Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 9. december 2022 Prispevek Simone Gomboc izbran v spletno zbirko Alternator

Asist. dr. Simona Gomboc z Oddelka za psihologijo na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) je dosegla izjemen uspeh s prispevkom "Dunning-Krugerjev učinek: Ko ne veš, da malo veš," ki je bil izbran med 16 članki v zbirki Alternator.  

Spletna revija Alternator je izšla februarja 2020, v času, ko se je z namenom zajezitve širjenja koronavirusne bolezni družabno življenje začelo seliti na splet. Velja kot prvi slovenski spletni portal, ki ga na dostopen in strokoven način ustvarjajo raziskovalke ter raziskovalci različnih znanstvenih področij in se s tem približujejo širši javnosti. Po izboru uredništva vsebuje šestnajst izbranih prispevkov, ki so bili objavljeni od leta 2020 do leta 2022. Izbrani prispevki so tematsko in metedološko raznoliki, ponašajo pa se z različnimi znanstvenimi pristopi in disciplinami, kar povzema tudi bistvo in glavni namen revije.

Publikacija ponuja različne teme s področij jezikoslovja, filozofije, umetnostne zgodovine, psihologije, sociologije in prava, biologije, kemije, fizike, okolja in računalništva. Vključuje tudi razmišljanja o znanosti kot taki.

Posledice epidemije ne obsegajo samo omejitev socialnega življenja, ampak nam hkrati tudi poglabljajo razumevanje socialnega in psihološkega doživljanja ljudi. Eno od  mnogih opažanj, katerim smo lahko priča tako v zasebnih pogovorih kot v medijskih objavah, je vtis, da imajo nepoznavalci pogosto močna stališča, medtem pa so, nasprotno, strokovnjaki zelo previdni pri podajanjih mnenj,” je v prispevku povzela asist. dr. Simona Gomboc.

Naši raziskovalki za useph iskreno čestitamo!

Celoten prispevek je dostopen tukaj: Dunning-Krugerjev učinek: Ko ne veš, da malo veš | Alternator