Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 30. november 2022 Vabljeni k ogledu videoposnetka drugega predavanja Famnitovih izletov v matematično vesolje

Drugo predavanje letošnjega cikla Famnitovih izletov v matematično vesolje z naslovom Rubikova kocka: od teorije grup, prek algoritmov do hitrostnega reševanja​, je izvedel Dr. Branko Kavšek, docent na področju računalništva in informatike, član Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije na UP FAMNIT in Laboratorija za umetno inteligenco na Institutu Jožef Stefan.  

V tokratnem matematičnem vesolju so spoznali, kaj Rubikova kocka sploh je, kako je sestavljena, kaj je to permutacija Rubikove kocke in kako permutacije lahko opišemo z matematično teorijo grup. Dotaknili so se tudi algoritmov na Rubikovi kocki, spoznali, kaj je to »božje število«, »božji algoritem« in »seksi premik« ter na kratko orisali osnovni postopek reševanja Rubikove kocke.

Na koncu so se podali še v vode hitrostnega reševanja Rubikove kocke (po angleško: speedcubing) in spoznali t.i. »hitrostne kocke«. Videli so, da za hitrostno reševanje osnovni postopek ne zadošča, ter tako spoznali Friedrich-ovo (ali krajše CFOP) metodo. Seveda pa samo poznavanje metod in algoritmov reševanja pri hitrostnem reševanju ne zadošča, zato so se dotaknili še vseh ostalih »malih trikov«, ki nam na koncu lahko omogočijo, da Rubikovo kocko sestavimo v manj kot minuti, 30 sekundah, morda celo v manj kot 10 sekundah.  

     

      

Vabimo vas k ogledu videoposnetka in prosojnic letošnjega drugega predavanja.


     

Naslednji dogodek bo v sredo, 25. januarja 2023, ob 18.00 uri. Dr. Ted Dobson, bo izvedel predavanje z naslovom When are two graphs really the same?

Več o letošnjem programu, predavateljih in posameznih predavanjih si lahko preberete na tej povezavi.


ponedeljek, 28. november 2022 Zagovor doktorske disertacije študenta Reneja Rodrigueza Aldame

Rene Rodriguez Aldama, študent doktorskega študijskega programa Matematične znanosti, na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Generic constructions of minimal codes from special classes of functions over finite fields, pod mentorstvom prof. dr. Enesa Pasalica in somentorstvom doc. dr. Nastje Cepak.

Zagovor bo potekal v petek, 2. 12. 2022 ob 10. uri v predavalnici FAMNIT-VP3 na UP FAMNIT in prek IKT orodja Zoom:

https://upr-si.zoom.us/j/83971162925?pwd=YXlOTGJkK2JkeUg1bDA4WnlnSzJOUT09

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT.                     

Vljudno vabljeni!


petek, 25. november 2022 Vabljeni k ogledu 1. posnetka Famnitovih bioloških večerov 2022/23

Prvo predavanje letošnjega cikla Famnitovih bioloških večerov predavanje z naslovom "Restoring nature - from international commitments to local actions"je izvedla Dr. Dagmar Hagen, višja znanstvena raziskovalka na Norveškem inštitutu za raziskovanje narave (NINA). Predavanje je potekalo preko vidokonferenčne povezave ZOOM. 

Prvo predavanje se je pričelo s predstavitvijo širšega pogleda na potrebo po obnovi ekosistemov in na to, kako je prenova teh v zadnjih letih vstopila v mednarodno, politično, znanstveno in gospodarsko okolje. Predavateljica je opisala in prikazala povezavo globalnih ciljev z lokalnim načrtovanjem in iskanju pravih rešitev v lokalnem okolju. Na primerih dobrih praks že izvedenih projektov je izpostavila obnove in blaženja posledic, aplicirane v različnih tipih narave. Pri tem je predstavila tudi pomen obnove ekosistema k zmanjšanju izgube naravnega okolja in obnovi degradiranih zemljišč. V sklopu predavanja je seznanila s tem kako vključevati deležnike, sodelovati z lokalnimi izvajalci in integracijo znanstvenega in “tihega” znanja, ki prinaša merljive rezultate za ekologijo, družbo in gospodarstvo. 

          

Naslednji dogodek bo v sredo, 30. novembra 2022, ob 19.00 prek aplikacije ZOOM in v živoAja Bončina (UP FAMNIT) bo izvedla predavanje z naslovom ""EDUFarm projekt: Ohranjanje biotske raznovrstnosti v kmetijski krajini: vloga pridelovalcev in finančnih mehanizmov".

     


petek, 25. november 2022 Drugo predavanje FAMNITovih bioloških večerov 2022/23

      Vljudno vabljeni na drugo letošnje predavanje z naslovom 

»EDUFarm projekt: Ohranjanje biotske raznovrstnosti v kmetijski krajini: vloga pridelovalcev in finančnih mehanizmov«,

ki bo v sredo, 30. novembra 2022, ob 19.00,

predavanje bo potekalo v hibridni izvedbi: Velika predavalnica 3, UP FAMNIT in preko videokonferenčne povezave ZOOM.

