonferenčnega sistema Zoom, na spodnji povezavi:

https://upr-si.zoom.us/j/89222477459

Predstavili vam bomo študijske programe:

  • Matematika / Matematika v ekonomiji in financah,

  • Računalništvo in informatika,

  • Bioinformatika,

  • Varstvena biologija,

  • Biopsihologija,

  • Sredozemsko kmetijstvo (VS).

V primeru tehničnih težav nas lahko kontaktirate na: promo@famnit.upr.si; GSM: 051 412 630.

PETEK, 11. 2. 2022

Ura Vsebina Zoom povezava
9.00 Študentski domovi Univerze na Primorskem: predstavitev UP Študentskih domov (predstavitev domov, razpisa, posebnosti, klepet s študenti stanovalci) ZOOM
10.00–11.30 FAMNIT - predstavitev študijskih programov ZOOM
11.30–12.00 Šport UP: aktivni odmor s ŠportUP (razgibalne vaje in informacije o brezplačni športni ponudbi za študente UP) ZOOM
12.00–13.00 Prijavno-vpisni postopek: predstavitev prijavno-vpisnega postopka (Vpisna služba UP - opis vpisnega in prijavnega postopka, predstavitev Štipendijskega sklada) ZOOM
13.00–14.00 Študenti odgovarjajo - informacije o študiju ter študentska klepetalnica ZOOM
15.00–16.30 FAMNIT - predstavitev študijskih programov ZOOM

SOBOTA, 12. 2. 2022

Ura Vsebina Zoom povezava
9.00 Študentski domovi Univerze na Primorskem: predstavitev UP Študentskih domov (predstavitev domov, razpisa, posebnosti, klepet s študenti stanovalci) ZOOM
10.00–11.30 FAMNIT - predstavitev študijskih programov ZOOM
11.30–12.00 Šport UP: aktivni odmor s ŠportUP (razgibalne vaje in informacije o brezplačni športni ponudbi za študente UP) ZOOM
12.00–13.00 Prijavno-vpisni postopek: predstavitev prijavno-vpisnega postopka (Vpisna služba UP - opis vpisnega in prijavnega postopka, predstavitev Štipendijskega sklada) ZOOM
13.00–14.00 Študenti odgovarjajo - informacije o študiju ter študentska klepetalnica ZOOM
15.00–16.30 FAMNIT - Presenting Study programmes in English (Mathematics, Computer Science, Bioinformatics) ZOOM

 

Razpis in informacije za kandidate v zvezi s prijavo v različnih rokih so objavljeni na tej povezavi.


sreda, 9. februar 2022 [ONLINE PREDAVANJE] Od kač in lestev do cene delnic (4. Izlet v matematično vesolje)

 Vabimo vas na četrto letošnje predavanje z naslovom »Od kač in lestev do cene delnic«, ki bo v sredo, 16. februarja 2022, ob 18.00, prek ZOOM povezave.

Predavala bo dr. Ana Zalokar (UP Famnit).

Kaj imata skupnega namizna igra Kače in lestve in gibanje cen delnic? Oba sta zgleda slučajnega procesa, ki se imenuje markovska veriga. In o markovskih verigah, ki se imenujejo po ruskem matematiku Andreju Markovu (1856-1922), bo tekla beseda na predavanju. Igrali bomo namizne igre in zraven preštevali poti, napovedovali vreme in še opazovali, kaj se dogaja na borznem trgu. 

Ana Zalokar je diplomirala leta 2011 na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in doktorirala leta 2018 na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem.

Na UP Famnit je od leta 2013 zaposlena kot asistentka. Poučuje vaje pri predmetih s področja verjetnosti in statistike, raziskovalno pa se ukvarja z aktuarstvom, to je z upravljanjem s tveganji v zavarovalništvu.i.

 

 

Če ste drugo predavanje z naslovom »Od podatkov do informacije: statistično razmišljanje v vsakdanjem življenju« zamudili, si ga lahko ogledate tukaj.

Celoten program letošnjih izletov v matematično vesolje z zoom povezavo je dostopen tukaj.

Vljudno vabljeni!


sreda, 9. februar 2022 Objavljen Erasmus+ (KA131) razpis za študijsko leto 2022/2023

Objavljen je Erasmus+ razpis za študente. Razpis omogoča prijave za študijske izmenjave ali izmenjave z namenom praktičnega usposabljanja v obdobju od 1. 6. 2022 do 30. 10. 2023.

