Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 19. junij 2019 Ars Mathematica Contemporanea že petič zapored najprestižnejša slovenska znanstvena revija na SCImago Journal & Country Rank

Revija Ars Mathematica Contemporanea – AMC je zabeležila še en izjemen uspeh: portal SCImago Journal & Country Rank je vsa štiri področja, ki jih pokriva revija, ovrednotil z oceno Q1, kar je najvišja ocena, ki jo pridobi le četrtina najboljših znanstvenih revij. Odlična ocena je pomemben dosežek za vso slovensko znanost, saj se AMC že peto leto zapored ponaša z naslovom najbolj prestižne znanstvene revije, ki izhaja v Sloveniji.

SCImago Journal Rank predstavlja nekakšno alternativo faktorju vpliva, saj meri vpliv znanstvenih revij na podlagi tako števila citatov kot pomembnosti in ugleda revij, v katerih se citat pojavi. Citati v najprestižnejših vodilnih revijah imajo zato večjo vrednost kot citati v manj uglednih publikacijah z majhnim vplivom v svetovnem merilu. Področja, na katerih je AMC pridobil najvišjo oceno, so: algebra in teorija števil, diskretna matematika in kombinatorika, geometrija in topologija ter teoretično računalništvo.

Slovenska znanost pa se je lahko v preteklih letih že ponašala z izjemnimi dosežki revije AMC. Indeks citiranja SCI (Science Citation Index) za leto 2015 je revijo Ars Mathematica Contemporanea (AMC) po faktorju vpliva uvrstil v elitno prvo četrtino revij na področju matematike, kar je bil nov pomemben mejnik v slovenski znanosti.

Revijo AMC sta leta 2008 zasnovala in jo s pomočjo zagnane skupine domačih in tujih urednikov še dandanes vodita prof. dr. Dragan Marušič in prof. dr. Tomaž Pisanski, izdaja pa jo Univerza na Primorskem v sodelovanju s Slovenskim društvom za diskretno in uporabno matematiko, Društvom matematikov, fizikov in astronomov Slovenije in Inštitutom za matematiko, fiziko in mehaniko Ljubljana. V njej so objavljeni vrhunski znanstveni prispevki sodobne matematike, ki izhajajo iz diskretne in uporabne matematične paradigme. Prednost imajo raziskave, ki združujejo področja diskretne matematike z drugimi deli matematike, kot so algebra, geometrija, topologija, teoretično računalništvo in kombinatorika.

Vztrajno večanje odmevnosti revije zahteva tudi ohranjanje oziroma povečevanje kvalitete objavljenih prispevkov. Zaradi visokih standardov tako uredništvo v objavo sprejme manj kot eno tretjino prispelih rokopisov.

Uredniški ekipi ob tem dosežku iskreno čestitamo in ji želimo uspešno delo še naprej!