Predavala bo Aja Bončina (UP FAMNIT).

Predavanje se bo osredotočilo na uvedbo naravovarstvenih ukrepov na kmetijah na naravovarstvenih območjih.  Predstavljeni bodo primeri dobrih kmetijskih praks na naravovarstvenih območjih v tujini ter izkušnje dveh kmetij, ki sodelujeta v projektu EDUFarm. Dve gostujoči kmetiji bosta predstavili svoje izkušnje alternativnega, okolju prijaznega kmetovanja v Sloveniji. V sklopu predavanja bodo predstavljeni tudi rezultati raziskave, naslovljene na približno 100 pridelovalcev v Sloveniji, ki delno razkriva težave kmetij na naravovarstvenih območjih. Na podlagi povratnih informacij o problematiki in v sodelovanju s pilotnimi kmetijami so razvili orodja za izboljšanje izpolnjevanja naravovarstvenih ukrepov in upravljanja na kmetijah v Sloveniji v prihodnje, in sicer v obliki izobraževalnih delavnic in lažjega dostopa do finančne podpore za naravovarstvene ukrepe. Več uporabnih informacij o obstoječih razpisih, subvencijah in prijaznih upraviteljskih strategijah lahko najdete na spletni strani.

O PREDAVATELJICI:

Aja Bončina je magistrica varstva narave, asistentka na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Njeno delo vključuje uporabo molekularnih metod pri raziskovanju naravovarstvenih in evolucijskih vprašanj. Sodeluje na mednarodnih in nacionalnih projektih znotraj katerih skupina za molekularno ekologijo uporablja genetska orodja kot pomoč pri ohranjanju biotske raznovrstnosti in upravljanju prostoživečih živali. Skupina se ukvarja tudi s projekti, ki poudarjajo pomen državljanske (ljubiteljske) znanosti v raziskavah, saj je le-ta zelo pomembna za zbiranje podatkov o populacijskih trendih in prostorskih vzorcev prostoživečih živali v Sloveniji. Aja trenutno sodeluje tudi  na projektu EDUFarm, ki ga vodi prof. dr. Elena Bužan in financira Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Poleg Aje bosta aktivnosti projekta EDUFarm predstavili tudi dve posebni gostji - lastnici kmetij Lili Mahne in Petra Lambergar, ki s svojim izjemnim znanjem upravljata svoje kmetije na nekoliko drugačen, alternativen način.


petek, 25. november 2022 Znani so rezultati volitev v Študentski svet UP FAMNIT 2022/23

Znani so rezultati včerajšnjih volitev v Študentski svet UP FAMNIT!

Izvoljeni kandidati so:

  1. Diar Gashi, 2. letnik Matematika (dodiplomski)
  2. Teodora Ilić, 1. letnik Matematika v ekonomiji in financah (dodiplomski)
  3. Tilen Gimpelj, 3. letnik Bioinformatika (dodiplomski)
  4. Mihail Filipovski, 3. letnik Bioinformatika (dodiplomski)
  5. Tinka Terčon, 3. letnik Varstvena biologija (dodiplomski)
  6. Anja Deu Janežič, 2. letnik Varstvena biologija (dodiplomski)
  7. Žan Stanković, 2. letnik Računalništvo in informatika (dodiplomski)
  8. Marko Taleski, 3. letnik Računalništvo in informatika (dodiplomski)
  9. Pavel Jolakoski, 2. letnik Računalništvo in informatika (dodiplomski)
  10. Katarina Marjanovič, 3. letnik Biopsihologija (dodiplomski)
  11. Gabriela Laznik Zalaznik, 2. letnik Biopsihologija (dodiplomski)
  12. Jelena Pilipović, 3. letnik Biopsihologija (dodiplomski)
  13. Matija Zagoranski, 2. letnik Biopsihologija (podiplomski)
  14. Lucia Nikolić, 2. letnik Varstvo narave (podiplomski)
  15. Karolina Trajkovska, 1. letnik Računalništvo in informatika (podiplomski)

Za več informacij (število glasov, volilna udeležba,...) si lahko preberete zapisniku Volilne komisije ŠS UP FAMNIT.

Čestitke vsem izvoljenim in uspešno delo!


četrtek, 24. november 2022 Na Akademskem zboru UP FAMNIT izvoljeni člani Senata UP FAMNIT iz vrst visokošolskih učiteljev in znanstvenih delavcev v novem mandatu (2023 - 2026)

Akademski zbor UP FAMNIT je na seji dne 21. novembra 2022 izvolil člane Senata UP FAMNIT iz vrst visokošolskih učiteljev in znanstvenih delavcev v novem štiriletnem mandatu, ki se prične dne 3. januarja 2023.

Senat UP FAMNIT sestavlja 15 članov, in sicer poleg dekana, ki je član senata po položaju, še 11 visokošolskih učiteljev/znanstvenih delavcev ter trije predstavniki študentov.

