Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 10. maj 2022 Študent Dren Neziri prejel Zlato priznanje na tekmovanju študentov v znanju matematike za Vegova priznanja

Po uspešnem nastopu na Mednarodnem matematičnem kenguruju, ki ga organizira DMFA Slovenije, in prejemu Bronastega priznanja se je Dren Neziri, študent UP FAMNIT, uvrstil na državno tekmovanje za Vegova priznanja, ki je potekalo 23. aprila v Ljubljani.

Na 7. Tekmovanju študentov v znanju matematike za Vegova priznanja (prav tako v organizaciji DMFA) je Dren Neziri zasedel odlično 3. mesto in s tem prejel Zlato priznanje in 3. nagrado.


Dren Neziri na mednarodnem tekmovanju Vojtěch Jarník International Mathematical Competition 2022

Poleg Famnitovega študenta se je na državno tekmovanje, kjer je sodelovalo 35 tekmovalcev, uvrstila tudi Tamara Logar (UP FVZ), ki je prejela srebrno priznanje.

Tekmovanje študentov v znanju matematike je bilo prvič izvedeno v šolskem letu 2006/07, zajema pa dve ravni tekmovanja: šolsko tekmovanje za bronasto priznanje in državno tekmovanje za srebrno in zlato priznanje.

Poleg popularizacije matematike organizatorji tekmovanja stremijo k poglabljanju in širjenju matematičnega znanja tudi nad zahtevnostjo rednega programa na področju matematike za VŠ, poleg tega pa je tak dogodek dobro izhodišče za primerjavo znanja med učenci ter odkrivanje in spodbujanje za matematiko nadarjenih učencev.

Naloge za šolsko tekmovanje, ki se ga je letos udeležilo 402 tekmovalcev (od tega jih je bilo 21 iz Univerze na Primorskem), pripravi komisija za tekmovanja Mednarodni matematični kenguru, naloge za državno tekmovanje pa so v domeni državne tekmovalne komisije.

»Za šolsko tekmovanje je bilo potrebno nekaj več koordinacije v primerjavi z državnim tekmovanjem, saj so študentje na šolski stopnji tekmovali na več lokacijah hkrati. Obe stopnji tekmovanja, šolsko in državno, sta enakega formata, pri čemer so naloge na državnem tekmovanju seveda težje. Pri vsaki nalogi morajo študentje obkrožiti enega od ponujenih odgovorov, kar zagotovo olajša delo komisije, saj je proces obdelave podatkov na ta način enostavnejši in hitrejši,« je povedal doc. dr. Nino Bašić z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije na UP FAMNIT, tajnik komisije za tekmovanje študentov v znanju matematike za Vegova priznanja.

Rezultati priznanja so dostopni tukaj.

Vsem tekmovalcem čestitamo in želimo še veliko uspehov v prihodnje!