Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 30. maj 2022 Odprt je drugi prijavni rok za vpis v dodiplomske študijske programe za državljane izven EU

Danes, 30. 5. 2022, se za državljane izven EU začenja drugi prijavni rok za vpis v 1. letnik v dodiplomske študijske programe v študijskem letu 2022/2023 in bo trajal do vključno 27. 7. 2022.

Na UP FAMNIT so na voljo prosta mesta v naslednjih študijskih programih:

  • Bioinformatika (slovenska izvedba),
  • Matematika (slovenska in angleška izvedba),
  • Matematika v ekonomiji in financah,
  • Sredozemsko kmetijstvo,
  • Varstvena biologija).

Razpis in informacije za kandidate v zvezi s prijavo v različnih rokih so objavljeni na tej povezavi.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).

Za dodatna vprašanja pa se lahko obrnete tudi na Visokošolsko prijavno-informacijsko službo Univerze na Primorskem, na naslovu vpis@upr.si.


ponedeljek, 30. maj 2022 Konferenca TRIPLE i in Suicidology 2022

Vabimo vas na 13. konferenco TRIPLE i: intuicija, domišljija in inovacije v suicidologiji, ki bo potekala od 31. maja do 1. junija 2022 v spletnem okolju Zoom in sočasno v prostorih Univerze na Primorskem (Sejna soba, Titov trg 4, Koper, Slovenija). Dogodek organizira Inštitut Andrej Marušič, Slovenski center za raziskovanje samomora v sodelovanju s skladom De Leo Fund Onlus.

TRIPLE i je mednarodna  konferenca, ki jo letno organizira Slovenski center za raziskovanje samomora (UP IAM SCSR) v spomin na pokojnega profesorja dr. Andreja Marušiča in poteka vsako leto v času njegovega rojstnega dne. Namen konference je spodbujanje intuicije, domišljije in inovativnosti pri raziskovanju in preprečevanju samomora in samomorilnega vedenja.

Program vključuje teme s področja raziskovanja samomora in kliničnega dela s samomorilnimi osebami (teorija, raziskovanje, preprečevanje in intervencije v suicidologiji). Posebej bodo obravnavane tudi obstoječe težave pri raziskovalnem in kliničnem delu.

Na dvodnevni konferenci bodo sodelovali mednarodno priznani strokovnjaki s področja suicidologije, kot so Prof. Stephen Platt, Prof. David Gunnell, Prof, Holly C. Wilcox, Prof. Danuta Wasserman, Prof. Kairi Kõlves, Prof. Nicola Veronese, Prof. Lanny Berman, Prof. David A. Jobes in drugi.

Dodatne informacije o konferenci so dostopne na tej povezavi. Morebitna vprašanja lahko naslovite na e-poštni naslov triple-i@upr.si.

Na konferenco so vabljeni študenti, strokovnjaki, znanstveniki, praktiki in drugi, ki jih zanima tema samomorilnega vedenja z različnih področij in z različnih koncev sveta. Naj bo konferenca TRIPLE i priložnost za izražanje in uresničevanje vaše intuicije, domišljije in inovativnih idej.

Prijazno vabljeni!                                                                                                                                                       

Diego de Leo in Vita Poštuvan


četrtek, 26. maj 2022 1. Famnitov Hackathon – še ena uspešna zgodba Famnitovih študentov

21. in 22. maja 2022 so člani študentskega kluba Googlovih razvijalcev Univerze na Primorskem (GDSC Primorska) uspešno izvedli 1. Famnitov Hackathon!

Hackathon je dogodek, ki združuje računalniške programerje in študente drugih programov, ki s svojim znanjem, idejami in rešitvami pokažejo svojo nadarjenost.

Na dogodku je sodelovalo 8 ekip (po 3 študentje) študijskih programov Računalništva in informatike, Bioinformatike, Matematike, Psihologije in Managementa. Ekipe so bile oblikovane samostojno ali na Hackathon Team Building dogodku pred Hackathonom.

Zastopane so bile 3 glavne kategorije: Rešitve za prekomerno izkoriščanje morja (A), Odgovorna poraba (B) in Dobro počutje in duševno zdravje (C).

Zmagovalci kategorij:

(A) Danilo Radonjić, Amar Bapić, Selma Crnkić
(B) Riste Micev, Dimitar Pelivanov, Damjan Dimitrov
(C) Amila Mirvić, Jaša Selinšek, Natalija Robič

Skupni zmagovalci, ki so zmagali v kategoriji Odgovorna poraba, so prejeli glavno nagrado v višini 500 EUR, ki jo je zagotovilo podjetje Dinit Card Services, nagrado za najboljšo idejo pa so prejele Zhaneta Koceva, Berna Asanova in Marija Živkovikj.

                                      

Tudi druge ekipe so prišle do odličnih programerskih rešitev, veliko študent in študentov pa je bilo povabljenih tudi na nadaljnja srečanja s sponzorji, kjer bodo razpravljali o morebitnih možnostih za pripravništva.

Zahvaljujemo se vsem podjetjem in organizacijam, ki so izkazale zanimanje za mreženje z našimi študenti: Dinit Card Services, Trapview, Mistral, Akvarij Piran, InnoRennew CoE in HICUP Lab. Nekateri njihovi predstavniki so med tekmovanjem prevzeli tudi mentorske vloge in sestavljali žirijo za ocenjevanje končnih rešitev.

»Najtežji del organizacije je bila priprava koncepta tekmovanja, ki bi bil zanimiv tako za študente kot za podjetja. Tudi pridobivanje sponzorjev ni bilo enostavno, vendar smo bili veseli, da je veliko podjetij svoj sicer prosti čas namenilo našemu Hackathonu. Veseli nas, da so bili predstavniki podjetja zadovoljni z delom Famnitovih študentov ter, da smo študentom pomagali pri povezovanju s potencialnimi delodajalci,« so povedali predstavniki GDSC.

