Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 15. december 2022 Dr. Elena Bužan dokazala, da alpskega kozoroga v Sloveniji lahko štejemo kot domorodno prostoživečo živalsko vrsto

V letošnjem oktobru sta Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) in Triglavski narodni park (TNP)) v sklopu projekta DINALPCONNECT, ki se izvaja v okviru programa Interreg Adrion, organizirala strokovni posvet: Alpski kozorog v Sloveniji včeraj, danes, jutri.  

Projekt DINALPCONNECT se prednostno usmerja k uresničevanju pomembnih aktivnostih za zagotavljanje enotnega upravljanja z alpskim kozorogom na čezmejnem pilotnem projektnem območju med Slovenijo in Italijo. Zaradi nejasnega statusa domorodnosti alpskega kozoroga v Sloveniji, ki se praviloma obravnava kot tujo vrsto, so strokovnjaki na posvetu predstavili trenutna znanja in dejstva o alpskem kozorogu.

V raziskavi je sodelovala tudi prof. dr. Elena Bužan z Oddelka za biodiverziteto, na UP FAMNIT, ki je s svojo skupino uspešno izolirala DNA in s primerjavo genetskih vzorcev v genskih bankah potrdila ujemanje z objavljenimi genomi alpskega kozoroga.

Dogovorjeni zaključki predstavljajo izhodišče za nadaljnji usklajevalni proces z nosilci politik, povezanih z upravljanjem alpskega kozoroga v državi. Po prepričanju ZGS in TNP je razrešitev statusa domorodnosti alpskega kozoroga v Sloveniji prvi pogoj, da se vrsti prizna in omogoči dolgoročna ohranitev v slovenskem prostoru. 

V zvezi s tem bodo strokovnjaki podali strokovno mnenje, ki bo snovalo na enotnem stališču strokovnega posveta, ki alpskega kozoroga v Sloveniji z veliko mero gotovosti lahko šteje kot domorodno prostoživečo živalsko vrsto. 

V Sloveniji trenutno živi okoli 200 alpskih kozorogov v treh ločenih populacijah: TNP-ju, Kamniško-Savinjskih Alpah in zahodnih Julijskih Alpah. Vrsta se spopada z različnimi težavami, od gamsjih garij do potencialnega parjenja v sorodstvu, kar vpliva na upadanje številčnosti populacij in vitalnost posameznih živali.

Več si lahko preberete TUKAJ.

      
                                                                            prof. dr. Elena Bužan