Kratko predstavitev članov Senata UP FAMNIT iz vrst visokošolskih učiteljev in znanstvenih delavcev v novem mandatu najdete tukaj.

Predstavnike študentov bo izvolil Študentski svet UP FAMNIT. Skladno z Zakonom o visokem šostvu in s Statutom Univerze na Primorskem namreč člane senata iz vrst visokošolskih učiteljev in znanstvenih delavcev voli akademski zbor članice, člane iz vrst študentov pa študentski svet članice, pri čemer študenti, ki so člani akademskega zbora, volijo le člane senata članice, ki so predstavniki študentov.

Novoizvoljenim senatorjem čestitamo in želimo uspešno delo v naslednjem štiriletnem mandatu.


sreda, 23. november 2022 Razstava Ambasadorji trajnostnega razvoja na UP Famnit

Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE je skupaj z OŠ Šmarje pri Kopru, OŠ Dušana Bordona, OŠ Škofije, Gimnazijo Koper, Mestno občino Koper in Univerzo na Primorskem, pripravil razstavo Ambasadorji trajnostnega razvoja.

Na razstavi so predstavljeni izdelki nadarjenih učencev in dijakov, ki so nastali med delavnicami, v okviru projekta Ambasadorji trajnostnega razvoja, financiranega s strani Mestne občine Koper. Projekt je bil oblikovan predvsem z zavestjo, da je dolžnost šole, skrb, da učenci sprejmejo odgovornost do lastnega učenja in znanja, za osebno, predvsem pa tudi širšo družbeno korist. Današnji učenci so jutrišnji socialni, intelektualni, ekonomski in kulturni voditelji, kar pomeni, da njihovega razvoja ne gre prepustiti slučaju.

Razstava bo na ogled do 2. 12. 2022, v avli Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem. Kasneje bo razstava potovala po osnovnih šolah, ki so bile del projekta.

Lepo vabljeni k ogledu!





sreda, 23. november 2022 FTP - Fakultetno tekmovanje v programiranju

      

FTP (Fakultetno tekmovanje v programiranju) je natečaj, v katerem študentje na zabaven način preizkusijo svoje programerske sposobnosti. Študentje razvijejo program (Igralca), ki v njihovem imenu igra potezno igro proti ostalim tekmovalcem. Cilj je razviti program (Igralca), ki se najbolje odziva na strategije ostalih tekmovalcev, brez vpogleda v njihovo izvorno kodo.

K sodelovanju vabimo vse študente UP FAMNIT!

Pričetek: 24. 11. 2022
Konec: 1. 1. 2023

Finale: TBA

Spletna stran tekmovanja: https://tekmovanje.famnit.upr.si/


torek, 22. november 2022 VISOKOŠOLSKI UČITELJ - DOCENT (»THREE-YEAR TENURE TRACK FACULTY POSITION«)

Članica: UP FAMNIT

Univerza na Primorskem vabi zainteresirane kandidate, da oddate prijavo na razpis za delovno mesto  D019001 VISOKOŠOLSKI UČITELJ (za obdobje treh let z možnostjo pridobitve pogodbe za nedoločen čas). Iščemo kandidata z doktoratom znanosti s področja ved o življenju (molekularna biologija, ekologija, biologija, gozdarstvo, veterina, biokemija ...). Prednost bodo imeli kandidati z izkušnjami na področju genomike prostoživečih živali; zahtevane so podoktorske in pedagoške izkušnje. Delovno mesto je uvrščeno v 46. plačni razred, s 1.4.2023 pa v 47. plačni razred. Poskusno delo treh (3) mesecev. Predviden začetek zaposlitve je mesec februar 2023.

Izbrani kandidat bo postal del skupine za molekularno ekologijo na Oddelku za biodiverziteto, Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Skupina za molekularno ekologijo se ukvarja s številnimi izzivi na področju upravljanja in varstva prostoživečih živali z uporabo genetskih orodij. V okviru mednarodnih projektov smo zelo dejavni tudi na področju državljanske znanosti (angl. citizen science).

Vaše naloge:

Raziskovalec bo sodeloval pri vodenju nacionalnih in mednarodnih raziskovalnih projektov, vzdrževanju in spodbujanju praks odprte znanosti. Raziskovalec bo tudi poučeval minimalno en predmet v semestru in mentoriral študente; usklajeval delo; načrtoval, vzpostavljal in izpopolnjeval protokole; pripravljal poročila; sodeloval na projektih skupine. Delovno okolje bo vključevalo tudi mednarodna potovanja zaradi projektnih sestankov.

Vaš profil:

  • Ustrezna univerzitetna izobrazba z zaključenim doktoratom znanosti in potrebnim raziskovalnim potencialom.
  • Izkušnje z izvajanjem populacijskih genomskih analiz so zaželene, vendar niso obvezne.
  • Izjemne organizacijske sposobnosti in velika sposobnost samostojnega opravljanja nalog.
  • Pedagoške izkušnje ali mentorstva so zahtevana.

