Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 26. april 2022 Ste vedeli, da smo v aprilu obeležili svetovni dan zdravja? Raziskovalci UP FAMNIT o pomenu psihofizičnega blagostanja človeka

V luči 7. aprila, ko obeležujemo svetovni dan zdravja, smo na UP FAMNIT v marcu in aprilu gostili in izvajali predavanja, delavnice in projekte s poudarkom na pomenu zdravja.

Uspešen zaključek programa NARA – Na čuječnosti temelječe soočanje z vsakdanjikom (med epidemijo)

V preteklem tednu se je zaključil program NARA – Na čuječnosti temelječe soočanje z vsakdanjikom (med epidemijo).

Program, ki se ga je v preteklih dveh mesecih redno udeleževalo okoli 150 udeležencev, je namenjen najširši publiki in je v spletni obliki prosto dostopen. V program so udeleženci skozi osem enournih srečanj spoznavali osnovne strategije in tehnike čuječnosti, reflektirali lastne vzorce in spodbujali osebnostno rast.

"Izvedba 8-tedenskega programa čuječnosti preko spleta za tako številčno publiko je zelo drugačna od izvedbe programa v živo. Je nekoliko manj poglobljena in od udeležencev zahteva močnejšo motivacijo za vztrajanje. Hkrati pa nas navdušuje dejstvo, da smo na takšen način lahko čuječnost približale tako velikemu številu ljudi, kar v živo ne bi bilo mogoče. Tako velika udeležba kaže na potrebo po tovrstnih programih. Počaščene smo bile, da so udeleženci aktivno komentirali svoja doživljanja in podajali povratne informacije, kar je omogočilo, da smo navkljub razdalji lahko bile v stiku z njimi in začutile povezanost skupine. Izvajalke se že veselimo nadaljnjih izvedb Programa NARA, pa naj bodo v živo ali preko spleta," so povedale izvajalke programa dr. Tina Podlogar, univ. dipl. psih., dr. Nuša Zadravec Šedivy, univ. dipl. psih. in Nina Krohne, MSc (psih.). Njihovo delo je potekalo pod supervizijo izkušene učiteljice čuječnosti, izr. prof. dr. Vite Poštuvan, univ. dipl. psih.

                       

Tina Tinkara Peternelj o vplivu prehrane na psihofizično blagostanje človeka

Dr. Tina Tinkara Peternelj, biokemičarka in biopsihologinja z Oddelka za psihologijo na UP FAMNIT je v svojih gostovanjih na RTVSLO in na Radiu Trst A pozornost posvetila osi mikrobiom-črevesje-možgani in vplivu prehrane na psihofizično blagostanje človeka.

˝Večina smernic za zdravo prehrano je nekako dobra osnova za zdravo mikrobioto in enako velja glede zdrave hrane za možgane. Treba je poudariti, da smo si zelo različni in da že naše individualne predispozicije oziroma trenuten način prehranjevanja, gibanja, dela, stika z okoljem, predstavlja neko izhodišče za učinke mikrobiote v kombinaciji s hrano. Vsekakor se je pametno izogibati procesirani hrani in pretiranem uživanju živalskih izdelkov, torej hrani, ki nam na žalost velikokrat da ravno največ užitka, vsaj kratkoročno,˝ je povedala dr. Peternelj v oddaji Dobro jutro na RTVSLO.

Celotno gostovanje si lahko ogledate tukaj (od 1:14:30 dalje).

                    

Dr. Tina Tinkara Peternelj je o zgornji temi ozaveščala tudi v sklopu Tedna možganov na UP FAMNIT in v pogovorni oddaji na  Radiu Trst A (posnetek pogovora je na voljo tukaj).


petek, 22. april 2022 PODOKTORSKA POZICIJA NA UP FAMNIT - PROJEKT STEPCHANGE

PODOKTORSKA POZICIJA - H019001 Asistent z doktoratom

Projekt: STEPChange

Delovno razmerje bo sklenjeno za določen čas, za polni delovni čas 40 ur na teden, s pričetkom dela po dogovoru. Delo bo potekalo na projektu STEPChange do 30. 4. 2024. Pogoj za zasedbo delovnega mesta je izvolitev v naziv oz. izpolnjevanje pogojev za izvolitev v naziv (povprečje najmanj 8) visokošolski sodelavec - asistent z doktoratom s področja Ekologije ter raziskovalni naziv asistent z doktoratom.