Študentski klubi Googlovih razvijalcev (Google Developer Student Clubs) so skupine študentov dodiplomskih ali podiplomskih programov na posameznih univerzah v mednarodnem okolju, ki delujejo na področju Googlovih tehnologij.  

GDSC Primorska omogoča razvijalcem okolje za učenje in v svoj krog vabi študente vseh dodiplomskih in podiplomskih programov, ki stremijo k nadgrajevanju svojega znanja in spretnosti na področju sodobne tehnologije. Učenje poteka v obliki interaktivnih delavnic in seminarjev, pri katerih sodelujejo tudi predavatelji, ki člane opremljajo s svojim širokim znanjem in dobrimi praksami.

Člani kluba z veseljem sprejemajo tudi ideje in predloge za še boljše delovanje skupnosti. Kontaktirate jih lahko preko elektronskega naslova gdsc.primorska@gmail.com.

Vabimo vas tudi k ogledu GDSC Primorska Facebook in Instagram profilov.

 

 


sreda, 25. maj 2022 Vabljeni na informativne dneve za magistrski študij na UP FAMNIT

    

Interdisciplinarni, raznoliki in sodobno naravnani magistrski študijski programi na UP FAMNIT ponujajo vse, kar si študentke in študenti želijo: znanje, projektno delo, sodelovanje s podjetji, raziskovanje, mednarodne izkušnje, sodobno laboratorijsko in računalniško opremo.

Vabimo vas, da se udeležite virtualnih predstavitev magistrskih študijskih programov, ki bodo potekale od 26. maja do 3. junija 2022 preko video-konferenčnega sistema ZOOM.

Z vami bodo koordinatorji študijskih programov, za vprašanja, ki so vezana na prijavno-vpisni postopek, pa bo na voljo tudi Referat za študente.

Informativna srečanja za programe, ki jih izvajamo tudi v angleškem jeziku, bodo potekala v angleščini.

Za vsak magistrski študijski program sta določen dan in ura predstavitve, zato vas vabimo, da preverite spodnji seznam. Več informacij o informativnih dogodkih in Zoom povezave najdete tukaj.

PROGRAM INFORMATIVNIH DNEVOV

PROGRAM

URA

26. maj 2022

BIOPSIHOLOGIJA

ob 17.00

PSIHOLOGIJA

ob 18.00

30. maj 2022

RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKA

ob 17.00

31. maj 2022

DATA SCIENCE - PREDSTAVITEV V ANGLEŠČINI

ob 16.00

MATEMATIČNE ZNANOSTI

ob 17.00

MATHEMATICAL SCIENCES - PREDSTAVITEV V ANGLEŠČINI

ob 18.00

2. junij 2022

VARSTVO NARAVE

ob 18.00

3. junij 2022

TRAJNOSTNO GRAJENO OKOLJE

ob 17.00

SUSTAINABLE BUILT ENVIRONMENTS - PREDSTAVITEV V ANGLEŠČINI

ob 18.00

Za več informacij: promo@famnit.upr.si

Klikni tukaj in spoznaj magistrske študijske programe UP FAMNIT

RAZPIS ZA VPIS v magistrske študijske programe 2022/23 je objavljen TUKAJ.

Vljudno vabljeni!


sreda, 25. maj 2022 Študent Diar Gashi dosegel izjemen uspeh na Mednarodnem matematičnem internetnem tekmovanju OIIO 2022

Študentke in študentje Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije se že vrsto let udeležujejo Mednarodnega matematičnega internetnega tekmovanja OIIO (Open International Internet-Olympiad in mathematics) in iz leta v leto zasedajo mesta v skupini najboljših tekmovalcev.

Tudi na letošnji izvedbi tekmovanja so se študentke in študentje UP FAMNIT odlično odrezali.

Prvi krog tekmovanja je potekal 25. februarja, udeležilo se ga je šest Famnitovih študentk in študentov:

  • Todor Antić (Matematika, 3. letnik),
  • Jelena Glišić (Matematika, 3. letnik),
  • Milan Milivojčević (Računalništvo in informatika, 3. letnik),
  • Matjaž Madon (Matematika, 2. letnik),
  • Lazar Marković (Matematika, 2. letnik),
  • Diar Gashi (Matematika, 1. letnik).

V drugi krog tekmovanja, ki je potekal 26. marca, se je uvrstilo kar pet tekmovalcev (Diar Gashi, Milan Milivojčević, Jelena Glišić, Matjaž Madon in Todor Antić), najbolje pa sta se odrezala Matjaž Madon in Milan Milivojčević.

V tretji, finalni krog tekmovanja, kjer so se tekmovalci 12. maja potegovali za nagrade v finalni razvrstitvi, se je uvrstil Diar Gashi, ki je dosegel izjemno 2. mesto in 1. nagrado.


Diar Gashi

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo in jim želimo veliko uspeha v prihodnosti!


sreda, 25. maj 2022 SCRS poziva k odgovornim reakcijam na primere samomora

Slovenski center za raziskovanje samomora od leta 2011 deluje na UP Inštitutu Andrej Marušič, z vizijo zagotavljati visoko kakovostne raziskave za boljše razumevanje in razlago samomorilnega vedenja, kar bo prispevalo tako k preprečevanju samomorov kot podpori bližnjim ob izgubi zaradi samomora. S tem namenom tudi objavljajo izjavo ob zadnjih zaskrbljujočih poročanjih in komentiranjih o samomorilnem dogodku.

»V zadnjem času smo na socialnih omrežjih in v mediji lahko zasledili kar nekaj novic o samomorih med otroci oz. mladostniki. Mladostniki, še posebej pa otroci (osnovnošolci) so zelo podvrženi posnemanju samomorilnega vedenja. Vsako naslavljanje te teme – pa četudi se zdi dobronameren novinarski članek, objava znanega zvezdnika na Instagramu ali razpravljanje skupine staršev na Facebooku, večajo učinek posnemanja.