Navodila za prijavo:

Zainteresirani kandidati naj pošljejo prijavo v elektronski obliki na naslov razpisi@famnit.upr.si, v predmetu pa naj navedejo " Razpis na delovno mesto - D019001 VISOKOŠOLSKI UČITELJ – DOCENT ".

V prijavi priložite v pdf formatu:

  • spremno pismo, v katerem pojasnite, zakaj vas delovno mesto zanima in kako ustrezate opisu,
  • življenjepis,
  • seznam objav s poudarkom na petih najpomembnejših.

Rok prijave: 23. december 2022

   


torek, 22. november 2022 Matematični adventni koledar 2022

Na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) ponovno organiziramo tradicionalni nagradni kviz za osnovnošolce in dijake srednjih šol  Matematični adventni koledar

Osnovnošolci (8. in 9 razred) in dijaki se lahko v obliki reševanja zabavnih matematičnih nalog preizkusijo v matematičnem znanju od 2. do 21. decembra 2022. Vsaka naloga kviza bo na voljo za reševanje en dan (od poldneva do polnoči). 

Tekmovanje bo razporejeno v tri kategorije: 8. in 9. razred, 1. in 2. letnik in 3. in 4. letnik. V vsaki tekmovalni kategoriji bomo podelili tri enakovredne nagrade: Famnitove nahrbtnike!

Tekmujejo lahko samo osnovnošolci (8. in 9. razred) in dijaki in sicer tako, da ustvarite svoj račun tukaj. Ostali se lahko prijavite  tukaj in osvežite svoje matematično znanje.

Kviz se nahaja na tej povezavi.

Vabljeni k sodelovanju!

                   


ponedeljek, 21. november 2022 V raziskovalnem inštitutu InnoRenew CoE uspešno organizirali mednarodno konferenco o stavbah in materialih za trajnostno prihodnost

Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE in Univerza na Primorskem sta med 17. in 18. novembrom 2022, organizirala mednarodno konferenco InnoRenew CoE 2022 »Na novo premišljene stavbe in materiali za trajnostno prihodnost«. V Izoli so se zbrali številni mednarodni strokovnjaki in znanstveniki ter si izmenjali znanja za izboljšanje gradbenih praks z uporabo obnovljivih materialov.

Konferenca se je pričela z uvodnim pozdravom dr. Michaela Burnarda, namestnikom direktorice v InnoRenew CoE: »Vesel sem, da ste danes tukaj z namenom, da bi razpravljali o različnih področjih in interdisciplinarnih temah, povezanih s stavbami, da bi zmanjšali podnebne vplive in spodbujali inovacije na tem področju.«

  
Foto: InnoRenew CoE

Osrednji nagovor udeležencev je imel izr. prof. dr. Thomas Brudermann, ki je profesor na Univerzi v Gradcu in doktor znanosti na področju psihologije. Spregovoril je o nujnem premisleku vloge individualnih odločitev za trajnostno prihodnost: »Ljudje še vedno nimamo dovolj znanja o podnebnih spremembah in vse prevečkrat imamo napačne predstave, precenimo naše sposobnosti in znanje.« Poudaril je tudi, da je za doseganje bolj trajnostne družbe, potrebno razumeti kontekst individualnih odločitev, ki omogočajo okolju prijazno ravnanje posameznikov.

V sklopu štirih tematskih sklopov so udeleženci prisluhnili predstavitvam o okolju prijaznih in energetsko učinkovitih materialih ter praksah za izboljšanje grajenega okolja, najsodobnejših rešitvah za načrtovanje in ocenjevanje stavb, grajenem okolju za dobro počutje ter o načinih za premostitev vrzeli med raziskavami in družbo.

Poleg tega so organizatorji pripravili tudi posebno delavnico v okviru evropskega leta mladih z naslovom Modeliranje tokov lesa: vprašanja, izzivi in boljša prihodnost za našo mladino.

  
Foto: InnoRenew CoE

»Z delavnico želimo deliti naše izkušnje pri zbiranju in primerjanju podatkov iz različnih virov in osebnih intervjujev v okviru projekta E-LVO (Ekonomski, okoljski in družbeni vidiki predelave in rabe lesa in v njem vezanega ogljika),« je dejal dr. Balázs Dávid in dodal: »Poleg ovir, na katere smo naleteli v projektu, smo predstavili tudi na novo zasnovane rešitve, ki lahko izboljšajo sistem zbiranja podatkov.« Projekt E-LVO je sofinanciran s strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Udeleženci konference so se lahko udeležili tudi delavnice, ki je bila organizirana v sklopu evropskega projekta MSCA. Dr. Esakkiammal Sudha Esakkimuthu je predstavila proces priprave kompozitov iz obnovljivih materialov. V okviru projekta je predstavila tudi modificirane nanodelce lignina za izdelavo kompozitov in embalažo.