Naloge, ki jih bo javni uslužbenec opravljal:

  • samostojno opravljanje raziskovalnega dela, obravnavanje celovitejše problematike s področja raziskovanja, preučevanje in razvijanje konceptov, teorij in metod ter prenosa teorije v prakso,
  • sodelovanje pri izvajanju domačih in mednarodnih raziskovalnih projektov in programov ter zahtevnih nalog,
  • izdelovanje pomagal za lastno in širšo uporabo,
  • vzpostavljanje in vzdrževanje strokovnih stikov z uporabniki raziskovalnega dela ter z domačimi in tujimi znanstvenimi ustanovami,
  • objavljanje izsledkov raziskovalnega in strokovnega dela,
  • sodelovanje pri znanstvenih in strokovnih posvetovanjih s prispevki z raziskovalnega področja,
  • sodelovanje in vodenje strokovnih organov ter občasnih skupnih projektov in nalog po dogovoru z vodstvom,
  • opravljanje drugih nalog po nalogu vodstva in nadrejenih,
  • raziskovalno delo na področju ekologije in obdelave podatkov monitoring prostoživečih živali, znanja statistike in delo s foto-patmi, znanstveno-raziskovalno delo, ki vključuje pisanje znanstvenih publikacij in
  • udeležba na konferencah ter sodelovanje pri realizaciji projekta.

Celotno besedilo z zahtevanimi razpisnimi pogoji

Prijava je možna do 15. maja 2022

Kandidati lahko pisne ponudbe z življenjepisom in dokazili o izpolnjevanju pogojev pošljejo na elektronski naslov: stepchange@famnit.upr.si                        


četrtek, 21. april 2022 Odprt je nov razpis za tutorje študente za študijsko leto 2022/2023

Z novim Pravilnikom o tutorskem sistemu na Univerzi na Primorskem je v veljavo stopil tudi nov prijavni rok za tutorje študente.

Vabimo vas, da se (ponovno) prijavite za tutorje v prihajajočem študijskem letu 2022/2023 in obogatite svojo študentsko izkušnjo ter izkušnje vaših mlajših kolegov.

Kaj je tutorstvo?

Tutorstvo je organizirana pomoč študentom, ki temelji na osebnem pristopu. Razpisana so mesta za:

  • tutorje,
  • tutorje za tuje študente,
  • tutorje za pomoč študentom s posebnimi potrebami.

Komu je namenjeno tutorstvo?

Študentsko tutorstvo je namenjeno predvsem študentom prvega letnika, ki se znajdejo v novem življenjskem in izobraževalnem okolju in jim tutorji študentje pomagajo s posredovanjem pomembnih informacij in integracijo v študijsko okolje.

Tutorji za tuje študente novincem, ki pridejo v Slovenijo na izmenjavo ali redni študij, nudijo podporo pri integraciji v novo okolje, pri administrativnih zadevah in jezikovnih barierah.

Tutorji za študente s posebnimi potrebami študentom omogočajo hitrejše prilagajanje in uspešnejše vključevanje v študentsko okolje in študij.

Prijave potekajo preko spleta na povezavi Razpis za tutorje študente. Rok za prijave je torek, 26. 4. 2022.

Uvodno usposabljanje bo organizirano v mesecu maju 2022, da se skupaj pripravimo na prihod novih študentov.

Urejenost in delovanje tutorskega sistema ureja Pravilnik o tutorskem sistemu na Univerzi na Primorskem (v kratkem bo na voljo tudi uraden prevod v angleščini).

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na promo@famnit.upr.si.


torek, 19. april 2022 13. cikel Famnitovih Izletov v matematično vesolje se jutri zaključuje s 6. predavanjem: Kako dokazati, da poznate skrivnost, ne da bi jo razkrili?

Vabimo vas na šesto in zadnje letošnje predavanje z naslovom »Kako dokazati, da poznate skrivnost, ne da bi jo razkrili?«, ki bo v sredo, 20. aprila 2022, ob 18.00, v veliki predavalnici 3 (UP FAMNIT) in prek ZOOM povezave.