Žal ne moremo izključiti, da kluster (gruča) samomorov med osnovnošolci, ki smo mu priča v zadnjem letu, ni nepovezan z medijsko odmevnostjo teh primerov.

Posnemanju so podvrženi tudi odrasli in sicer predvsem tisti, ki se identificirajo z zgodbami, o katerih se poroča. Zato je odgovorno medijsko poročanje o samomoru ključen gradnik preventive.

Vsakega posameznika pa nagovarjamo, da namesto razglabljanja o primerih, z vašimi bližnjimi, še posebej pa otroki in mladostniki, najdete skupen čas, se povežete in jim date občutek, da vam njihove stiske niso v breme.«

Slovenski center za raziskovanje samomora


Ključne informacije o odgovornem poročanju o samomoru so za medije dostopne na povezavi, raziskovalke SCRS pa so novinarkam in novinarjem na voljo tudi za predavanja, informacije in pogovore tako ob posameznih dogodkih kot za splošne pogovore

Več o temi samomorilnega vedenja mladostnikov je na voljo na povezavi.


torek, 24. maj 2022 Programerska ekipa Famnitovih študentk na CERC tekmovanju zastopala Univerzo na Primorskem

Po uspešni lanskoletni udeležbi na Univerzitetnem programerskem maratonu (UPM), ki že četrt stoletja poteka na treh slovenskih univerzah hkrati (UL, UM in UP) pod okriljem društva ACM Slovenija (https://tekmovanja.acm.si/upm/), so se Famnitove študentke Ina Bašić, Jelena Glišić, Ajla Šehović pomerile še na CERC (Central Europe Regional Contest), ki je sestavni del tekmovanja ACM International Collegiate Programming Contest (ICPC), največjega in najbolj prestižnega univerzitetnega tekmovanja v računalništvu na svetu.

V sodelovanju z društvom ACM Slovenija je Univerza v Ljubljani letos 23. in 24. aprila prvič v Sloveniji gostila srednjeevropsko regionalno raven tekmovanja ICPC (Central Europe Regional Programming Contest - CERC).

Na CERC tekmovanju so Slovenijo letos zastopale štiri ekipe z Univerze v Ljubljani, dve ekipi z Univerze v Mariboru in ena ekipa z Univerze na Primorskem, ki so jo sestavljale Famnitove študentke.

K izvedbi tekmovanja je prispeval tudi dr. Andrej Brodnik (vodja tekmovanja) z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije na UP FAMNIT.

Iskrene čestitke tekmovalkam, ki so na CERC 2021 zastopale Univerzo na Primorskem!

                       
Ina Bašić, Ajla Šehović in Jelena Glišić


ponedeljek, 23. maj 2022 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije študenta Kennyja Štorgla

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom Certain Graph-Theoretic Invariants and Decompositions: From Structure to Bounds and Algorithms študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Kennyja Štorgla.

Predstavitev bo potekala v sredo, 1. 6. 2022 ob 10.00 v predavalnici Famnit-Avla Glagoljaška.

Vljudno vabljeni!


petek, 20. maj 2022 Pretekli vikend je potekla 1. REGALNICA - popis zelene rege (Hyla arborea) v Slovenski Istri, Brkinih in na Krasu

Pretekli vikend, 14. In 15. maja, je v Promocijsko kongresnem centru Pr Nanetovih (Park Škocjanske jame) potekala 1. REGALNICA - popis zelene rege (Hyla arborea) v Slovenski Istri, Brkinih in na Krasu.

Uvodoma so na dogodku gostili Marka Pukšiča iz Službe vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki je vsem udeležencem v luči evropskega leta mladih predstavil kohezijsko politiko in njene priložnosti za mlade.

Med 51 udeleženci Regalnice, ki prihajajo iz 11 različnih organizacij, ni manjkalo študentov, strokovnjakov, lokalnih entuziastov in preostalih ljubiteljev narave širom Slovenije. Porazdeljeni v 16 skupin so obiskali preko 100 lokacij in pri tem uspeli zabeležiti prisotnost zelene rege na 25 lokacijah. S pomočjo prepleta akademskega prostora in pristopa ljubiteljske znanosti ("Citizen science") smo pridobili pomembne informacije, ki bodo pomagale pri nadaljnjih raziskavah te izjemno prikupne dvoživke ter prispevale k poznavanju stanja njene populacije na območju izvedenih popisov.

Po osrednjem dogodku so se udeleženci podali na ogled Škocjanskih jam, ki so pod okriljem UNESCO prepoznane kot območje svetovne dediščine. Dogodek se je zaključil z vožnjo z električnimi kolesi vzdolž zelene infrastrukture parka, s poudarkom na elementih, ki so bili obravnavani ali obnovljeni v projektu ENGREEN - Krepitev zelene infrastrukture v čezmejni kulturni krajini IT-SI.

Izvedbo dogodka je omogočil program Interreg Volunteer Youth znotraj »Citizen Engagement activities« z namenom informiranja državljanov o Evropski regionalni politiki. Pobudnica dogodka je študentka varstva narave Sara Strah, ki v okviru projekta ENGREEN - Krepitev zelene infrastrukture v čezmejni kulturni krajini IT-SI deluje pod mentorstvom doc. dr. Martine Lužnik in asist. Martina Seniča. V organizacijo dogodka sta bila poleg pobudnice vpeta tudi Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT in Park Škocjanske jame. Podatke o preteklem pojavljanju zelene rege popisanega območja, na podlagi katerih smo prilagodili popis,  je prispeval Center za kartografijo flore in favne.

Glede na pozitiven odziv organizatorji upajo, da se bo dogodek nadaljeval in razvijal tudi v prihodnjih letih.


Predavanje Marka Pukšiča iz Službe vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
Avtorica: Sara Strah


 Samec zelene rege
Avtorica: Martina Lužnik


 Samec zelene rege med oglašanjem
Avtor: Łukasz Popowicz


petek, 20. maj 2022 Projekt STEP CHANGE v polnem teku

Pretekli teden je Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (UP FAMNIT) gostila srečanje usmerjevalnega odbora mednarodnega projekta STEP CHANGE, ki poteka pod okriljem programa Obzorje 2020.