Mednarodna konferenca je bila tudi letos forum za celovito izmenjavo znanja in razpravo o nastajajoči vedi o obnovljivih materialih namenjenih razvijanju grajenega okolja, ki ugodno vpliva na človekovo zdravje in okolje, kot tudi o inovacijah na tem področju.


petek, 18. november 2022 Univerza na Primorskem bo zaposlila kar 6 svojih diplomantov v novi Alumni pisarna UP

UP vzpostavlja novo Alumni pisarno, kjer bo zaposlila kar 6 svojih diplomantov v okviru projekta Zelena, digitalna in vključujoča Univerza na Primorskem (GDI UP). Delovno razmerje bo sklenjeno za določen čas, do 30.6. 2025, za polni delovni čas. Alumni pisarna bo zagotavljala interdisciplinarno sodelovanje med diplomanti različnih študijskih področij in okoljem.

                                  


ALUMNI PISARNA UP

Alumni pisarna bo:

  • osrednja točka sodelovanja Univerze z okoljem (pri tem pa bo sodelovala tudi z drugimi službami in centri univerze;
  • stična točka za nove projekte univerze, ki bodo vplivali na univerzitetni razvoj v mednarodnem in nacionalnem okolju;
  • pisarna bo skrbela za večjo vpetost in sodelovanje univerze (npr. za organizacijo družabnih, strokovnih in drugih dogodkov) tako z organizacijami, kot z diplomanti;
  • skrbela bo za aktualen razvoj študijskih programov in odgovorno poslovanje univerze.

DELO bo zelo raznoliko in kreativno.

Univerza na Primorskem si je tekom skoraj 20 letnega delovanja že ustvarila renome inovativne in mednarodno vpete srednje velike univerze, sama še vedno vidi dodatne možnosti razvoja v njenem:

  • trajnostnem delovanju (skladno s cilji trajnostnega razvoja),
  • odgovornem sodelovanju z okoljem (odprta znanost, usmerjanje razvoja, pridobivanje projektov),
  • tehnološkem razvoju (prenos praks, intelektualna zaščita) in
  • razvoju donatorstva po zgledu zahodnih univerz.

Vse to pa je mogoče le ob dobrih odnosih, ki jih poganjajo mehke vsebine in dogodki.

KOGA IŠČEMO - PROFIL KANDIDATOV:

Iščemo zelo raznolike profile, diplomante Univerze na Primorskem, ki bodo snovali nove oblike aktivnosti za naše alumne in širše. Pozicije so odprte tudi za kandidate iz drugih držav. Delovni jezik bo angleščina.

Naš idealni kandidat je zaključil študij na UP in nato del svoje kariere preživel v podjetjih in organizacijah v tujini ali Sloveniji, sedaj pa želi del svojih izkušenj prenesti v akademsko okolje. Pozna delovno okolje in razume kakšno vlogo bi morala univerza igrati kot gonilec regionalnega razvoja, ter se zaveda procesov, ki jih mora akademska institucija opraviti, da bo to vlogo tudi prevzela. 

Strokovni sodelavci bodo izbrani na način, da bo zagotovljeno vsebinsko pokritje vseh študijskih vsebin, ki jih razvija UP.

 KAJ PONUJAMO?

  •  delo v mednarodnem okolju z možnostjo mednarodnih izmenjav,
  •  strokovni in osebni razvoj, podprt z izobraževanji in strokovnim mentorstvom,
  •  posluh in odprtost ekipe za vpeljevanje izboljšav in vzpostavitev novih procesov,
  •  po potrebi uvajanje s pomočjo mednarodnih partnerjev,
  •  neomejeno količino novih izzivov.

POTREBNA ZNANJA, KOMPETENCE:

  •  aktivno znanje angleščine,
  •  odlične komunikacijske in organizacijske sposobnosti,
  •  občutek za odgovornost in usmerjenost k rezultatom,
  •  smisel za upravljanje s časom in razporejanje prioritet,
  •  pozitivna naravnanost in vztrajnost,
  •  sposobnost navezovanja stikov in mreženja,
  •  sposobnost učinkovitega govornega in pisnega izražanja,
  •  fleksibilnost in samoiniciativnost,
  •  poznavanje paketa MS Office in
  •  poznavanje načel performace marketinga in socialnih platform.

IZOBRAZBA:

  •  zaključen magistrski študijski program 2. stopnje na Univerzi na Primorskem

DELOVNE IZKUŠNJE:

  •  najmanj 3 leta delovnih izkušenj na področju magistrske izobrazbe pridobljene na Univerzi na Primorskem

*(vključujoč izkušnje iz različnih oblik prostovoljstva, društev, študentskega dela, ipd.)

DELOVNO RAZMERJE:

Delovno razmerje bo sklenjeno za določen čas od 1. 1. 2023 do 30. 6. 2025 za polni delovni čas, 40 ur na teden, s poskusnim delom treh (3) mesecev in se sklepa za potrebe projekta Zelena, digitalna in vključujoča Univerza na Primorskem (GDI UP). Delovno mesto je uvrščeno v 33. plačni razred. 

ZAINTERESIRANI?