Predaval bo dr. Samir Hodžić (UP Famnit).

Običajno (matematični) dokaz o resničnosti trditve ne vsebuje le informacije, ali je trditev resnična ali ne, ampak tudi, zakaj je resnična. Pa razmislimo malo o sledečih preprostih vprašanjih: Ali je mogoče nekoga prepričati, da ste rešili Sudoku uganko, ne da bi razkrili rešitev? Ali, kako bi dokazali, da poznamo starost neke osebe, ne da bi razkrili njeno starost? Ali je v splošnem sploh mogoče nekaj dokazati, ne da bi razkrili poznavanje dokazov? Izkaže se, da je! V tem predavanju bomo opisali pojem dokazov ničelnega znanja (zero knowledge proofs). To je metoda, s katero lahko ena stranka drugi dokaže poznavanje skrivnosti, ne da bi skrivnost samo razkrili. Ogledali si bomo matematične opise nekaterih dokazov ničelnega znanja, vezanih na praktične primere uporabe. Glavni poudarek bo na predstavitvi takšnih praktičnih primerov, kot so uporaba v komunikacijskih sistemih, spletnem glasovanju, bančnem sistemu, blockchain okolju itd.

Samir Hodžić je doktoriral s področja kriptologije na Univerzi na Primorskem, FAMNIT, Koper, Slovenija, leta 2017. Od leta 2019 do 2021 je delal kot podoktorski raziskovalec na Tehnični univerzi na Danskem, DTU Compute, Danska. Njegovo raziskovalno področje je načrtovanje kriptografskih Boolovih funkcij in kvantna/klasična kriptoanaliza bločnih šifer. Trenutno je zaposlen na Univerzi na Primorskem, FAMNIT.

 

 

 

 

 

 

Če ste peto predavanje z naslovom »Prime divisibility of binomial coefficients« zamudili, si ga lahko ogledate tukaj.

Celoten program letošnjih izletov v matematično vesolje z zoom povezavo je dostopen tukaj.

Vljudno vabljeni!


torek, 19. april 2022 Vabljeni na 8. biološki večer z naslovom Strange presences in the Tuscan Archipelago, two study cases on alien (and invasive?) lizard and snake

V sredo, 20. aprila 2022, bo potekalo osmo predavanje iz cikla Famnitovih Bioloških večerov 2021/22. Predavanje z naslovom »Strange presences in the Tuscan Archipelago, two study cases on alien (and invasive?) lizard and snake« bo izvedel dr. Marco Alberto Luca Zuffi.

Dogodek bo potekal preko aplikacije ZOOM ob 19.00, v angleškem jeziku.

                                  

Dr. Marco Alberto Luca Zuffi je diplomiral iz naravoslovja leta 1983 in doktoriral iz evolucijske biologije leta 2007. Od leta 1988 je kustos zoologije in primerjalne anatomije v Prirodoslovnem muzeju, Univerza v Pisi.  Poleg tega je ustanovitelj italijanskega društva herpetologije, članice Evropskega herpetološkega društva. Je strokovnjak za funkcionalno morfologijo, ekologijo in vedenje skvamatov in čeloncev.

Zoogeografski vidiki razširjenosti plazilcev v toskanskem arhipelagu (Severno Tirensko morje) kažejo izjemne zanimivosti za številne herpetološke favne. Opisana je bila nedavna nepričakovana prisotnost Podarcis siculus na otoku Gorgona, vključno z domnevnim celinskim izvorom (genetski podatki) ter porazdelitvijo na tem otoku. Po drugi strani je na otoku Montecristo domnevni endemični gad (Vipera aspis montecristi, zdaj Vipera aspis hugyi) prepoznan kot aktivno uveden v zgodovinskih časih s Sicilije.

       

Celoten program letošnjih bioloških večerov z zoom povezavo je dostopen tukaj.

Posnetek prejšnjega predavanja z naslovom »Juliana - koktajl alpskih in kraških vrst« je dostopen tukaj.


torek, 19. april 2022 UP FAMNIT zaposluje v Službi za študijske in študentske zadeve

Razpisano delovno mesto: SAMOSTOJNI STROKOVNI DELAVEC VII/1 v Službi za študijske in študentske zadeve

Z izbranim kandidatom bo sklenjeno delovno razmerje s polnim delovnim časom, 40 ur na teden (100 %), za določen čas enega leta z možnostjo podaljšanja, predviden začetek dela s 1.6.2022 oziroma po dogovoru, s trimesečnim poskusnim delom. 