Gre za triletni projekt, vreden dobrih 2 milijona evrov, ki ga vodi in koordinira Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT. Projekt se je začel marca 2021 in temelji na strokovnem znanju 11 partnerjev iz 7 evropskih držav in Ugande (med njimi so tudi Oxfordska univerza,  Univerza Aarhus iz Danske ter Univerza Tor Vergata iz Italije), z namenom povečanja vzajemne odzivnosti znanosti in družbe ter hkrati povečanja zmogljivost znanstvenega raziskovanja pojavov, ki jih ni mogoče v celoti izkoristiti znotraj običajnih meja različnih disciplin.

Projekt STEP CHANGE temelji na predpostavki, da lahko državljanska znanost igra celo širšo družbeno in znanstveno vlogo, kot je splošno priznano. Splošni cilj projekta je raziskati potencial državljanske znanosti in oblikovati priporočila in instrumente za boljše utrjevanje tega pristopa v institucijah za raziskave in inovacije ter spreminjanje miselnosti raziskovalcev o njegovi vrednosti.

S pomočjo 5 državljanskih iniciativ partnerji pridobivajo pomembne informacije na področjih zdravja, energije in okolja, projekt pa predvideva aktivno participacijo javnosti v znanstvenih oz. raziskovalnih projektih – od tod izraz državljanska (ljubiteljska) znanost oz. »citizen science«. V Sloveniji se iniciativa osredotoča na problematiko prostoživečih živali v Sloveniji, kar bo pripomoglo k dodatnemu razvoju in povečanju uporabne vrednosti lovsko-informacijskega sistema ter še tesnejše sodelovanje med vodilnimi domačimi raziskovalci divjadi ter Lovsko zvezo Slovenije (LZS).

Dvodnevnega srečanja so se na UP FAMNIT udeležili predstavniki vseh partnerskih institucij, v sklopu katerega so naredili pregled dosedanjih aktivnosti v okviru vseh petih iniciativ ter proučili odziv javnosti v državah, kjer le-te trenutno potekajo.

»Vesela sem, da smo se po enem letu izvajanja projektnih sestankov preko spleta lahko končno srečali tudi v živo v Kopru. To je bila tudi enkratna priložnost, da se bolje spoznamo in si delimo izkušnje,« strne prof. dr. Elena Bužan, vodja projekta.

Naslednje srečanje usmerjevalnega odbora STEP CHANGE bo potekalo novembra v Bruslju, na katerem bodo sodelovali tudi predstavniki Evropske komisije.

Več o projektu: https://stepchangeproject.eu/

 

 


četrtek, 19. maj 2022 Pri založbi Cambridge University Press je izšla knjiga »Symmetry in Graphs« avtorjev z Univerze na Primorskem

Pri založbi Cambridge University Press, v seriji Cambridge Studies in Advanced Mathematics, je izšla knjiga »Symmetry in Graphs«. Avtorji te prve knjige, ki je v celoti posvečena simetriji grafov, so Ted Dobson, Aleksander Malnič in Dragan Marušič, raziskovalci Univerze na Primorskem.

Cambridge Studies in Advanced Mathematics je serija knjig, katerih cilj je bralca uvesti v aktivno področje matematičnih raziskav. Poleg tega, da so obravnavane teme primerne za podiplomske študente, so uporabne tudi za strokovnjake iz drugih vej matematike, ki iščejo dostop do raziskovalnih tem.

 

O KNJIGI »Symmetry in Graphs«

Začetek vsebine se osredotoča na osnovno gradivo, ki bralca vodi do najbolj aktivnih raziskovalnih tem tega hitro rastočega področja, ki je del algebraične teorije grafov. Avtorji z uvodnim delom motivirajo podrobno razpravo o posameznih temah, ki sledijo v nadaljevanju knjige.

Ukvarja se s preučevanjem visoko simetričnih grafov, zlasti vozliščno tranzitivnih grafov in drugih kombinatornih struktur, predvsem s pomočjo tehnik iz teorije grup. Raziskave na tem področju omogočajo nov vpogled v permutacijske grupe in sorodne algebraične strukture.

S številnimi primeri in več kot 450 vajami je knjiga ključen uvod v obravnavano področje za podiplomske študente in dragocen dodatek k knjižni polici vsakega algebraičnega teoretika grafov.

RECENZIJE

»Knjiga predstavlja odličen uvod v simetrijo grafov. Podani so ilustrativni in poučni primeri grafov z visoko simetrijo, skupaj z motivacijskimi problemi. Teorija delovanja grup je prepletena skozi celotno knjigo, kot je primerno za razvoj zgodbe o grafih, in ločena poglavja obravnavajo različne raziskovalne smeri, na primer, vozliščno-tranzitivne grafe in njihove grupe avtomorfizmov, Cayleyjev problem izomorfizma in hamiltonskost. Knjiga je uporabna za študente in druge zainteresirane za to fascinantno študijo medsebojnega delovanja simetrije in teorije omrežij, z obsežnimi seznami vaj na koncu vsakega poglavja in pomembnimi raziskovalnimi problemi simetrije grafov, ki so obravnavani v celotni knjigi, in zlasti v zadnjem poglavju.«
Cheryl Praeger - University of Western Australia, Perth

»Dobson, Malnič in Marušič so nam naredili pravo uslugo. Ponujajo temeljito obravnavo simetrije grafov, prvi učbenik na to temo. Kar naredi to dejstvo še bolj koristno, je njihova podrobna, skrbna in nežna obravnava.«
Chris Godsil - University of Waterloo, Ontario

»Knjigo, kot je ta, smo že dolgo čakali. Zelo dobro predstavlja ogromno pomembnega in zanimivega gradiva o simetrijah grafov. Čestitke avtorjem za lep dosežek.«
Marston Conder - University of Auckland

Več informacij o izidu knjige je dostopnih na tej povezavi.


torek, 17. maj 2022 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije študentke Nine Krohne

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom “Samomorilno vedenje žensk: Vloga intimnopartnerskega nasilja in rezilientnosti do samomorilnosti” študentke doktorskega študijskega programa 3. stopnje Suicidologija in duševno zdravje Nine Krohne.

