Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 5. december 2022 Vabljeni k ogledu 2. posnetka Famnitovih bioloških večerov 2022/23

Drugo predavanje letošnjega cikla Famnitovih bioloških večerov predavanje z naslovom "EDUFarm projekt: Ohranjanje biotske raznovrstnosti v kmetijski krajini: vloga pridelovalcev in finančnih mehanizmov"je izvedla Aja Bončina, magistrica varstva narave, asistentka na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije.  Predavanje je potekalo v živo in preko vidokonferenčne povezave ZOOM. 

Drugo predavanje se je osredotočilo na uvedbo naravovarstvenih ukrepov na kmetijah na naravovarstvenih območjih.  Predstavljeni so bili primeri dobrih kmetijskih praks na naravovarstvenih območjih v tujini ter izkušnje dveh kmetij, ki sodelujeta v projektu EDUFarm. Dve gostujoči kmetiji sta predstavili svoje izkušnje alternativnega, okolju prijaznega kmetovanja v Sloveniji. V sklopu predavanja so bili predstavljeni tudi rezultati raziskave, naslovljene na približno 100 pridelovalcev v Sloveniji, ki delno razkriva težave kmetij na naravovarstvenih območjih. Na podlagi povratnih informacij o problematiki in v sodelovanju s pilotnimi kmetijami so razvili orodja za izboljšanje izpolnjevanja naravovarstvenih ukrepov in upravljanja na kmetijah v Sloveniji v prihodnje, in sicer v obliki izobraževalnih delavnic in lažjega dostopa do finančne podpore za naravovarstvene ukrepe. Več uporabnih informacij o obstoječih razpisih, subvencijah in prijaznih upraviteljskih strategijah lahko najdete na spletni strani.

             

Naslednji dogodek bo v sredo, 14. decembra 2022, ob 19.00 prek aplikacije ZOOMLuka Šparl  bo izvedel predavanje z naslovom "Pomen gliv v urbanih gozdovih".