Pogoji za opravljanje dela:

  • specializacija po višješolski izobrazbi (prejšnja) oz. 
  • visokošolska strokovna izobrazbe (prejšnja) oz. 
  • visokošolska strokovna izobrazba oz. 
  • visokošolska univerzitetna izobrazba,
  • aktivno znanje enega svetovnega jezika.

Zahtevana dodatna funkcionalna znanja:

  • natančnost, zanesljivost, odgovornost,
  • komunikativnost in sposobnost timskega dela,
  • znanje za delo z računalnikom,
  • sposobnost hitre večopravilnosti,
  • sposobnost samostojnega dela,
  • iznajdljivost in sposobnost logičnega razmišljanja,
  • sposobnost hitrega učenja in povezovanja različnih področij.

Druga zaželena znanja (usposobljenosti):

  • opravljen izpit iz Zakona o splošnem upravnem postopku (ni obvezno).

Splošen opis del in nalog:

  • pripravljanje dokumentacije za organiziranje in izvajanje dejavnosti NOE,
  • skrb za reševanje zadev in izvajanje dejavnosti s področja dela NOE,
  • sodelovanje pri izdelavi predlogov in planov s področja dela NOE,
  • pripravljanje objav in razpisov ter vodenje postopkov s področja dela NOE,
  • opravljanje drugih sorodnih del po nalogu nadrejenega delavca.

Podroben opis del in nalog glede na področje dela:

  • informiranje študentov in kandidatov v zvezi s študijem, 
  • priprava različnih gradiv in statističnih poročil s področja dela službe, 
  • opravljanje nalog za izvedbo pedagoškega procesa.

Rok za prijavo: do 30. 4. 2022.

Prijava:

Vloge z dokazili o izpolnjevanju pogojev kandidati posredujejo na elektronski naslov lara.gorela@famnit.upr.si.

Kontaktna oseba za dodatne informacije:

Lara Gorela
Telefonska številka: 05 611 75 77
E-naslov: lara.gorela@famnit.upr.si                                   

Razpis je objavljen na spletni strani Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje.                                                              


sreda, 13. april 2022 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije študentke Mariem Zouari

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom "Biocarbon-based waterborne functional coating for integrated adsorption and photocatalytic degradation of indoor volatile organic compounds (Funkcionalni vodni premaz na osnovi biooglja, za adsorpcijo in fotokatalitično degaradacijo organskih hlapnih snovi v zaprtih prostorih)" študentke doktorskega študijskega programa 3. stopnje Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja – Mariem Zouari.

Predstavitev bo potekala v torek, 19. 4. 2022 ob 16.00 v prostorih InnoRenew CoE (Livade 6A, 6310 Izola) in preko Zooma na povezavi:

https://upr-si.zoom.us/j/81337571310

Vljudno vabljeni!


torek, 12. april 2022 Pod mentorstvom študentov matematike na UP FAMNIT uspešen zaključek priprav na matematična tekmovanja

Za nami so še ene uspešno izpeljane tradicionalne priprave na matematična tekmovanja za dijakinje in dijake vseh letnikov, ki jih organizira Oddelek za matematiko na UP FAMNIT. Priprave so potekale v štirih terminih (z različnimi nalogami), izvajali pa so jih študent in študentke matematike na UP FAMNIT : Tjaša Košenina, Đorđe Mitrović, Ajla Šehović in Manca Vodopivec.

Na priprave se je prijavilo 49 dijakov 1. in 2. letnikov ter 46 dijakov 3. in 4. letnikov srednjih šol iz celotne Slovenije, udeleženci pa so bili razdeljeni v dve skupini (1. in 2. letnik ter 3. in 4. letnik) in so reševali naloge s preteklih tekmovanj.

Prve tri priprave so potekale na daljavo preko sistema Zoom, zadnje (9. aprila) pa so potekale v hidbridni obliki (v živo na UP FAMNIT in na daljavo). 