Predstavitev bo potekala v sredo, 25. 5. 2022 ob 13.00 preko Zooma na povezavi:

https://upr-si.zoom.us/j/86243631813

ID: 862 4363 1813

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 16. maj 2022 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije študenta Blasa Fernandeza

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom On certain problems related to Terwilliger algebras and distance-balanced graphs študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Blasa Fernandeza.

Predstavitev bo potekala v sredo, 25. 5. 2022 ob 17.00 v predavalnici FAMNIT-VP3 in preko Zooma na povezavi:

https://upr-si.zoom.us/j/84794175297?pwd=Mp81hohK67WQyaIPHKjINaGOtZQL14.1#success

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 16. maj 2022 Usposabljanje za zaposlene - Spodbujanje razvojne miselne naravnanosti študentov

Vse visokošolske učitelje in sodelavce z različnih usmeritev in področij vabimo na strokovno usposabljanje, ki bo potekalo v juniju 2022.

Usposabljanje bo potekalo na UP PEF v obliki petih srečanj vsak četrtek, od 8.30 do 15.30.

Na praktično naravnanem in interaktivnem tečaju se bodo udeleženci:

  • spoznali s teorijo miselne naravnanosti,
  • naučili prepoznavati miselno naravnanost študentov,
  • spoznali s konceptom nevroplastičnosti, naravo kognitivnih sposobnosti ter povezanosti med delovanjem možganov in učenjem,
  • naučili komunicirati na način, da spodbujamo razvojno miselnost,
  • naučili oblikovati učne aktivnosti, ki spodbujajo razvojno miselnost,
  • spoznali oblike preverjanja in ocenjevanja znanja, ki podpirajo razvojno miselnost,
  • naučili, kako spodbujati refleksijo o miselni naravnanosti,
  • naučili ustvarjati razredno klimo, ki podpira razvojno miselnost.

Celoten program in termini delavnic so na voljo tukaj.

Tečaj bo delno izveden v angleščini, zato vljudno vabimo tudi sodelavce, ki ne razumejo slovensko.f

The course will be (partially) done in English, therefor also non-slovene speaking colleagues are welcome to attend.

Udeleženci, ki se bodo udeležili srečanj, bodo imeli možnost pridobiti potrdilo o pedagoško-andragoški usposobljenosti, ki je pogoj za izvolitev v naziv.

Tečaj bo izveden le v primeru dovolj velikega števila prijavljenih. Prijave so odprte do  ponedeljka, 30. maja 2022.

Prijavite se lahko preko povezave: https://forms.gle/khRMJBZgYeyNCZ9G7

Za več informacij je na voljo doc. dr. Maja Lebeničnik (maja.lebenicnik@pef.upr.si).


Tečaj poteka v okviru projekta Erasmus+ GrowthMinds.

 


petek, 13. maj 2022 Famnitov Hackathon: mreženje, spoznavanje predstavnikov podjetij in sklepanje novih prijateljstev

GDSC Primorska organizira Famnitov Hackathon na fakultetni ravni!

Hackathon je dogodek, ki združuje računalniške programerje in študente drugih programov, ki s svojim znanjem, idejami in rešitvami pokažejo svojo nadarjenost. V razmeroma kratkem času boste udeleženci, razdeljeni v manjše time, razvili rešitev za določeno tematiko. Rezultat bo torej dejanska rešitev oziroma aplikacija za področje, za katero je bil dogodek organiziran.

Kdaj in kje?
21. in 22. maja v Avli (Famnit, Glagoljaška 8).

Tema?
Trajnostni razvoj, zdravje in dobro počutje.

K sodelovanju v interdisciplinarnih timih vabimo študente vseh programov UP Famnit. Nekaj ​​dni pred dogodkom boste imeli priložnost sestaviti ekipe na uvodnem srečanju. Ekipe bodo sestavljali 4 člani, od tega 2-3 študentje/ke programov Računalništvo in informatika ali Matematika.

Če ste pripravljeni sodelovati z novimi ljudmi, se zabavati, se mrežiti, stopiti v stik s potencialnimi delodajalci ter nenazadnje zmagati in si prislužiti nagrado, se prijavite zdaj!

Prijavnica: https://forms.gle/sK3BA8spYWxWb3ZW7

Se vidimo na Famnitovem Hackathonu!

                               


četrtek, 12. maj 2022 V sklopu COST Akcije bo julija v Litvi organizirana poletna šola 'Forest Genetic Monitoring Training School'

Poletna šola  'Forest Genetic Monitoring Training School' bo organizirana v okviru akcije ConservePlants COST Akcije (CA18201), s podporo Mednarodne zveze gozdarskih raziskovalnih organizacij (IUFRO) in je namenjena usposabljanju podiplomskih študentov, ki delujejo na področju ohranjanja genov.

Potekala bo med 5. in 8. julijem 2022 v Kaunasu, Litva.

Genska raznovrstnost je končni vir biološke raznovrstnosti, ki je ključnega pomena za vitalnost gozdov in njihovo prilagajanje podnebnim spremembam, poleg tega pa genetska raznolikost zagotavlja odpornost na druge dejavnike stresa, kot so škodljivci in bolezni.

Kot del akcije ConservePlants COST (CA18201) si prizadevajo izboljšati ohranjanje rastlinskih genskih virov v Evropi. Eden od prvih korakov za dosego tega je začetek genetskega spremljanja in zlasti programov genetskega spremljanja gozdov, saj se velik del kopenske biotske raznovrstnosti skriva v gozdovih.

Prijavite se lahko do 15. maja preko spletnega obrazca.