Rok za oddajo prijave je 28. februar 2022.

Razpis in več informacij so na voljo na tej povezavi.

Vabljeni k prijavi!


sreda, 9. februar 2022 Vzpostavljena je mednarodna mreža za spodbujanje raziskovanja inovativne lesene gradnje

Podnebne spremembe vse bolj silijo sektor grajenega okolja in gradbeništva k preoblikovanju iz glavnega akterja izpustov emisij toplogrednih plinov v osrednjega akterja rešitev. Prava pot do bolj trajnostne prihodnosti je razvoj tehnologije masivnega konstrukcijskega lesa in večja splošna uporaba lesa v gradnji srednje visokih in visokih stavb. Srečujemo se tudi s izzivom hitro rastočega svetovnega mestnega prebivalstva in večja uporaba lesa v grajenem okolju lahko hkrati zmanjšuje emisije ogljika ter povečuje koristen vpliv na zdravje ljudi.

Mednarodno mreženje in sodelovanje najnaprednejših raziskovalcev s področja tehnologije masivnega konstrukcijskega lesa, znanosti o lesu in varnosti infrastrukture, ki temelji na podatkih, je ključnega pomena za doseganje nujno potrebnih prebojev in napredka na področju inovativnih stavb iz masivnega lesa.

InnoRenew CoE in Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem sta se povezali z raziskovalci iz College of Forestry na ameriški univerzi Oregon State University in fakulteto Faculty of agriculture and forestry na Univerzi v Helsinkih ter tako vzpostavili neformalno mednarodno mrežo za spremljanja stanja konstrukcij v inovativnih lesenih stavbah. Analizirali bodo  podatke, pridobljene s senzorji in informacijskimi tehnologijami, ki stalno opazujejo in spremljajo spremembe v stavbah.

Za večjo in bolj sistematično uporabo podatkov iz stavb iz masivnega konstrukcijskega lesa je potrebna standardizacija in sodelovanje med raziskovalci. V mednarodni mreži bodo uporabili izvirne podatke treh gradbenih projektov iz masivnega konstrukcijskega lesa in sicer iz nove stavbe raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE iz Izole (Slovenija), George W. Peavy Forest Science Center (PFSC) iz Corvallisa (Oregon, ZDA) ter gozdne postaje Hyytiälä iz Finske (Univerza v Helsinkih). Ti podatki bodo služili za ustvarjanje standardov za spremljanje stanja konstrukcij. Zbirali bodo torej edinstvene in inovativne podatke konstrukcijskih sistemov, s čimer bodo lahko razvili znanje in orodja za njihovo primerjavo in to nadalje uporabili tudi za primerjavo z ostalimi gradbenimi projekti.

Stavba PFSC ima tri nadstropja in je bila zgrajena leta 2019 iz elementov masivnega konstrukcijskega lesa na univerzi Oregon State University. Med njimi so momentno odporne samoizravnalne križno lepljene (CLT) lesene stene, sovprežni stropi iz plošč CLT in betona, strešna konstrukcija iz masivnih vezanih plošč ter nosilci in stebri iz lameliranega lepljenega lesa. V stavbo, ki zato služi kot živi laboratorij v dejanskih, vsakodnevnih razmerah, so vgrajeni tudi senzorji, ki služijo ugotavljanju ali stavba deluje, kot je bilo pričakovano pod statičnimi, dinamičnimi in okoljskimi obremenitvami. Senzorji spremljajo zunanje in notranje klimatske razmere, prenos toplote in vlage v sklopih CLT, vsebnost vlage v konstrukcijskih elementih, premikanje talnih in stenskih plošč CLT, izgube napetosti v strižnih stenah CLT in splošno dinamično obnašanje konstrukcije.

Stavba InnoRenew CoE je največja lesena stavba v Sloveniji. Gre za hibridno konstrukcijo lesa, betona in jekla. Oblikovana je bila po načelih sodobne trajnostne gradnje in koncepta REED (restorativno okoljsko in ergonomsko oblikovanje), ki temelji na lastnih raziskavah inštituta.