Veseli nas, da se nam je v živo na UP FAMNIT pridružilo 9 dijakov, vsem mladim navdušencem nad matematiko pa želim uspešno udeležbo na matematičnih tekmovanjih!

                      


ponedeljek, 11. april 2022 Dodatna vpisna mesta za razseljene osebe iz Ukrajine z začasno zaščito

Senat Univerze na Primorskem je 7. 4. 2022 sprejel dodatna prosta mesta za vpis kandidatov – razseljenih oseb iz Ukrajine z začasno zaščito za vpis v dodiplomske, magistrske in doktorske študijske programe Univerze na Primorskem za študijsko leto 2022/2023. UP tako omogoča razseljenim osebam iz Ukrajine z začasno zaščito dodatna mesta za vpis na vseh stopnjah študija.

Prijavni rok za to kategorijo kandidatov bo za vpis v dodiplomske študijske programe odprt na nacionalni ravni do 1. 9. 2022, za vpis v magistrske in doktorske študijske programe pa bodo zanje veljali isti prijavni roki, kot na UP veljajo za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce, ki prihajajo iz držav, ki niso članice Evropske unije.

7. 4. je bil odprt tudi poziv vlagateljem v Štipendijski sklad UP, ki že od leta 2008 skrbi za štipendije, letos pa se lahko prijavijo tudi kot donatorji. Letošnja novost je dodaten poziv osebam s priznano mednarodno zaščito oziroma začasno zaščito razseljenih oseb, ki bo omogočil lažjo prijavo na razpis.

     


ponedeljek, 11. april 2022 Začenja se TEDEN ALUMNI UP (11.–15. 4. 2022)

                  

Alumni klub Univerze na Primorskem (v nadaljevanju Alumni UP) je uradno združenje, ki pod svojim okriljem združuje diplomantke in diplomante Univerze na Primorskem ter Alumni klube članic Univerze na Primorskem. Predstavlja pomembno stičišče medsebojnega povezovanja diplomantov, nudi priložnosti mreženja in spodbujanja nadaljnjega profesionalnega ter osebnega razvoja, vseživljenjskega učenja, raziskovanja in nenazadnje druženja.

»Teden Alumni UP« je rezultat dosedanjih prizadevanj in predstavlja izhodišče za nadaljnji razvoj aktivnosti Alumni UP ter aktivnosti, ki jih načrtujejo posamezni Alumni klubi članic Univerze na Primorskem v prihodnje.

Dolgoročni cilj je, da se Alumni UP razvije kot skupnost članov in prijateljev Univerze na Primorskem, ki delijo navdihujoče zgodbe, informacije, znanje in veščine, zato vas vabimo, da postanete del naše zgodbe!

PROGRAM:

Ponedeljek, 11. 4. 2022, od 18.00 do 19.30, UP PEF
ALUMNI UP PEF: PEFcast v živo: Digitalna ZASVOJENOST. Gost: Miha Kramli

Torek, 12. 4. 2022, od 18.00 do 19.00, Atrij UP PEF
ALUMNI UP PEF: Otvoritev foto razstave: Moj pogled na svet in nastop orkestra

Sreda, 13. 4. 2022, od 14.00 do 17.00, Velika dvorana Turistice, Portorož
32. Svečana podelitev diplom UP FTŠ Turistice

Sreda, 13. 4. 2022, od 17.00 do 19.30, Armerija
ALUMNI UP: Družabno srečanje z okroglo mizo: USTVARJANJE POVEZANOSTI: KAKO LAHKO ALUMNI KLUB PRISPEVA K RAZVOJU UNIVERZE IN DRUŽBE?

