Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 22. december 2022 AKREDITIRAN NOV INTERDISCIPLINARNI DOKTORSKI ŠTUDIJSKI PROGRAM VARSTVENA BIOLOGIJA

UP je od Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS) pridobila akreditacijo novega interdisciplinarnega doktorskega študijskega programa Varstvena biologija, na UP FAMNIT. S tem Univerza na Primorskem, poleg istoimenskega univerzitetnega študijskega programa in magistrskega študijskega programa Varstvo narave, zapolnjuje vertikalo na študijskem področju biologije.

Varstvena biologija predstavlja pomemben pristop k obravnavanju problemov ohranjanja biotske raznovrstnosti. Glavni cilj varstvene biologije je zagotoviti načela in orodja za dolgoročno ohranjanje biotske raznovrstnosti ter preprečiti nadaljnjo fragmentacijo in izgubo vrst, habitatov in ekosistemskih funkcij.

Doktorski študij varstvene biologije bo povezal različne znanstvene discipline, metode in orodja, ki preko zagotavljanja temeljnega znanja prispevajo k poznavanju in varovanju narave. V znanosti se namreč vse bolj poudarjajo multidisciplinarni pristopi k ohranjanju biotske raznovrstnosti, kar bo študijski program tudi ponujal, saj se bo osredotočal na sodobne pristope in razvoj kompetenc za uporabo inovativne kombinacije različnih raziskovalnih metod.

Program študija je v skladu z novo strategijo EU za biotsko raznovrstnost, ki je bil sprejet v času pandemije COVID-19, in je osrednji element načrta za oživitev EU. Je tudi ključnega pomena za krepitev odpornosti na prihodnje izbruhe ter zagotavljanje priložnosti za obnovo gospodarstva EU.