Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 13. december 2022 Le še natanko 4 mesece nas loči od prestižne Evropske matematične olimpijade za dekleta

Z novinarsko konferenco, ki je v torek, 6. 12. 2022, ob 11.00, potekala v knjižnici Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, smo še uradno naznanili Evropsko dekliško matematično olimpijado (EGMO), ki bo prihodnje leto potekala v Portorožu.

Med 13. In 19. aprilom 2023 bo  Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenija (DMFA Slovenije) gostilo to prestižno mednarodno tekmovanje v matematiki, ki od prvega tekmovanja (2012) promovira mlade znanstvenice, povečuje delež deklet v ekipah na Mednarodnih matematičnih olimpijadah (IMO), poleg tega pa podpira socialno, kulturno in interdisciplinarno izmenjavo med najstnicami širom sveta.

Dogodek bo potekal ob podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, pismo podpore organizatorju pa so podpisale  Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru in Univerza na Primorskem.

Na novinarski konferenci smo iz prve roke prisluhnili izkušnji lanskoletne dobitnice bronaste medalje, dogodka pa se je udeležil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Igor Papič.

 
Novinarska konferenca (FOTO:
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS)

V Portorožu prihodnje leto pričakujemo več kot 250 tekmovalk in 120 spremljevalcev iz več kot 60 držav vseh petih kontinentov s 150 ljudmi v podporni ekipi (stroka, organizatorji in prostovoljci).

Za uspešno organizacijo dogodka še vedno zbiramo prijave prostovoljcev, ki bodo cel teden preživeli na slovenski obali, spoznali nove ljudi, osvojili nekaj novih tujih besed, se mrežili s potencialnimi delodajalci in pridobili certifikat Prijavi so možne na tej povezavi.

Prepričani smo, da bi lahko bila matematična dekliška olimpijada v Sloveniji vzpodbuda za dekleta, da se v večji meri odločajo za kariere na področjih STEM (naravoslovje, tehnika, inženirstvo in matematika), kjer jih žal močno primanjkuje. Eden izmed ciljev Univerze na Primorskem je povečanje zavedanja pomena vključevanja deklet v STEM področja in s tem prispevanja Slovenije k Novemu evropskemu programu inovacij, zato smo zelo ponosni, da aktivno sodelujemo pri pripravi in izvedbi olimpijade.

Več o konferenci je dostopno na posebni spletni strani, na kateri so zbrani vsi podatki in najnovejše informacije.

Televizijski prispevek z novinarske konference