Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 21. december 2022 Vabljeni k ogledu 3. posnetka Famnitovih bioloških večerov 2022/23

Tretje predavanje letošnjega cikla Famnitovih bioloških večerov z naslovom "Pomen gliv v urbanih gozdovih"je izvedel  Luka Šparl.  Predavanje je potekalo preko vidokonferenčne povezave ZOOM.

Tretje predavanje se je osredotočilo na glive, organizme, ki s svojim encimskim delovanjem učinkovito sodelujejo pri procesih kroženja snovi v naravi. Glive nas obdajajo vsepovsod in so ključni gradniki zdravih življenjskih okolij. Eno takšnih okolij so tudi urbani gozdovi, ki brez gliv ne bi bili takšni, kakršne poznamo. Predavatelj je odstrl priložnosti, ki jih nudijo urbani gozdovi z vidika zagotavljanja biotske pestrosti, vključno s pestrostjo funge oz. gliv. Skupaj so iskali odgovore na vprašanja, kako vrstna drevesna sestava, lastniška struktura, razdrobljenost parcel, starost gozda ipd. vplivajo oziroma se odražajo na pestrosti gliv. Razmišljali so tudi o tem, ali se kot družba v zadostni meri zavedamo ekološkega in naravovarstvenega pomena gliv ter vseh dobrobiti, ki jih nam, ljudem, s svojo prisotnostjo in uspevanjem omogočajo oziroma zagotavljajo.

             

Naslednji dogodek bo v sredo, 11. januarja 2023, ob 19.00, v Veliki predavalnici 3, UP FAMNIT in preko aplikacije ZOOMTadej Kogovšek bo izvedel predavanje z naslovom "Krajinski park Pivška presihajoča jezera - včeraj, danes, jutri?"