Pošljite pisno ponudbo z življenjepisom, motivacijskim pismom in dokazili o izpolnjevanju pogojev do:

  • 10. 12. 2022
  • na e-naslov: kadrovska@upr.si (ali po pošti na naslov: Univerza na Primorskem, Pravna in kadrovska služba, Titov trg 4, 6000 Koper)

Kontaktna oseba:Martina Viler, Pravna in kadrovska služba UP

E-naslov: martina.viler@upr.si,  telefon: 05 61 17 532

Celotno besedilo razpisa >


POSTANITE DEL NAŠE EKIPE IN V MLADEM KOLEKTIVU SOUSTVARJAJTE NOVE OBLIKE SODELOVANJA V DRUŽBI PRIHODNOSTI! NAREDITE PRVI KORAK IN ODDAJTE VAŠO PRIJAVO!  

Zelena, digitalna in vključujoča UP so trije pilotni projekti osredotočeni na kurikularno prenovo visokošolskih strokovnih študijskih programov na UP z namenom podlage širše nacionalne reforme za zelen odporen prehod v Družbo 5.0. Projekt GDI UP je financiran s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v okviru Načrta za okrevanje in odpornost (NOO) in je del nacionalnega projekta »Pilotni projekti za prenovo visokega šolstva za zelen in odporen prehod«.


sreda, 16. november 2022 Drugo predavanje FAMNITovih izletov v matematično vesolje 2022/23

Vabimo vas na drugo letošnje predavanje z naslovom

»Rubikova kocka: od teorije grup, prek algoritmov do hitrostnega reševanja«,

Sreda, 23. november 2022, ob 18.00, Velika predavalnica 3, UP FAMNIT /ZOOM povezava

Dr. Branko Kavšek, UP FAMNIT in IJS

Vsi poznamo Rubikovo kocko, a ne? Pravijo, da je to najbolj prodajana igrača na svetu. Vse od leta 1974, ko jo je izumil madžarski izumitelj, kipar in profesor arhitekture Ernő Rubik, je bilo prodanih skupaj prek 300 milijonov kock po vsem svetu (če upoštevamo tudi njene izpeljanke). Rubikova kocka je svoj višek popularnosti dosegla v 80-ih letih prejšnjega stoletja, ko je postala predmet preučevanj tako matematikov, računalničarjev, kot nasploh vseh ljubiteljev te sestavljanke.

V tokratnem matematičnem vesolju bomo spoznali, kaj Rubikova kocka sploh je, kako je sestavljena, kaj je to permutacija Rubikove kocke in kako permutacije lahko opišemo z matematično teorijo grup. Dotaknili se bomo algoritmov na Rubikovi kocki, spoznali, kaj je to »božje število«, »božji algoritem« in »seksi premik« ter na kratko orisali osnovni postopek reševanja Rubikove kocke.

Na koncu pa se bomo podali še v vode hitrostnega reševanja Rubikove kocke (po angleško: speedcubing) in spoznali t.i. »hitrostne kocke«. Videli bomo, da za hitrostno reševanje osnovni postopek ne zadošča in bomo tako spoznali Friedrich-ovo (ali krajše CFOP) metodo. Seveda pa samo poznavanje metod in algoritmov reševanja pri hitrostnem reševanju ne zadošča, zato se bomo dotaknili še vseh ostalih »malih trikov«, ki nam na koncu lahko omogočijo, da Rubikovo kocko sestavimo v manj kot minuti, 30 sekundah, morda celo v manj kot 10 sekundah.

O predavatelju: 

Branko Kavšek je docent na področju računalništva in informatike, član Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije na UP FAMNIT in Laboratorija za umetno inteligenco na Institutu Jožef Stefan. Raziskovalno deluje na področjih strojnega učenja, podatkovnega rudarjenja in umetne inteligence. Na UP FAMNIT poučuje predmeta Osnove strojnega učenja in podatkovnega rudarjenja in Teorija formalnih jezikov in izračunljivosti na dodiplomskem študiju računalništva in informatike ter predmet Inteligentni sistemi na istoimenskem magistrskem študiju.

Rubikovo kocko se je naučil sestaviti že leta 1985, v 4. razredu osnovne šole, a se je letos ponovno navdušil nad to najbolj prodajano igračo, ko je vstopil v svet hitrostnega reševanja Rubikove kocke.

>>> ZOOM povezava za vsa predavanja <<<

Več o letošnjem programu, predavateljih in posameznih predavanjih si lahko preberete na tej povezavi.


petek, 11. november 2022 Prvo predavanje FAMNITovih bioloških izletov 2022/23

Vljudno vabljeni na prvo letošnje predavanje z naslovom 

»Restoring nature – from international commitments to local actions«,

ki bo v sredo, 16. novembra 2022, ob 19.00,
 prek ZOOM povezave.

Predavala bo dr. Dagmar Hagen (Norveški inštitut za raziskovanje narave - NINA).