Več o programu, namestitvi in pogojih sodelovanja lahko najdete tukaj.

    


četrtek, 12. maj 2022 Odprt je razpis za oddajo prispevkov MATCOS-22

Srednjeevropska konferenca o uporabnem teoretičnem računalništvu (MATCOS-22 - The Middle-European Conference on Applied Theoretical Computer Science) bo potekala od 13. do 14. oktobra 2022 v Kopru. Konferenco organizirajo Univerza na Primorskem, Inštitut Andrej Marušič (UP IAM) in Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP Famnit) v sodelovanju z inštitutom InnoRenew CoE.

MATCOS-22 bo organiziran skupaj s 25. multikonferenco o informacijski družbi (25th Multi-Conference on Information Society), ki bo potekala od 10. do 14. oktobra 2022 v Ljubljani.

V zadnjih letih so tudi druga področja uporabila več vsebin, metod in pristopov teoretičnega računalništva, številni rezultati pa so bili vključeni v praktične namene. Rešitve za NP-težke probleme, algoritmično usmerjena umetna inteligenca in podatkovna znanost, novi modeli in metode v sistemski biologiji in bioinformatiki, pristopi teorije avtomatov pri preverjanju programske in strojne opreme, praktične rešitve kvantnega računalništva in razvoj drugih perspektivnih novih modelov računanja so dobri primeri, ki podpirajo navedeno.

Poseben poudarek je na uporabi v aplikacijah, kot so simulacija, bioinformatika, digitalna obdelava signalov in slik, podatkovna znanost, digitalna forenzika, logistika, pametni domovi/mesta in IoT, računalniške družbene vede itd.


Rok za oddajo znanstvenih prispevkov je 17. julij 2022.

Prispeveki morajo biti spisani v angleščini in vsebovati dovolj podrobnosti, da lahko programski odbor oceni njihovo kakovst. Dolžina oddanih prispevkov in njihovih končnih različic je omejena na 4 strani. Vsi znanstveni prispevki bodo objavljeni v večkonferenčnem zborniku o informacijski družbi.

Sprejete bodo le prijave v PDF formatu, ki bodo poslane prek programa EasyChair (v prijavi navedite tip prispevka). Povezava je na voljo tukaj.

Za podrobnejše informacije o oddaji prispevkov, informacijah o potovanju in nastanitvi ter splošnih informacijah o konferenci obiščite spletno stran konference: http://matcos.iam.upr.si.

Za vsa dodatna vprašanja so organizatorji na voljo tudi na naslovu: matcos@iam.upr.si.

                                      


sreda, 11. maj 2022 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije študenta Sadmirja Kudina

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom Specifying bent functions outside M# and some results on correlation immune functions študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Sadmirja Kudina.

Predstavitev bo potekala v torek, 24. 5. 2022 ob 10.00 v predavalnici FAMNIT-VP2.

Vljudno vabljeni!


sreda, 11. maj 2022 UP FAMNIT zaposluje v Kadrovski službi

Razpisano delovno mesto: STROKOVNI DELAVEC V KADROVSKI SLUŽBI

Podroben opis del in nalog glede na področje dela:

  • pregled in priprava podatkov za potrebe mesečnega obračuna plač in drugih osebnih prejemkov,
  • priprava avtorskih in podjemnih pogodb in priprava dokumentacije za obračun le-teh,
  • priprava raznih statističnih in drugih poročil,
  • oblikovanje in sestava gradiv s področja dela,
  • arhiviranje dokumentacije,
  • sodelovanje s strokovnimi službami članic UP in rektorata,
  • opravljanje drugih sorodnih del po nalogu nadrejenega.

Delovno razmerje bo sklenjeno s polnim delovnim časom, 40 ur na teden (100 %), za določen čas 6 mesecev z možnostjo podaljšanja, predviden začetek dela s 1.6.2022 oz. v skladu z dogovorom, s trimesečnim poskusnim delom.

 Pogoji za opravljanje dela:

Zasedba razpisanega delovnega mesta je mogoča s VI. oz. VII/1 stopnjo izobrazbe:

  • višja strokovna izobrazba/višješolska izobrazba (prejšnja) oziroma
  • visokošolska strokovna izobrazba/visokošolska univerzitetna izobrazba/specializacija po višješolski izobrazbi (prejšnja).

Celotno besedilo z zahtevanimi razpisnimi pogoji

Kandidati lahko pisne ponudbe pošljejo na e-naslov: lara.gorela@upr.si

Rok za prijavo je: 16. maj 2022


torek, 10. maj 2022 Študent Dren Neziri prejel Zlato priznanje na tekmovanju študentov v znanju matematike za Vegova priznanja

Po uspešnem nastopu na Mednarodnem matematičnem kenguruju, ki ga organizira DMFA Slovenije, in prejemu Bronastega priznanja se je Dren Neziri, študent UP FAMNIT, uvrstil na državno tekmovanje za Vegova priznanja, ki je potekalo 23. aprila v Ljubljani.

Na 7. Tekmovanju študentov v znanju matematike za Vegova priznanja (prav tako v organizaciji DMFA) je Dren Neziri zasedel odlično 3. mesto in s tem prejel Zlato priznanje in 3. nagrado.


Dren Neziri na mednarodnem tekmovanju Vojtěch Jarník International Mathematical Competition 2022

Poleg Famnitovega študenta se je na državno tekmovanje, kjer je sodelovalo 35 tekmovalcev, uvrstila tudi Tamara Logar (UP FVZ), ki je prejela srebrno priznanje.

Tekmovanje študentov v znanju matematike je bilo prvič izvedeno v šolskem letu 2006/07, zajema pa dve ravni tekmovanja: šolsko tekmovanje za bronasto priznanje in državno tekmovanje za srebrno in zlato priznanje.

Poleg popularizacije matematike organizatorji tekmovanja stremijo k poglabljanju in širjenju matematičnega znanja tudi nad zahtevnostjo rednega programa na področju matematike za VŠ, poleg tega pa je tak dogodek dobro izhodišče za primerjavo znanja med učenci ter odkrivanje in spodbujanje za matematiko nadarjenih učencev.