Na Finskem, natančneje v gozdni postaji Hyytiälä na fakulteti Faculty of agriculture and forestry Univerze v Helsinkih, se gradijo štiri nove stavbe iz masivnega konstrukcijskega lesa, ki bodo zaključene v letošnjem letu. Struktura in stene so iz CLT, medtem ko so tla in strešna konstrukcija iz laminiranega lesa (LVL). Stavbe so enonadstropne ali dvonadstropne, obsegajo pa veliko gostinsko in študijsko/konferenčno dvorano ter tri nastanitvene objekte. Stavbe bodo povezane s pohodnimi mostovi, ki bodo prav tako iz lesa. Dve od štirih zgrajenih stavb bosta služili tudi za zbiranje podatkov, raziskavo strukture in lastnosti materialov ter spremljanje kakovosti zraka v zaprtih prostorih. Stavbe ponujajo priložnost za raziskovanje zdravja in dobrega počutja ljudi, tako s samoocenjevanjem uporabnikov kot z eksperimentalnimi meritvami.

Akademski partnerji se strinjajo, da sodelovanje z izmenjavo podatkov pomeni možnost znanstvenega napredka za vse vključene, za razvoj skupnih (tudi izvedbenih, gradbenih) projektov in objav. Partnerji bodo razvili prakse za prihodnje projekte spremljanja stanja konstrukcij s pripravo standardiziranih protokolov za zbiranje, obdelavo in upravljanje podatkov ter vzpostavitvijo skupne metodologije za poročanje o rezultatih projektov. Za preglednost pravil o lastništvu in upravljanju s podatki bo mreža vzpostavila repozitorij in spletno stran z informacijami o projektih, podatkih in rezultatih.

Partnerji si prizadevajo tudi za nadaljnjo širitev mreže s privabljanjem raziskovalcev z vsega sveta k soustvarjanju novega znanja in prihodnjega razvoja na področju grajenega okolja.

Za več informacij kako se pridružiti mednarodni mreži, se obrnite na:

InnoRenew CoE in Univerza na Primorskem:
Andreja Kutnar, andreja.kutnar@innorenew.eu

Oregon State University:
Mariapaola Riggio, mariapaola.riggio@oregonstate.edu

University of Helsinki:
Ritva Toivonen@helsinki.fi
Laura Alakukku@helsinki.fi

 


petek, 4. februar 2022 Univerza na Primorskem soustvaraja priložnosti za razvoj kadra v Centralni Aziji

Na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem se zaključuje 10-dnevno mednarodno izobraževanje univerzitetnih profesorjev s področja inteligentne analize podatkov. Usposabljanje je del ELBA projekta , ki poteka v sklopu ERASMUS + mreže, kjer sodelujejo visoko profilirani strokovnjaki z univerz v Uzbekistanu, Kazahstanu, Kirgizistanu in Tadžikistanu. Namen teh usposabljanj je oblikovanje in izvajanje multidisciplinarnega paketa modulov (predmetov) za študente dodiplomskega in magistrskega študija na desetih partnerskih univerzah v Centralni Aziji.

Po mnenju udeležencev so seminarji zelo poučni, sam projekt pa zelo zanimiv. »Učimo se o pomembnosti modelov inteligentne analize podatkov in pridobivanja informacij,« dodaja Shokhjakhon Abdufattokhov z Oddelka za nadzor in računalniški inženiring na Torinski politehnični univerzi v Taškentu, Uzbekistan.

»Predavanja so vsebinsko splošna in niso omejena na določena področja, tako da lahko uporabimo znanje na naših specifičnih raziskovalnih področjih in univerzitetnih študijskih programih. Načrtujemo, da bomo po zaključku tega usposabljanja znanje lahko implementirali pri oblikovanju novih predmetov v okviru študijskih modulov s področja inteligentne analize podatkov za naše študente na dodiplomskih in magistrskih študijskih programih, predvsem s področja umetne inteligence in strojnega učenja. Glavni namen našega obiska je pridobiti teorijo in znanje, ki nam bosta pomagala sestaviti učne načrte,« pravi Abdufattokhov.

      

Njegovo raziskovalno področje je umetna inteligenca (UI), tehnologija, ki omogoča stroju, da simulira človeško vedenje. Strojno učenje je podpodročje UI, ki omogoča, da se stroj samodejno uči iz preteklih podatkov brez direktnega programiranja. Cilj umetne inteligence pa je izdelati pametni računalniški sistem, ki rešuje kompleksne probleme.