Predavanje se bo pričelo s predstavitvijo širšega pogleda na potrebo po obnovi ekosistemov in na to, kako je prenova teh v zadnjih letih vstopila v mednarodno, politično, znanstveno in gospodarsko okolje. Predavateljica bo opisala in prikazala povezavo globalnih ciljev z lokalnim načrtovanjem in iskanju pravih rešitev v lokalnem okolju. Na primerih dobrih praks že izvedenih projektov bo izpostavila obnove in blaženja posledic, aplicirane v različnih tipih narave. Pri tem bo predstavila tudi pomen obnove ekosistema k zmanjšanju izgube naravnega okolja in obnovi degradiranih zemljišč. V sklopu predavanja nas bo seznanila s tem kako vključevati deležnike, sodelovati z lokalnimi izvajalci in integracijo znanstvenega in “tihega” znanja, ki prinaša merljive rezultate za ekologijo, družbo in gospodarstvo. 

O predavateljici:

Dr. Dagmar Hagen je višja znanstvena raziskovalka na Norveškem inštitutu za raziskovanje narave (NINA). Doktorirala je iz obnovitvene ekologije s poudarkom na upravljanju in obnovi degradiranih območij. Dr. Dagmar ima več kot 20 let izkušenj s področja raziskovanja obnove in obnovitvenih posredovanj s poudarkom na stiku z družbenimi in naravoslovnimi znanostmi, kot tudi z znanostjo in obnovo na terenu. Poleg tega je vodilna ekologinja pri dveh največjih projektih obnove na Norveškem. Sodeluje tudi pri projektu ReNature, ki je del Norveškega finančnega mehanizma EGS, med Norveško/NINA in Slovenijo. Norveški inštitut za raziskavo narave (NINA), je vodilna institucija za aplikativno obnovitveno ekologijo na Norveškem, ki trenutno izvaja projekte v različnih naravnih okolji in sodeluje z različnimi deležniki iz stroke.


četrtek, 10. november 2022 Dean Lipovac, prvi doktor znanosti, ki je zaključil študij na doktorskem programu Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja

V petek, 11. 11. 2022, smo na Famnitu pozdravili še enega doktorja znanosti.

Dean Lipovac, študent doktorskega študijskega programa Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja na UP FAMNIT, je uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Human preference for wooden materials and their role in restorative environments, pod mentorstvom doc. dr. Michaela Davida Burnarda.

Dean Lipovac je prvi doktor znanosti, ki je zaključil študij na doktorskem programu Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja.

Novemu doktorju znanosti iskreno čestitamo in mu želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!

        
 


četrtek, 10. november 2022 RAZPIS ZA MEDNARODNE MOBILNOSTI OSEBJA V OKVIRU PROGRAMA ERASMUS+ V PARTNERSKE DRŽAVE - ODHODNE MOBILNOSTI

Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS) je v okviru razpisa Erasmus+ 2022 Univerzi na primorskem odobril projekt (KA171) v okviru programa Erasmus+, ključni ukrep 1 – učna mobilnost posameznikov. Odobrili so 20 odhodnih mobilnosti za namen poučevanja v Egipt, Izrael, Južna Afrika, Kenija in Uzbekistan (glej priloga_1 dodeljene mobilnosti).

Obdobje mobilnosti in pogoji

Mobilnost lahko traja 5 dni (maksimalno število), z dodatkom 2 dni za pot. Mobilnost za namen poučevanja mora zajeti vsaj 8 pedagoških ur na teden oziroma sorazmerno več glede na trajanje mobilnosti.

Mobilnosti morajo biti izvedene do konca trajanja projekta, to je 31.7.2025.

Kandidati lahko načrtujejo mobilnost na eni izmed organizacij gostiteljic, ki mora biti partnerska visokošolska institucija iz Egipta, Izraela, Južne Afrike, Kenije ali Uzbekistana

Partnerske univerze so sledeče:

Egipt

  • Damanhour University

Izrael

  • Ben Gurion University of the Negev
  • University of Haifa

Južna Afrika

  • Stellenbosch University

Kenija

  • Maseno University

Uzbekistan

  • Bukhara Engineering Technological Institute
  • Urgench State University

Pred začetkom mobilnosti se mora institucija gostiteljica strinjati s programom nalog, ki jih bo opravilo gostujoče osebje (Erasmus+ Mobility Agreement / Program mobilnosti za namen poučevanja). 

ROK PRIJAVE: odprt oziroma do zapolnitve mest.

Besedilo celotenga razpisa: RAZPIS KA171 2022

     


četrtek, 10. november 2022 Letošnje jesensko srečanje Botaničnega društva Slovenije je uspešno gostil Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT

Botanično društvo Slovenije že od leta 2011 na vsakoletnem srečanju obeležuje Wraberjev dan. V soboto, 5. 11. 2022, je tradicionalno jesensko srečanje gostil Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT v objektu Livade 1.0 v Izoli.

Wraberjevi dnevi so bili poimenovali po slovenskem botaniku Tonetu Wraberju, častnemu članu Botaničnega društva Slovenije.