Dogodek lahko spremljate tudi preko spleta na povezavi: https://www.youtube.com/channel/UCAGWq7Fp-OJ5Nfyp-NYOkUg

17.00 Uvodni pozdrav rekorice Univerze na Primorskem, prof. dr. Klavdije Kutnar
17.10

Okrogla miza »Ustvarjanje povezanosti: kako lahko Alumni klub prispeva k razvoju Univerze in družbe?«

Sodelujoči: predsednik Alumni UP, izr. prof. dr. Mirko Prosen

Tjaša Likar, Alumni UP FHŠ

Marko Grgurović, Alumni UP Famnit

Vasilij Žbogar, Alumni UP FM

izr. prof. dr. Sabina Ličen Alumni UP FVZ

Ajda Zvonar, Alumni UP FTŠ Turistica

Elen Stanič, Alumni UP PEF

Moderatorja: Janja Spevan in Lovrenc Habe

18.00

Godalni kvartet PRIMA (Nejka Čuk: 1. violina, Anika Ploj: 2. violina, Sara Štrancar: viola, Luka Mužina: violončelo)

18.10 19.30

Druženje in mreženje

Četrtek, 14. 4. 2022, od 10.00 do 20.00, UP FM
24. Svečana podelitev diplom in priznanj UP Fakultete za management

Četrtek, 14. 4. 2022, ob 19.00, zoom
ALUMNI UP FVZ: FVZvečer

ALUMNI UP FHŠ: Dnevi Humanistike (cel teden)


ponedeljek, 11. april 2022 Z opazovanjem narave lahko pomagate znanstvenikom: UP vabi k akciji lova na pomladanske jegliče

To pomlad Evropa išče pomladanske jegliče!

Tudi letošnjo pomlad se Slovenija pridružuje akciji opazovanja pomladanskih jegličev. K sodelovanju vabimo vse, ki radi preživljajo čas v naravi in bi želeli prispevati k resnični znanstveni raziskavi.

Zamisel o vseevropskem opazovanju se je porodila raziskovalcem iz Estonije, ki so želeli pridobiti čimveč podatkov o pomladanskem jegliču v Estoniji. Poslužili so se pristopa, v katerem vlogo raziskovalcev prevzamejo ljubiteljski naravoslovci in mu zato pravimo »ljubiteljska znanost« ali angleško »citizen science«. Tistega leta so v Estoniji s pomočjo otrok in odraslih, ki so posredovali podatke o jegličih, pridobili podatke o kar 200.000 rastlinah!

             

Za kaj pravzaprav gre?

Ideja je preprosta: gremo v naravo in poiščemo mesto, kjer rastejo pomladanski jegliči (Primula veris). Ogledamo si njihove cvetove in naša opažanja skupaj z nekaj fotografijami preko pametnega telefona pošljemo raziskovalcem. Po koncu cvetenja, ko so vsi podatki zbrani,  znanstveniki podatke analizirajo in vsem udeležencem pošljejo povratne informacije o njihovih ugotovitvah.

"Sodelovanje v tej znanstveni raziskavi se je izkazalo za enostavno in zabavno, česar ne slišimo tako pogosto," je komentirala dr. Tsipe Aavik, vodilna raziskovalka projekta o pomladanskem jegliču. Sodelujejo lahko vsi, saj je delo preprosto in sodelujoči ne rabijo dodatnega izobraževanja, poleg tega so raziskovalci v Estoniji vzpostavili spletno stran, preko katere lahko enostavno vnesemo podatke. "V Estoniji je v tej akciji, ki smo jo začeli v letu 2019, sodelovalo veliko družin in otrok." Med pandemijo se je ta akcija izkazala za še posebej dobrodošlo, saj je ljudi spodbudila k preživljanju časa v naravi. "Zakaj ne bi sprehodu v naravi dodali še zabavno aktivnost, ki hkrati koristi tudi znanstvenikom?« dodaja Tsipe Aavik.

Estonski znanstveniki so bili pozitivno presenečeni nad velikim odzivom državljanov. Z njihovo pomočjo so pridobili pomembne informacije o stanju pomladanskega jegliča v Estoniji in rezultati so bili objavljeni v ugledni znanstveni reviji Journal of Ecology. Zato so se odločili, da akcijo v letu 2021 razširijo na več držav.

Kaj je pokazala raziskava?