Naloge za šolsko tekmovanje, ki se ga je letos udeležilo 402 tekmovalcev (od tega jih je bilo 21 iz Univerze na Primorskem), pripravi komisija za tekmovanja Mednarodni matematični kenguru, naloge za državno tekmovanje pa so v domeni državne tekmovalne komisije.

»Za šolsko tekmovanje je bilo potrebno nekaj več koordinacije v primerjavi z državnim tekmovanjem, saj so študentje na šolski stopnji tekmovali na več lokacijah hkrati. Obe stopnji tekmovanja, šolsko in državno, sta enakega formata, pri čemer so naloge na državnem tekmovanju seveda težje. Pri vsaki nalogi morajo študentje obkrožiti enega od ponujenih odgovorov, kar zagotovo olajša delo komisije, saj je proces obdelave podatkov na ta način enostavnejši in hitrejši,« je povedal doc. dr. Nino Bašić z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije na UP FAMNIT, tajnik komisije za tekmovanje študentov v znanju matematike za Vegova priznanja.

Rezultati priznanja so dostopni tukaj.

Vsem tekmovalcem čestitamo in želimo še veliko uspehov v prihodnje!


petek, 6. maj 2022 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije študenta Reneja Rodrigueza Aldame

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom Generic constructions of minimal codes from special classes of functions over finite fields študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Reneja Rodrigueza Aldame.

Predstavitev bo potekala v sredo, 11. 5. 2022 ob 11.00 v predavalnici FAMNIT-VP3.

Vljudno vabljeni!


petek, 6. maj 2022 Vabimo vas na 1. REGALNICO - popis zelene rege (Hyla arborea) v Slovenski Istri, Brkinih in na Krasu

      

Vabimo vas na 1. REGALNICO - popis zelene rege (Hyla arborea) v Slovenski Istri, Brkinih in na Krasu.

Zelena rega (Hyla arborea) je med 3 in 5 cm velika in izjemno prikupna dvoživka. Je edina vrsta rege v Sloveniji. Poleg njenega videza je posebej markantna zaradi njenih plezalnih sposobnosti, ki jih omogočajo okrogle oprijemalne blazinice na konicah prstov. Spretno pleza po listih in vejah dreves in grmovnic, po trstičju in drugih rastlinah podobnih velikosti. Večinoma je aktivna podnevi, a njeno prisotnost najlažje zaznamo po sončnem zahodu v času parjenja (pozno spomladi in zgodaj poleti), ko se odrasli samci posebej intenzivno oglašajo. Uglašeno oglašanje skupine samčkov se ob tihem večeru zlahka sliši tudi nekaj kilometrov daleč. Zelena rega je zavarovana vrsta in je na slovenski Rdeči seznam uvrščena v kategorijo ranljiva (V). Predvsem jo ogroža hitro izginjanje primernih habitatov zaradi urbanizacije, zasipavanja in izsuševanja. Resen problem so tudi vse vrste onesnaževanja, ki lahko privedejo do sprememb v kakovosti vode. Prav tako pa grožnjo predstavlja vnos rib v vodne habitate, kjer se razmnožuje.

   
Zelena rega (Hyla arborea)

Zbrali se bomo v soboto, 14. maja 2022 ob 16. uri v Promocijsko kongresnem centru Pr Nanetovih (Park Škocjanske jame, Matavun 8, 6215 Divača), kjer bo potekal osrednji del dogodka. Dogodek se bo zaključil v nedeljo, 15. maja 2022, ob 15. uri.

Osrednji del dogodka s popisom zelene rege bo potekal v soboto. Po uvodnih predstavitvah se bomo razdelili v skupine in se podali na teren. Vsaka skupina bo dobila nekaj koordinat, nato pa se bo podala na popis prisotnosti zelene rege na območju Parka Škocjanske jame, Brkinov, Krasa in Slovenske Istre.

Udeležba na dogodku je brezplačna, za udeležbo na dogodku pa morate biti prijavljeni.

Prijavite se lahko tukaj: https://forms.office.com/r/iqtpikZJtt

Število mest je omejeno.

Na voljo bo nekaj ležišč za tiste, ki boste prišli od daleč. Če želite prenočiti, prosimo, da to navedete ob prijavi, mi pa vam bomo v najkrajšem možnem času javili glede razpoložljivosti ležišča.

Izvedbo dogodka omogoča program Interreg Volunteer Youth znotraj »Citizen Engagement activities«; z namenom informiranja državljanov o Evropski regionalni politiki. Organizatorka dogodka je študentka varstva narave Sara Strah, ki v okviru projekta ENGREEN - Krepitev zelene infrastrukture v čezmejni kulturni krajini IT-SI deluje pod mentorstvom doc. dr. Martine Lužnik in asist. Martina Seniča. Pri podpori dogodka sodelujeta Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT in Javni zavod Park Škocjanske jame.

Dnevni red

SOBOTA:

16.00 V luči evropskega leta mladih bomo dogodek začeli s predstavitvijo kohezijske politike in priložnosti, ki jo le ta ponuja za mlade.

17.30 Predstavitev popisa zelene rege

18.00 Odmor za malico in uvodno druženje

18.30 Popis zelene rege na območju Parka Škocjanske jame, Brkinov, Krasa in Slovenske Istre

22.00 Vrnitev v center in večerno druženje s pogostitvijo

NEDELJA:

9.00  Brezplačen ogled Škocjanskih jam in ali vožnja s elektronskimi kolesi za udeležence celotnega dogodka (vključno s predavanjem)

12.30 Zaključno druženje z diskusijo

15.00 Zaključek dogodka

V kolikor se dogodka ne morete udeležiti v obeh dneh, je možna tudi udeležba samo v soboto.