Toda kaj ima z vsem tem inteligentna analiza podatkov?

Inteligentna analiza podatkov razkrije implicitne, prej neznane in potencialno uporabne zakonitosti iz velikih količin podatkov. Je tudi neke vrste proces podpore odločanju. Podatkovno rudarjenje je pridobivanje ključnih informacij oz. znanja iz velikih količin podatkov s pomočjo določenih metod ali algoritmov.

»Strojno učenje uporabljam pri teoriji nadzora. Poenostavljeno povedano – trenutno delam na projektu o pametnih zgradbah, kjer upravljam z ogromnimi količinami podatkov. Za obdelavo teh podatkov moram določiti pravi algoritem in ostale funkcije, in to je dejansko inteligentna analiza podatkov. Uporabimo jo lahko tudi na področju poslovne inteligence ali za analizo trga pri proučevanju nakupovalnih navad potrošnikov. Nekateri kolegi jo uporabljajo za gradnjo modelov v dejavnosti premogovništva ali gradbeništva. Na tak način lahko izluščite nekaj res uporabnih zakonitosti, ki vam lahko dajo zelo natančne napovedi,« pojasnjuje Abdufattokhov.

Mednarodni gostje so se imeli priložnost srečati z dekanom UP FAMNIT, izr. prof. dr. Ademirjem Hujdurovićem in rektorico Univerze na Primorskem, prof. dr. Klavdijo Kutnar. V prostem času so si ogledali tudi Koper: »Po pravici povedano, Koper nam je zelo všeč. Imeli smo zgodovinski ogled mestnega jedra in bilo je zelo zanimivo. Mesto te vabi, da ga obiščeš ne le enkrat v življenju, ampak vedno znova.”

      

Usposabljanje, ki ga je koordiniral in izvajal doc. dr. Branko Kavšek z Univerze na Primorskem se izteka 4. februarja 2022, a projekt še zdaleč ni zaključen. Temu bo sledilo še eno usposabljanje na eni od partnerskih univerz v Evropi, nato bodo na centralnoazijskih univerzah, ki sodelujejo v projektu, vzpostavljeni centri inteligentne analize podatkov, v njihove učne programe pa bodo uvedeni multidisciplinarni študijski moduli predmetov s tega področja.

Medtem na UP FAMNIT nadaljujemo z raziskavami in projekti ter s krepitvijo mednarodnega sodelovanja. Ob tem ponujamo študentom kakovostne študijske programe s področja informacijskih tehnologij. Če želite izvedeti več o študiju Računalništva in informatike (na dodiplomski, magistrski in doktorski stopnji) ter o študiju Podatkovnih znanosti (magistrska stopnja) na Famnitu, vas vabimo k obisku na prihajajočih Informativnih dnevih 11. in 12. februarja. Več informacij na www.famnit.upr.si.

 

 


sreda, 2. februar 2022 Razpis za vpis v dodiplomske študijske programe UP FAMNIT

Objavljen je razpis za vpis v dodiplomske študijske programe UP FAMNIT v 2022/23!

Roki za oddajo prijave za vpis kandidatov (slov. državljanov in državljanov EU) v 1. letnik

Kandidati se lahko prijavijo za vpis v treh rokih:

  • prvi prijavni rok: 15. 2. do 18. 3 2022,
  • drugi prijavni rok: 19. 8. do 23. 8. 2022,
  • tretji prijavni rok: 22. 9. do 23. 9. 2022.

Roki za oddajo prijave za vpis kandidatov (Slov. brez slov. državljanstva in državljanov izven EU) v 1. letnik

Kandidati se lahko prijavijo za vpis v štirih rokih:

  • prvi prijavni rok: 15. 2. do 23. 5. 2022,
  • drugi prijavni rok: 30. 5. do 27. 7. 2022,
  • tretji prijavni rok: 12. 8. do 5. 9. 2022,
  • četrti prijavni rok: 22. 9. do 23. 9. 2022.

Razpis in informacije za kandidate v zvezi s prijavo v različnih rokih so objavljeni na tej povezavi.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študentske in študijske zadeve (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).

Vljudno vas vabimo, da se udeležite naših informativnih dogodkov, kjer boste pridobili dodatne informacije o študijskih programih in vpisnih postopkih.