V raziskavi, ki so jo usklajevali ekologi Univerze v Tartuju in Estonskega sklada za naravo, so želeli proučiti, ali so drastične spremembe v krajini, kot je na primer izguba tradicionalno upravljanih travišč, privedle do odstopanj v morfnem ravnovesju cvetov pomladanskega jegliča. Pomladanski jeglič ima namreč – tako kot vsi njegovi sorodniki, na primer trobentica – cvetove dveh oblik: približno polovica jih ima cvetove s kratkim pestičem in dolgimi prašniki (na kratko jim rečemo »S cvet«), druga polovica pa cvetove z dolgim pestičem in kratkimi prašniki (»L cvet«). Nedavni raziskave so pokazale, da lahko izguba travišč poruši ravnovesje v pogostosti pojavljanja S in L cvetov. To ima za jeglič pomembno posledico, saj vpliva na uspešnost populacij. Podatki, zbrani do sedaj v Estoniji, so razkrili prevlado S cvetov nad L cvetovi. Izkazalo se je tudi, da je odstopanje večje v manjših populacijah in na tistih območjih, kjer je gostota človeške populacije večja. 

                

A odpirajo se nova vprašanja. Ali so podobna odstopanja značilna tudi za druge populacije v Evropi? Kakšno je pravzaprav stanje populacij drugod po Evropi? In tako se je porodila ideja o vseevropski akciji opazovanja jegličev. Pristop je enak – v opazovanje se lahko vključijo vsi, ki bi želeli dodati kamenček v mozaik te obsežne raziskave.

Posebej zasnovana spletna platforma https://cowslip.science/ je sedaj prevedena v številne jezike, tudi v slovenskega, in omogoča enostavno nalaganje podatkov. V letu 2022 so se akciji pridružile še Belgija, Bolgarija, Češka, Danska, Finska, Grčija, Hrvaška, Italija, Irska, Latvija, Litva, Makedonija, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Švedska, Poljska, Portugalska, Rusija, Slovaška, Slovenija, Švica, Ukrajina in Velika Britanija.

K širitvi akcije na številne evropske države je prispeval tudi projekt ConservePlants, ki ga financira Evropska Unija in združuje botanike iz več kot 40 evropskih in drugih bližnjih držav. Vodja projekta ConservePlants, Živa Fišer z Univerze na Primorskem, pravi: »Cilj projekta ConservePlants je povezovanje evropskih in drugih raziskovalcev, pa tudi vseh ostalih, ki si prizadevajo k reševanju ogroženih rastlinskih vrst z različnimi pristopi. Pristop ljubiteljske znanosti postaja vse bolj pomemben tudi pri raziskovanju resnih znanstvenih vprašanj, kar se je izkazalo tudi pri omenjeni raziskavi pomladanskega jegliča v Estoniji. Zato smo se v okviru projekta ConservePlants z veseljem pridružili iniciativi Estonskih kolegov

V Sloveniji akcijo koordinirata Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem in Botanični vrt Univerze v Ljubljani, koordinatorica za slovenijo pa je Dr. Živa Fišer, z Oddelka za biodiverziteto na UP FAMNIT. Akcijo spremljajo tudi druge aktivnosti, kot je priprava izobraževalnih gradiv, kratkih videoposnetkov ter promocija preko družbenih omrežij in drugih medijev.

Dodatne informacije:
https://cowslip.science/
Dr. Živa Fišer, lokalna koordinatorica za Slovenijo, Univerza na Primorskem; ziva.fiser@upr.si

  


sreda, 6. april 2022 Po dveletnem premoru se naši študentje in študentke iz Češke vračajo z novimi uspehi

Med 31. 3. in 3. 4. je v Ostravi (Češka) potekalo že 30. tradicionalno mednarodno matematično tekmovanje Vojtěch Jarník International Mathematical Competition, najstarejše tekmovanje matematike za študente v Evropski uniji, katerega se študenti UP FAMNIT tradicionalno udeležujejo že vrsto let. Tekmovanje je bilo letos izvedeno po dveh letih premora, ponovno pa so se ga udeležili tudi Famnitovi študentje, ki so dosegli izjemne rezultate.

V prvi kategoriji (za študente 1. in 2. letnika oziroma mlajše od 22 let) so Famnitove barve zastopali Dren Neziri, Diar Gashi (oba 1. letnik Matematike), Dorotea Redžepi (2. letnik Matematike), v drugi kategoriji je tekmovala Ajla Šehović (3. letnik Matematike).

                                 

Najboljše se je odrezal študent prvega letnika Dren Neziri (Matematika, 1. stopnja), ki je s 15 točkami zasedel 10. mesto, za katerega je prejel tudi certifikat. 