Sobotno predavanje Kohezijska politika v RS – priložnost za mlade bo izvedel Marko Pukšič, ki je diplomiral na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru in magistriral na Fakulteti za logistiko Univerze v Mariboru. Ekipi Službe vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko se je pridružil 1. oktobra 2020. Kot član kabineta ministra skrbi za vez med deležniki javnega in zasebnega sektorja. Predhodno je bil 13 let aktiven v gospodarstvu na različnih področjih (farmacija, avtomobilska industrija, storitvena dejavnost …). Glavne naloge, ki jih je izvajal v gospodarstvu so bile vezane na optimizacijo procesov ter logistiko.

Evropska komisija preko raznih mehanizmov državam članicam zagotavlja finančne vire iz različnih mehanizmov, najbolj poznana mehanizma, ki sta v Sloveniji aktivna že od leta 2007 naprej, pa sta:

  • Večletni finančni okvir – kohezijska sredstva in
  • Transnacionalni finančni instrumenti – Interreg programi.

V letu 2020 so voditelji držav članic na evropskem svetu sprejeli dogovor glede večletnega finančnega okvira za obdobje 2021 – 2027 in instrument za okrevanje »NextGenerationEU«. Dogovor prinaša Republiki Sloveniji obsežna dodatna sredstva, ki bodo uporabljena za raziskave ter spodbujanje investicij v zeleni in digitalni prehod. Skladno z dogovorom bo v naslednjih letih v Sloveniji več različnih finančnih mehanizmov:

  • Skupna kmetijska politika od 2023 – 2027,
  • Sklad za pravični prehod od  2021 – 2027,
  • Načrt za okrevanje in odpornost od 2020 – 2026,
  • Večletni finančni okvir od 2021 – 2027,
  • Čezmejni programi Interreg za obdobje 2021 – 2027.

Več o kohezijski politiki si lahko preberete na povezavi: https://www.gov.si/teme/sredstva-evropske-kohezijske-politike/

Za vsa vprašanja lahko pišete na mail: sarastrah97@gmail.com


petek, 6. maj 2022 Projekt EDUFarm - k sodelovanju vabimo kmetije znotraj varstvenih območij

Upravljanje kmetije na posebnih območjih varstva je poseben izziv, saj je potrebno najti ravnovesje med ekonomskimi in naravovarstveni vidiki. V pilotnem projektu EDUFarm (Ohranjanje biotske pestrosti kmetijske krajine z razvojem in vključevanjem izobraževalnega modela v kmetijsko dejavnost), ki poteka pod okriljem raziskovalk iz Oddelka za Biodiverziteto na UP FAMNIT, razvijajo ustrezen in predvsem učinkovit in ekonomsko vzdržen model upravljanja kmetije v zavarovanem območjubesedilo s ciljem ohranjanja biotske pestrosti

Projekt je nastal z željo po ozaveščanju lastnikov kmetij in ostalih ciljnih skupin (šol, fakultet, širše javnosti) o pomembnosti ohranjanja in varovanja biotske pestrosti v kmetijski in kulturni krajini, prepoznavanju kazalnikov biotske pestrosti in razvoju ekonomsko vzdržnega modela upravljanja kmetije ter prenosu znanja, potrebnega za trajnostno rabo biotske pestrosti, ostalim kmetijam in ostalim ciljnim skupinam.

Več informacij o projektu in o raziskovalni skupini, katerega del so tudi kmetija Mahne ter kmetija Lambergar, si lahko preberete tukaj.

Prof. dr. Elena Bužan (vodja projekta), asist. Sandra Potušek ter Aja Bončina, so pripravile anketni vprašalnik, s pomočjo katerega želijo pridobiti vpogled o pogledu in stališču pridelovalcev, ki upravljajo kmetije znotraj varstvenih območij, o pomembnosti ohranjanja biotske pestrosti v kmetijski krajini.

Rezultati vprašalnika bodo osnova za razvoj odločevalskega drevesa, ki bo v prihodnje služilo kot orodje za izboljšanje varovanja biotske pestrosti na kmetijah, obenem pa omogočilo kmetijam, da najbolje izkoristijo obstoječe finančne mehanizme oz. podpore, ki so na voljo za ohranjanje biotske pestrosti.

Rezultati bodo omogočali tudi razumevanje o razlogih potencialne ne-rabe obstoječih finančnih mehanizmov in ukrepov, ki so trenutno na voljo za ohranjanje biotske pestrosti. Tako bodo lahko ponudili podrobnejši vpogled tudi v to, zakaj se kmetje/pridelovalci ne poslužujejo ukrepov in finančnih podpor, ki so namenjene za ohranjanje visoke biotske pestrosti v kmetijski krajini.

K izpolnjevanju vprašalnika vabimo vse kmetije v zavarovanih območjih, vprašalnik je dostopen na povezavi: https://1ka.arnes.si/a/ed095227

 

 


torek, 3. maj 2022 Preizkusno predavanje dr. Ponnuchamy Veerapandian

Dr. Ponnuchamy Veerapandian bo imel v ponedeljek, 9. 5. 2022 ob 15:00, preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje »Kemija«.

Predavanje z naslovom »Multiscale modelling exploration of lignocellulosic biomass: Towards wood modification process, value-added and energy applications« bo potekalo na daljavo preko aplikacije ZOOM:

https://upr-si.zoom.us/j/83809089925?pwd=clFRaGRDdU5tQ3RsUFU3ZkFCMmhoUT09

Meeting ID: 838 0908 9925

Passcode: 748885

Vljudno vabljeni!


torek, 3. maj 2022 Preizkusno predavanje dr. Safet Penjić

Dr. Safet Penjić bo imela v ponedeljek, 9. maja 2022 ob 10:00, preizkusno predavanje za prvo izvolitev v naziv visokošolski učitelj - docent za področje »Matematika«.

Predavanje z naslovom »A unified view of inequalities for distance-regular graphs« bo potekalo v okviru Matematičnega raziskovalnega seminarja v predavalnici Famnit-MP1.

Vljudno vabljeni k udeležbi.