Na dogodku so bile obravnavane aktualne tematike s področja botanike, med drugim smo odgovarjali tudi na vprašanja o tem, kaj nam DNA razkriva o evoluciji kranjskega mlečka (Euphorbia carniolica) in kako raznolik je sladki mleček (Euphorbia dulcis).

Spodaj delimo nekaj foto utrinkov z dogodka.


                                                                                                        Foto: Jože Lango

       
                                                                                 Foto: Jože Lango

         
                                                                                   Foto: Jože Lango

         
                                                                                      Foto: Jože Lango

         
                                                                                        Foto: Jože Lango


sreda, 9. november 2022 Andrés David Santamaría-Galvis, nov doktor znanosti

Včeraj, 8. 11. 2022, smo na Famnitu pozdravili še enega doktorja znanosti.

Andrés David Santamaría-Galvis, študent doktorskega študijskega programa Matematične znanosti na UP FAMNIT, je uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom On partitionability and shellability of relative simplicial complexes, pod mentorstvom izr. prof. dr. Russa Woodroofa.

Novemu doktorju znanosti iskreno čestitamo in mu želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!


ponedeljek, 7. november 2022 Zagovor doktorske disertacije študenta Deana Lipovca

Dean Lipovac, študent doktorskega študijskega programa Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja, na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Human preference for wooden materials and their role in restorative environments, pod mentorstvom doc. dr. Michaela Davida Burnarda.

Zagovor bo potekal v petek, 11. 11. 2022 ob 15. uri v predavalnici Sequoia na raziskovalnem inštitutu InnoRenew CoE (Izola) in prek IKT orodja Zoom:

https://upr-si.zoom.us/j/86388284637

Meeting ID: 863 8828 4637

Doktorska disertacija bo javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT v prihodnjih dneh.

Vljudno vabljeni!


petek, 4. november 2022 Zagovor doktorske disertacije študenta Andrésa Davida Santamaríe-Galvisa

Andrés David Santamaría-Galvis, študent doktorskega študijskega programa Matematične znanosti na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom On partitionability and shellability of relative simplicial complexes, pod mentorstvom izr. prof. dr. Russa Woodroofa.

Zagovor bo potekal v torek, 8. 11. 2022 ob 17. uri v predavalnici Famnit-MP1 (Glagoljaška 8, Koper) in prek IKT orodja Zoom:

https://upr-si.zoom.us/j/84023181429?pwd=dDBMVlFnVTZGcmwzc09jQllNTlhCQT09

Meeting ID: 840 2318 1429
Passcode: 399720

Doktorska disertacija bo javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT v prihodnjih dneh.

Vljudno vabljeni!


četrtek, 3. november 2022 Nadaljevanje uspešnega sodelovanja Oddelka za biodiverziteto z organizacijami iz prakse

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT je v sredo, 26. 10. 2022, gostili dogodek, namenjen izmenjavi mnenj in predstavitvam organizacij, v katerih so študentke in študentje Varstvene biologije (1. stopnja) in Varstva narave (2. stopnja) v preteklosti že opravljali študijsko prakso. Na dogodek, ki je potekal v hibridni obliki, se je odzvalo kar 13 organizacij, 8 pa se jih je na samem dogodku tudi podrobneje predstavilo.

Dogodek je bil organiziran z namenom povečanja kvalitete izkušnje študijske prakse ter boljšega povezovanja z organizacijami, ki jim je v interesu sodelovanje z oddelkom in študenti.

»Zelo nas veseli, da smo lahko gostili takšen dogodek, saj menimo, da so študenti poleg priložnosti za prakso, ki jih ponujajo različne organizacije, ki delujejo na področjih varstva narave, biologije ter tudi izobraževanja, pri tem dobili prvi vtis o svojih potencialnih delodajalcih in njihovem poslanstvu,« je povzel asist. Martin Senič z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT.

Za udeležbo in sodelovanje se zahvaljujemo vsem prisotnim organizacijam in njihovim predstavnikom:

                                 


sreda, 2. november 2022 Wraberjev dan 2022 – Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT gosti tradicionalno jesensko srečanje Botaničnega društva Slovenije

V soboto, 5. 11. 2022, bo Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT gostil tradicionalno jesensko srečanje Botaničnega društva SlovenijeWraberjev dan 2022.

Wraberjevi dnevi se odvijajo vsako leto, leta 2011 pa so ga poimenovali po slovenskem botaniku Tonetu Wraberju, častnemu članu Botaničnega društva Slovenije. Letošnje srečanje gosti Univerza na Primorskem v objektu Livade 1.0 v Izoli.

Vabimo vas, da se nam pridružite pri poslušanju aktualnih tematik s področja botanike! Več o dogodku in natančen program najdete tukaj.

Srečanje se začne z jutranjo kavo ob 9.00, sledijo kratka predavanja z vmesnim kosilom ter predvidenim zaključkom ob 15.00.

Zaradi naročila kosila vas vljudno prosimo, če lahko svojo udeležbo do srede, 2. 11. 2022, potrdite na naslednji povezavi: https://forms.gle/LXr1k9DTmmhj4JzWA

Vljudno vabljeni!