                                                 

Rezultati vseh študentov so dostopni na spodnjih povezavah.
https://vjimc.osu.cz/j30results1
https://vjimc.osu.cz/j30results2

Med tekmovalne naloge je bila uvrščena tudi naloga, ki jo je predlagal doc. dr. Slobodan Filipovski. (Naloga 3, kategorija 2). Vse naloge so dostopne tukaj.

Našim študentom čestitamo in jim želimo še veliko uspešnih nastopov!


petek, 1. april 2022 Nove zgodbe mednarodnega sodelovanja in mobilnosti profesorjev in raziskovalcev UP FAMNIT

Mednarodno sodelovanje in mobilnost profesorjev in raziskovalcev je v središču delovanja Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT). V letošnjem študijskem letu je na UP FAMNIT vpisanih 44,1 % študentov iz tujine,  pedagoško dejavnost pa izvaja kar 26,6 % tujih učiteljev in raziskovalcev.

Naši profesorji so vzpostavili številne povezave s profesorji in raziskovalci iz prestižnih tujih univerz, ki nas redno obiskujejo. Poleg daljših gostovanj je visoka tudi udeležba na raznih dogodkih, med drugim na tradicionalnih mednarodnih konferencah v (so)organizaciji UP FAMNIT. Leta 2021 je fakulteta soorganizirala tudi 8. Evropski kongres matematike (8ECM), ki je bil po številu udeležencev (1.771 matematikov iz 77 držav) in izpeljanih dogodkov največji evropski matematični kongres do zdaj. 

Mobilnost spodbujamo v okviru obstoječih programov (Erasmus+, CEEPUS), v okviru bilateralnih dogovorov različnih ravni (nacionalna, univerzitetna, fakultetna) in tudi v skladu z možnostmi izven obstoječih shem. Pogosto pa študenti, učitelji in raziskovalci dodatno sodelujejo kot vabljeni govorci in kot gostujoči predavatelji na univerzah v tujini, na mednarodnih znanstvenih konferencah, srečanjih in poletnih šolah na različnih znanstvenih področjih.

Usposabljanje v okviru Cost akcije ConservePlants CA 18201

UP FAMNIT, v sodelovanju z BGCI – Botanic Garden Conservation International (Velika Britanija), Portugalskim botaničnim društvom in Prirodoslovnim muzejem Črne gore, je med 29. 3 2022 in 1. 4. 2022 v Podgorici (Črna gora) sodelovala pri usposabljanju ocenjevalcev za uvrščanje rastlin v rdeče sezname po IUCN kategorijah in kriterijih. Usposabljanje je potekalo v okviru Cost akcije ConservePlants CA 18201 in na njemu sodeluje 40 udeležencev - predvsem botanikov, ki delujejo na različnih področjih - iz 14 različnih evropskih držav. Cilj delavnice je bil usposobiti strokovnjake iz področja proučevanja in varstva rastlinske pestrosti za načrtovanje in pripravo tako globalnih, kot tudi nacionalnih rdečih seznamov, ki so ključni dokumenti pri zagotavljanju ustreznega načrtovanja varstva biotske pestrosti. Usposabljanja se je udeležil tudi dr. Peter Glasnović z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT.

       

Srečanje v okviru ELBA (Establishment of training and research centers and Courses development on Intelligent BigData Analysis in Central Asia 

V sklopu projekta ELBA (Establishment of training and research centers and Courses development on Intelligent BigData Analysis in Central Asia) so predstavniki naše Univerze, Ariana Ferfila, dr. Jernej Vičič in dr. Branko Kavšek, pretekli teden uspešno zaključili prvi Management Meeting v živo v Torinu (Italija) pri našem italijanskem partnerju - Politechnico do Torino. Ker je projekt že v zaključnih fazah (zadnje leto), je bilo na sestanku največ govora o sklepnih korakih ter poročanju, ki jih je potrebno izpeljati za učinkovit zaključek projekta.

Februarja letos smo kot del ELBA projekta na UP FAMNIT gostili 10-dnevno mednarodno izobraževanje univerzitetnih profesorjev s področja inteligentne analize podatkov. O usposabljanju, ki ga je koordiniral in izvajal dr. Branko Kavšek, lahko več preberete tukaj.